U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - maart 2014

Klok, tijd om te gaan? Foto: shutterstock

 • 10 signalen: tijd voor een nieuwe job
  (Jobat)
  Je gaat elke dag naar je werk, blij dat je werk hebt. En toch knaagt er iets. Misschien zit je niet meer op de juiste plek, of is je "houdbaarheidsdatum" er verstreken? Herken je volgende zaken, dan is het misschien tijd voor een nieuwe uitdaging.

 • Why Aging and Working Makes us Happy in 4 Charts
  (Brookings)
  Hoe zijn leeftijd, tewerkstelling en geluk gerelateerd? Vier grafieken uit een nieuwe paper van Carol Graham en Milena Nikolova illustreren dat er een duidelijk verband is tussen flexibele werkindeling en een hoger geluksniveau.

 • Vergelijkende studie rond mismatch jongeren / jobaanbiedingen
  (X, Y of Einstein?)
  Is het gevraagde opleidingsniveau op de arbeidsmarkt in overeenstemming met het opleidingsniveau van de jongeren die zich op die arbeidsmarkt aanbieden? Steunpunt Werk vergeleek de Belgische regio's op dit gebied met andere Europese landen.

 • 27 Hashtags Everyone Actually Needs At Work
  (Buzzfeed)
  #DezeVergaderingIsZinloos, #GebruikAlstublieftUwKoptelefoon, #OnzePrinterIsDeDuivel en 24 andere hashtags die je sinds je ergens begon te werken verdacht vaak gebruikt.

 • What Recruiters Look At During The 6 Seconds They Spend On Your Resume
  (Business Insider)
  Via eye-tracking werd onderzocht waarnaar op een kandidaten-cv recruteerders de ogen laten rusten. Hoe gestructureerder de cv hoe beter, want anders is de aandacht na enkele seconden al weg.

 • Bear Grills haalt 'minister Monica' in BMW
  (De Morgen)
  Ondertussen al een internetfenomeen, de Bear Grills van Aantwaarpe. Sinds deze week haalt hij ook politici voor z'n BMW-dashcam. En met Monica De Coninck gaat het natuurlijk vooral over werk. Minder grappig dan anders misschien, maar wel #mogelijkinteressant.

Hou jij van de overschakeling naar de zomertijd en het extra licht dat dit 's avonds met zich meebrengt? Of hield jij liever de wintertijd aan, mocht dat kunnen? Vertel het ons!

In actieRoadies: twee jongeren, Brecht (19) en Hanne (18), voeren 40 weken lang elke week ander werk uit. Deze keer kropen ze achter de lens, en gingen aan de slag als fotograaf.

Hanne: “Wij zijn allemaal fotograaf, met onze flitsende smartphones en wegwerptoestellen die weer helemaal hip(ster) zijn. Ook ik denk van mezelf dat mijn beelden iets hebben. Maar “Het is niet omdat je een spiegelreflex hebt, dat je daarom foto’s kan maken.” Die waarheid komt deze week uit de mond van fotograaf Koen Bauters. Hij neemt me een week lang mee tussen al zijn fotomateriaal. Brecht leert het vak van de enige echte portretfotograaf Filip Naudts. Flitsen, lachen, knippen en filters plakken, niets is mij te veel. Lachen naar het vogeltje, alstublieft!

Vaak komen opdrachten voort uit eerder verschenen werk in media. Ook komen er heel wat opdrachten uit het netwerk ‘ons kent ons’. Maar vooral: als fotograaf moet je keihard werken aan een eigen stijl, iets wat je onderscheidt van de rest. Dat ook fotograaf Filip Naudts heeft moeten knokken, lees je in het jobrapport van Brecht. Wanneer je als fotograaf geboekt wordt omwille van je stijl die mensen gaan herkennen, ben je binnen. Om dat punt te bereiken, moet je onvoorstelbaar veel ervaring opdoen, en bakken lef hebben om je werk aan de wereld te tonen.

"Fotografen zijn lepe vossen. Wanneer ze zeggen ‘nog ééntje’ moogt ge u aan nog twintig extra foto’s verwachten", vertrouwt Marc Coucke mij toe. Klik-klik-klik-klik-klik. Al tetterend ontdooien de modellen. Hoe meer ontspannen de sfeer is, hoe vlotter de shoot verloopt. Helaas heb je als fotograaf niet altijd de tijd om het ijs te breken. Wanneer het echt niet klikt (haha), brengt Photoshop redding. Dat Photoshop alleen je niet kan opwerken tot een topfotograaf, wordt me snel duidelijk.

Uren slijt ik met fotograaf Koen in de auto, van Antwerpen naar Luxemburg en terug. Honderden uren in de auto voor dikwijls maar een fotoshoot van twintig minuten. Uitzonderlijk cruist fotograaf Koen deze week niet alleen rond, ik ben er. Maar de andere eenenvijftig weken gaat hij wel alleen op pad. Die eenzaamheid wordt ook niet door een bende collega’s opgevangen, want als freelance fotograaf heb je geen collega’s. Je hebt alleen jezelf, al de rest zijn –cru gezegd– dikke concurrenten."

