U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - januari 2014

Roadies: twee jongeren, Brecht (19) en Hanne (18), voeren 40 weken lang elke week ander werk uit. Deze keer werken ze als account manager.

Hanne: "Vanaf nu zit ik niet in vergadering maar in meeting, vind ik niets meer goed maar great, ben ik niet meer onderweg maar on the move, en heb ik geen collega’s maar partners. Ik haal mijn hoogste hakken uit de kast. En herhaal enkele useable woorden Frans, want als je op de tweetalige redactie van Metro accountmanager bent, ben je best goed voorbereid. Snap, Brecht en ik vliegen er gewoon in. 

Mijn eerste werkdag begin ik met het checken van de weekendkranten. “Een advertentie die in een andere krant staat, maar niet in de onze, is een misser,” legt coach Steven uit. Dat werkje noemen de vakmensen de Pige. De drie grootste missers vist Steven eruit.

“Als account manager hoef je geen voet-tussen-de-deur type te zijn,” en daarmee veegt Steven de clichés van tafel. “Het is niet dat we hier stofzuigers verkopen.” De onderhandelingen verlopen vriendelijk, met een koffietje en een babbel over de laatste nieuwe televisieprogramma’s en de kinderen, als die er al zijn.

Maar ondertussen houdt iedereen de dikke pakken geld in het achterhoofd. Een bedrijf dat nog een klein budget over heeft, spreekt over twintigduizend euro. Niet gaan zweven bij die bedragen is moeilijk, maar it’s all part of the job. Al zou ik met twintigduizend euro toch wat anders kopen dan wat reclame.

Wat vond Brecht van deze job? Kan hij onderhandelen? Weet hij de mensen te overtuigen? Neem een kijkje op: http://www.roadies.be/job/2174/

Met de steun van Klasse, DBO, VDAB & ESF.

liefdesverdriet

liefdesverdriet

Heb jij ooit al eens getweet? Vertel het ons!

liefdesverdriet

Hanne als carrossierRoadies: twee jongeren, Brecht (19) en Hanne (18), voeren 40 weken lang elke week ander werk uit. Deze keer werken ze als carrossier.

Hanne vertelt: "Opgesloten worden in een poepchique BMW met bipsverwarming of met de autolift in de lucht getild worden door een van de collega’s: welkom in de wereld van de carrossiers. Ze zijn creatief en hebben oog voor detail. Dat zijn niet meteen de eerste eigenschappen die mij te binnen schieten wanneer ik aan de job carrossier denk. Bij garage Jorssen werken carrossiers aan het uiterlijk van half vernielde auto’s, tot ze er opnieuw spiksplinternieuw uit zien.

Eerst wordt de auto gedemonteerd: de kapotte stukken worden door nieuwe vervangen. Dat gebeurt door de mannen van de (de)montage. Vervolgens wordt de onderlaag klaargemaakt voor de afwerkingsfase: schuren, plamuren, en bekrassen. Niet omdat we vandalen zijn, maar omdat de grondverf zo beter hecht. Als laatste fase spuiten we in de verfcabine de grondverf, de bovenlaag en de vernis. De laatste fase herhalen we nog eens wanneer de eerste laag droog is.

Experts van allerlei verzekeringsmaatschappijen komen langs in de carrosserie om de kapotte auto te inspecteren. Zij bepalen welke stukken vervangen of gerepareerd kunnen worden. Ze bepalen ook hoeveel uren er aan de auto gewerkt mag worden. Kortom, hoeveel het kostenplaatje mag bedragen.

“Hanne, dit is geen job voor jou hé.” Coach Kushtrim heeft na twee dagen door dat mijn toekomst niet in de carrossierwereld ligt. Dat wil niet zeggen dat ik hier niet met veel plezier mijn nagellak heb verfoeit. Voor wat mensen een vuile mannenjob noemen, vond ik carrossier meer dan leuk. Niet door het werk, wel dankzij de dolle pret die ik maakte met de collega’s."

Wat vond Brecht van deze job? Neem een kijkje op: http://www.roadies.be/job/carrossier/.

Met de steun van Klasse, DBO, VDAB & ESF.

cv

liefdesverdriet

Heb jij last van maandagblues?

liefdesverdriet

 • Steeds meer werknemers afwezig door liefdesverdriet
  (De Morgen)
  Hartzeer of 'luduvudu' groeit stilaan uit tot een kopzorg voor bedrijfleiders, zeggen HR-experts. Meer en meer werknemers vragen vakantie of nemen ziekteverlof vanwege een relatiecrisis of -breuk.
 • 8 tips om namen te onthouden
  (Intermediair)
  Het vergeten van iemands naam kan voor gênante situaties zorgen, zeker op professioneel gebied. Hier krijg je enkele tips om beter namen te onthouden.
 • Waarom Blue Monday onzin is
  (Knack)
  Elk jaar opnieuw, op het einde van januari, gaat het over de 'meest deprimerende dag van het jaar' oftewel 'Blue Monday'. Maar de ernstige wetenschap heeft nog nooit een bewijs gevonden voor het bestaan daarvan.
 • Blue monday: 6 manieren om de winterblues te overwinnen
  (Vacature)
  Wetenschappelijk bewezen of niet, Vacature vindt deze periode van het jaar deprimerend en geeft tips om tegen de winterblues te vechten.
 • Make a Resume Tag Cloud and See What Recruiters See
  (Lifehacker - engels)
  Goeie cv-tip: maak eens een tag-cloud van je cv om te zien wat precies de woorden zijn die in het oog springen.
 • The onrushing wave
  (The Economist - engels)
  In het verleden heeft technologische innovatie altijd voor meer werkgelegenheid gezorgd op de lange termijn, niet voor minder. Maar dat kan veranderen.

