U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - maart 2013

Tijdens een eerste afspraakje met een leuke meid of knappe kerel stel je de juiste vragen, en laat je je zien van je beste kant. Zo weet je of jij graag nog een tweede afspraak wil, en vergroot je je kans op een goede indruk.

Het zal je niet verwonderen: tijdens een sollicitatiegesprek doe je net hetzelfde! Bekijk de leuke slideshow van Tjorven Denorme (eMenKa NV) over de gelijkenissen tussen 'daten' en solliciteren, en laat je inspireren voor je volgende gesprek...

Liggen er bij jou op het werk een zakje paaseitjes? En is dit goed voor je humeur, slecht voor je lijn of te snel leeg?

duodagVandaag was het DUOdag! 500 werkzoekenden met een arbeidsbeperking vormden in 400 bedrijven duo’s met werknemers, en draaiden een dag mee op de werkvloer. Bedoeling: proeven van een nieuwe werkervaring, en werkgevers overtuigen van hun vaardigheden. Ook de redactie van VDAB deed mee, en kreeg Kim over de vloer. Ze vertelt.

Kim (31): “Dankzij mijn coach bij GOCI -een gespecialiseerde dienst voor opleiding, begeleiding en bemiddeling- kon ik vandaag meedoen aan de DUOdag. Ik mocht stage lopen bij VDAB, als webredacteur.

Ik heb een vorm van autisme en voor mij zijn onverwachte dingen niet zo evident. Daarom was het goed dat ik van mijn stagebegeleidster deze morgen een planning op papier kreeg. In de voormiddag legde ze me uit wat haar taken zijn. In de namiddag kreeg ik uitleg van haar directe collega. De teamcoördinator gaf me ook uitleg over het VDAB-Magezine (het online-magazine). Zo kreeg ik een goed algemeen beeld van wat de functie van webredacteur inhoudt.

Ten slotte heb ik enkele vragen bedacht voor de rubriek ‘Vraag van de week’. Wie weet gebruiken ze er enkele van, wie weet ook niet. Voor mij doet dat er niet toe, want ik had hoe dan ook een fijne DUOdag!”

Studente Lobke Vangenechten (KU Leuven) doet een thesisonderzoek naar voedselvoorkeuren en eetgewoonten op het werk. Help haar voldoende gegevens te verzamelen door het invullen van deze anonieme enquête.

Het duurt amper 10 minuten, je helpt de wetenschap én je maakt kans op twee duo-tickets van Kinepolis!

Misschien hebben ze er wel een kreng van een baas, zeer slechte koffie, erg vervelende huisregels of wordt er veel gepest, maar zo op het zicht vonden we in deze lijst enkele wel zeer plezante kantoren:

De kantoren van kledingmerk Bastard in Milaan hadden nog wat plaats over in de nok van het dak. Plaats genoeg voor een volledig indoor skateboard park in de lucht, ideaal om wat tricks te oefenen in de middagpauze. Meer foto's.

White Mountain Office ligt 30 meter onder de grond in een oude atoomschuilkelder in Stockholm, Zweden. Internetprovider Bahnhof AB vond er een prachtig onderkomen voor zijn datacenter en kantoren. Meer foto's.

Vreemder dan de kantoren van het Amerikaanse Inventionland komen ze vermoedelijk niet. Of zag u eerder een kantoor achter een waterval, op een racebaan, in een oude schoen of zoals hierboven in de vorm van een piratenschip? Meer foto's.

Het hoofdkwartier van YouTube in California lijkt ook wel een leuke werkplek. Je vindt er onder andere een gigantische glijbaan, een indoor zwembad, een fitness, of zelfs een minigolfbaan. Ideaal om even te ontsnappen aan weer een nieuw Harlem Shake filmpje… Meer foto's.

Het mooist vonden we dan weer dit rustgevend ontwerp. Architectenbureau Selgas Cano bouwde er in een buitenwijk van Madrid kantoren in een futuristische doorschijnende buis onder grondniveau. De bureau's en vergaderruimtes lijken helemaal op te gaan in de prachtige groene omgeving. Meer foto's.

Zijn er ook in Vlaanderen kantoren die doen schaterlachen of wegdromen? Tips welkom op redactie@vdab.be.

Trakteer jij op je werk als je jarig bent? Vertel het ons!

Zaterdagnacht 30-03 is het zover: de klok wordt een uurtje vooruit gedraaid. Wat vind jij van het zomeruur? Moet dit blijven bestaan of mag het afgeschaft worden? Vertel het ons!

"Het joch bewoog zich zwierig door het leven. Dat kon ook moeilijk anders. Getalenteerd creatief, werd redelijk goed betaald -had er zelfs een auto bijgekregen van de zaak- en woonde nog bij mama en papa. U kent die jongens wel. Geheel opgetrokken uit designermateriaal, kennis van alle leuke restaurantjes en volop bezig met de juiste koffie, want zelfs dat is belangrijk", vertelt Guido in het Magezine

"Ik smaak dat wel, dat beetje zelfbewustzijn. Ze weten dat ze goed zijn, ze nemen het niet zo nauw met het ochtendlijk verschijnen, omdat ze ’s avonds ook niet op een uur of twee meer kijken, en ze schijnen vergroeid te zijn met hun oordopjes.

Die ochtend was niet anders. Knerpende banden op de parking, nonchalant kwam hij binnengewaaid. "Dag baas, alles goed?"  Hij hield wel van een vlotte babbel, zo voor de eerste koffie, de eerste sigaret en de eerste mail. En toen kwam het: "Ik zou graag een sabbatical nemen, minstens 6 maand, mogelijk een jaar, dat weet ik nog niet. Bij wie moet ik dat regelen?"

En daar sta je dan.

Om de week goed te beginnen, een mooi verhaal uit de Verenigde Staten: jongen wandelt vijftien kilometer door ijs en sneeuw op weg naar een jobinterview. Krijgt een lift, medelijden, bewondering, en ter plekke een job aangeboden.

Wat doe jij als de lentezon voor het eerst tussen de wolken piept? Vertel het ons!