Hoe heeft Brecht het als fotograaf aangepakt? Heeft hij een artistieke neus? Surf naar  http://www.roadies.be/job/fotograaf/

Met de steun van Klasse, DBO, VDAB & ESF.
 

Man spreek heimelijk aan de telefoon. Foto: shutterstock

 • Discreet solliciteren bij een andere werkgever doe je zo
  (Jobat)
  Solliciteren terwijl je al/nog een job hebt. Hoe doe je dat zonder dat je baas het merkt? Of vertel je het beter aan je huidige werkgever? En hoe de tijd vinden om te gaan solliciteren als je werkt?

 • Psychische problemen nekken almaar meer werknemers
  (De Morgen)
  GTB, de gespecialiseerde trajectbegeleiding en -bepaling van personen met een arbeidshandicap, telt binnen haar eigen dienstverlening maar liefst 42 procent meer cliënten met psychische aandoeningen sinds 2010.

 • Zo omzeil je de 5 grootste tijdverspillers op kantoor
  (Vacature.com)
  Alexander Keehnen, auteur van het boek ‘Weg met Stress op Kantoor’, gaat in op de 5 belangrijkste oorzaken van tijdverlies op kantoor en geeft een paar ninjatechnieken waarmee je jezelf uren per dag kan besparen.

 • Zo zorg je voor een goede sfeer in je team
  (Intermediair)
  Als leidinggevende ben je niet alleen verantwoordelijk voor het bereiken van een optimaal resultaat, maar ook voor de sfeer in je team. Lijkt vanzelfsprekend, maar toch is daar vaak heel wat moeite voor nodig. Tips van ervaringsdeskundigen.

 • Waarom taaltics jouw professionele carrière kunnen ondermijnen
  (Streekpersoneel)
  Soms sluipen er dingen in je taalgebruik zonder dat je er erg in hebt. Jij merkt ze niet, maar je gesprekspartners op de werkvloer wel. Taaltics kunnen er zelfs op termijn voor zorgen dat je carrière in het slop raakt.
 • Report: 95% Of Grandfathers Got Job By Walking Right Up And Just Asking
  (The Onion)
  Satirische website The Onion rapporteert over onderzoek waaruit blijkt dat 95% van grootvaders aan een job geraakte "door er gewoon om te vragen". 24% zag een uitstalraam en zei "op een dag gaat mijn naam op dat bord staan".

Man heeft iets mispeuterd. Foto: shutterstock

 • Geef eens wat vaker toe dat je fout zat
  (Intermediair)
  'Sorry, ik heb een fout gemaakt', zul je in een werk-context niet snel horen. Toch levert het veel op als men dat wat vaker zou zeggen. "Openlijk falen is een must, om ervan te leren, beter te worden en te innoveren."

 • Hoe bereid je je best voor op een jobbeurs?
  (Vacature.com)
  Op woensdag 2 april vindt in Tour & Taxis Vacature's jobbeurs Talentum plaats. Daarom verzamelden ze er tips over hoe je je het best op zo'n beurs kan voorbereiden.
 • 5 Job Search Tactics You Must Stop Immediately
  (The Daily Muse - engels)
  De aanpak die je kiest in het zoeken naar een job verklaart soms al veel van het succes of falen van de zoektocht. 5 tactieken die je misschien beter niet de jouwe maakt.

 • Promotie wordt in België financieel nauwelijks beloond
  (Express)
  Volgens een internationaal onderzoek van consulent Hay Group gaat een promotie in België gepaard met een gemiddelde loonsverhoging van 8 procent. En dat zou een van de laagste niveaus van de hele wereld zijn.

 • Brainstorming Doesn't Work. Try 'Brainswarming' Instead
  (Inc - engels)
  Breinstorms zijn een praatbarak en werken niet echt in het genereren van nieuwe ideeën, betoogt Tony McCaffrey. Hij stelt iets anders voor: 'breinzwermen', in groep gestructureerd nadenken over oplossingen en middelen.
 • "Jongeren blijven thuis wonen zolang de voordelen opwegen tegen de nadelen"
  (De Morgen)
  Uit een nieuw rapport blijkt dat bijna de helft van de Europese jongeren erg lang in "Hotel Mama" bliijft wonen. Heeft dit enkel te maken met de moeilijke jobmarkt voor jongeren of is er iets anders veranderd?

Verpleegkundigen krijgen meer patiënten, hotelkamers moeten sneller worden gepoetst, metertjes houden bij hoeveel telefoongesprekken klantenadviseurs voeren en de lopende band gaat steeds sneller...

En jij? Heb jij ook het gevoel dat je steeds sneller moet werken? Dat technologische snufjes, de machines waarmee je werkt, het tempo steeds verhogen?

