U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - februari 2009

Volgens Intermediair is het een duidelijke trend: hoogopgeleiden daten bijna alleen nog hoogopgeleiden. Het duidelijkst tekent de trend zich af bij universitair geschoolden. Zij hebben een vijf keer grotere kans om een andere academicus aan de haak te slaan dan je op grond van het toeval zou verwachten (toeval wil zeggen: als ze een willekeurig iemand uit de samenleving zouden kiezen).

‘Het paradoxale is dat dit via de liefde en romantiek gebeurt, zonder dat we het door hebben', zegt Jan Latten, hoogleraar demografie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verwacht dat de trend zich verder doorzet en dat opleidingsgemengde huwelijken in de toekomst nog zeldzamer worden dan ze nu al zijn. Een van de argumenten voor die verwachting: in Amerika voltrekt de scheiding tussen opleidingsklassen zich nog sneller dan bij ons.

Bron: intermediair.nl

In tijden van crisis moet iedereen de broeksriem aanhalen, dat is logisch. Sommige bedrijven gaan daarin wel heel ver. In Australië is er zelfs een firma die vraagt aan haar personeelsleden om zelf schoonmaakproducten mee te brengen: van afwasproduct tot wc-papier. De werknemers moeten nog net niet zelf de toiletten poetsen.

De meer klassieke besparingen gebeuren in de extra voordelen waarmee veel bedrijven werknemers lokten. Bedrijfswagens, kinderopvang en gsm-abonnementen worden afgebouwd, maar ook snoepreisjes en zelfs de gratis koffie van het bedrijf liggen onder vuur. Etentjes met klanten worden ook problematisch.

Bron: hln.be

Op de homepagina kon je stemmen op de vraag: op mijn werk spreek ik ... enkel dialect, dialect en AN, of enkel AN. Het resultaat ziet er zo uit.

 • Enkel dialect: 7%
 • Dialect en AN: 59%
 • Enkel AN: 32%

Op de homepagina kon je stemmen op de vraag: wat schenkt jou meest voldoening? Dit zijn de resultaten:

 • Job: 20%
 • Hobby's: 18%
 • Familie en vrienden: 60%

 

Onderzoekers van de Universiteit van Toronto kwamen onlangs tot de conclusie dat de ‘negen-tot-vijf’-mentaliteit op het werk, het privéleven beter beschermt dan telewerken, flexibele werkuren of een grote baanautonomie. Die laatsten worden nochtans vaak als toverformules gezien om de balans tussen werk en privé te garanderen.

Mensen die hun eigen werkschema bepalen, worden veel vaker buiten de ‘normale’ werkuren benaderd over werkgerelateerde kwesties. Bovendien zijn ze eerder geneigd werk mee naar huis te nemen. Eenmaal thuis raken werk- en privé hierdoor verstrengeld. Of dat goed is voor de concentratie is nog maar de vraag. In ieder geval leidt tot conflicten tussen huisgenoten.

Bron: www.6minutes.be

Ooit was de aktetas een onlosmakelijk onderdeel van de mannelijke zakenoutfit. Maar langzaam maar zeker verdwijnt hij uit het bedrijfsleven. Reden voor deze afnemende populariteit: presentaties en paperassen passen dankzij de technologie tegenwoordig in de broekzak. Maar de doodsteek is toch de veranderde kledingnorm: pakken en dassen moeten er aan geloven. Steeds meer mensen werken ‘casual'.

Zijn er dan alternatieven voor de aktetas? Rugzakken zijn populair maar geven je het uiterlijk van een pas afgestudeerde. En de draagtassen voor mannen, hoe comfortabel ook, zijn nooit echt doorgebroken. Tijd dus voor een aktetas 2.0? Het zou wel eens een gat in de markt kunnen zijn.

Bron: www.express.be

Niet iedereen moet het dagelijks opnemen tegen een ploert van een baas. Integendeel, meer dan de helft van de beroepsbevolking vindt dat de baas wél waardering verdient. Toch laat bijna een derde van de werknemers zijn leidinggevende (bijna) nooit merken dat zijn of haar inspanningen op prijs worden gesteld.

Door 'gewoon m'n werk goed doen' (60%) en 'een hart voor de zaak te hebben' (51%) wil de meerderheid van de werknemers hun waardering voor de baas laten blijken. Dit terwijl de werknemers zelf daarmee geen genoegen nemen: 89% vindt het (zeer) belangrijk om waardering te krijgen van de werkgever in de vorm van persoonlijke aandacht, complimenten en af en toe een extraatje.

Dus, heb jij het geluk voor een goede baas te werken? Laat dan je waardering blijken!

Bron: www.beetintermediair.nl

De Vlaamse overheid roept iedereen op om op vandaag deel te nemen aan de vijfde editie van de Dikke-truiendag. Uiteraardvermijden we die dag beter ladders en zwarte katten, maar ook metonnodig energieverbruik rekenen we dan genadeloos af! Dat levert winst op voor het milieu én je portemonnee, en kan vaak zonder aan comfort in te boeten.

Heb jij vandaag een extra dikke trui aangetrokken?

