U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - mei 2009

Bedrijven hebben moeite om vat te krijgen op consumenten van Generatie Y (jongeren geboren tussen 1982 en 2001). Ze trappen niet in gehaaide marketingcampagnes en communiceren anders dan Generatie X (geboren tussen 1962-1981).

Volgens generatiedeskundige Jason Dorsey, die in Amerika de bijnaam ‘ The Gen Y Guy' kreeg, willen ze dat er anders met ze gecommuniceerd wordt. En dat heeft enorme gevolgen voor de bedrijfswereld, die begint te beseffen dat de traditionele communicatiemiddelen, zoals televisiereclame, hun beste tijd hebben gehad.

'De 'millenials' zoeken naar authentieke communicatie. Ze beslissen over aankopen op basis van YouTube-recenties van leeftijdgenoten. De meeste bedrijven zijn nog niet klaar voor dit soort nieuwe communicatie', zegt Dorsey.

bron: express.be

Iedereen heeft zo zijn eigen opvatting over het nut van kunst op de werkvloer. Zo laat zakenvrouw Ingrid Walry (45) elk jaar een reeks portretten van zichzelf maken door een andere artiest om te kijk te hangen in haar callcenter Sebeco. Dat heeft niets te maken met eigendunk of narcisme, bezweert ze.

‘Ik heb dit bedrijf opgestart en gemaakt tot wat het nu is. Het is niet meer dan normaal dat ik het gezicht van mijn bedrijf ben en dat dat gezicht hier ook dan ook overal aanwezig is. Elke manager zou dat moeten doen. Het geeft een bedrijf karakter’.

bron: nieuwsblad.be

Een vlotte babbel is goed voor je carrière. Maar wat doe als je gruwelt van die onverwachte gesprekjes bij de koffieautomaat omdat je steevast overvallen wordt door een black-out of amper meer kan uitbrengen dan ‘ja’ of ‘nee’ op de goedbedoelde vragen van je gesprekspartner?

Volgens Mirjan Wiersma van trainingsbureau Helemaal Jij vinden we het moeilijk om een praatje te maken omdat we denken dat we interessant uit de hoek moeten komen. Maar -wat een opluchting- dat hoeft helemaal niet!

Tijdens de eerste seconden dat je iemand tegenkomt, ben je immers eerder bezig met het oppikken van elkaars lichaamstaal, geur en uiterlijk dan met de inhoud van het gesprek. Ga maar eens na bij jezelf… Niemand kan zich achteraf herinneren wat de eerste vraag was die iemand hem of haar stelde.

Dus, voor eens en voor altijd: openingszinnen over het weer, de files of de crisis kunnen geen kwaad!

bron: intermediair.nl

Je kon het wel vinden met je vroegere baas en dus plaats je hem als extra troef op je cv. Maar is dat wel een goed idee? Soms komen er namelijk onverwachte weetjes naar boven. Dat stelt het Amerikaanse rekruteringsbureau The Creative Group vast na onderzoek.

Van bepaalde referentiepersonen vernamen ze dat een kandidate de hele dag op blote voeten rondliep of dat de sollicitant zeventien huisdieren had. Niet meteen de kwaliteiten waar een werkgever naar op zoek is.

‘Zelfs een subtiel gebrek aan enthousiasme bij de referentiepersoon kan tegen je werken’, waarschuwt Megan Sabinski, executive director van The Creative Group.

Tip: zet enkel je grootste ‘fans’ op je cv en vraag hen ook of ze je referentiepersoon willen zijn.

bron: jobat.be

Op de homepagina kon je stemmen op de vraag: verandert de recessie je vakantieplannen?

Ziehier de resultaten:

  • Ja: 39%
  • Nee: 53%
  • Weet niet: 7%

Om opvallend, origineel en creatief uit de hoek te komen bij je volgende sollicitatie, kan je een ‘wordcloud’ toevoegen bij je klassiek cv.

Hét voordeel: de lezer kan in één oogopslag zien wat de zwaartepunten zijn. De grootte en dikte van de woorden worden bepaald door het aantal keren dat ze vermeld worden in je cv.

Ga naar de site van Wordle en plak de tekst van je cv in het vak of vul de url van je online cv in. Nu nog wat persoonlijke toetsen bijvoegen en klaar!

bron: hrlog.nl

 

Het aantal juridische geschillen tussen werkgevers en werknemers neemt door de aanhoudende economische crisis toe. Dat blijkt uit onderzoek van de juridische dienstverlener ARAG Groep.

Van alle Europese landen is de stijging van het aantal arbeidszaken in Nederland het grootst. Andere Europese landen laten een soortgelijke trend zien, zij het minder sterk. In Spanje, waar het aantal arbeidsrechtelijke geschillen steeg met 15%, richten de problemen zich vooral op zaken als huurachterstanden, gedwongen woningontruimingen en het niet kunnen betalen van de hypotheek.

Bron: fd.nl

De zoektocht naar een eilandopzichter op een idyllisch eiland bij het Australische Great Barrier Reef -ook gekend als ‘de beste job ter wereld’- heeft de voorbije weken heel wat aandacht gekregen.