Het ABVV wil het weten! En ook welke impact dit heeft op je welzijn en je gezondheid. Vul daarom deze enquête in -het duurt slechts 10 minuten!- en help het ABVV om oplossingen te zoeken die je welzijn op het werk kunnen verbeteren.
 

Opgebrande lucifers. Foto: shutterstock

 • 'Stress is de stoflong van de 21ste eeuw'
  (de Tijd)
  Een op de twee Belgen ervaart meer stress dan vijf jaar geleden, een op de vijf werknemers heeft een verhoogd risico op burn-out. Drie experts aan het woord over de epidemie aan depressies: "Mensen zijn het - letterlijk - ziek".

 • "Als 'Jan' ben ik welkom, als 'Omar' niét"
  (Het Laatste Nieuws)
  Omar uit Wielsbeke pikt het niet dat hij van een interimkantoor geen antwoord krijgt op mails onder eigen naam, maar wel als hij zich omtovert in "Jan Tievens". Met een verborgen camera gaat hij verhaal halen in het kantoor.

 • Het geheim achter productievere werkdagen
  (De Morgen)
  Economen aan de universiteit van Warwick onderzochten het verband tussen geluk en productiviteit en komen tot de slotsom dat blijdschap mensen écht productiever maakt. Investeren in welzijn op het werk loont bijgevolg zwaar de moeite.

 • There Are Only Four Jobs in the Whole World
  (LinkedIn - engels)
  Lou Adler zit al dertig jaar in het vak en komt tot de conclusie dat er maar vier soorten werkers zijn: de bedenker, de bouwer, de verbeteraar en de producer.Elke persoon, en elke job, is een combinatie van deze vier prototypes.

 • Vloeken op het werk, goed idee of niet?
  (Vacature.com)
  Volgens academisch onderzoek heeft vloeken niet noodzakelijk een negatief effect op je geloofwaardigheid. Vloeken zou zelfs de band tussen collega’s versterken en de teamspirit vergroten.

 • How to Get a Job at Google
  (The New York Times - engels)
  Artikel dat ondanks zijn titel niet echt gaat over hoe je een job bij Google te pakken krijgt. Het had ook "Dingen die belangrijker zijn dan een prestigieus diploma" kunnen heten, bijvoorbeeld.

Voor welk extralegaal voordeel zou jij tekenen tijdens je volgende loononderhandeling: een bedrijfswagen, een tegemoetkoming in je huur- of hypotheekkosten, of een elektrische fiets? Laat het weten!

Hanne als lasserRoadies: twee jongeren, Brecht (19) en Hanne (18), voeren 40 weken lang elke week ander werk uit. Deze keer vlogen de vonken in het rond, want ze gingen aan de slag als lassers.

Hanne: “We gaan allemaal ontploffen! Die gedachte tolt rond in mijn hoofd wanneer ik het lasatelier van Staal met Stijl binnenstap. Met vuur, hitte en vonken maakt een lasser tal van constructies, van functioneel tot creatief. Ik ben er toch niet helemaal gerust in. Brecht bevindt zich meer in zijn natuurlijke habitat. Met de handschoenen, beschermbril en vuurvaste kledij overleef ik het vast wel. Niet zeuren maar lassen: mijn werk bestaat eruit een Roadies kunstwerk te lassen, alléhoppa.

Mijn definitie van lassen? Onder extreme vonken (wel duizend graden) koppeltjes maken van verschillende metaalstukken. Brecht vult -een beetje geërgerd- aan: “Er bestaan verschillende lastechnieken. Je verbindt stukken metaal door middel van hitte en druk op de plaats van de verbinding. Hiervoor maak je gebruik van een lasslang. Je maakt maatwerk of reeksen, volgens plan of volgens model.”

Een laskap is essentieel om je ogen te beschermen. Vanaf het moment dat de laskap UV-licht waarneemt, verduistert het alles, op het lichtgevend laspunt na. Oog hebben voor fijn werk is echt een must. Precies, exact, waterpas en mooi: allemaal criteria waar lassers rekening mee houden. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dankzij lasser Julie -met twee jaar ervaring op haar teller- en haar tips verbrand ik niet telkens mijn vingers.

“Moesten we alles uit ons huis halen wat we zelf gemaakt hebben, er zou weinig over blijven.” En daarmee bedoelen zaakvoerders Thierry en Katy meer dan enkel hun kinderen. Ze stampten hun metaalbedrijf helemaal zelf uit de grond. De vraag naar staalwerk op maat blijft stijgen, dus zijn ze constant op zoek naar straffe lassers. “Investeren in mensen rendeert. Hoe beter een lasser zijn job beheerst, hoe leuker de job wordt,” vertelt zaakvoerder Thierry. Veel collega’s gaan na hun uren creatief aan de slag met ijzerwerk. Lasser Julie is zo gepassioneerd dat ze haar werk thuis verder zet. Dan maakt ze echte kunst.”