In tijden van dreigende massaontslagen zijn de beste werknemers het eersteweg. Zij hebben de beste contacten elders en zijn slim en actief genoeg omhet zinkende schip te verlaten, voordat ze gedwongen werkloos worden. Datzegt arbeidspsycholoog Marc van Veldhoven, universitair hoofddocent aan deUniversiteit van Tilburg.

Bron: de Volkskrant

Zakentrips zijn vooral belangrijk voor het onderhoud vanpersoonlijke relaties. Toch is voor Europese managers slechts 55procent van de tijd tijdens een zakentrip effectieve werktijd. Deoverige 45 procent besteden ze bijvoorbeeld aan het wachten op eenaansluitende vlucht of in een hotelkamer tussen vergaderingen in. Ditblijkt uit het Europese onderzoek 'Face to Phase: The Convergence ofbusiness travel and virtual meetings'. Het onderzoek werd uitgevoerd inopdracht van Easynet Global Services, de aanbieder van beheerdenetwerk-, hosting- en telepresence-diensten.

Bron: www.6minutes.be

Vrouwen dragen best altijd een schoen met een hiel en make-up, al is het maar wat lippenstift. Dat zeggen de adviseurs van Dress for Succes, een Britse imagoconsultant, die bedrijven als Ernst & Young en de Bank of England adviseert. Ze hebben ook een lijst van zaken die vrouwen best achterwege laten. Daartoe behoort de enkelketting, maar ook dubbele gaatjes in de oren en een ‘overdaad aan ringen'.

Bron: express.be

Veel werknemers vrezen om hun job te verliezen en zien daarom in hun collega's potentiële concurrenten, aldus hln.be. Dat blijkt uit een onderzoek van onlinerekruteerder StepStone jobzoekers uit 16 landen aan deelnamen.

Herkenbaar? Is de sfeer bij jullie op het werk slechter geworden door de crisis?

De populaire Eén-reeks 'Van vlees en bloed' zet jongeren aan om slager te worden, melden de Corelio-kranten. Verschillende scholen die een slagersopleiding aanbieden, verwachten dankzij de serie meer leerlingen. Bij bakkerij-, slagerij- en hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge worden er volgend jaar maar liefst 60% meer leerlingen verwacht in de slagersopleiding, en ook in Brussel en Antwerpen wordt de trend beaamd.

Bron: metro.be

Op de homepagina kon je stemmen op de vraag: wil je na je studies eerst een jaar reizen? Dit is het resultaat:

 • Graag: 67%
 • Liever niet: 15%
 • Totaal ongepast: 16%

   

Van jongs af aan leren we om stil te zitten: op school, tijdens het studeren. Eens verlost van de schoolbanken, ruilen we die in geen tijd in voor kantoor met pc. Na het werk ploffen we vermoeid in de zetel. Gevolg? Van al dat stilzitten zijn we zoetjesaan te dik geworden. De cijfers liegen er niet om: vier op tien Vlamingen kampen met overgewicht.

Al die extra kilo’s brengen heel wat gezondheidsrisico’s met zich mee zoals diabetes, hart- en vaatziekten en een verhoogde bloeddruk. Bovendien worden dikke mensen op de werkvloer steeds vaker geconfronteerd met discriminatie. Volgens The Aziz Corporation, een Brits bedrijf in managementtrainingen is zeventig procent van de leidinggevenden in grote bedrijven van mening dat werknemers met overgewicht zichzelf niet kunnen beheersen en geen discipline kennen. Het zijn vooral de kosten veroorzaakt door het overgewicht waar de werkgevers zich zorgen over maken.

Bron: MagEzine

Heeft de recessie invloed op het gedrag van sollicitanten? Benieuwd naar het antwoord, legden we in het MagEzine de vraag voor aan Belgacom Group, Cobelguard, Tènce! en G4S. Vier bedrijven die volop rekruteren en op zoek zijn naar nieuwe medewerkers. Zij zien deze trends:

 • De kandidaten komen vaker opdagen tijdens het sollicitatiegesprek. G4S: "Vroeger gebeurde het wel eens dat mensen hun kat stuurden. Nu gebeurt dit minder.''

 • Er komen steeds meer slachtoffers van herstructureringen over de vloer. Tènce!: "Vaak zijn zij onzeker en hebben ze minder zelfvertrouwen." 

 • De kandidaten stellen minder eisen. G4S: ''Tijdens de hoogconjunctuur waren het de kandidaten die hun eisen stelden op vlak van loon, uren… Nu is het evenwicht hersteld. We kunnen weer een huwelijk aangaan als gelijken."

 • De werkzoekenden willen meer werkzekerheid. Belgacom: "Kandidaten zijn bang geworden om hun job te verliezen. We stellen vast dat grote bedrijven hen meer vertrouwen inboezemen dan kleine omdat ze er meer zekerheid hopen te vinden."

Herken je deze trends?

Laat je je collega met de eer lopen voor een project dat jij uitvoerde? Accepteer je een nieuwe taak ook al heb je veel te doen? En spreek je na je werk met een vriend af terwijl je liever thuis in de zetel ploft? Wellicht ben je té aardig. Je probeert het iedereen naar de zin te maken ten koste van jezelf. Resultaat: mensen gebruiken je als deurmat. Lees het volledige artikel in het MagEzine.

Herkenbaar? Of net niet?