U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - maart 2009

Work at Night is een nieuwe jobsite voor de horeca. De geestelijke vader is David Smet, een dertiger uit Sint-Niklaas.

Smet lanceerde zijn site op de jobdag van Mijn Restaurant in Sint-Niklaas. Hoewel de site zich in eerste instantie richt op de horeca, wil Smet in de toekomst ook een hulp zijn voor taxibedrijven, bakkers en ceremoniemeesters. Tegen de Gentse Feesten hoopt hij zelfs geografisch uit te breiden.

bron: nieuwsblad.be

Vanaf morgen treden een aantal maatregelen in werking die de combinatie tussen arbeid en gezin moeten vergemakkelijken. De maatregelen gelden voor kinderen die na 1 april dit jaar geboren worden.

 • Vrouwen kunnen de laatste twee weken van hun moederschapsverlof halftijds opnemen, om zo het werk rustiger te kunnen hervatten.
 • Werknemers uit de privésector kunnen hun ouderschapsverlof (maximaal drie maanden) opnemen tot hun kind 12 jaar is geworden. Dat is momenteel 6 jaar. De maatregel geldt ook voor adoptiekinderen.
 • Het vaderschapsverlof van 10 dagen kan gespreid worden over vier maanden. De dagen hoeven niet langer te worden opgenomen tijdens de eerste 30 dagen na de geboorte.

bron: hbvl.be

De Koreaanse autofabrikant KIA pakt vanaf morgen uit met een straffe anticrisisstunt: als je een nieuwe KIA koopt maar ontslagen wordt, betalen zij je wagen verder af!

Voorwaarde is dat je je wagen op afbetaling koopt. Als je je job verliest, stap je met je C4 naar je dealer die de maandelijkse afbetalingen overneemt met een maximum van 50.000 euro en 84 maanden.

Nu nog een sponsor vinden voor de brandstof...

bron: hln.be

Op de homepagina kon je stemmen op de vraag: een aprilvis op het werk? Leuk, flauw of belachelijk. Ziehier het resultaat.

 • Leuk: 49%
 • Flauw: 26%
 • Belachelijk: 23%

Herinner jij je nog ‘de leukste job ter wereld’: eilandwachter op het Great Barrier Reef, het koraalrif voor de oostkust van Australië? Wel, Clare Wang uit Taiwan maakt een reële kans op deze baan. Haar filmpje, waarin ze solliciteert naar de baan -tegen betaling zes maanden vertoeven op het tropisch eiland- kreeg 150 000 stemmen.

Clare is één van de 35 duizend mensen die hebben gereageerd op de advertentie van het ministerie van toerisme van de Australische staat Queensland. Die wil met deze stunt het toerisme in de staat bevorderen. Op 3 april worden de namen van de andere tien finalisten bekendgemaakt. Op 6 mei wordt bekendgemaakt wie de droombaan in de wacht heeft gesleept.

Bron: standaard.be

Werknemers die niet gekluisterd zijn aan hun bureau hebben minder kans op een burn-out. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse Durham Business School. Bij werknemers die af en toe de kans krijgen om buiten hun gebruikelijke kantoor te werken, daalt het risico op een burn-out zelfs spectaculair van 48% naar 5%.

De boodschap is dus duidelijk: win het vertrouwen van je werkgever, pak je laptop in en trek erop uit!

Bron: gezondheidsnet.be

In tijden van crisis kan het geen kwaad even stil te staan bij de manier waarop je consumeert. Misschien kan je hier en daar wel een euro uitsparen en toch even prettig en comfortabel blijven leven? Bekijk het filmpje op fd.tv en ontdek hoe consuminderen leuk en vooral voordelig kan zijn voor je spaarvarken. Heb je zelf tips? Laat het ons weten!

Nathalie Bekx en Rob Benjamens hebben het boek ‘Chickentales’ geschreven over beter ondernemen. Waarom Chickentales? Omdat het bedrijfsleven iets van een kippenren heeft. Aan de hand van een zevendelige typologie kan je uitmaken welke soort kip, haan of uilskuiken jij bent. Lees meer en doe de test!

De inwoners van de Deense hoofdstad Kopenhagen hebben de hoogste levenskwaliteit van de wereld. Daarna volgen Antwerpen en Brussel. Vorig jaar stonden de Belgische steden nog op een gedeelde vijfde plaats. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau ECA International bij expats. Alle steden uit de top twintig liggen in Europa. De slechtste steden voor expats zijn Kaboel en Bagdad.