Heeft Brecht genoten van zijn job als lasser? Heeft hij het lassen in de vingers? Surf naar http://www.roadies.be/job/lasser/

Met de steun van Klasse, DBO, VDAB & ESF.
 

Meisje eet gezond slaatje aan haar bureau. Foto: shutterstock

 • The complete guide to eating at your desk
  (Quartz - engels)
  Eigenlijk zou het niet mogen (bureau's zijn bacteriehaarden, je eet er te snel, je rust niet goed uit), maar als je dan toch doet, doe je het beter goed: de complete gids voor eten aan je bureau.

 • Wat solliciteren en daten gemeen hebben
  (Jobat)
  "Vaak zie ik mensen lachen als ik in een coaching zeg dat solliciteren en daten meer met elkaar gemeen hebben dan ze denken. En toch is het zo." Carrièrecoach Katrin Van de Water legt uit waarom.

 • Dit geef je allemaal prijs als je inlogt op een openbaar wifi-netwerk
  (De Correspondent)
  Werken met je laptop of smartphone op een terrasje of in een hippe koffiebar. Het lijkt een aantrekkelijke optie, maar toch zijn er gevaren aan verbonden. De wifi-verbinding bijvoorbeeld, is misschien niet wat ze lijkt.

 • Eén op drie jongeren werkt onder niveau
  (De Standaard)
  Het aantal jongeren dat onder zijn of haar niveau werkt, is de laatste vijf jaar sterk toegenomen. Dat blijkt uit een enquête van het Europees Sociaal Fonds en Trendhuis.

 • Nooit zoveel sollicitaties bij de federale overheid
  (De Morgen)
  Vorig jaar heeft een recordaantal mensen zich kandidaat gesteld om bij de federale overheid te werken. Bijna twee op de drie kandidaten is jonger dan 35 jaar.

 • De do’s en dont’s voor stagiairs
  (Vacature.com)
  Een stage, betaald of onbetaald, kan je het duwtje in de rug geven om je carrière te starten. Je krijgt de kans om je vaardigheden ten toon te stellen. Wat doe je best wel, en best niet, tijdens zo'n stage?

 • Vergeet de bedrijfswagen, hier is het firmahuis
  (Het Laatste Nieuws)
  "Laat werknemers de keuze: een firmawagen, ofwel een tegemoetkoming van de baas in de huur of hypotheek - op voorwaarde dat je dichter bij het werk komt wonen". Brusselse ondernemerskamer Beci lanceert een origineel voorstel om de files te verkleinen.

Man op stapel geld, vrouw op kleinere stapel. Foto: shutterstock

 • Equal Pay Day: wat is het, waarom bestaat het nog en hoe werken we het weg?
  (Newsmonkey)
  18 maart 2014 = Equal Pay Day, de dag dient om de loonkloof tussen mannen en vrouwen onder de aandacht te brengen. Waarom bestaat die kloof (nog) en hoe kan ze weggewerkt?

 • Zo ga je om met irritante collega's: 5 tips
  (Jobat)
  Met sommige collega's zal je nooit beste vrienden worden. Maar om in een optimale werksfeer te kunnen werken, is het belangrijk dat je ook met die ergerlijke collega door dezelfde deur kan. Hoe pak je het aan?

 • Vacature: de serie
  (YouTube)
  "Er is een baan voor iedereen. Je moet 'm alleen wel even vinden..." In de komische Nederlandse webserie Vacature worden de belevenissen gevolgd van het jonge koppel Chiel en Mara tijdens hun zoektocht naar een job.

 • Hoe schrijf je een cv in het Engels?
  (Vacature.com)
  Multinationals en internationale instellingen vragen vaak om in het Engels te solliciteren. Zomaar je cv vertalen is uit den boze, want voor cv’s in het Engels gelden specifieke regels. Enkele aandachtspunten.
 • Sollicitant wil dat werkgever punctueel en flexibel is
  (Personeelsnet)
  Sollicitanten kunnen ambassadeurs zijn voor je bedrijf, zelfs als ze worden afgewezen. Hoe zorg je dat kandidaten zo tevreden zijn over de sollicitatieprocedure, dat ze die positieve ervaring ook delen met hun netwerk?
Gepost op 18 maart 2014

Maak jij soms gebruik van emoticons in professionele e-mails? Of vind je dit absoluut niet kunnen? Laat het weten! :-)

Vijf

 • The 5-Step Editing Process for a Perfect Resume
  (Mashable - engels)
  Zie het grotere geheel, wik en weeg elk detail en puntje, check de feiten nog eens, lees en laat nalezen, en zorg ervoor dat het er goed uitziet. Vijf tips op weg naar het perfecte cv.

