U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - oktober 2009

Op de homepagina van vdab.tv kon je stemmen over de vraag: regel je privézaken op je werk? Ziehier het resultaat.

 • Vaak: 17%
 • Soms: 54%
 • Nooit: 27%

Ben je werkzoekend en slaat de onzekerheid soms toe? Dan kan het boek ‘Word wie je wil’ van psycholoog Jan Rutten misschien soelaas bieden.

Zoeken naar een nieuwe job is best een stresserende bezigheid. Je leeft in onzekerheid en je weet dat je die onzekerheid op termijn waarschijnlijk zal inruilen voor… nog meer onzekerheid. Want wanneer je een nieuwe job vindt, word je geconfronteerd met nieuwe situaties, taken en collega’s.

‘Word wie je wil’ probeert in die onzekere tijden wat zekerheid te bieden door je meer zelfinzicht te geven en je valkuilen te leren kennen.

Alvast nieuwsgierig naar je professionele persoonlijkheid? Doe dan de psychologische test die de auteur ontwikkelde.

Hoe vraag je een loonsverhoging, als je weet dat het eigenlijk niet het juiste moment is? Enkele tips:

1. Lijst je successen op: een loonsverhoging is geen bevlieging en bereid je best gedurende het ganse jaar voor. Hou je realisaties bij op papier en probeer ze zoveel mogelijk te documenteren met cijfers. Leg nadruk op projecten waar je boven de verwachtingen hebt gepresteerd.

2. Kies je moment: dat hoeft niet je jaarlijks evaluatiemoment te zijn. De afronding van een succesvol project is een beter moment. Dan liggen de verdiensten nog vers in het geheugen.

3. Blijf professioneel: een loonsonderhandeling is niet het moment voor grapjes of dreigementen.

4. Vraag meer dan je wil: bij onderhandelingen moeten toegevingen gedaan worden. Iedere onderhandelaar weet dus dat hij de arena moet betreden met wat reserve. Als je die reserve onderweg dan verliest, heb je op het einde van de rit alsnog voldoende over.

bron: Vacature.com

Oliemaatschappij Shell laat duizenden werknemers solliciteren naar hun eigen baan. Het gaat hier om een heuse reorganisatie van het concern. Beste een ongewone methode. En toch is Shell niet het eerste bedrijf dat ervoor kiest.

Enkele jaren geleden moesten de journalisten van de Amerikaanse krant The Journal News en de presentatoren van de BBC ook al solliciteren naar hun eigen baan. Bedoeling was om zo tot 600 ontslagen te komen. De idee? Zo heeft iedereen gelijke kansen en houd je de beste mensen over.

Eerlijk of juist niet?

bron: nrc.next

Steeds meer bedrijven verbieden hun werknemers om -zelfs handenvrij- achter het stuur te bellen. Vooral grote ondernemingen schrijven dit verbod in hun ‘carpolicy’. De trend komt uit Nederland. Bij Unilever (3.400 werknemers), maar ook bij Shell, de GasUnie, Honeywell en BP is een belverbod in de wagen uitgevaardigd.

In België heeft het Instituut voor de Verkeersveiligheid zopas een grote campagne gehouden om te wijzen op de gevaren van gsm-en achter het stuur. Is dat voldoende? Of ben jij ook eerder voorstander van een resoluut belverbod in de wagen?

Bron: 6minutes

De ene heeft al wat meer aanleg dan de andere, maar één ding staat vast: creatief zijn kan je leren. Enkele tips die je creativiteit stimuleren:

1. Probeer problemen op een andere manier te bekijken dan je gewoon bent. Misschien ontdek je aspecten die je nooit eerder zag en levert het een nieuwe benadering op.

2. Stel je oordeel uit. Wie wat langer wacht, zal gauw een nieuwe invalshoek ontdekken of een nieuwe manier om een probleem te benaderen en op te lossen.

3. Brainstorm -alleen en in groep- en laat verschillende ideeën botsen. Daardoor maak je onverwachte associaties die meestal heel creatief zijn.

4. Bedenk alternatieven. Zo kom je tot een minder voor de hand liggende oplossing die vaak creatiever en voordeliger is.

5. Gebruik je verbeelding. Zoek naar beelden, geuren en klanken die bij je idee passen. Misschien ontdek je zo hoe je idee ook bij anderen kan doordringen en aanwezig blijven.

