U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - februari 2013

pluimpjeEén maart is nationale complimentendag. Geef die dag je favoriete collega’s, werknemers of baas eens een compliment. Je zal versteld staan wat het met hen doet. Om het met de woorden van Phil Bosmans te zeggen: “Geef ze een pluim en mensen krijgen vleugels”. Weet je niet goed hoe? Met onze tips kan het niet mis gaan!

 • Praat, schrijf of sms altijd in de ‘ik vorm’.
  Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Voorbeeld: ‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij…’.
 • Complimenteer iemand persoonlijk.
  Een algemeen compliment aan een groep is goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan. Geef je compliment persoonlijk. Spreek dus vanuit jezelf (‘ik vind het heel bewonderenswaardig hoe jij…’) en richt je tot één persoon. Je zult merken dat je compliment zo veel beter overkomt.
 • Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet.
  Blijf niet vaag, maar geef precies aan wat je zo waardeert in de ander. Zeg dus niet alleen dat je iemand zo’n waardevolle collega vindt, maar ook waaróm.
 • Doe het op een manier die bij jou past.
  Vind je het moeilijk om het te zeggen; schrijf het dan op. Besteed aandacht aan je complimenten en bedankjes. Neem zelf de telefoon, schrijf zelf een briefje of zoek zelf een aangepast kaartje. Het kost je wat extra tijd, maar het is dan wel een persoonlijk geschenk van jou aan een ander.
 • Doe het op een manier die bij de ander past.
  Vindt iemand het leuk om in de belangstelling te staan, geeft het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan, doe het dan onder vier ogen.
 • Overdrijf niet, want dan komt het onnatuurlijk over.
  Geef alleen maar een compliment als je er echt iets bij voelt. Het is niet de bedoeling dat je te pas en te onpas "Geweldig!" brult. Dat heeft op de duur een tegenovergesteld effect.

Neem ook een kijkje op complimentendag.be.

Vind jij dt-fouten onprofessioneel? Vertel het ons!

Even dachten we dat we droomden, toen we dit tegenkwamen:

Day Dreamer Desk

Het lijkt een beetje op een bureau. Een beetje dik bureau. En als je erop duwt blijkt het ook mee te geven:

Day Dreamer Desk

En ja hoor: dat zachte oppervlak dient precies waarvoor je denkt dat zo'n zacht oppervlak wel eens goed zou kunnen dienen:

Day Dreamer Desk

De bedenker van dit dutjes-bureau is de Amerikaanse designer Nick DeMarco die hiermee niet wil bereiken dat iedereen 24 uur per dag achter zijn bureau moet zitten, dus ook om te slapen. Wel wil hij er "een meer ontspannen houding ten opzichte van werk en het leven" mee aanmoedigen. "Met dit bureau maak je duidelijk dat dagdromen, introspectie en hersenarbeid net zo belangrijk zijn als andere taken die je aan een bureau doet", zo zegt hij The Daily Mail.

Het bureau kreeg ook een naam die ons spontaan deed wegdromen: The Daydreamer Desk.

Het is van u voor een slordige 1500$. Zal dus nog wel even duren vooraleer het overal ingeburgerd raakt, maar we mogen toch al eens dromen ;-)

Wat vind je het zwaarst aan werkloos zijn? De onzekerheid, de afwijzingen of de financiële kant? Vertel het ons!

I book youVandaag kunnen wereldwijd meer dan 700 miljoen mensen lezen noch schrijven. Ook een groeiend deel van de Belgische bevolking kan onvoldoende lezen of schrijven om te functioneren in een geletterde samenleving. Daarom slaan Muntpunt en beshart de handen in elkaar. Met de actie I BOOK YOU gaan ze samen de strijd aan tegen laaggeletterdheid en analfabetisme.

Op het programma staan onder andere:

 • de expo ‘100 Book Covers to Fight Illiteracy’, aan de glasgevels van het vernieuwde Muntpuntgebouw
 • een blind date met een boek
 • de jeugdboekenweek

 

Meer info vind je op I BOOK YOU.