 • Na loon- nu ook opleidingshandicap
  (De Standaard - enkel voor abonnees)
  Vlaanderen heeft een groeiende opleidingshandicap, zo leert een hard rapport over het levenslang leren dat deze week verschijnt. Slechts 6,4% van de werkenden volgde recent een opleiding, terwijl 15% de doelstelling is.

 • Our Favorite Way to Get Our Least Favorite Work Done
  (Lifehacker - engels)
  Slim ideetje om het ergelijkste item van je to-do lijstje te kunnen schrappen: the work swap. Wissel eens van minst favoriete werkje met een collega.

 • 14 Tips For Working From Home
  (Careerealism)
  Als je goed doet, kan thuiswerken een bonus zijn voor jezelf, je omgeving én je werkgever. Maar dan moet je het dus wel goed doen.

 • Kom je op kantoor spelen?
  (Intermediair weekblad)
  Dave Eggers beschrijft in zijn nieuwste boek "De Cirkel" het ideale speelkantoor, met glijbaan, masseur en toprestaurant. Als je maar 24 uur op 24, zeven dagen op zeven doorwerkt en geen geheimen meer hebt voor de baas. Nachtmerrie of utopie?

Een job zoeken via sociale media: dat klinkt goed en lijkt vandaag vanzelfsprekend. Hoe pak je dat nu best aan op Twitter? Enkele tips.

Bovenaan de Twitterpagina vind je een zoekbalk. Ben je op zoek naar een specifieke job, dan kan je die hier als zoekterm ingeven. Voor een beter resultaat zoek je best niet alleen op functienaam, maar zet je er bijvoorbeeld ook de stad of provincie bij waar je wilt werken.

Zit niet stil: stuur zelf tweets de wereld in waarin je jezelf aanprijst. Vergeet daarbij niet een aantal hashtags te gebruiken, zoals #job, #sollicitatie, functienaam… Zo kunnen werkgevers die Twitter gebruiken gemakkelijk jouw bericht terugvinden. Vergeet ook niet om jouw profiel aan te vullen. Zeg kort wie je bent, welke job je zoekt en link eventueel naar jouw profiel op andere sociale media.

Tweet vaak! Door actief tweets te posten en bedrijven, organisaties en personen te volgen die je interessant lijken bouw je een eigen netwerk uit. Zoek andere twitteraars die ook op zoek zijn naar werk, wissel ervaringen uit en vind inspiratie! En: wees niet bang om zelf af en toe te reageren op iemands tweet.

Om af te sluiten nog een gouden regel die voor alle sociale media geldt: een post met een grappig filmpje of leuke foto moet zeker kunnen. Zorg er voor dat je account professioneel blijft, kwestie van een goede indruk te maken! 

Ps: volg je VDAB al op Twitter? Doen!

Roadies: twee jongeren, Brecht (19) en Hanne (18), voeren 40 weken lang elke week ander werk uit. Deze keer waren ze fitnessmedewerker.

Hanne: “Er zijn geen betere manieren om je spieren te plezieren, ik wil ‘s avonds ook wel ochtendgymnastiek.” Elke dag smachten naar sport, dat is iets voor fitnessmensen, niet voor mij. Als fitnessmedewerker ga ik erg hard op zoek naar mijn sportieve ik. Want andere mensen motiveren tot sport? Dan moet je er zelf staan, in sportieve outfit, én perfecte conditie. In de Sportoase van Brasschaat laten ze mij geen keuze; drie twee één en zweten maar.

Dat een fitnessmedewerker meer is dan een prachtig gespierd lichaam, dat weet ik nu wel zeker. Je kan het jezelf niet permitteren om al hijgend en puffend op de mat te crashen, dus moet je in topvorm zijn. Naast het fysieke uithangbord van de zaak zijn, moet je ook mensen op hun gemak stellen en motiveren. Hoe fitnessmedewerker Ellen de klanten enthousiasmeert, schitterend. Bijna elke klant kent ze bij naam. “Een persoonlijke aanpak werkt het beste in een fitness,” legt Ellen me uit.

Fitness vond ik lang iets voor de chique snobs en grote macho’s die bang waren van joggen in het bos. Fout gedacht. Wanneer ik ‘s morgens – met ingetrokken buik – de fitnesszaal binnen stap, merk ik vooral zestig plussers op. Doorheen de dag druppelen er verschillende soorten mensen binnen." 

Wat vond Brecht van zijn job als fitnessmedewerker? Kon hij de mensen enthousiasmeren om flink te sporten? Surf als de bliksem naar: http://www.roadies.be/job/fitness/

Met de steun van Klasse, DBO, VDAB & ESF.

Vanuit je werkmail. Moet dit kunnen of vind je dit niet correct tegenover je werkgever?

Are you happy - infographic

 • The Simplest Formula for Career Happiness
  (Mashable - engels)
  Ben je gelukkig? Ja? Blijf doen wat je doet. Nee? Verander dan iets. Tot zover de simpelste formule voor geluk in je carrière. Of is dit niet simpel maar simplistisch?