Zelf iets interessants gezien? Laat het weten, via een reactie of een mailtje naar moderator@vdab.be

zen

Brecht in het frituurRoadies: twee jongeren, Brecht (19) en Hanne (18), voeren 40 weken lang elke week ander werk uit. Deze keer werken ze als frituurbakker.

Hanne vertelt: "Waarom zou ik naar een frituur gaan als ik evengoed zelf bitterballen in de friteuse kan gooien? Omdat topfrituren zoals eat@home het goed aanpakken. Zij maken het verschil met hun goede service en streven naar perfectie. Naast een kleintje met joppiesaus, bestel je er ook balletjes in tomatensaus, tagliatelle met scampi of een zomerslaatje met nul calorieën. Brecht en ik duiken het hete vet in, op zoek naar de geheimen achter de job, en een stevige, vettige hap. 

Coach Barbara huurde vijf jaar geleden, samen met haar partner José, een leeg pand dat ze omtoverde tot een fancy frituur. Daarvoor had ze er een helse rit als human resources manager voor een multinational op zitten. Ze ziet zichzelf niet tot haar pensioen frieten bakken en verkopen. Met haar diploma ingenieur op zak mikt ze op het groter doel: “Ik wil van eat@home een keten maken,” licht ze toe. 

Een frituur moet efficiënt werken. Een klant die moet wachten, is geen goede reclame voor de zaak. Barbara wil alles zo snel mogelijk afhandelen met zo weinig mogelijk voedselverlies. “Ik zou er mij absoluut niet goed bij voelen om de stappen van mijn medewerkers te tellen. Zo lijkt de frituur wel een fabriek.""

Kan Brecht het tempo aan? En schudt hij de frietjes goed op? Of wil je meer weten over deze job? Heb Surf als de bliksem naar: http://www.roadies.be/job/frituurbakker/

Met de steun van Klasse, DBO, VDAB & ESF.

autosalon

Zelf iets interessants gezien? Laat het weten, via een reactie of een mailtje naar moderator@vdab.be

Ga jij fluitend naar je werk? 

afgunst

Zelf ook iets interessants gezien? Laat het ons zeker weten, hier in de reacties of met een mailtje naar moderator@vdab.be

Brecht als magazijnwerkerRoadies: twee jongeren, Brecht (19) en Hanne (18), voeren 40 weken lang elke week ander werk uit. Deze keer werken ze als magazijnmedewerker. 

Hanne vertelt: "Time is money, ohja. En dat is voor SKF (Svenska Kullagerfabriken), het orderpickbedrijf waar Brecht en ik een week aan de slag gaan als magazijnier, niet anders. Klanten bestellen bij SKF industriële producten. Magazijniers pikken die met een heftruck uit het juiste schap. Een computer in de heftruck helpt hen hierbij. Aan de inpaktafel krijgen de producten een jasje van karton. In het walhalla van duizenden pakjes schuif ik naast coach Carine op de heftruck (bedrijfsterm:orderpicker). Samen sjezen we door het magazijn. Pikken, pikken, pikken maar...

Per dag moet een magazijnier gemiddeld tweehonderdvijftien lijnen halen. Een lijn is gelijk aan één order uit één magazijnbox pikken. De computer kiest een klant, en elke klant bestelt een aantal lijnen. Wanneer Carine en ik een run van honderdzeventien lijnen krijgen, slaakt Carine een vreugdekreet. “Zo’n grote run, dat krijgen we zelden, of je moet er wat voor geslijmd hebben.” Aan het begin van elke shift vertelt de planning wie waar aan de slag gaat voor de komende acht uur. Elke dag is anders, en maar goed.

Alweer een bedrijf dat ons rond de oren mept met veiligheidspoespas. Je moet de groene stippellijn volgen, mag het stopbord niet negeren … Maar wanneer ik een beveiligde voet in het magazijn zet, besef ik dat de veiligheidsregels niet van de pot gerukt zijn. Overal rijden heftruckkarretjes. Wanneer die met elkaar willen gaan kussen, ga je het zeker gevoeld hebben. De gevolgen zijn iets minder romantisch."