Bron: express.be

Frankrijk, dat net als België hoge zelfmoordpercentages kent, geeft zijn werknemers de kans om naast de beroemde ‘tickets resto' (maaltijdcheques) ook een beroep te doen op ‘tickets psy'. Dat zijn cheques die recht geven op een sessie bij een psychiater of een psycholoog. Het project is in de herfst van vorig jaar gestart en kent een groot succes, vooral in de financiële sector.

De idee achter het concept: de drempelvrees verminderen bij het zoeken naar psychologische of psychiatrische hulp.

Bron: express.be

Op de homepagina kon je stemmen op de vraag: wat vind je het moeilijkst als je solliciteert? Brief en cv schrijven, een gesprek voeren of testen doen. Hieronder vind je het resultaat:

 • Brief en cv schrijven: 34%
 • Gesprek voeren: 35%
 • Testen doen: 30%

Op de homepagina kan je stemmen op de vraag: Denk je tijdens het weekend aan je werk? Vaak, soms of zelden.

Licht hier je antwoord toe.

Gepost op 22 maart 2009

Onderzoekers van de Universiteit van Bangor in Wales hebben ontdekt dat mensen die mentaal moe zijn, sneller fysiek uitgeput raken dan diegenen die een uitgeruste geest hebben. Hoewel de vermoeidheid na een dag werken niet zozeer de spieren aantast, blijkt het toch minder evident om ’s avonds bijvoorbeeld nog uitgebreid aan sport te doen.

Onderzoekers raden daarom aan om bij voorkeur te gaan sporten voor je gaat werken in plaats van erna, omdat je geest dan nog fris is. Maar wie enkel na het werk kan gaan sporten, moet dat uiteraard blijven doen. Rustig sporten na het werk heeft nog altijd fysische en psychologische voordelen, zoals het verminderen van stress en betere mentale prestaties.

Bron: gezondheidsnet.be

In Parijs voerden vakverenigingen uit Frankrijk, Italië, Canada en Duitsland actie tegen de invasie van het Engels op de werkvloer.

Ook bij ons is er bezorgdheid. Marc Demesmaeker vindt dat we waakzaam moeten blijven nu het Engels als eenheidstaal oprukt. 'Vroeger werden belangrijke beslissingen voor Vlaanderen genomen in kringen waar Frans werd gesproken. Nu worden ze steeds vaker in het Engels genomen. We horen toch iets bewuster met onze taal om te gaan.'

Behalve het dreigende verlies van culturele eigenheid stipt Demesmaeker ook een sociaal probleem aan. 'Wie minder goed Engels spreekt, dreigt carrièrekansen te mislopen in bedrijven waar je op cruciale momenten je moedertaal niet kunt spreken.'

Bron: standaard.be

De plaats waar je tijdens een vergadering plaats neemt, zegt iets over jezelf. Dat blijkt uit onderzoek van marketingorganisatie Livingston Group. Sharon Livingston, klinisch psychologe, splitst ons gedrag op in 7 categorieën die gebaseerd zijn op de 7 dwergen van sneeuwwitje.

De meeste invloedrijke persoon zit meestal aan het eind van de tafel, met de rug naar de muur en het gezicht naar de deur. Daartegenover zitten mensen die vergeleken kunnen worden met de dwergen Grumpie of Doc. Grumpie is confronterend en moeilijk te managen, Doc toont de leider graag hoe slim ie wel is. Rechts naast de leider zit Giegel, de ja-knikker.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 59% van de mensen in de Giegel-categorie vallen. In het westen worden we getraind om de topman te helpen en te ondersteunen. Dat verklaart het hoge aantal Giegels.

Bron: express.be

Steeds meer Britse bedrijven sturen werknemers naar een wel erg gruwelijke maar populaire teambuildingsoefening. Op de Londense luchthaven Heathrow kan je deelnemen aan een gesimuleerde vliegtuigramp in een speciaal daarvoor uitgeruste Boeing 737.

Enkele minuten nadat het toestel zogezegd is opgestegen, wordt alles in de cabine donker, valt de Boeing tegen grote snelheid naar beneden en vult de cabine zich met dikke rook. Eens het toestel op de grond is neerstort moeten de passagiers zich via de nooduitgangen zo snel mogelijk uit de voeten maken.

De oefening is bedacht door de luchtvaartmaatschappij British Airways: ‘Het blijkt dat mensen al heel gestresseerd zijn, nog voordat het vliegtuig daadwerkelijk is neergestort. De adrenaline zorgt ervoor dat mensen samen een band opbouwen, omdat ze door een stressvolle periode gaan.'

