U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - juni 2009

Ver weg van de kritische blikken van collega's durven thuiswerkers zich al eens te laten gaan en nestelen zich in pyjama achter de pc. Er is toch niemand in de buurt om zich voor op te kleden. Thuis werken betekent dan ook vaak vele uren alleen slijten.

De website van ‘The National Pyjama Club’ wil thuiswerkers in pyjama dichter bij elkaar brengen. Op de site kunnen ze foto's uploaden van zichzelf terwijl ze in slaapkledij aan het werken zijn. Je vind er foto's van onder meer boekhouders en vastgoedmakelaars in nachthemd, al dan niet met teddybeer.

Toegegeven, een goede indruk maakt het niet…

bron: Nieuwsblad.be

Belgenmoppen zijn veelal even belegen als Hollandse kaas. De grappen op de website van Martin Hein vallen duidelijk in die categorie. Een voorbeeld? ‘Waarom heeft een Belg altijd een mes in de auto?’ Antwoord: ‘Om de bocht mee af te snijden’.

Maar het is Hein helemaal niet om flauwe moppen te doen. Hij hoopt op deze manier een job in België te strikken. ‘Bent u toe aan een succesverhaal in plaats van weer zo’n flauwe Belgen- of Hollandermop? Neem dan contact met me op’, schrijft hij op de site.

Om werkgevers over de streep te krijgen heeft Hein de site ook nog voorzien van een cv, motivatiebrief en portfolio zonder dijenkletsers. De Nederlander, die momenteel nog in Argentinië zit, neemt zijn zoektocht naar werk immers wel serieus.

bron: Jobat

Op de homepagina kon je stemmen over de vraag: luister jij naar muziek op je werk? Ziehier het resultaat.

  • Ja, met plezier: 68%
  • Ja, ik moet wel: 7%
  • Nee: 23%

Willy Walsh, de grote baas van vliegtuigmaatschappij British Airways, heeft zijn werknemers gevraagd een maand lang gratis te werken.

‘We staan voor een overlevingsgevecht’, luidt de oproep van de man die alvast zelf zijn maandloon voor juli, 72.000 euro, afstaat.

Ook de Belgische personeelsleden kregen de vraag voorgeschoteld. Zou jij één maand gratis werken om je baan te redden?

bron: hln.be

De Brit Ben Southall (34), die vanaf 1 juli de 'beste job ter wereld' mag uitoefenen op het Australische Great Barrier Reef, is nog niet aan zijn taak begonnen en hij heeft al redenen tot klagen gevonden. Zo zal hij naar eigen zeggen de Engelse lange zomeravonden, de roast beef diners en festivals missen.

Southall: 'Het eiland mag dan een tropisch klimaat hebben, het wordt al om 20 uur donker. Het zal ook veel te warm zijn om mijn geliefkoosde roast beef en Yorkshire pudding te koken.'

Een Australische krant bestempelde de Brit meteen als 'een bleke projectmanager uit Petersfield die het geluk niet verdiende' en 'een luie toerismeambassadeur'. Maar zijn werkgever, Tourism Queensland, blijft Southall verdedigen. Het liet zondag weten dat hij nog steeds de beste man is voor de job.

Bron: nieuwsblad.be

Heel wat sollicitanten zitten met de handen in het haar. Jezelfverkopen in welvarende tijden is al moeilijk, laat staan wanneer deeconomische motor sputtert. Het bedrijf Briefopbestelling zag het gatin de markt en sprong erin. Met succes. 35 procent van de sollicitantenwaarvoor ze een brief schreven, werd uitgenodigd voor een gesprek. (Bron: MagEzine)

Zou jij dit overwegen?

In Engeland en Nederland is vrijwilligerswerk erg populair bijwerkzoekenden die hopen zo het gat in hun cv te dichten. Vlaanderenvolgt die trend niet. Bij ons zijn het vooral werknemers die zichvrijwillig inzetten. En dat verdient een pluim. Want de combinatie meteen betaalde baan blijkt niet altijd evident. In het MagEzine lees je de getuigenissen van Anke en Nathalie.

Vrijwilligerswerk. Ook iets voor jou?

"Een tijdje geleden had ik een geanimeerde discussie met een kennis die op dat moment tussen twee jobs zat", schrijft recruitment coördinator Martin Overheul in het MagEzine."Het ging erover hoe een sollicitant zich het best kleedt. Mijn kennis, geen deskundige in ditdomein, had op ettelijke websites gelezen dat een blauw kostuum betrouwbaarheid en zakelijkheid uitstraalt. Dat leek hem wel wat. Wie wil er tijdens een sollicitatiegesprek immers niet betrouwbaar uitzien? En die zakelijke indruk paste goed bij de job die hij op het oog had.

"Zwart," zei hij, "geeft naar het schijnt ook een professionele indruk, maar zou afstand creëren met de interviewer." Hij had ookgelezen dat zwart minder geschikt is voor iemand die een baan zoekt waarin teamgeest en sociale vaardigheden belangrijk zijn. En je draagt bij voorkeur bruin als je voor een ondersteunende functie solliciteert.

Dat vond mijn kennis allemaal wat verwarrend. En vervelend. In zijn kast hangen zwarte, grijze (niet opvallend genoeg!) en bruine kostuums.Maar geen blauw exemplaar. En aangezien hij een afspraak had voor een leidinggevende functie, waarbij professionalisme, teamgeest en sociale vaardigheden een cruciale rol speelden, vreesde hij dat het zoeken naar werk hem een nieuw kostuum zou kosten.

Op de homepagina kon je stemmen over de vraag: gebruik jij opleidingscheques?

Ziehier de resultaten:

  • Zelden: 43%
  • Soms: 24%
  • Vaak 31%