Schuilt er een ondernemer in jou? Of kriebelt het al langer om met een eigen zaak te beginnen? Misschien loont het wel de moeite om de tv-serie Topstarter te volgen. Zes maanden lang worden zeven startende ondernemers geselecteerd, gevolgd, op de proef gesteld en gewikt en gewogen.

De strenge jury in deze Vlaamse versie van het BBC-programma Dragon's Den bestaat uit Wouter Torfs (van het gelijknamige schoenenmerk), Inge Geerdens (van het softwarebedrijf CVWarehouse) en de excentrieke Jan Kriekels (van het bedrijf Jaga, radiotorenfabrikant). Zij gaan negen afleveringen lang op zoek naar de beste startende ondernemer van Vlaanderen en belonen de winnaar met 25.000 euro.

De al uitgezonden afleveringen kan je ook online integraal herbekijken:

 • In de eerste aflevering kwamen 80 kandidaat-ondernemers hun idee voor een eigen zaak voorstellen aan de jury. De 12 strafste starters mochten doorgaan naar de volgende ronde.
 • In de tweede aflevering werden deze 12 herleid tot 7: zij zullen strijden om de titel van Topstarter.
   Overblijvers in dit stadium zijn een wasbar, een webshop voor Belgische streekproducten, een multifunctionele schoen, een bierpraline, een windmolen, frozen yoghurt, en speelmeubels voor kinderen.

Zeker zo nuttig is dat er ook een website aan de reeks gekoppeld is, waar je concrete hulp rond starten met een onderneming aangeboden krijgt. In een vraagbaak vind je er bijvoorbeeld antwoorden op vragen als "Schuilt er een ondernemer in mij?", "Is mijn idee commercieel interessant?", "Waar vind ik hulp bij het opstellen van een ondernemingsplan?", "Starten in hoofd- of in bijberoep?" of "Hoe verzin je een naam voor je bedrijf?".

Wat betekent Valentijn voor jou? Opgeklopte commercie, pure romantiek of een dag als een ander? Vertel het ons!

Zoeken op LinkedInHoe gebruik je LinkedIn om een job te vinden? Netwerken, actief contacten leggen, deelnemen aan groepen, vragen om aanbevelingen.... Prima.
Maar gebruik je LinkedIn ook om gevonden te worden?

In dit artikel vonden we 7 sterke tips om beter gevonden te worden.

In een notendop:

 1. LinkedIn houdt van volledige profielen. Bij zoeken op een trefwoord komen degenen met het meest volledig ingevulde profiel hoger in de zoekresultaten dan degenen die enkele invulmogelijkheden open lieten.
 2. Woorden in sommige delen van je profiel wegen harder door. LinkedIn geeft meer gewicht aan woorden die het aantreft in het veld voor je Naam, Je professionele kopregel, Naam van bedrijf, Huidige jobtitel en Vaardigheden en deskundigheid. Denk eens na over welke zoektermen in jouw bedrijfstak of gewenste carrière veel gebruikt worden, en probeer ze in een van deze velden te vermelden. Je kan op je profiel maximum vijftig vaardigheden toevoegen, maak daar ook gebruik van.
 3. Gebruik alle velden maximaal. Je kan vijftig organisaties toevoegen, je hebt 120 karakters ter beschikking in je kopregel, je mag 2000 tekens in je samenvatting zetten, de beschrijving van je interesses mag 1000 tekens lang zijn. Maak ten volle gebruik van al deze mogelijkheden.
 4. Sommige velden wegen niet zwaar. Trefwoorden in bijvoorbeeld het contact-gedeelte hebben geen enkele invloed op je ranking in de zoekresultaten.
 5. Meerdere woorden voor hetzelfde. Stel je in de plaats van een persoon die aanwervingen doet, en bedenk welke trefwoorden die zou kunnen gebruiken. Hij kan zoeken op metser, of op metselaar ... Gebruik zoveel mogelijk synoniemen, in betekenisvolle zinnen, en je vergroot de kans gevonden te worden met een veelvoud.
 6. Gebruik zoektrends om meer te weten. Via de link "Wie heeft je profiel bekeken" krijg je inzicht in de zoektrends voor je profiel. Merk je dat er een groot verschil is tussen "Weergaven van je profiel" en "Weergaven in zoekopdracht" dan is het tijd om je profiel wat aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld een nieuwe profielfoto, een interessantere kopregel...
 7. Het gaat verder dan LinkedIn. Bijvoorbeeld Google toont LinkedIn-profielen zeer hoog in de zoekresultaten. Bekijk je profiel eens als je uitgelogd bent van LinkedIn en ga na of het ook meteen aantrekkelijk is voor mensen die het langs die weg op het web tegenkomen.