Zin?

Bron: Jobat

Een positief geluid brengen én duidelijk maken dat we mits een andere ingesteldheid deze crisis wel aankunnen, dat is het doel van de denktank 'Happy At Work'.

Onder leiding van professor Roger Blanpain wordt de website www.happyatwork.be gelanceerd. Op deze website zullen bedrijven zichzelf met filmpjes voorstellen en werkzoekenden creatief benaderen.

De site komt pas echt helemaal tot leven op 21 maart, niet toevallig de eerste dag van de lente. Maar neem alvast een kijkje!

Bron: gva.be

Het is niet de eerste opvallende maatregel uit het Europees Parlement en het zal zeker niet de laatste zijn, maar met het voorstel om enkel nog genderneutrale -dus niet verwijzend naar een vrouw of een man- woorden te gebruiken, oogst Brussel opnieuw een storm van hoongelach en protest.

‘Wat is er mis met woorden als sportman, brandweerman en politieman?’, vragen de critici zich af.

‘Op zich niets. De aanbeveling een uitvloeisel van de emancipatiebeweging van de jaren zestig en moet samengaan met een maatschappelijke verandering. Alle jobs moeten toegankelijk zijn voor vrouwen én vrouwen en mannen moeten gelijk loon voor gelijk werk krijgen’, zegt Piet Van de Craen, hoogleraar Nederlandse Taalkunde aan de VUB.

Bron: hln.be

Managers die veel connecties hebben op LinkedIn, de sociaalnetwerksite voor professioneel gebruik, verdienen meer dan aangeslotenen met maar een handjevol geconnecteerde collega’s. Tenminste, dat zou blijken uit een onderzoek van... LinkedIn. Kadermensen met een inkomen tussen 158.000 en 276.000 euro hebben door de band meer dan 150 connecties, aldus LinkedIn.

6minutes.be vraagt zich af of we dit onderzoek niet beter met een korreltje zout kunnen nemen.

Brandie Robool, de CEO van de gelijknamige tuinmeubelenwinkelketen verbiedt zijn personeel nog het woord ‘recessie’ te gebruiken. Recessie zit tussen de oren, denkt hij. En wie aan doemdenken doet, loopt te mekkeren en praat de collega’s de put in.

Hij licht toe: "Indien de economie 2 % krimpt, dan moet je je vooral zorgen maken om de overblijvende 98% wat aan te zwengelen. Verleid de klant, ontvang hem vriendelijk, blijf je ramen lappen."

Bron: 6minutes.be

Op de homepagina kon je stemmen op de vraag: ik werk liefst in een team met... enkel mannen, enkel vrouwen of mannen en vrouwen. Hieronder vind je het resultaat.

 • Enkel mannen: 19%
 • Enkel vrouwen: 10%
 • Mannen en vrouwen: 70%

Het hypermoderne restaurant Bistro, in Saint-Tropez, staat bekend om zijn verfijnde keuken en pittige prijzen. Op de kaart staan 'gambas à l'indonésienne' aan 39 euro en 'mix rolls sushis' voor 29 euro. Maar op woensdagmiddag ligt dat héél anders.

Eigenaar Frédéric Blanc: 'Sinds afgelopen maand verwijderen we op woensdagmiddag de prijzen van de kaart. Na afloop van de lunch mogen de klanten zelf bepalen wat ze willen betalen op basis van hoe het gesmaakt heeft. Als een bezoeker slechts één euro zou willen betalen voor de 'gambas à l'indonésienne', zeg ik netjes ‘merci beaucoup’. Maar het is ons nog niet één keer overkomen.'

Bron: standaard.be

Toegegeven, het zou ongepast zijn maar… wel verleidelijk!

Bill Gates, oprichter van Microsoft, heeft voor zijn gezin een verbod op producten van Apple ingesteld. Geen iPhone of iPod dus voor zijn echtgenote of kinderen.

En Jef Colruyt, zaakvoerder van de gelijknamige supermarktketen, doet 99% van zijn aankopen in het familiebedrijf. 'Ik vind er alles wat ik nodig heb. En als dat niet zo is, suggereer ik het meteen bij de aankoopdienst. Voor verse kreeft -die je bij ons niet vindt- ga ik naar de plaatselijke viswinkel in Halle. Ik steun liever de kleine zelfstandigen dan dat ik de concurrentie help.''

Bron: standaard.be

Hoe ga jij om met je concurrenten?

