U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - april 2013

Heb jij de job van je dromen? Of bestaat die helemaal niet? Vertel het!

De tien officiële feestdagen staan ongetwijfeld met fluo gemarkeerd in je agenda. Maar weet je eigenlijk ook waar deze feestdagen voor staan? We plozen het voor je uit.

  Pinksteren 

  • Waarom vieren: op deze vijftigste dag na Pasen, 10 dagen na Hemelvaart, daalde de Heilige Geest neer over de apostelen. Het begon plots te waaien en er verschenen vlammen boven de hoofden van de aanwezigen. De apostelen werden met de Heilige Geest vervuld en begonnen het evangelie in allerlei vreemde talen te verkondigen.
  • Weetje: de Pinksterdagen hebben in België en Nederland de beste weercijfers van alle feestdagen. Het is de zonnigsteperiode van het jaar met dagelijks zo'n 7 à 8 uur zon en een middagtemperatuur van 15 à 16 graden aan zee tot 18 à 20 graden in het binnenland.

  Dag van de Arbeid 

  • Waarom vieren: de Dag van de Arbeid is een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. Die ‘ontstond’ op 1 mei 1890. Het doel was de strijd voor de achturige werkdag te versterken.
  • Weetje: op 10 april 1933 verklaarde de regering van Hitler 1 mei per wet tot betaalde "Feestdag van de nationale arbeid". Zo wist Hitler een groot aantal vakbondsleiders naar Berlijn te lokken om ze vervolgens gevangen te nemen en naar concentratiekampen af te voeren.

   

  Lijkt een sabbatjaar zalig, confronterend of vervelend? Vertel het!

  Een site die al een paar weken op ons internet de ronde doet is "You Had One Job". Niks dan een kurkdroge opeenvolging van foto's die passen onder het motto "Je had maar één taak, maar zie nu wat je ervan gebakken hebt".

  Toch willen we hem hier nog even vermelden, want

  • jouw internet is misschien niet ons internet, en de kans bestaat dus dat je hem nog niet gezien had;
  • dingen die mis gaan zijn altijd grappig;
  • er zit misschien wel een les in voor de arbeidsmarkt:
   • Voor werkgevers, een herinnering dat het toch erg belangrijk is de m/v met de juiste competenties aan te werven
   • Voor werkzoekenden, dat het best is aan een job te geraken die je écht goed kan.
   • Voor werkenden, dat het het belangrijk is bij de les te blijven.
   • En voor arbeidsbemiddelaars, dat het eerder dan "iedereen aan het werk" misschien toch het belangrijkst is de _juiste_ man/vrouw op de _juiste_ plaats aan het werk te krijgen.

  Een paar van onze "favoriete" mislukkingen:

  Genoeg. Of zoals het op You Had One Job staat:

   

  Zou jij loon willen inleveren om je bedrijf te redden? Waarom wel of niet? 

  "U weet dat niet, maar ik heb vier kinderen. Je kunt het bezwaarlijk nog kinderen noemen, ze vallen al onder de noemer ‘jongvolwassene’. Een mens prijst zich daarbij gelukkig dat de woeste kapen van de puberteit gerond werden zonder zichtbare schade", vertelt Guido Everaert in ons Magezine.

  "Waar het vooral boeiend en leerrijk wordt, is waar die kinderen hun eerste stappen zetten in de ‘arbeidsmarkt’. Speels weliswaar, maar toch met de nodige ernst. Ik ben daar eigenlijk wel blij om.

  Mijn zoon studeert nog, die kiest voor het bar- en cafécircuit, in het verlengde van de studiesfeer zullen we maar denken.

  Mijn oudste dochter heeft –na een niet al te gelukkig studieparcours– beslist dat ze niet al te veel tegenslagen op studievlakkon verdragen, en heeft resoluut voor werken gekozen. Ze doet dat wonderwel, pragmatisch en volledig haar verantwoordelijkheden aanvaardend. En ondertussen studeert ze ook weer. Een dappere vrouw die van aanpakken weet.

  Maar op dit moment volg ik vooral de tweeling, twee meisjes van 18, in hun inspanningen om studentenjobs te combineren met school, jeugdbeweging en vrienden. Ze kiezen daarbij allebei voor verschillende richtingen, in lijn met hun temperament. Mijn ‘sociaal beest’ weigert haar weekends en nachten op te geven om ’s morgens op tijd ergens te kunnen bedienen in een winkeltje. Neen, dat is een te grote opoffering. Ze gaat voor het commerciële werk, wat ze gespreid over de week kan doen. De andere vindt het geen punt om geconcentreerd een vrijdag- ofzaterdagshift te doen, dat tikt lekker aan en ze heeft dan de rest van de week geen kopzorgen meer.

  Voltijds huisvrouw of huisman worden... Zalig, een nachtmerrie of ben je het al? Vertel het ons!

  Zit jij op Facebook tijdens de werkuren? En verhoogt dit je productiviteit, is het gewoon een leuk tussendoortje of haalt het je uit je concentratie? Vertel het ons!