De voornaamste tip lijkt ons: stel je in de plaats van degene die op zoek is, en ga na of je gevonden kan worden op de manier dat je denkt dat deze zoekt. Succes!

hart"U kent mij niet, ’t is de eerste keer dat u iets van mij leest", schrijft Guido Everaert in het Magezine. "Datis altijd een beetje vreemd. Daarom is het allicht gepast om één en ander te verduidelijken.

Oscar Wilde schreef ooit: 'Vergeef me, maar ik heb zoveel meningen, dat ik er soms wel eens eentje vergeet’. Bij mij is dat ook zo, ik heb veel meningen, ik uit ze graag, en ze zijn niet altijd even correct. Daarvoor nu al excuus, al is het ook wel leuk, omwille van de reacties. Daar leer je nog eens iets van, en zie je hoe andere mensen denken. Eén ding wil ik er wel bij zeggen, het is nooit vilein, en u mag me er om tackelen, ik zou dat zelfs als een compliment en een oprecht teken beschouwen dat mijn opvattingen en schrijfsels u interesseren.

Ik hou van mensen, ik hou van openheid, en ik ben een brutaaltje. Als u dat kan aanvaarden, dan gaan we het zeker goed met elkaar kunnen vinden. Vooral omdat ik uw en mijn meningen ter harte neem. Dat heet ownership, denk ik.

Ownership, ik heb er onlangs een sterk staaltje van beleefd. Ik ken een meer dan stemmig café , in de bossen van Zoersel, waar ik tijdens,of na de wandelingen met mijn hond vaak afzak, om een orgelpunt te zetten achter onze fysieke inspanningen. Ik ken de eigenaar niet, maar ik ken wel één van de gezichten van dat etablissement. De Pol.

Hij werd onlangs omstandig gefêteerd wegens 70 jaar oud en nog steeds verknocht aan de zaak. Ik ga er ook graag als ik weet dat hij er is. Niet omwille van nostalgie, maar gewoon omdat hij weet waar hij mee bezig is. Naar aanleiding van die 70ste verjaardag had de rest van het personeel zelfs een soort viering in elkaar gestoken, de afspanning herdoopt in ‘Chez Pol’ en een verrassingsmenu aangeboden waarvan telkens een stukje afgeroomd werd (financieel dan) om Pol een passend cadeau te kunnen kopen. Groot succes!

Ben je tevreden over je algemene kennis? Ja, nee of vind je dit helemaal niet belangrijk? Vertel het ons!

Wil je bouwen aan meer geluk en menselijkheid? Zowel op het werk als privé? Laat je dan inspireren door het boek Positieve impact (ISBN 9789090272795) van Isabelle Hoebrechts en Annemie Renson. Het werk staat vol leuke quotes en praktische tips over passie, waardering, vertrouwen, uitstraling, doelgerichtheid, bewustzijn, commitment, empathie, positivisme en integriteit.

Een fijne uitgave waarmee je meteen aan de slag kan. Want naast een aantal inspirerende en reflecterende oefeningen, bevat ieder hoofdstuk authenieke getuigenissen van ervaren professionals die uitleggen hoe ze hun positieve ingesteldheid delen en doorgeven aan anderen.

Omdat bedrijven en organisaties meer dan ooit nood hebben aan positiefingestelde mensen...