Wat vindt Brecht van deze job? Kan hij gestructureerd werken? Neem alvast een kijkje op: http://www.roadies.be/job/magazijnmedewerker/

Met de steun van Klasse, DBO, VDAB & ESF.

pak

Zelf ook iets interessants gezien: laat het ons zeker weten, hier in de reacties of met een mailtje naar moderator@vdab.be

Sommige blogs noemen het "linkdump", andere "feedreaderopkuis", weer andere spreken van een "gecureerde newsfeed", maar wij gaan het leesvoer noemen. Een of meer keer per week een lijstje van interessante actuele artikels, filmpjes of andere bezoekenswaardige links die we tegenkwamen.

 • Ouders bepalen je visie op werk (Jobat)
  Over hoe je werkhouding (werk louter voor het loon, als roeping of als idenditeit) in sterke mate wordt bepaald door de houding van je ouders. Op basis van dit onderzoek.
 • How To Work When You Feel Like Crap (Inc. - engels)
  Grieperig of verkouden? Tips om toch aan het werk te gaan in dit artikel.
 • Trendrapport (Wijs)
  Trendwatchers allerhande laten hun licht schijnen over wat we de komende jaren zoal mogen verwachten.
 • Walen ontdekken Vlaamse jobs (De Standaard)
  Hoe de arbeidsmobiliteit tussen de Belgische gewesten aan belang lijkt te winnen. Ook een lezenswaardig standpunt van de hoofdredacteur hierover, maar dat is enkel toegankelijk voor abonnees.
 • Help, twee werkgevers tegelijk willen me! (Intermediair)
  Allicht een luxeprobleem, maar toch: Gesolliciteerd bij twee werkgevers, beide willen je hebben. Hoe ga je daarmee om?
 • Holacracy: The Hot Management Trend for 2014? (Mashable - engels)
  Over een nieuwe managementtrend, waarbij volledig wordt afgestapt van jobtitels. Het bedrijf wordt volledig georganiseerd in functie van de taken die verricht moeten worden.
 • Wat verandert er aan je job in 2014? (Vacature.com)
  Vacature/SdWorx zetten de nieuwigheden en veranderingen die 2014 voor jouw job in petto heeft op een rijtje.

Zelf ook iets interessants gezien: laat het ons zeker weten op moderator@vdab.be.

Brecht als ingenieurTwee jongeren, Brecht (19) en Hanne (18), voeren 40 weken lang elke week een andere job uit. Deze keer werken ze als ingenieur bij Bombardier, een bedrijf dat treinen, vliegtuigen en trams ontwerpt.

Hanne vertelt over haar ervaring als ingenieur:

"In een klein stationnetje ‘s morgens in de vroegte, stonden zeven wagentjes gefabriceerd door de ingenieurs van Bombardier. Zowat elke trein waarop ik stap, bedenken de trein-, vliegtuig- en trambouwers van dit bedrijf. Brecht en ik gaan er een weekje aan de slag als ingenieur tussen treinnerds, planmaniakken en veiligheidsfanaten. Ademen we straks wetenschap en wiskunde uit, of in?

Bij de afdeling ‘Engineering’ bedenken ze het nieuwe openbaar vervoer. Acht uur lang maken de ingenieurs -zesenvijftig mannen voor twee vrouwen- computertekeningen en motivatieteksten voor het project ‘De nieuwe trein’. Vreemd genoeg vormt een groepje ingenieurs ook een oase van gesjakker en geklaag. Worden ze besmet door het gejammer van al die pendelaars die dagelijks de massatreinen op moeten?"

Heeft Brecht wetenschap en wiskunde in de genen? Houdt hij ervan om plannen te bestuderen? En wil je weten wat het werk van een ingenieur inhoudt? Neem een kijkje op: http://www.roadies.be/job/ingenieur/

Met de steun van Klasse, DBO, VDAB & ESF.

"Het is toeval, maar ik ken wel wat artiesten en acteurs", vertelt Guido in het Magezine. "Ik moest eraan denken toen ik onlangs Dirk Roofthooft en Marie Vinck (neen, die ken ik dan weer niet!) zag geïnterviewd worden in 'Reyers laat'. Ze hadden een erg succesvolle voorstelling gelanceerd en waren blij.

Die succesvolle voorstelling is het eindresultaat. Ze trekt volle zalen en gaat op tournee. De makers worden beloond. Ze verdienen er zelfs geld mee. Een voorstelling die flopt, daar mag je niet aan denken. Dan kun je opnieuw beginnen aan iets anders, nadat je de toneelkritieken hebt verwerkt. Op zich is dat al een vreselijke situatie. Dat je werk open en bloot wordt bekritiseerd in een krant. Wij staan daar niet bij stil, maar het is het lot van elke artiest.  Je moet -denk ik- een olifantenhuid hebben of kweken om daar tegen te kunnen. Ik vermoed dat weinig acteurs die hebben.

Tijdens de repetities vallen die mensen terug op een soort minimumloon, of moeten ze gaan stempelen. En ondertussen proberen ze hun loon aan te vetten met schnabbels links en rechts. Stemmetjes inspreken, teksten vertalen, en als ze nog niet te bekend zijn, dan lukt opdienen op café ook nog. Vraag maar aan Antje De Boeck…

Een nieuwjaarsfeest op het werk... Schone schijn, gezellig, interessant of nog iets anders?