U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - augustus 2009

Op de homepagina kon je stemmen op de vraag waar jij je bij collega's het meest aan ergert. Het werd een nek-aan-nek race. Ziehier het resultaat:

  • Voortdurend babbelen: 32%
  • De telefoon niet opnemen: 33%
  • Hun privézaken regelen: 33%

Dankzij de dreigende opkomst van de Mexicaanse griep, krijgt de Nederlandse campagne Werkfruit -die nu twee jaar loopt- een onverwacht duwtje in de rug.

De idee: zet een fruitschaal bij de koffieautomaat zodat het verstrekken van fruit even gewoon wordt als het aanbieden van koffie en thee. Nederlandse werkgevers hopen zo de weerstand van hun personeel tijdig te verhogen en de Mexicaanse griep het hoofd te bieden.

Of de idee zal overwaaien naar het Bourgondische België, valt nog af te wachten…

bron: managersonline.nl

Op de homepagina kon je stemmen op de vraag wat je ervan vindt om een bed and breakfast uit te baten in Frankrijk. Ziehier het resultaat:

  • Zalig: 65%
  • Onrealistisch: 19%
  • Een nachtmerrie: 15%

Heb jij soms ook het gevoel dat je de hele dag opvalt op je werk omdat je kapsel bijvoorbeeld niet goed zit? Dan hebben we goed nieuws: onderzoek bewijst dat we de ideeën die anderen over ons hebben, dikwijls verkeerd inschatten.

Door het zogenaamde ‘spotlight effect’ hebben we bovendien ook vaak het gevoel in het middelpunt van de belangstelling staan terwijl dit in werkelijkheid niet zo is. Bedenk zelf eens wat je collega vorige week droeg. En hoe haar haar zat. Je zal merken dat je dat zelf ook niet meer weet…

Hou dit voor ogen tijdens je volgende 'bad hair day'. Je zal je meteen een pak beter voelen. :-)

bron: vkbanen.nl

Trina Thompson (27) uit New York City daagt de universiteit waar ze in april afstudeerde als bachelor in de informatica voor de rechter.

De universiteit, die er prat op gaat dat haar studenten snel hun weg vinden op de arbeidsmarkt, heeft volgens Thompson haar beloften niet waargemaakt. Ze heeft immers nog altijd geen job die bij haar diploma past.

Ze eist nu de 70.000 dollar -het bedrag dat haar studies hebben gekost- terug van het Monroe College.

Terecht of ‘typisch Amerikaans’?

bron: standaard.be

Dat zwierige barok- of zweverige newagemuziek gevoelens opwekken bij de luisteraar, is vanzelfsprekend. Dat ze de arbeidsproductiviteit verhogen, minder. En toch is het zo volgens de Nederlandse organisatie Brainstudio. Lulkoek of niet? Doe de test! Surf naar Brainradio.nl, beluister de muziek op de internetradio Brainradio en vertel welk effect ze heeft op jouw arbeidsproductiviteit.

Op verlof in de Haute-Provence geraak ik op het terras van het plaatselijke café in gesprek met een landgenoot die tot voor kort in een productiebedrijf werkte. En die sinds enige tijd deel uitmaakt van het snel groeiende legioen 50-plussers die van het ene moment op het andere een handvol zekerheden kwijtraakten. Vreemd overigens dat we ons tijdens vakanties op de een of andere manier gemakkelijker openstellen voor mensen met wie we onder andere, zeg maar ‘dagelijkse’ omstandigheden wellicht geen contact zouden zoeken. Alsof rust, ontspanning en afstand de spreekwoordelijke barrière tussen mensen opheft. Misschien moeten we dat in de loop van het jaar toch eens wat vaker doen.

Maar goed, mijn gesprekspartner, die ik Walter zal noemen, was na een dienstverband van 20 jaar het slachtoffer geworden van de tweede ontslaggolf in zijn bedrijf. Het bekende verhaal van teruglopende bestellingen, tijdelijke contracten die niet verlengd worden, economische werkloosheid, en ten slotte werkloosheid van onbepaalde duur.

'De finale hakbijl die ook mijn kop in het mandje deed belanden.' Walter glimlacht een beetje zuur als hij die woorden uitspreekt. 'Tja', zucht hij, ‘daar sta je dan na een loopbaan van ruim 35 jaar. Met lege handen, maar met een boel vragen. Ik heb altijd in de productie gezeten. Schepen, machines, auto’s. Jaren geleden heb ik zelfs nog treinen gebouwd. Het kan toch niet dat onze bedrijven straks geen vakmensen meer nodig hebben?'

In Vlaanderen hebben we de gewoonte om collega's te kussen bij specialegelegenheden zoals verjaardagen en Nieuwjaar. Een fijn gebruik? Of heb je er een hekel aan? Ziehier het resultaat:

  • Ja, dat hoort erbij: 27%
  • Nee, dat is vervelend: 31%
  • Hangt ervan af wie me kust: 40%