U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - april 2014

Wierook. Foto: Shutterstock

 • Jef Colruyt laat kantoren "energetisch zuiveren"
  (De Morgen)
  Supermarktbaas Jef Colruyt laat sinds kort het hoofdkantoor in Halle regelmatig "energetisch zuiveren" door een "extern persoon". "De man zingt, maakt muziek en verbrandt kruiden. Bedoeling? Negatieve herinneringen verdrijven."

 • Hoe zullen onze kinderen nog de kost kunnen verdienen?
  (Express)
  De technologische revolutie zal veel banen vernietigen en nauwelijks arbeidsplaatsen overlaten voor laaggeschoolde werknemers. Hoe zijn landen voorbereid op de sociale uitsluiting die deze revolutie op de arbeidsmarkt brengt, vraagt de Argentijnse econoom Luis Rappoport in een spraakmakend opiniestuk op Worldcrunch.com.

 • Recruiters geloven sneller oudere werknemers
  (Vacature)
  Werkgevers controleren het cv van sollicitanten die na de eeuwwisseling afstudeerden veel vaker dan mensen die hun diploma voor 2000 behaalden, blijkt uit een Brits onderzoek.

 • Wat is beter: werkervaring of cum laude afstuderen?
  (Intermediair)
  Tijdens je studies al een fantastisch cv opbouwen met studentenjobs, buitenlandse stages en andere nevenactiviteiten en wat lagere cijfers als gevolg. Of met je boeken opgesloten op je studentenkamer naar een diploma met prachtige cijfers. Welke route is het best voor je carrièrekansen?

 • Designer Creates Delicious Résumé With the Winning Ingredient Baked Right In
  (Adweek)
  In de reeks "slimme en creatieve sollicitaties" is deze zeker een vermelding waard: Crystal Nunn solliciteerde naar een baan bij Beyond Dark chocolade met een zelfgemaakt recept voor koekjes, Beyond Ideas. Met een nieuwsgierig makende doos in bruin inpakpapier en daarin tussen de heerlijke koekjes een usb-stick. Ze kreeg de job.
 • Door deze woorden solliciteren minder vrouwen
  (Personeelsnet)
  Onderzoekers van de Technische Universität München toonden aan dat de bewoording van personeelsadvertenties een belangrijke factor is bij de werving van vrouwen. Bij veel "mannelijke" woorden twijfelen vrouwen of ze wel geschikt zijn, en solliciteren dan maar niet.

Helm. Foto: Shutterstock

Vandaag 28 april is het "Internationale dag voor veiligheid en gezondheid op het werk" en dat bleek ook meteen het verbindende element tussen alle leesvoer-links die we voor vandaag vonden:

 • Majority of Workers Feel They Are Overweight
  (Careerbuilder - engels)
  Meer dan 55% van de Amerikaanse werkende bevolking vindt zichzelf te zwaar. Vooral management, de IT-afdeling, mensen ouder dan 35 en vrouwen vinden dat ze in hun huidige functie zijn bijgekomen.Weekend-Knack vertaalde Careerbuilder's tips om niet te verdikken op het werk.

 • Hoe gezond is jouw job?
  (Mark Magazine - Jobat)
  Steeds meer bedrijven hebben het belang van gezonde werknemers begrepen en proberen hun personeel aan het sporten te krijgen. MARK Magazine ging met de bedrijfsfiets van de conditietest naar de gezond-koken-les.
 • Ziekteverzekering prijst werk aan als middel tegen depressie
  (De Standaard)
  Mensen met een psychische aandoening moeten niet noodzakelijk thuis blijven tot het helemaal over is, stelt de ziekteverzekering (Riziv). Weer aan de slag gaan is vaak een deel van de therapie, luidt het.

 • 11 Ways to Avoid Burnout
  (99U - engels)
  Het Riziv(zie voorgaande link) zal het er vast ook mee eens zijn dat voorkomen beter is dan genezen. Vandaar deze 11 uitgebreide tips voor het vermijden van een burn-out.