De Engelse avonturier Ben Southall (34) bleek de sterkste kandidaat en kan vanaf 1 juli zijn 'zware' verantwoordelijkheden opnemen: gedurende zes maanden genieten van het leven op het eiland en er een foto- en videoblog over bijhouden. Intussen logeert hij in een standhuis met drie slaapkamers en verdient hij zo’n 83 500 euro. Bonus: zijn lief mag mee!

bron: hln.be

Verdient deze job volgens jullie écht de titel ‘beste job ter wereld’? Of hoe zie jij jouw ideale baan? Laat het ons weten!

Op de hompepagina kon je stemmen over de vraag: hoe communiceer je liefst in je job? Hieronder vind je het resultaat.

  • Via e-mail: 35%
  • Telefonisch: 12%
  • Face-to-face: 52%

Bij de Zwitserse Garde komen mogelijk vrouwen in dienst. De nieuwe commandant van de garde, kolonel Daniel Anrig, staat er voor open om vrouwen op te nemen in het korps, dat zorg draagt voor de beveiliging van de paus.

Hij voorziet wel enkele logistieke problemen, omdat de kazerneruimte beperkt is en er voor vrouwen aparte vertrekken moeten worden gebouwd. Maar daar valt een mouw aan te passen. De 110 man sterke Zwitserse Garde werd in 1506 opgericht. Morgen worden 32 nieuwe rekruten beëdigd. Leve de emancipatie!

Bron: demorgen.be

Ben Southall, een 34-jarige Britse fondsenwerver, heeft de Beste Baan in de Wereld binnengesleept. De enige Nederlander die tot de finale was doorgedrongen, Magali Heuberger (25), grijpt naast de baan als eilandwachter in Australië. Bekijk met welk filmpje Ben de jury overtuigde!

Gepost op 6 mei 2009

De term ADHD roept vermoedelijk eerder het beeld op van een ergdruk kind dan van je collega. Nochtans zou ook één tot drie procent vande volwassenen kampen met deze aandoening, aldus het MagEzine. Zij staan voor de uitdagingom ondanks hun ADHD goed te functioneren in hun job. Hoe pakken ze ditaan en waar kunnen ze terecht? Bij VDAB zo blijkt.

Dankzij de gsm zijn we altijd en overal bereikbaar.Telefoneren is dan ook voor de meesten onder ons de normaalste zaak vande wereld. Tenzij je telefoonangst hebt. Uit onderzoek blijkt dat 40%van de werknemers last heeft van telefoonangst. Zelfs ondertelemarketeers komt het veel voor.

"Ik vind het griezelig om te bellen omdat je de persoon aan de lijnniet kan zien", vertelt Sofie. "Je ziet z'n lichaamstaal niet en weetniet wat hij denkt. Heeft hij geen zin om te bellen en kijkt hijverveeld? Staat hij op het punt om iets belangrijks te doen en stoorje? Zoveel vragen. Het maakt me onzeker dat ik daar het antwoord niet op ken."

Bron: MagEzine

Hou jij van telefoneren of stel je het altijd zo lang mogelijk uit?

De gemiddelde Belg heeft de meeste vrije tijd in de 'ontwikkelde landen'. Dat blijkt uit een studie van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Met 6 uur en 39 minuten per dag doet niemand beter dan ons in de geïndustrialiseerde wereld. We worden op de voet gevold door de Duitsers die genieten van gemiddeld 6 uur en 34 minuten vrije tijd.

De OESO onderzocht voor de vrijetijdsstudie het tijdsgebruik van mannen en vrouwen ouder dan 15 in 18 lidstaten waar de nodige gegevens beschikbaar zijn.

bron: hln.be

Gepost op 4 mei 2009

Mijn ouders zijn geen van beide lang naar school gegaan. Daar heeft de Tweede Wereldoorlog een forse stok voor gestoken, schrijft recruitment coördinator Martin Overheul in het MagEzine.

Doordat mijn grootvader langs moederskant in dieonzalige jaren was opgevorderd door de bezetter, leunde zijnachtergebleven gezin met het volle gewicht op de frêle schouders vanmijn grootmoeder. Maar grootmoeder was wat ziekelijk, dus moest hetgehavende gezin verzorgd worden door de oudste dochter, mijn moeder. Endan blijft er weinig tijd over voor school.

Langs de kant van mijn vader was het al niet beter. Opeen kwade oorlogsdag passeerde het noodlot toen mijn vaders broerlelijk ten val kwam en aan de gevolgen van die val overleed. Opa en omastortten volledig in en de overgebleven zoon, mijn vader, werdverantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in het huishouden.Over school werd nooit meer gesproken.

Ambtenaren in het district Gong'an in de Chinese provincie Hubei zijn verplicht om jaarlijks 230.000 pakjes sigaretten te roken die in de provincie geproduceerd zijn.

De regeling is vorige maand ingegaan en moet de lokale economie via de accijns stimuleren en de concurrentiepositie ten opzichte van de naburige provincie Hunan verbeteren. De sigarettenmarkt in Hubei wordt namelijk gedomineerd door merken uit Hunan.

In China is veel ophef over deze regeling omdat het lokale bestuur roken stimuleert terwijl de centrale overheid het roken juist wil tegen gaan. Enkele cijfers: van de 1.3 miljard inwoners roken 350 miljoen Chinezen. Meer dan de helft van de mannelijke Chinese dokters rookt.

bron: Knack

Gepost op 4 mei 2009