Heb jij ooit al eens gestaakt? Vertel het ons!
Heb jij ooit al eens gestaakt? Vertel het ons!
Op de dag dat VT4 dan eindelijk Vier wordt linken naar een nieuw televisieprogramma van de VRT is misschien wat vreemd. Maar dan hadden ze bij Woestijnvis maar iets moeten doen met beroepen.
Ketnet/Op12 lanceert vandaag immers een programma, gericht op pubers, genaamd Magazinski. Met daarin de rubriek "Boodschap van algemeen nutski", verzorgd door het "De Federale Overheidsdienst Ter Bevordering van de Beroepskeuze". In de eerste aflevering: het beroep "leerkracht geschiedenis".
Wil je een iets minder humoristische kijk op wat beroepen inhouden, kan je natuurlijk ook nog altijd terecht in een van onze 170 beroepenfilms.
Hoelang zit jij in de auto op een gemiddelde werkdag? Vertel het ons!
Wanneer beslis je welke kleren je gaat aantrekken naar je werk? De avond ervoor, 's morgens vroeg als je opstaat of pas enkele minuten voor je vertrekt? Vertel het ons!
Of de uitspraken in het filmpje Sh*t applicants say in a jobinterview allemaal uit werkelijke sollicitatiegesprekken gegrepen zijn, weten we niet. Wel dat het een erg grappig filmpje is. En dat als die uitspraken uit jouw mond zouden kunnen gekomen zijn, je toch misschien met een probleem zit:
Er gaat een campagne van BNP Parisbas Fortisbanking op Facebook achter schuil. Op Dr. Job krijg je namelijk de tips hoe het wél moet.
Gisteren stelde het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding de resultaten van de eerste Diversiteitsbarometer Werk voor. Het Centrum wil om de twee jaar verslag uitbrengen over de sectoren die het meest betrokken zijn bij diversiteit: tewerkstelling, huisvesting en onderwijs.
De eerste barometer Werk toont aan dat allochtonen en gehandicapten het niet gemakkelijk hebben op de arbeidsmarkt, maar als het meest frappant vermeldt het Centrum het veelvuldig voorkomen van leeftijdsdiscriminatie. Enkele bevindingen:
Wat betreft "origine", zijn dit enkele onderzoeksresultaten:
Wat betreft handicap:
De volledige barometer Werk kan je hier downloaden (pdf, 7 Mb).
Enkele decennia geleden waaide er een nieuw fenomeen over de Atlantische Oceaan richting Europa: teambuilding, aldus Martin in het Magezine. Het management van diverse Amerikaanse bedrijven was tot de constatering gekomen dat er met het ontstaan van teams ook behoefte was aan het bouwen van die teams. Een idee dat de mosterd een beetje is gaan halen bij de teamsport, waarin de individuele kwaliteiten van de sporters bij voorkeur samengebracht worden tot één geheel. Dat is namelijk sterker dan de som van de delen.
Teambuilding, zo spraken de Amerikaanse profeten, sluit aan bij de noodzaak om het functioneren als team onder de loep te nemen en te werken aan de effectiviteit en prestaties van het team als eenheid. Door de jaren heen ontstond er zelfs een complete economie rond dit thema.
Ik herinner me een teambuilding bij een van mijn vorige werkgevers waarbij het management twee groepen samenstelde op grond van het vermogen om anderen te volgen bij hun beslissingen. Nou ja, dat was althans wat ze achteraf beweerden. De twee groepen moesten geblinddoekt en in een soort van polonaise op zoek gaan naar een sjaal die aan een boomtak hing. Bijkomend probleem: zéér geaccidenteerd terrein met stronken, bomen, struiken, kuilen en soms behoorlijk grote keien. De perfecte omgeving om een enkel te verstuiken of een arm tebreken. Dat was dan ook de grootste zorg van het team waar ik deel van uitmaakte. Onze voorbereiding beperkte zich dan ook tot het proberen te memoriseren waar zich venijnige keien en diepe kuilen bevonden. Het andere team was minder voorzichtig, vond de sjaal en eindigde met twee geblesseerde teamleden.
Sommige bedrijven organiseren jaarlijks een sportdag op het werk. Lijkt jou dat leuk?