 • Een drukke agenda is het nieuwe statussymbool
  (De Morgen)
  Hoe komt het dat er nog nooit zo veel klachten waren over werkdruk, terwijl alle cijfers aantonen dat we meer vrije tijd hebben dan ooit? Volgens de Amerikaanse socioloog John Robinson omdat 'het druk hebben' een soort statussymbool geworden is.

 • Eén werkloze op twee zoekt niet actief naar werk
  (De Tijd)
  In 2013 oordeelde de RVA slechts een voldoende in 53 procent van de evaluaties van het zoekgedrag naar werk van werklozen. Er waren ook 10 procent meer sancties ten opzichte van het jaar voordien. Zo blijkt uit een RVA-rapport waarover La Libre Belgique vandaag bericht.

 • Kan ik zomaar verlof zonder wedde aanvragen?
  (Vacature.com)
  Wat zijn de regels rond verlof zonder wedde? Kan je verlof zonder wedde nemen en ondertussen een andere job uitoefenen? Of is dat reden voor ontslag? Een experte van SDWorx heeft de antwoorden.

 • Functioneringsgesprek? 3 tips om kritiek te incasseren.
  (Intermediair)
  Het moeilijkste van een functioneringsgesprek is kritiek krijgen. Hoe kan je negatieve feedback incasseren en gebruiken als een gelegenheid om te groeien?

 • Can I Be Funny at Work Without Ruining My Reputation?
  (Lifehacker - engels)
  Humor op het werk, natuurlijk kan het. Maar toch best met mate en zonder scherpe kantjes die iemand voor het hoofd kunnen stoten. Enkele tips om als laatste te lachen.

 • Fantoomvrouwen strijden voor plaats op de arbeidsmarkt
  (Vacature.com)
  Hoogopgeleide vrouwen met enkele jaren professionele ervaring die er - meestal om familiale redenen - voor gekozen hebben om de arbeidsmarkt te verlaten en obstakels op hun weg vinden als ze willen herintreden. De schattingen lopen uiteen 55.000 tot 165.000 van deze "fantoomvrouwen" in België.

 • Chaos als geheim ingrediënt: zaai verwarring, oogst succes
  (De Morgen)
  Werknemers die elke dag binnen de lijntjes kleuren, daar mag de moderne werkgever geen vrede mee nemen. Volgens Ori Brafman en Judah Pollack, schrijvers van het boek "Een goede manager zaait verwarring", wordt een bedrijf beter van chaos.

 • Sometimes, the boss is the one lying in the job interview
  (Quartz - engels)
  Niet alleen sollicitanten doen zich soms beter voor dan ze zijn. Ook managers en HR-mensen stellen de cultuur, de positie, de verantwoordelijkheden, de werkuren, de flexibiliteit van hun vacature dikwijls veel rooskleuriger voor dan die in werkelijkheid is.

 • Werknemer steeds langer ziek
  (De Standaard)
  Op een doorsnee werkdag in 2013 bleef 6,26 procent van de werknemers in de privésector ziek thuis. Dat is een derde meer dan tien jaar geleden, zo blijkt uit cijfers van sociaal secretariaat Securex.

 • Volgende sociale catastrofe zal veertigers en vijftigers treffen
  (Express)
  Na de slechte toestand voor jongeren op de Europese arbeidsmarkt is het volgens Professor Edoardo Campanella de beurt aan de beroepsbevolking op middelbare leeftijd om in de problemen te komen: "te oud om te werken, te jong voor het pensioen".

Robot versus mens

 • Wie niet mee is, is gezien
  (De Tijd)
  Vierde deel in de reeks van de Tijd over het menselijk brein, ditmaal over computers en de arbeidsmarkt. De artificiële intelligentie-concurrentie wordt razendsnel slimmer, wat betekent dit voor mensen en hun jobs? Goed genoeg is gedaan.

 • De beroepen met de hoogste kans op een echtscheiding
  (Express)
  Als je een stabiel huwelijk wil, huw je best geen danser, barman of kinesist. Met een tandarts, een opticien of een landbouwingenieur daarentegen blijf je eeuwig samen. Britse studie vergeleek de echtscheidingscijfers voor 449 beroepen.

 • 5 Reasons It’s Easier To Find A Job When You Already Have One
  (Careerealism - engels)
  Waarom het makkelijker is een nieuwe job te vinden als je er al een hebt: je hebt een groter netwerk, je kan veel venijnige sollicitatievragen ontwijken, je hebt meer tijd, meer zelfvertrouwen, en natuurlijk ook meer ervaring.

 • ‘Dikke mensen moeten minder verdienen’
  (de Standaard)
  Zij-kant lanceert een nieuwe campagne om de loonkloof tussen mannen en vrouwen aan te kaarten. "Dikke mensen verzetten de helft minder werk dan hun collega's, dus moeten ze minder verdienen... U vindt het schandalig voor dikke mensen, waarom dan niet voor vrouwen?' luidt de boodschap.