Bron: Jobat

Op de homepagina kon je stemmen over de vraag: als mijn computer het niet doet... Ziehier het resultaat.

 • Schreeuw ik er tegen: 23%
 • Sla ik op de toetsen: 22%
 • Blijf ik rustig: 54%

In Lebbeke moet het gemeentepersoneel voortaan langs de prikklok passeren als ze tijdens de diensturen een sigaret wil opsteken. ‘Wie de regel overtreedt, riskeert ontslagen te worden', zegt burgemeester François Saeys (Open VLD).

‘We konden niet anders dan de maatregel invoeren', zegt burgemeester Saeys die ook huisarts is. Enkele weken geleden waarschuwde hij zijn rokende ambtenaren een eerste keer. Maar omdat ze à volonté bleven roken, greep hij in. ‘Sommige rokers stonden al vlug een uur per dag buiten. Niet eerlijk tegenover niet-rokers.'

Goede maatregel of overdreven?

Bron: De Standaard

Je hebt je sollicitatiegesprek zonder kleerscheuren doorstaan. Maar dan duikt het onvermijdelijke ‘Zijn er nog vragen?’ op en… sta je met je mond vol tanden. De Britse krant The Guardian lijst enkele vragen op waarmee je je kwaliteiten nog eens extra in de verf kan zetten:

Welke opleidingsmogelijkheden bieden jullie? Deze vraag wijst erop dat je bereid bent om je vaardigheden bij te schaven.

Is er kans op promotie in de toekomst? Zo maak je duidelijk dat je vastberaden bent om te groeien in je job op lange termijn.

Hoe worden werknemers geëvalueerd? Dit benadrukt dat je het belangrijk vindt om resultaten af te leveren.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor de organisatie in de toekomst? Je bent niet alleen geïnteresseerd in de job op zich, maar ook in de organisatie. Heb je wat research gedaan over de sector? Dan kan je dat hier op tafel gooien.

Alvast het proberen waard. Heb je zelf goede suggesties? Laat het ons weten!

Bron: Jobat

Wereldwijd zijn er grote verschillen in het aantal vakantiedagen waarop werknemers recht hebben. Dat blijkt onder andere uit Mercer’s wereldwijde Benefit and Employment Guidelines onderzoek in 40 landen.

België en Nederland staan met twintig wettelijk bepaalde vakantiedagen wereldwijd op een gedeelde negende positie samen met onder andere Duitsland en Italië. In Europa bengelen we daarmee helemaal achteraan in de klas.

Werknemers in Finland, Brazilië en Frankrijk hebben dan weer recht op de meeste vakantiedagen (30!), terwijl werknemers in Canada en China het slechtste af zijn met amper tien vrije dagen. Goed om weten als je een carrière overweegt in het buitenland, niet?

Bron: Managersonline

De gemiddelde Vlaamse leerkracht is een stuk gelukkiger dan werknemers uit andere beroepssectoren. Dat blijkt uit een vergelijking met andere werknemers die onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen maakten.

Het nieuwe boek beschrijft onder meer wie er vandaag voor de klas staat."Leerkrachten lijken in hun houdingen, smaken en culturele praktijken sterk op andere hooggeschoolden, maar ze zijn een heel stuk actiever in hun engagement, door bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk te doen of deel te nemen aan het verenigingsleven", aldus de onderzoekers.

Nog blijkt dat leraars doorgaans verdraagzamer zijn, opener staan voor andere culturen, minder chauvinistisch zijn dan andere hooggeschoolden en minder last hebben van onveiligheidsgevoelens.
"De meeste leraars zien hun beroep als een roeping, waarbij inhoudelijke overwegingen een zeer belangrijke plaats innemen", luidt het.

Bron: www.hln.be
 

De gemiddelde vrouw werkte al twee uur in het huishouden voor ze begint te werken, terwijl dat bij mannen slechts 49 minuten is, bericht Het Laatste Nieuws. Acht op de tien vrouwen heeft het gevoel al een dagtaak achter de rug te hebben voor ze aan haar job begint.

Tel daarbij het werk dat vrouwen de avond ervoor uitvoeren om het gezin voor te bereiden op de volgende dag, bijvoorbeeld boterhammen smeren en boekentassen maken, kom je aan drie uur en 15 minuten. Bij mannen gaat het er veel rustiger aan toe. Zij spenderen 's ochtends slechts 49 minuten aan het huishouden en de avond ervoor zijn ze er slechts 8 minuten mee bezig. Dat kan verklaren waarom mannen 's ochtends frisser op het werk verschijnen dan hun vrouwelijke collega's.

