U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - september 2013

Een (nieuwe) baan zoeken loopt niet altijd even vlot. Hoe lang solliciteerde jij voor je werk vond? Laat het ons weten!

matrozen

Hanne vertelt: "Zijn matrozen echt stoere binken met getatoeëerde ankers in hun nek en gestreepte T-shirts? Brecht en ik stappen aan boord van de Deseo en zoeken het uit. We krijgen onze eerst les van kapitein Patrick: "Een boot da’s voor uw plezier, een schip da’s om te werken."

“Oh my god.” Brecht en ik zijn het erover eens: dit schip is zo groot en zo proper en echt heel, heel groot. Dat had ik niet verwacht. Honderdentien meter lang en zeventien meter breed. Groot bootje, -euhm oeps- schip. De geur van rotte vis en zeemeeuwenkaka, dat valt hier eigenlijk goed mee hoor. Verse lucht, vooral dat ruiken we.

‘s Nachts die lichten, die wind, megaTitanic-achtig. Ik weet het, cheesy, maar het is de waarheid. Als matroos of kapitein werk je hard, maar het prachtige decor is een droom om in te werken.Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die kunnen zeggen dat ze in zo’n mooi kantoor werken. Een estuair schip (een versterkt binnenschip dat deels op zee kan varen) als dit kost al snel meer dan zeven miljoen euro. Een gewoon, doorsnee binnenvaartschip kost ongeveer drie miljoen. Voor schoonheid betaal je dus een stevige prijs. De kans dat je als matroos een eigen schip bezit, is redelijk klein. Het kan wel als je doorgroeit tot kapitein. Die doorgroeimogelijkheden zijn dik aanwezig, maar je hebt wel wat tijd nodig om het vak te leren.

Wil je meer weten? Surf dan snel naar http://www.roadies.be.

verhuizers

Hanne vertelt: "Ik heb nog nooit dozen ingepakt en op een andere plaats weer uitgepakt. In mijn hoofd is dat wat verhuizers doen. Mis poes, de verhuizers-monteurs van Your Mover Logistics, de verhuisfirma waar Brecht en ik deze week aan de slag gaan, sleuren niet alleen met dozen.

De meestergast, de patron van het team, komt elke ochtend tegen zes uur naar het magazijn om alle monteurs hun opdracht te geven en het materiaal in te laden. Vroeg, jaja, maar zo staan we wel niet in de file.

Brecht tovert in Brussel een lege kantoorruimte om tot een mooie ruimte. Echt een heel mooie kantoorruimte. Ik rij op mijn eerste dag het hele land rond, van Vilvoorde tot Oostende. En terug. Stoelen hoger zetten, kapotte deuren vervangen en nieuwe armleuningen monteren. Ludovic, mijn coach, leert mij de kneepjes van het vak. Naast een gekneusde teen (dankzij een deur die ik erop liet vallen) vind ik het allemaal heel erg fijn"

Meer weten over verhuizer-monteur? http://www.roadies.be/job/verhuizer-monteur/

De herfst is in het land! Hou jij van dit natte, lekker geurende seizoen? Of maakt de herfst je nostalgisch, of erger: depressief? Laat het weten! 

Spreek jij voornamelijk -of uitsluitend- Nederlands op je werk? Of komt een aardig mondje Frans ook van pas? Of werk je in een multinational waar ook Engels -en andere talen- een must zijn? Laat het weten!

brecht

Brecht vertelt: "Mijn coach Jef Janssens (71) leeft tussen (en van) zijn vlees. Op pensioen gaan is voor hem geen optie. Volgens Jef heb ik het slagersvak in mijn vingers. Maar zo’n volbloed beenhouwer worden als Jef, dat zou toch nog enige training vragen.

Bekijk de video: "Als zelfstandige heb je echt passie nodig"

Lees meer over het beroep slager.

We kwamen deze mooie fotoreeks tegen, van mensen aan het werk in China.

Day dreamers - foto van Eric Leleu - zie: http://ericleleu.com/day-dreamers/

Op het werk dus wel, maar aan het werk?

Day dreamers - foto van Eric Leleu - zie: http://ericleleu.com/day-dreamers/

Hallo? Is daar iemand? Op straat misschien?

Day dreamers - foto van Eric Leleu - zie: http://ericleleu.com/day-dreamers/

Of in de winkels?

Day dreamers - foto van Eric Leleu - zie: http://ericleleu.com/day-dreamers/

Al deze foto's komen uit de fotoreeks "Day Dreamers", van fotograaf Eric Leleu, een Fransman die zich in Shanghai heeft gevestigd.

In China is het dus heel gewoon voor winkeliers, fabrieksarbeiders, managers of kamermeisjes om tussendoor en "en plein public" een dutje te doen. Je vindt er mensen die dutten op de fiets, aan hun werkbank, in het park, in hun voertuig, op het trottoir.

