U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - maart 2011

Eindelijk, eindelijk is de lente in het land. Vind je het lastig en frustrerend om te werken als de zon buiten schijnt? Of fleurt dit je werkdag net op? Vertel het ons!

Maandag 21 maart was niet alleen het begin van de lente, maar was ook wereldpoëziedag. Bedrijfsdichter Leen Raats nodigde alle VDAB-collega’s uit om samen een kettinggedicht te schrijven. Het thema? Warmte! Besluister hier het resultaat.

Warmte

Fijn om te delen en prachtig
als geschenk, een woord
in een woestijn van stilte.

Naar complimenten vissen
in een glas wijn
de zon drinken

met blote voeten op een wit strand
baden in lava, woelen door sintels
een hink-stap-sprong over de evenaar.

Of juist dat moment van stilte
voor het ei zachtjes openbreekt:
wij ontwaken in geborgenheid.

Aandacht geneest ijs
smelt in vreugdetranen
omarmt, doet pijn minder zeer.

Knuffel en koester
het nieuw leven in je leven
en dromen - fladderen weer.

Geïnspireerd? Laat dan van je horen, en post je eigen dichtregels!

Jurofoon, een Nederlandse organisatie die juridisch advies verleent over onder meer arbeidsrecht, berekende dat 70% van de werknemers concentratiestoornissen heeft wegens te veel lawaai. De grootste stoorzenders zijn volgens het onderzoek: hard pratende collega’s (41,3%), luide apparaten (18,8%) en geluiden van buiten (8,6%). 

(bron: Magezine)

Hoe zit dat bij jou?

Wanneer de lente voorzichtig om de hoek gluurt, breekt er voor de hogescholen, universiteiten én bedrijven een kort maar krachtig seizoen aan: dat van de jobbeurzen. De voorbije weken heb ik er twee van zeer dichtbij mogen meemaken, aldus Martin in het MagEzine van maart.

Wat in eerste instantie opvalt is de professionaliteit waarmee onze onderwijsinstellingen dit soort beurzen organiseren. Waar je je enkele jaren geleden nog tevreden moest stellen met een tafel en een paar stoelen in een verder volledig kale ruimte, mag je nu rekenen op een degelijk ingerichte zaal, mogelijkheden om elektrisch materiaal aan te sluiten, fraai samengestelde brochures met interessante informatie over de school en de aanwezige bedrijven en, meestal, draadloos internet. Verder zorgt de organisatie er ook nog eens voor dat de inwendige mens niets te kort komt door catering en de nodige frisdranken te voorzien.

Opmerkelijk is ook dat dit soort jobbeurzen steeds meer bedrijven weet aan te trekken. Het aantal deelnemers situeert zich toch al gauw rond de honderd, wat meteen ook duidelijk maakt dat er een groeiende nood aan hoogopgeleid personeel is. Nog niet eens zo heel lang geleden hadden bedrijven het minder begrepen op schoolverlaters; gebrek aan ervaring maakt opleiding immers noodzakelijk en iedereen weet dat zoiets geld kost -en dan moet je nog maar afwachten of die investering zich terugbetaalt. Dat beeld is, onder meer door de steeds afnemende instroom van bijvoorbeeld technisch geschoolde jongeren, inmiddels fors bijgesteld.

Ben jij al eens op je werk in huilen uitgebarsten? En was dit voor de ogen van je verschrikte collega's of stiekem op het toilet? Vertel het ons!