 • Eerste luchtvaartdag
  (De Redactie)
  Vier Vlaamse luchthaven lieten gisteren voor het eerst achter hun schermen kijken door een breed publiek. Je kon er ook een job vinden.

Brecht speelt met voetenRoadies: twee jongeren, Brecht (19) en Hanne (18), voeren 40 weken lang elke week ander werk uit. Deze keer werkten ze als verzorgenden.

Hanne: "Mensen helpen, verzorgen en tussendoor zoveel mogelijk tetteren. Geen al te slechte combinatie voor een job, als je het mij vraagt. En dat hebben de verzorgenden van Familiehulp ook goed begrepen. Céline zit vastgeroest in haar zetel en voor Odilia lukt het fysiek niet meer om haar eigen was en plas te doen. Voor deze mensen cruisen Brecht en ik samen met onze coaches een week lang rond in regio Rotselaar. We helpen de zorgbehoevenden bij hen thuis of in een dagverzorgingscentrum. Met eenzelfde missie: zorgen voor de mensen door er hééééélemaal voor hen te zijn.

Bij thuishulp komen de meeste verzorgers langs achter binnen, of met de huissleutel, die ergens –zeker niet onder de mat– ligt.  "Vaak slapen de cliënten nog wanneer we om acht uur aan komen,” fluistert verzorgende Janick terwijl ze het huis van Céline binnen gaat. “Eerst maken we de cliënt rustig wakker.” Die intimiteit van een nog slapend huis doet me wel wat. Die mensen laten ons zomaar binnen in hun (t)huis.

Vooral gerimpelde mensen doen beroep op een verzorgende. Maar ook kersverse mama Annelies en de pasgeboren William vragen hulp in het huishouden aan. Eigenlijk verschillen de twee niet veel van elkaar, ‘t is overal met pampers te doen. Vaak bied je de hulp aan in het huis van de cliënt. Maar meer en meer duiken er dagverzorgingscentra op. In zo’n centrum ondersteunt een verzorgende enkele bejaarden om samen te eten, zich te verzorgen, te rusten. Die afwisseling van doelgroepen en werkplekken is leuk, maar kan je niet zelf beslissen. Je werkplanning stelt den bureau op.
Verzorgenden zijn warme, schone mensen. Mensen met veel geduld die de cliënt altijd centraal zetten. Elke taak, hoe gek of stom die ook mag zijn, vervullen ze met een pak flexibiliteit. Wanneer ik thuis kom, is mijn hoofd leeg. Constant moeten babbelen en geschaduwd worden door mensen, dat slorpt energie op. De fut om nog te koken of te babbelen, is ver weg. Respect voor verzorgende Yanick. Wanneer zij thuis komt, wacht haar eigen huishouden haar op."

Hoe evalueert Brecht zijn ervaring als verzorgende? Wat vond Brecht van de afwisseling: de verschillende posten, het huishoudelijk werk en de verzorging van de mensen? Neem een kijkje op: http://www.roadies.be/job/verzorgende/

Met de steun van Klasse, DBO, VDAB & ESF.
 

Stel: je buurman neemt tijdskrediet om op wereldreis te gaan. Vind je dit kunnen? Of vind je dat schandalig in deze tijden van crisis? Vertel het ons!

Gokfiches

 • Hoe het Las Vegas-syndroom ons allemaal verteert
  (De Morgen)
  We worden overspoeld met mails, berichten en statusupdates, zowel privé als professioneel. Dat we die enorme massa geen halt toeroepen heeft alles te maken met het Las Vegas-syndroom. "We durven niet minderen uit angst om iets te missen."
 • Uitstelgedrag leidt tot succes
  (Jobat)
  Uitstelgedrag wordt gezien als een vorm van luiheid. Niet altijd terecht. Als je het op een slimme manier doet, kan de dingen wat uitstellen juist leiden tot meer succes en geluk.

 • 3.000 jobs bedreigd door terugval dienstencheques
  (Gazet van Antwerpen)
  Pas voor de tweede keer in 10 jaar tijd is er een daling van het aantal gebruikte dienstencheques. De daling is volgens beroepsfederatie Federgon "verontrustend". "Als deze tendens zich doorzet, zijn 3000 jobs bedreigd" waarschuwt woordvoerder Herwig Muyldermans.

 • De snelst groeiende jobs in Europa
  (Vacature)
  De Europese Commissie heeft haar driemaandelijkse European Vacancy Monitor bekendgemaakt. In het rapport staat onder andere welke beroepen het snelst groeien op de Europese arbeidsmarkt.

 • Assessment voorbereiden en oefenen
  (Intermediair)
  Als je ooit voor een hoge functie solliciteerde, heb je er misschien al mee te maken gehad: de assessment. Een volledige dag testen, rollenspellen en interviews voor het kritische oog van assessoren. Tips om je op deze vuurproef voor te bereiden.