Eric Leleu fotografeert al jaren deze duttende mensen. Hij beschouwt het als een sociologisch fenomeen, dat niet getuigt van luiheid, maar net van de drukheid van het bestaan in China. De slapers zijn een getuigenis van hoe vroeg men wel opstaat op te gaan werken, van hoe laat men maar gedaan heeft. Met zo weinig slaap is het net heel natuurlijk om in het midden van de dag wat korte recuperatiemomenten in te lassen.

Bij ons is een kleine siësta op het werk allerminst ingeburgerd. Er zijn nochtans goede redenen om het wel te doen. Zolang het niet "in the open" kan, misschien hier wat slimme inspiratie om het wat meer in het geniep te doen ;-)

Uit recent onderzoek blijkt dat werkloze jongeren twaalf keer per maand solliciteren. Toch duurt het -in Brussel- bijna 10 maanden om een baan te vinden (bron: De Standaard). Hoeveel keer per maand solliciteer jij? Vertel het ons!

bloem

Brecht (19) en Hanne (18) vinden een unieke job: elke week ander werk. In het project Roadies testen zij een jaar lang elke week een andere job.

Een technicus controleert, controleert en… controleert. En als er toch iets misloopt, moet hij het zo snel mogelijk herstellen. Want een machine of een attractie die stilvalt, dat is gevaarlijk of is verlies voor het bedrijf. Als technicus moet je van alles wat kunnen: echte bricoleurs zijn het. Je hebt een goede basis en twee rechterhanden nodig. En de nieuwsgierigheid om elke machine door en door te leren kennen.

Meer weten over technicus? Lees mee op www.roadies.be

appelsOp woensdagavond 25 september 2013 reikt het VIGeZ samen met zijn partners UNIZO, IDEWE, MENSURA, SD WORX , Provikmo, Securex, Attentia, Vitamed, All Day Long en HR Magazine de ‘nv gezond award’ uit, een wedstrijd voor KMO’s die inspanningen op het vlak van gezondheid en werk hebben geleverd.

In aanwezigheid van de juryleden Karel Van Eetvelt (UNIZO), Fons Leroy (VDAB), Jozef Peuters (Prebes) en Inge Vervotte (VIGeZ) worden 2 winnaars bekendgemaakt: één uit de categorie ‘individuele KMO’ en een tweede uit de categorie ‘bedrijventerreinen’.

Het VIGeZ en zijn partners nodigen u vriendelijk uit op de prijsuitreiking van de ‘nv gezond award’ op woensdag 25 september om 18.30 u. bij SD WORX in Antwerpen. Mis dit niet!

Programma

18u30:
•    Onthaal met een hapje en een drankje
•    Onthaal door Els Wouters, projectmanager VIGeZ
•    Het verhaal van nv gezond door Joeri Vannyvel, stafmedewerker VIGeZ
•    Presentatie van de 10 finalisten
•    Uitreiking van de nv gezond awards
•    Slotwoord door prof. dr. Luc Dekeyser, directeur kenniscentrum SD WORX
20u30:
•    Receptie en netwerkmoment

Place to be?

Zaal 'Antwerpen'
Brouwersvliet 5
2000 Antwerpen

Inschrijven kan op nvgezond.be.

"Ik ga het nooit vergeten", vertelt Guido in het Magezine. "Mijn allereerste baas, eenallerintelligente man, gebruikte dat als credo in zijn werk en zijnleven. Hij paste het toe op zichzelf, op zijn kinderen en op hoe hijmet mensen omging. Evaluaties waren punctueel, beheerst enrustig. Vergaderingen liepen niet uit, en waren tot in de puntjesvoorbereid. Conflicten werden op dezelfde hoofse manier opgelost, enzijn bureau lag er netjes bij, bijna om schrik van te krijgen. Zelfs dedagen voor zijn jaarlijkse vakantie was er bij die man geen greintjestress te bespeuren. Alles onder controle.

In mijn hoofd is het altijd chaos. In mijn leven ook. En ik haal ermijn energie uit. Ik hou van het springen, het jachtige, het bezigzijn. Ik denk niet dat het een vlucht is, maar dat valt ook weer nietuit te sluiten. Ik hou ook bijzonder van de rush van de deadline, dieik nodig heb om überhaupt op te leveren. Met deze column ben ik erzelfs een beetje over gegaan. Schrijf dat maar op het conto van devakanties, dat haalt een schema overhoop. Nog meer dan normaal.

verpleger BrechtBrecht (19) en Hanne (18) vinden een unieke job: elke week ander werk. In het project Roadies testen zij een jaar lang elke week een andere job.

Deze week gingen Hanne en Brecht aan de slag als verpleegkundige in het operatiekwartier van het Algemeen Ziekenhuis in Diest. Is hun werk witter dan wit, hoeveel liter bloed kunnen ze aan en hoe gaan ze om met patiënten?

Bekijk ook het videodagboek van Brecht: "De dokters hebben mij nodig".