 • Verzekeringen betwisten arbeidsongevallen steeds vaker
  (De Morgen)
  Verzekeraars weigerden in 2012 tussen te komen in 21.000 dossiers van arbeidsongevallen. Het Fonds voor Arbeidsongevallen heeft het over "een onrustwekkende toename".

Wat is volgens jou het grootste struikelblok in je zoektocht naar werk? Je diploma, of het feit dat je er geen hebt? Je leeftijd? Of speelt je uiterlijk je parten? Laat het ons weten!

ExpediteurRoadies: twee jongeren, Brecht (19) en Hanne (18), voeren 40 weken lang elke week ander werk uit. Deze week gingen ze aan de slag als expediteur.

Hanne: "Nog nooit ben ik buiten Europa geweest. Behalve die ene keer dat ik tijdens een schoolreis de Bosporus overstak en in Azië terechtkwam, maar dat telt niet. Met een job als expediteur lukt dat misschien wel. De job is heel wat minder exotisch dan de naam laat uitschijnen. Een doodnormale bureaujob met een vrij simpel doel: regelen dat een boot geladen kan vertrekken en ook geladen op zijn bestemming aankomt. Of het ook echt zo simpel is, ga ik samen met Brecht na bij SDV. Voetjes onder het bureau en bellen maar.

Expediteur Gwen en ik sjezen naar de haven want daar levert de klant zes kisten. In die kisten zitten onderdelen om een productielijn voor bier in Afrika op te starten. “Dit is een van de weinige keren dat wij onze warme, droge bureau verlaten,” legt expediteur Gwen uit.

Ik schakel mijn knop ‘orde en discipline’ aan wanneer ik een hele stapel documenten voor een vracht naar Djibouti (Noord-Oost-Afrika) op mijn bureau krijg. Ik moet een schip zoeken dat twintig palletten kan verschepen in week achttien. Iedereen die ik bel, spreekt een soort van expeditietaaltje. Wat een vakjargon: het gaat over closing dates -dag waarop de vracht in de haven moet zijn- , ets’ -dag waarop het schip vertrekt- en eta’s -moment van aankomst.

Dagelijks komen de expediteurs via hun mailbox en computerscherm in aanraking met exotische plaatsen, al blijft het wel bij virtueel contact. De verantwoordelijkheid die bij elk telefoongesprek en in elke mail de kop opsteekt, is stevig de moeite. Elke afspraak die je maakt, zet je best op papier. Dat je talenkennis best zo groot en goed mogelijk is, wordt snel duidelijk."

Kan Brecht ordelijk en gestructureerd werken? Ligt deze 'bureaujob' hem? Surf naar http://www.roadies.be/job/expediteur/.

Met de steun van Klasse, DBO, VDAB & ESF.
 

Logo werkwoorden

 • Werkwoorden - Digitaal politiek magazine rond het thema werk
  10 jongeren - journalisten in spe - bloggen in aanloop naar de verkiezingen van mei over werk. Over wat ze willen of de vragen waarmee jongeren zitten, over droomjobs en mini-jobs, overpensioen en verloning...

 • Succesvolle carrière is heel vaak gebaseerd op vroege ambities
  (Express)
  Jongeren die vroeg ambities duidelijk maken rond studie en carrière, hebben een grotere kans op slagen dan leeftijdsgenoten die er laat over nadenken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Australische National Centre for Vocational Education Research.

 • In Hiring, Algorithms Beat Instinct
  (Harvard Business Review)
  Mensen zijn zeer goed in het specifiëren wat er voor een functie nodig is en om informatie uit kandidaten te krijgen, maar zeer slecht in het wegen van de resultaten. Zelfs relatief eenvoudige computerevaluaties overklassen menselijke inschattingen.

 • Last van uitstelgedrag? Het ligt aan je genenpakket
  (NRC)
  Uitstelgedrag zit in de genen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Colorado.

 • Sollicitatiegesprek: waarom al die rare vragen?
  (Intermediair)
  Als vragen tijdens een sollicitatiegesprek vreemd klinken, zit er meestal toch een gedachte achter. Een infographic met voorbeelden.

