U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - november 2012

Said Aghassaiy maakte een autobiografische film over gastarbeiders in ons land. In 'Niet zijn thuis' volgt hij een Marokkaan in de jaren '70, op weg naar werk en integratie -met alle bijkomende uitdagingen die daarmee gepaard gaan.

Op 16 december wordt de film om 18u00 voorgesteld in zaal Lamot in Mechelen. Inkom: 11 euro. Iedereen welkom!

filmaffiche

Meer info: showarma@live.be

In dit absurde, antieke filmpje kruipt Monty Python in de huid van een recruiter. Veel kijkplezier!

 

Je kan niet gaan werken omdat je ziek bent. Hoe breng je je baas hiervan op de hoogte? Via mail, sms of een telefoontje? Vertel het ons!

Good morning mugAlexander Kjerulf noemt zichzelf "Chief Happiness Officer" en reist de wereld rond om de wereld les te geven in het Deense begrip "arbejdsglæde". Een term die, zo beweert hij, alleen bestaat in Scandinavische talen en zoveel betekent als "geluk op het werk". Want het leven is te kort om de activiteit waar we het meeste tijd aan besteden (na slapen) ongelukkig door te brengen.

Een van zijn tips voor meer geluk op de werkvloer is een simpele: begin de dag met een goeiemorgen van niveau 5:

  • niveau 0: negeer als je 's morgen binnenkomt alles en iedereen
  • niveau 1: brom een min of meer verstaanbare "morgen"
  • niveau 2: goeiedag zeggen, zonder de mensen aan te kijken
  • niveau 3: individueel oogcontact maken met iedereen die je goeiedag zegt
  • niveau 4: naast goeiedag ook iets meer zeggen, "Hoe gaat het ermee?", of iets meer persoonlijks.
  • niveau 5: naast die persoonlijke begroeting de andere persoon ook aanraken. Een handdruk of even de schouder of arm vastpakken.

Hij erkent dat niet iedereen hier even gediend van gaat zijn. Zijn advies: als iemand niet terug reageert of lacht (misschien heeft hij/zij tandpijn, een slechte dag, of zorgen?), lach bij de volgende persoon dubbel zo vriendelijk.

Wat denk jij? Is dit net superirritant gedrag en de garantie op een nodeloos lang ochtendritueel, too close for comfort? Of denk je dat dit echt kan werken, je dichterbij je collega's zou brengen en "good vibrations" rondstuurt die de rest van de dag beter kunnen laten verlopen?

Flirt jij soms op het werk?

Een filmpje uit de oude Vaneigens-doos. Hoe het vooral niet moet...

Voel jij je ongemakkelijk als je met collega's in de lift staat? Vertel het ons!

bank

Sinds mijn echtgenote op korte tijd twee zussen verloor, hebben we ons voorgenomen het wat rustiger aan te doen met ons werk. Dat vertelt Martin in het Magezine. Wat trouwen iets heel anders is dan óp ons werk. Uiteraard komt daar op een doordeweekse dag niets van in huis. De sneltrein die mijn vrouw is dendert van maandag tot en met vrijdag voort dat het een lieve lust is, op naar een nieuwe balans of jaarrekening die dringend moet worden afgesloten. En zelf volg ik ook niet bepaald een 40-urenweek. Maar het gaat ons vooral om het idee dat we voortaan zélf bepalen hoeveel tijd we in andere -bij voorkeur minder drukke- bezigheden steken. En als die bezigheden ook nog eens leuker zijn dan werken, zit het helemaal snor.

Vorige week zaten we op een zekere dag ruim een uur op een wat ongemakkelijk bankje. Te kijken naar het meer dat ons al twintig jaar met Provençaalse gastvrijheid ontvangt. Oké, dat doet zo’n meer uiteraard niet, mensen gastvrij ontvangen, maar ook hier gaat het om de gedachte. We hadden eerst wat gewandeld met onze twee honden, die Jip en Janneke heten en ook nog eens broer en zus van elkaar zijn. (Janneke is eigenlijk de hond van mijn dochter, maar in dit geval noem ik haar voor het gemak ‘onze’ hond. Dat bekt wat gemakkelijker.)