U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - juli 2012

Om gemotiveerd te blijven, is het belangrijk dat je trots kan zijn op je werk. Hoe zit dat bij jou? Vertel het ons!

Wat vind jij van een vakantie in eigen land? Vertel het ons!

Hoe vind jij het om tijdens de zomervakantie te werken? Leuk, lastig of saai? Vertel het ons!

Ooit was er een tijd waarin mensen die een professionele vraag stelden geduldig wachtten op een antwoord, schrijft Martin in het Magezine. Vraag het maar aan je gepensioneerde opa of oma. Of gewoon aan mij want ik behoor stilaan tot de laatste generatie die de telexkamer nog heeft gekend. De wat hoor ik heel wat lezers al denken. De telexkamer! Een gewoonlijk veel te warme ruimte waarin een of meerdere grote en al even onhandige apparaten stonden die teksten afdrukten die op een typemachine op afstand waren getypt. Een beetje zoals de fax, maar dan anders, omvangrijker, luidruchtiger en ingewikkelder. Die telexberichten werden doorgaans ingetikt door typistes die de hele dag niets anders deden dan brieven, bestellingen of nota’s opnemen in steno om die daarna te ontcijferen en door te sturen met de telex.

Steno? Dat is een soort snelschrift waarin de secretaresse via vaste tekens notuleerde wat er tijdens een vergadering werd gezegd. De kunst daarbij was om selectief te luisteren en enkel de belangrijkste zaken in telegramstijl te noteren omdat al die aantekeningen ook nog eens moesten worden omgezet in een verslag.

Tja, nu ik eraan denk, het telegram is intussen ook al dood en begraven in onze Westerse samenleving. Opzij gedrumd door de fax en vervolgens de e-mail. Nog zo’n vergane glorie is de ponsmachine, de voorloper van de tegenwoordige computer. Door op een gecompliceerde manier gaten te maken in een speciaal daarvoor voorziene kaart (de ponskaart) konden bedrijven en overheden gegevens opslaan en facturen maken.

Maar wat ik dus wilde zeggen is: vroeger was het niet per definitie beter, het was alleszins aanzienlijk langzamer. Als jong kereltje werkte ik op de afdeling Inkoop van een grote producent van industriële en medicinale gassen. Daar bestond mijn taak er voornamelijk in om offertes aan te vragen bij allerhande leveranciers van gereedschappen, bouten en moeren, verpakkingsmateriaal en smeermiddelen.

Heel wat pas afgestudeerden hebben spijt van hun studiekeuze. Heb jij er spijt van? En indien ja: waarom? Vertel het ons!