Pingpongbat. Foto: Shutterstock

 • This Company's Secret Hiring Weapon? Ping Pong
  (Inc - engels)
  Bij TechnologyAdvice in het Amerikaanse Nashville is de laatste stap in het sollicitatieproces een spelletje pingpong. Want inschattingsvermogen, de reacties op winst en verlies enz... vertellen heel veel over een kandidaat, vinden ze daar.

 • Het kwartier voor je sollicitatie is cruciaal: 10 tips
  (Jobat)
  De 15 minuten voor de start van een sollicitatie kunnen zenuwslopend zijn. Als je het verstandig aanpakt, kunnen ze je echter ook in de juiste mood brengen voor een zeer overtuigend interview.

 • 30 Outstanding Resume Designs You Wish You Thought Of
  (Hongkiat - engels)
  30-tal knappe voorbeelden van mensen voor wie het klassieke lijstjes-cv duidelijk niet creatief genoeg was.

 • Minimumloon van 3.300 euro wenkt voor Zwitsers
  (Express)
  In Zwitserland wordt half mei een referendum georganiseerd over de invoering van een minimum maandloon van 3.291 euro. Indien het voorstel wordt goedgekeurd, krijgt Zwitserland zo het hoogste minimumloon van de wereld.

 • Nieuwe werken in opmars, maar heeft ook nadelen
  (Serv)
  De Stichting Innovatie & Arbeidvan de SERV ging in acht bedrijven en de wetenschappelijke literatuur op zoek naar de praktijk van Het Nieuwe Werken (telewerk, open kantoren, ...) en de voor- en nadelen die de verschillende organisatievormen bieden.

Helemaal opgeladen en klaar voor een nieuwe werkweek? Duf van de vele chocolade-eieren? Of depressief omdat het zalige weekend weer voorbij is? Laat het ons weten!

Brecht legt een tuin aanRoadies: twee jongeren, Brecht (19) en Hanne (18), voeren 40 weken lang elke week ander werk uit.
Deze week maakten ze hun handen vuil als tuinarchitect.

Hanne: “Vier dagen aarde omspitten, woelen in de modder, groene plannen maken, en die tot in het kleinste detail uitvoeren. Dat is wat je krijgt wanneer je zoals Bert Neujens de jobs tuinarchitect en tuinaannemer combineert. Een bikkelharde maar creatieve combinatie waarbij je zowel de creatieve als de groene uitvoerende kant voor je rekening neemt.

Een tuinarchitect ontwerpt tuinen, parken en groene zones. Doordat Bert zelfstandige is, werkt hij vooral voor klanten en niet voor een baas, want die is hij zelf. Vergeet daarbij vooral alle administratie niet, want in het land der eigen bazen doet de zelfstandige alles. “Op die manier werk je vaak lange dagen,” beschrijft Brecht in zijn jobrapport.

Een aangelegde tuin is niet alleen mooi, die is zelfs een stukje intelligent. Die intelligentie heeft te maken met de samenstelling van de planten. Tuinarchitect Bert weet, door het vak Plantenleer van vroeger op school, welke planten bij welk seizoen of andere planten passen, en welke sfeer die oproepen. ‘t Is dus niet gewoon wat hortensia’s en buxussen op een hoop smijten en klaar is Kees.

Fysiek een niet te onderschatten job, maar voor wat, hoort wat. In deze job zie je direct resultaat. En het is een cadeau voor mensen die houden van den buiten. Ik leer dat dingen in de grond steken veel leuker is dan er dingen zoals onkruid uittrekken. Dat zelfs in de regen werken het humeur niet kapot maakt, want “met een regenpak kunnen wij alles”. En dat het werk in uw vingers moet zitten omdat je er anders werkelijk niets aan hebt. Het is namelijk niet uw eigen tuin die je piekfijn in orde maakt hé."

Op voorhand had Brecht gezegd dat dit zijn droomjob was. Hij heeft nu echt kunnen voelen wat het werk van tuinarchitect inhoudt. Wat vond hij ervan? Surf naar http://www.roadies.be/job/tuinarchitect/.

Met de steun van Klasse, DBO, VDAB & ESF.
 

