U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - mei 2012

support at workHet is niet vanzelfsprekend om terug aan de slag te gaan na een zwaar verkeersongeval. Met het project Support@Work wil Rondpunt familie, vrienden, (oud-)collega’s… maar ook (oud-)werkgevers en begeleiders van tewerkstellingsorganisaties betrekken bij het vinden of behouden van een job op maat. Meer info op supportatwork.be

Een tijd geleden deed Ellen een oproep op de redactieblog omdat ze voor haar masterproef op zoek was naar mensen die in hun opzegperiode zaten na een ontslag. Ondertussen zijn de resultaten van haar onderzoek bekend. 

Uit haar studie blijkt dat twee zaken essentieel zijn voor welzijn na ontslag: 

  • De werkgever moet tijdens het ontslaggesprek met de medewerker begrip proberen te creëren voor zijn beslissing.
  • De medewerker moet na zijn ontslag steun krijgen van de werkgever zelf, zijn collega's en zijn familie.

Heeft de medewerker begrip voor zijn ontslag en krijgt hij sociale steun van zijn omgeving, dan zullen zijn welzijn en betrokkenheid groter zijn. Hierdoor zal hij tijdens zijn opzegtermijn beter presteren en positievere reclame verspreiden over zijn ex-werkgever.

Wil je meer info over dit onderzoek? Stuur een mailtje naar Ellen.Peeters@ppw.kuleuven.be

Een enquête bij 2000 Britten leert dat de werkende mens een gewoontedier is, een gewoontedier met een boterhammendoos zelfs.

Zeven op tien van de onderzochte Engelsen gaat met een gevulde brooddoos naar het werk. 17% eet in de winkel gekocht voedsel, 10% in de bedrijfskantine.

Zeven op de tien verklaart zijn of haar lunch eigenlijk maar saai te vinden. Geen wonder, want een derde eet élke dag dezelfde lunch. De helft daarvan zelfs al meer dan 6 jaar een stuk. Om het nog wat interessanter te maken: het meest gegeten bij deze elke-dag-dezelfde-lunch-eters is de ... boterham met kaas! Op de voeten gevolgd door de ... boterham met hesp.

Enkele van de meest aangehaalde redenen voor deze monotone middaglunch zijn: omdat het makkelijk klaar te maken is (40%), omdat hun partner weigert iets anders klaar te maken (5%), omdat er niks lekkers in de winkel te krijgen is (5%), omdat het goedkoop is (10%), omdat het een gewoonte geworden is (14%), of omdat ze helemaal niet zo van verandering houden (18%).

Toch is er is ook goed nieuws uit de wereld van de boterhammenlunch. En wel deze site: http://lunchboxawesome.tumblr.com/ . Enige voorbeelden van de boterhammendozen die daar klaargemaakt worden:

lunchboxawesome examples

Boterhammen mee naar het werk of school, zó saai hoeft dat dus toch niet te zijn.

Hoe denk jij over zakenlunches? Zijn ze nuttig, overbodig, eng... Vertel het ons!

Wat vind jij van uitzendarbeid? Is dit een springplank naar vast werk, afwisselend en uitdagend of een noodzakelijk kwaad? Vertel het ons!

Mijn schoonbroer Fred werkte al ettelijke jaren in de Kempense diamantindustrie toen zijn werkgever besloot de afdeling waar Fred werkzaam was, te verhuizen naar de andere kant van de wereld, aldus Martin in het Magezine. Met ontslag voor de werknemers van die afdeling als onmiddellijk gevolg.

In zijn zoektocht naar een nieuwe job kreeg Fred op een bepaald moment dat overbekende maar daarom niet voor iedereen bereikbare ‘offer you can’t refuse’. Er zat echter een belangrijke ‘maar’ aan verbonden: verhuizen naar Bangkok. Na heel wat gesprekken, enkele bezoeken ter plaatse, slapeloze nachten en het afwegen van de pro’s en contra’s zaten Fred en zijn vrouw Ria op een zekere dag in het vliegtuig dat hen naar hun nieuwe woning zou brengen, een appartement op de 22ste verdieping van een torenflat in Bangkok. Dat is wel wat anders dan een gelijkvloers gelegen appartement in een randgemeente van Antwerpen.

Zeven jaar Thailand vlogen voorbij en intussen stond de tijd in België al evenmin stil. Na een eerste kleindochter volgde een tweede zodat het heimwee steeds vaker toesloeg en beiden almaar harder begonnen te verlangen naar huis. Niet voor een kort verblijfje van een paar dagen, maar om definitief thuis te kunnen zijn. De tijd was rijp om Thailand terug in te wisselen voor België.

Ken jij jezelf? Een beetje, heel goed of totaal niet?