U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - maart 2012

Ben jij voorstander van het zomeruur? Vertel het ons!

De lente is in het land! Maakt het zonnige weer het leuker om te werken of net niet? Vertel het ons!

klokIn de nacht van zaterdag op zondag is het weer zover: de klok wordt 1 uur vooruit gedraaid. 2 uur wordt 3 uur. Elk jaar weer goed voor een paar stevige discussies: zomeruur.

Voor de meesten gewoon een uur minder slapen. Maar wat met de mensen die op dat moment van het verzetten van de klok aan het werk zijn? Hebben ze dat uur dan gewerkt? Een interessant weetje in dat verband vonden we op de site van SD Worx.

Voor werknemers die in ploegen tewerkgesteld worden, is een specifieke regeling van toepassing. 
De werknemer die bij de omschakeling naar het winteruur ook in de nachtploeg zal werken, krijgt nu 8 uur betaald hoewel hij maar 7 uur effectief heeft gepresteerd. Dit moet beschouwd worden als een vervroegde betaling van het 9e uur dat zal worden gepresteerd bij de omschakeling naar het winteruur. 
Bij de omschakeling naar het winteruur zal deze werknemer dan voor 9 uur prestaties nog 8 uur loon ontvangen. Op die manier ontvangen deze werknemers in totaal het normale loon voor twee prestaties van 8 uur.

De wetgever heeft ook voorzien dat het misschien niet dezelfde werknemer is die nu en bij de omschakeling naar winteruur aan het werk is. In dat geval heeft de werknemer een voordeel:

De werknemers die door de omschakeling naar het zomeruur slechts 7 uur werken, ontvangen toch een loon voor 8 uur prestaties. Concreet betaalt de werkgever 1 uur meer dan er effectieve prestaties zijn. 
De werknemers die door de omschakeling naar het winteruur 9 uur werken, ontvangen een loon voor 9 uur prestaties.

Op 22 maart is het Europese dag van de hoffelijkheid in het verkeer. Erger jij je soms aan andere automobilisten? Vertel het ons!

Wat vind jij van vergaderingen? Zijn ze doorgaans zinvol, overbodig of frustrerend? Vertel het ons!

Heb jij dat nou ook? vraagt Martin zich af in het e-zine van deze maand. Na een drukke werkdag kijk je uit naar een lekker lui avondje. De voordeur op slot, een glas heerlijke wijn en nootjes binnen handbereik, het volume van je gsm op nul, de laptop keurig dichtgeklapt op tafel en een paar leuke series of een van je favoriete films op de televisie. Gewoon, lekker relaxen.

Je gaat er dus eens goed voor zitten of liggen, zet de televisie aan, zapt naar het kanaal waarop je de eerste aflevering van die naar verluidt sublieme Engelse tv-serie kunt zien, wrijft nog eens gelukzalig in je handen en hop: reclame. Ach ja, denk je bij jezelf. Dat is ook een industrie die wereldwijd honderdduizenden mensen aan het werk zet. Die mensen hebben ook een gezin, een veel te hoge hypotheek, schoolgaande kinderen, een oud moedertje in een verzorgingscentrum, twee auto’s... En dat met die torenhoge benzineprijzen. Laat ze hun boodschappen maar even tonen. Leven en laten leven, niet waar?

Binnenkort is het vrouwendag. Denk jij dat vrouwen nog altijd minder verdienen dan mannen? Vertel het ons!