Mogelijk is het verkeer vandaag ietsje minder druk, als er massaal ingegaan wordt op de oproep van het Radio 1-programa Peeters & Pichal om zoveel mogelijk te carpoolen naar het werk.

Vandaag carpoolt slechts 6% van de Vlaamse pendelaars, terwijl in enquêtes tot 30% aangeeft het te overwegen. Die 6% sparen zowat 900 miljoen kilometer uit en reduceren de uitstoot van CO2 met ongeveer 280.000 ton.

Bron: standaard.be

Ben jij een voorstander van carpoolen of zegt het systeem je helemaal niets?

Vrijdagmiddag, het einde van de werkweek dus tijd voor een feestje! Vroeger keken mensen uit naar een hapje en drankje op vrijdagmiddag. Maar vandaag doe je weinig mensen daar nog een plezier mee.

Uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl blijkt dat 30% van de werknemers de vrijdagmiddagborrel helemaal niet leuk vindt. Van de werknemers die wel een vrijdagmiddagborrel hebben, vindt ruim een op de tien dit een goed moment om de werkzaken verder te bespreken. Maar gelukkig zijn de voornaamste redenen voor een vrijdagmiddagborrel toch om collega's beter te leren kennen en om stoom af te blazen aan het einde van de week.

Bron: mt.nl

De meeste managers zien de verantwoordelijkheden die het manager zijn met zich meebrengt, als een zware last. Zes op de tien managers heeft dan ook niet bewust voor zijn of haar baan gekozen. Ze hebben de functie enkel omdat ze deze aangeboden kregen, meer geld opleverde of een logische volgende stap in hun carrière was. Niet omdat ze zo graag leiding willen geven. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse Institute of Leadership and Management.

Eerder onderzoek toonde al aan dat veel managers gepromoveerd worden zonder dat van tevoren duidelijk is wat er van hen verwacht wordt in hun nieuwe rol en welke vaardigheden daarvoor vereist is. Cruciale zaken om de promotie tot een succes te maken.

Bron: mt.nl

Je langverwachte promotie niet krijgen kan een mens op gekke ideeën brengen.

Een Mexicaanse werknemer bij een waterbedrijf vond er niet beter op dan voor het hoofdkantoor in Veracruz zijn lippen aan elkaar te naaien. Aan de journalisten gaf hij een papiertje met de boodschap dat hij al vijf jaar lang bij alle mogelijke instanties aangeklopt had om meer geld in zijn loonzakje te krijgen. Maar steeds werd hij met loze beloftes wandelen gestuurd…

Bron: demorgen.be

Wie doet beter?

Een team dat voornamelijk uit vrouwen bestaat, draait minder lekker dan een team waarin ongeveer evenveel mannen als vrouwen zitten, aldus het MagEzine. In vrouwenteams broeien vaker conflicten en zijn vaker mensen ziek. Dat concluderen onderzoekers van de Technische Universiteit Dresden nadat ze 111 teams van de Duitse belastingdienst onder de loep hadden genomen.

De onderzoekers denken dat een eenzijdige samenstelling van een groep versterkend werkt op ongunstige gedragsvoorkeuren: vrouwen besmetten elkaar als het ware met hun negativisme. Of dit ook geldt voor overwegend mannelijke groepen, kunnen de onderzoekers niet zeggen. Zulke teams heeft de Duitse belastingdienst namelijk nauwelijks.

'Al eens gehoord van het begrip 'zorgzame samenleving?', vraagt recruitment coördinator Martin Overheul zich af in het MagEzine. Dat is een samenleving waarin het niet de overheid is die voor de mensen zorgt, maar waarin mensen voor elkaar zorgen. Een gemeenschap waarin solidariteit, burenhulp, vrijwilligerswerk en maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijke rol spelen. En waarin wordt teruggegrepen naar sociale waarden uit vervlogen tijden toen iedereen in de buurt elkaar nog kende en hielp. De overheid springt uitsluitend in wanneer haar hulp nodig is.

De achterliggende gedachte is: 'Reken niet meteen op de overheid om bepaalde problemen op te lossen. Kijk eerst of je zelf de verantwoordelijkheid kan dragen of zoek samen met de mensen uit je directe omgeving naar een uitweg.'

Tijdens het lezen van het huidige economische nieuws heb ik hier vaak aan gedacht. De bevolking die zelf de verantwoordelijkheid draagt? Geldt dat principe ook niet voor bedrijven? Volgens mij wel.