U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - februari 2010

Zeventig procent van de werkgevers controleert zijn sollicitanten online. Dat blijkt uit onderzoek van Microsoft. Evenveel bazen weigeren een kandidaat vanwege ongepast gedrag op internet. Anderzijds geven bazen ook toe dat een goed profiel je juist wel aan de job kan helpen.

‘Je online reputatie is dus niet iets waar je bang moet van zijn. Je moet er alleen bewust mee bezig zijn. Denk steeds na, vóór je iets online zet, of je wil dat een werkgever dit ziet of niet’, aldus Peter Cullen.

bron: hln.be

Eén op drie jonge moeders wil thuisblijven voor de kinderen. En single mannen willen nog altijd het liefst een traditionele huisvrouw die haar carrière de rug toekeert om de kinderen op te voeden. Dat blijkt uit Brits sociologisch onderzoek, op basis van de British Social Attitudes-survey.

‘Jonge vrouwen verzetten zich tegen de babyboomgeneratie, hun eigen ouders dus. Zoals jonge vrouwen 30 jaar geleden mee aan de wieg stonden om meer te mogen werken, zo staan jonge vrouwen nu aan de wieg van de beweging om weer thuis te blijven’, aldus de socioloog Geoff Dench.

Herkenbaar of niet?

bron: hln.be

Belgische werknemers zijn gemiddeld 37 minuten onderweg van huis naar kantoor of fabriek. Dat geeft een dagelijks woon-werkverkeer van 1 uur en 14 minuten. Daarmee zijn de Belgen de grootste pendelaars in Europa. Dat blijkt uit een enquête bij 11.000 werknemers door Regus, een bedrijf dat ‘flexibele oplossingen voor werkplekken' aanbiedt.

Wereldwijd zijn enkel de Chinezen (42 minuten) en de Indiërs (39 minuten) langer onderweg naar hun werk dan de Belgen. De kortste woon-werktrajecten zijn voor werknemers in Canada en de VS, met respectievelijk 22 en 23 minuten.

De lange verplaatsingstijd doet de werknemers wel nadenken, meldt Regus. ‘Bijna één op vijf werknemers heeft in de afgelopen twee jaar overwogen om zijn of haar job op te zeggen wegens de lange pendeltijd.'

Hoe lang ben jij onderweg naar je werk? En overweeg je om die reden ooit van werk te veranderen?

Bron: standaard.be

Jandenys Jan Denys schrijft in z'n boek dat je best om de acht jaar van werk verandert (als je een welomlijnde job hebt). Zo vermijd je sleur en ervaar je weer spanning. Akkoord? Of geloof jij in 'een job voor het leven'? Vertel het ons...

Meer info over het boek

Free to work. Met die slogan houdt arbeidssocioloog en werkgelegenheidsexpert Jan Denys in zijn gelijknamige boek een pleidooi voor een grondige modernisering van de Belgische arbeidsmarkt.

Het boek graaft naar de onderliggende oorzaken voor het ‘gebrek aan dynamisme' op onze arbeidsmarkt. De auteur schuwt daarbij de controverse niet en ergert zich aan de verstikkende impact van onze arbeidsregels.

‘De kerngedachte in ons arbeidsrecht is dat de hulpeloze werknemer bescherming nodig heeft. En dat hij het beste af is bij zijn huidige werkgever. Mobiliteit wordt ontraden. Wie van job verandert, verliest anciënniteit en dus loon. Werkgevers moeten zwaar betalen om iemand te ontslaan. Gevolg: iedereen staat stil. Het is alsof er op de arbeidsmarkt op alle in- en uitwegen lange files staan.'

Denys hoopt de Belgische werknemer ertoe te bewegen zelf meer uit zijn loopbaan te halen. ‘Al wie een baan heeft, moet zich om de zoveel jaar bezinnen: is het niet tijd voor een nieuwe uitdaging? Vergeet niet: de statistieken bewijzen dat het veel makkelijker is om van werk te veranderen als je al werk hebt.'

Free to work, Jan Denys (Houtekiet, ISBN: 9789089240729)

Sneeuw tijdens de krokusvakantie. Fijn? Veel te laat? Of deprimerend? Ziehier het resultaat van de poll op de homepagina:

 • Fijn: 30%
 • Veel te laat: 10%
 • Deprimerend: 59%
 • Vertel ons wat jij vindt van de lange winter van 2010.

  Onverwacht hevige sneeuwval kán een geldig excuus zijn om thuis te blijven of te laat op het werk te komen. Althans als je alles hebt gedaan om er wel én tijdig te geraken. Dat zegt directeur-generaal Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen. Dus... wie deze woensdag te laat kwam -of helemaal niet op het werk geraakte-, had best een geldig excuus.

  Maar wat als je verwacht werd voor een examen? Of een sollicitatiegesprek? Hoe ga je daarmee om? Laat het ons weten!

  bron: De Standaard

  Wat denk jij van collega's die hun werkplek volzetten met familiefoto's of knutselwerkjes van hun kinderen: Leuk? Belachelijk? Nergens voor nodig?

  Op de homepagina van de VDAB-website kon je stemmen, hier kan je je mening kwijt.

  Werkgevers begrijpen het best de dertigers en veertigers onder hun werknemers, aldus hln.be. De oudste generatie werknemers kennen ze slecht, maar die jonger dan 35 nog slechter. Dat blijkt uit een onderzoek van uitzendbedrijf Tempo-Team bij 200 werkgevers en 750 werknemers in de herfst van 2009.

  "Dat werkgevers en het management ook dikwijls dertigers en veertigers zijn, is zeker en vast een deel van de verklaring dat ze het best die generatie begrijpen", verklaart Philippe Melis.