 • Workbook
  (Facebook)
  De jongens van "Ooit komt het goed" lanceren een initiatief op Facebook: bedrijven kunnen er filmpjes kwijt en beloven in ruil voor 1000 likes een jongere aan een stageplaats te helpen. Samsung en Adecco sprongen al op de kar.
 • Plastische chirurgie om baan
  (Feedbek)
  Amerikaanse plastische chirurgen zien een trend: ze krijgen steeds vaker klanten over de vloer uit twee groepen: mensen die hun uiterlijk willen verfraaien omdat ze naar werk zoeken. En mensen die bang zijn hun job te verliezen omdat ze er ouder gaan uitzien.

 • The 30 second habit with a lifelong impact
  (Robyn Scott / Medium - engels)
  Neem onmiddellijk na elke les, vergadering of andere betekenisvolle ervaring 30 seconden - niet meer, niet minder - de tijd om de essentieelste lessen eruit zeer kort neer te schrijven. Het proberen waard.

Kliederbureau

 • Why You Should have a Messy Desk
  (Busy Building Things/Medium - engels)
  Einstein zei ooit "Als een rommelig bureau een teken is van een rommelig brein, waarvan is een leeg bureau dan een teken?". Een pleidooi voor rommel, ter meerdere eer en glorie van de creativiteit.

 • Werklozen omgeschoold tot linksback
  (De Speld)
  Satirische nieuwssite De Speld steekt de draak met de opleidingen voor kansenberoepen. Linksback bij de Nederlandse Voetbalbond geeft "vooruitzicht op een baan met doorgroeimogelijkheden".

 • Use Google Docs' Resume Templates for a Free, Good-Looking Resume
  (Lifehacker - engels)
  Een professioneel ogend cv maken hoeft niet noodzakelijk in Microsoft Word: ook in het gratis Google Docs zitten er templates waarmee je je cv heel mooi kan layouten. In de comments onder het artikel kan je nog een aantal extra tips vinden.

 • De bitterheid over lage kwaliteit blijft langer hangen dan vreugde over lage prijzen
  (De Morgen)
  Waarom wordt er aan creatieven - designers, schrijvers, artiesten... - zo vaak gevraagd gratis werk te maken? Guido Everaert - die je ook kent van zijn bijdragen aan ons MagEzine - maakt zich druk over "werken voor de voorniet".

 • Are Your Emails Too Long? (Hint: Probably)
  (The Daily Muse - engels)
  Vaak maken we onze e-mails te lang, omdat we niet onvriendelijk willen lijken, met een veel te lange inleiding beginnen of omstandig onze motivaties willen uitleggen. Nochtans is korter beter.

 • Hoe ver mag je werkgever gaan om je te controleren?
  (Knack)
  Mag een werkgever je mailverkeer volgen? Brieven openen die op jouw naam op kantoor aankomen? Je vragen om je handtas open te maken? Camera’s plaatsen? En hoe zit het dan met je recht op privacy? Knack legt de basisregels uit.

Is dit een goed idee of niet?

Beeld uit introducing the Superdesk

 • The best (and worst) times to do things at work
  (Washington Post - engels)
  Studies als: "Stuur je mails best 's morgens"zijn er genoeg. The Washington Post zette al deze research eens op een rijtje en kwam zo tot een uurschema voor de ideale werkdag.
 • "Sollicitanten krijgen vaak het deksel op de neus"
  (Vacature)
  Radiozender MNM organiseerde de voorbije twee weken ‘Het grootste arbeidsbureau van de wereld’. Presentatrice Astrid Demeure ging tijdens de middagshow samen met de experts van de VDAB op zoek naar antwoorden op de vragen van de luisteraars. Haar conclusies.

 • How Technology Is Destroying Jobs
  (MIT Technology Review - engels)
  Of technologie nu jobs creëert of ze net vernietigt, the jury is out on that one. Dit sterke stuk van de MIT zette de discussie op scherp.

 • Helft werknemers durft niet van job veranderen
  (Jobat)
  Werknemers kijken de toekomst met meer vertrouwen tegemoet dan werkgevers. Dat blijkt uit een arbeidsmarktonderzoek van Tempo-Team. Toch wachten die werknemers liever nog even met het veranderen van job.

 • Ergernissen op het werk
  (P&O Actueel)
  Teveel verschillende systemen, dubbel werk, valse dringendheid van taken, nutteloze vergaderingen, niet-samenwerkende afdelingen ... Als je ooit gewerkt hebt herken je vast deze dagelijkse ergernissen.
 • Checklist: welke bedrijfsomvang past bij jou?
  (Intermediair)
  Pas jij het best binnen een mastodont van een onderneming, of zou jij het best renderen in een klein bedrijfje? Vier ervaren headhunters geven advies.