Herkenbaar?

Op de homepagina kon je stemmen over de vraag: een sollicitatietest met paarden... Ziehier het resultaat.
 • Nooit van mijn leven: 30%
 • Enkel als het niet anders kan: 21%
 • Zie ik compleet zitten: 47%

Equiboost is een bedrijfje dat de persoonlijkheid van sollicitanten inschat via oefeningen met paarden. Anke Santens, oprichter van Equiboost, vertelt in het MagEzine: ''Wij bedachten een snelle en goedkope manier om te achterhalen of iemand écht is wie hij beweert te zijn. Hiervoor schakelen we paarden in, hoe gek dit ook klinkt."

Anke somt enkele troeven op waarover paarden beschikken:

 • Ze laten zich niet leiden door subjectieve indrukken. "Het doet er niet toe of een sollicitant dik, mooi, lelijk, jong of oud is: voor een paard is iedereen gelijk."
 • Je kan hen geen rad voor de ogen draaien. "Neem een kandidaat die bij hoog en laag beweert dat hij zelfverzekerd is. Is hij in werkelijkheid onzeker, dan voelt een paard dit instinctmatig aan. Hoe hij ook z'n best doet om het te verbergen."
 • Ze communiceren helder. "Een paard reageert instinctief op wat het aanvoelt. Voelt het bijvoorbeeld de onzekerheid van een sollicitant, dan gaat het zich zelf ook onveilig voelen en reageert het negatief op de oefening: het werkt niet mee. Bij oefeningen met paarden krijg je direct een duidelijk resultaat."

Wat denk je hiervan? Zin of onzin?

Weet je in deze onzekere tijden niet wat te doen met je spaarcenten? Tegenwoordig kan je het zo gek niet bedenken of je kan het adopteren, huren of leasen. Wat gedacht van een investering in olijfbomen, een bioboerderij of wijnstokken? De opbrengst ervan ontvang je in natura. Een vernieuwend concept dat terrein wint, aldus het MagEzine.

Zou jij zoiets zien zitten? Of zie je daar het nut niet van in?

Internet staat geen seconde stil, ook niet op het vlak van de rekruteringstools, schrijft rekruteerder Martin in het MagEzine. Na het fantastische sneeuwbaleffect van de jobsites (vul hun namen zelf maar in) is het nu de beurt aan de netwerksites. Zo betrap ik mezelf erop dat ik steeds vaker gebruikmaak van een uniek medium als LinkedIn en dat ik ook meer dan eens (natuurlijk enkel uit professionele overwegingen, ja, ja) naar Facebook, Plaxo, Xing, MySpace en tal van andere sites surf op zoek naar geschikte kandidaten voor onze vacatures.

Tijdens het surfen valt het me op dat steeds meer mensen hun profiel op een of meerdere van die netwerksites plaatsen met als (bij)bedoeling een werkaanbieding te ontvangen. En het gaat daarbij echt niet alleen om mensen met een academische opleiding; stilaan heeft iedereen de weg naar het wereldwijde web gevonden. Wat ik alleen maar kan aanmoedigen.

In de jaren stillekes zong de Nederlandse komiek Dorus -hier allicht nog bekend van een legendarische uitvoering van Poessie Mauw- een wervingsliedje voor de marine dat ‘Zorg dat je erbij komt’ heette. In navolging van dat liedje raad ik iedereen aan om naast de klassieke websites gebruik te maken van netwerksites. Waarom? Omdat elke zichzelf respecterende rekruteerder daar naar kandidaten zoekt. Omdat je daarmee je zichtbaarheid verhoogt. Omdat je zo initiatief toont. Omdat je laat zien dat je op de hoogte bent van de nieuwe media. Omdat je via netwerksites je kans op een (nieuwe) job verhoogt.

Kortom, wat zit je hier nog te lezen?

Op de homepagina kon je stemmen over de vraag: wat zou je missen als je op pensioen gaat? Het werk, je collega's of helemaal niks? Ziehier het resultaat.
 • Het werk: 13%
 • Mijn collega's: 35%
 • Helemaal niks: 51%