  Twintigers en jonge dertigers zijn volgens het onderzoek de onbegrepen generatie in bedrijven. Terwijl ze zichzelf zien als werklustig, leergierig en zelfstandig en als flexibele teamspelers, vinden werkgevers dat deze generatie gericht is op carrière, ambitie en korte termijn, dat ze nood hebben aan omkadering en opvolging.

  Ervaar jij een generatiekloof op het werk?

  De term midlife-crisis werd veertig jaar geleden gelanceerd door de psycholoog Elliot Jacques. Maar het stereotiepe beeld dat mannen van middelbare leeftijd depressief worden en hun leven opkrikken met sportwagens en minnaressen, is niet meer dan een achterhaalde mythe. Dat zegt Carlo Strenger, professor psychologie aan de Tel Aviv University.

  Strenger: ‘Vandaag hebben veertigers en vijftigers geleerd om tegenslagen te verwerken en hebben ze meer over zichzelf en de wereld rondom hen geleerd. Een vijftiger heeft nog evenveel jaren voor de boeg dan hij achter de rug heeft. Dat is voor velen het moment om eindelijk te beginnen aan het droomproject dat ze altijd voor zich uitgeschoven hebben. Bovendien hebben ze meer kans op succes, aangezien die keuze gebaseerd is op kennis en ervaring in plaats van blinde jeugdige ambities.’

  Welke droomproject zou jij nog graag realiseren voor je met pensioen gaat?

  Bron: express.be

  Een koffiepauze houden tijdens de werkuren blijkt dé uitgelezen manier voor het brein om nieuwe informatie op te slaan en het geheugen te verbeteren. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Center for Neural Science aan de New York University.

  De onderzoekers stellen dat een rustpauze tijdens een waakperiode het geheugenvermogen stimuleert, net zoals een verkwikkende nachtrust dat doet. Volgens de onderzoekers wordt er te weinig aandacht besteed aan zulke rustpauzes overdag. De hedendaagse informatietechnologieën zijn zelfs vooral gericht zijn op onafgebroken werk.

  De boodschap: bouw genoeg (koffie)pauzes in tijdens je werkdag, het zal je werkprestaties ten goede komen!

  Bron: express.be

  ‘Ook als je er niet meer bent, kan je nog meer betekenen dan je denkt.' Dat is een van de slogans waarmee Jan Decleir reclame maakt voor Testament.be.

  Agnes, een gepensioneerde verpleegster, hoorde vorig jaar voor het eerst over Testament.be tijdens een voordracht van een notaris. ‘Hij vertelde over de fiscale voordelen van een duolegaat via Testament.be. Dat sprak me aan en toen ik de reclamespot met Jan Decleir zag, heb ik contact genomen. Ik wil niet dat de staat aan de haal gaat met mijn erfenis via belastingen. Bovendien heb ik al mijn hele leven aan vrijwilligerswerk gedaan en goede doelen gesteund zoals Broederlijk Delen en Artsen zonder Grenzen.'

  Agnes zal ongeveer een derde van haar vermogen wegschenken aan een goed doel.

  Zou jij een deel van je erfenis schenken aan een goed doel? Welke organisatie zou je dan sponsoren?

  Bron: standaard.be

  Ziek zijn kan iedereen overkomen, lezen we in het MagEzine. Maar terwijl de ene bij hetminste terug de lakens induikt, is de andere met geen stokken van dewerkvloer te houden. Waarom gaan mensen soms ziek werken? Wanneer benje ziek genoeg om thuis te blijven? En hoe verwittig je je baas, zonderer een slecht gevoel aan over te houden? Een rondvraag.

  "Een personeelsmanager zei ooit: 'Ik haal de kandidaat benedenop. We gaan samen de lift in, ik zeg iets over het weer en vraag of hetgoed te vinden was. Voordat we boven zijn weet ik al of het ‘m wordt'",aldus hoogleraar Roos Vonk in het MagEzine. Welke eerste indruk maak jij op anderen?Doe de test via een filmpje op eersteindruk.nl en ontdek hoe jeoverkomt op onbekenden.

  In november schreef ik onder de titel ‘Eenheidsworst’ een column waarin sollicitanten het advies krijgen hun sollicitatiebrief wat creatiever aan te pakken dan doorgaans het geval is, vertelt Martin in het MagEzine van februari. Verder legde ik uit waarop dat advies was gebaseerd en stond er tussen de regels te lezen dat dit vrijblijvende adviezen waren. Goedbedoelde tips om sollicitanten inzicht te bieden in de denkwereld van rekruteerders.

  Die column maakte hier en daar kennelijk wat frustratie en irritatie los want de teneur van enkele reacties was vrij gepikeerd. ‘Ik stel volgende deal voor,’ schrijft lezer Maarten. ‘Pas als er in de vacature geen holle woorden voorkomen, mogen rekruteerders sollicitatiebrieven beoordelen op het gebruik van holle woorden. Je oogst nu eenmaal wat je zaait.’ Leuk om de boemerang te zien terugdraaien, maar hij landt helaas ruimschoots naast de kwestie.

  Aangezien rekruteerders ook maar mensen zijn, zijn het vooral brieven waaruit originaliteit blijkt die het langst in het geheugen blijven. Dat is echt niet iets waarop rekruteerders het monopolie hebben. Vergelijk de impact van een sollicitatiebrief voor de aardigheid eens met de etalage van een kledingzaak. Shoppers staan toch veel vaker stil voor een mooie etalage dan voor een onopvallend exemplaar? Bezoekers van het autosalon herinneren zich de uitzonderlijke vormen van de Lamborghini Gallardo toch veel langer dan de weinig inspirerende lijnen van de Lada 1118?