Leah in Lego

 • Het meisje dat solliciteert met een Lego-poppetje
  (Froot)
  Als opvallen de beste weg is naar een job, krijgt dit meisje gegarandeerd een contract. Leah solliciteert voor een stage door een LEGO-poppetje, inclusief bouw-aan-een-carrière-instructies, van zichzelf rond te sturen.
 • Het zwaarste sollicitatiegesprek ooit (video)
  (Vandaag)
  Sollicitantenmoeten even slikken als ze tijdens een online jobinterview de vereisten van de job te horen krijgen: 135 uur per week werken, geen verlof, als diplomavereisten een combinatie van geneeskunde, financiën en kookkunst... Het blijkt over een andere job te gaan dan ze dachten.

 • "Person with the Twitter Password" and other brutally honest job titles
  (Fast Company - engels)
  Jobbenamingen die een job belangrijker laten lijken dan hij is zijn er te over. Maar bij Someecards deden ze het omgekeerde, jobs reduceren tot hun essentie. "Head of IT" wordt er dan "Persoon verantwoordelijk voor het af- en dan weer aanzetten van dingen", de "Social Media Manager" wordt er de "Persoon met het Twitter paswoord".

 • Werkgevers geven minder snel contract van onbepaalde duur
  (De Standaard)
  Sinds de invoering van het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden ziet de werkvloer er toch wat anders uit. Advocatenkantoor Field Fisher Waterhouse en hr-dienstverlener CPM brachten 15 kmo’s samen om hun eerste praktijkervaringen met het nieuwe eenheidsstatuut in kaart te brengen.
 • LinkedIn Will Find You Better Jobs at Your Current Company
  (Mashable - engels)
  LinkedIn gaat gebruikers voortaan ook jobs binnen het eigen bedrijf voorschotelen. 42% van de mensen die recent op LinkedIn van job veranderden zouden immers bij hetzelfde bedrijf gebleven zijn, als er hen intern een job dichter bij hun talenten en interesses zou aangeboden zijn.

Interessante tulp in een tulpenveld. Foto: Shutterstock

 • 6 Ways To Be Interesting During Your Interview
  (Careerealism - engels)
  Op gesprek in een bedrijf mogen komen is niet makkelijk, maar eenmaal die horde genomen staat de volgende hindernis al klaar: hoe spring je er uit tijdens het sollicitatiegesprek? Zet je ondervrager aan het woord, bereid interessante vragen voor, haal iets uit je boekentas en meer nuttige tips.
 • De nieuwe consultant: een verdoken aankondiging van werkloosheid
  (De Morgen)
  Blogger Guido Everaert ziet in de statuswijzigingen binnen z'n LinkedIn-netwerk steeds meer "newspeak", waarbij mensen barre economische realiteiten (ontslag, weggesaneerd) maskeren door plotseling consultant, freelancer of zelfstandige te worden.

 • 4 op 10 niet tevreden met werkomgeving
  (Het Nieuwsblad)
  41 procent van de werknemers is niet of niet erg tevreden met zijn werkomgeving. Dat blijkt uit internationale studie, uitgevoerd bij meer dan 7.000 medewerkers van grote bedrijven in 10 verschillende landen.

 • Tot 20 jaar anciënniteit meenemen bij overstap naar onderwijs
  (De Standaard)
  Vanaf september 2014 kan iedereen die de overstap maakt van de privésector naar het kleuter- en leerplichtonderwijs tot 20 jaar geldelijke anciënniteit meenemen. De Vlaamse regering keurde het ontwerpbesluit daarover maandag goed.

 • In the Name of Love
  (Jacobin Mag - engels)
  "Doe wat je graag doet" is het meestgehoorde advies voor wie een job zoekt.Maar waar blijft dan de vuilnisophaler of de poetsvrouw? Kunsthistorica Miya Tokumitsu betoogt dat het "Do What You Love"-mantra elitair is en een hele hoop noest werk, waar moeilijk van te houden valt, devalueert.
  Stof voor interessante discussies, vandaag bijvoorbeeld in De Standaard (enkel voor abonnees)

 • Here’s Why You’re Not Hiring the Best and the Brightest
  (First Round - engels)
  De beste en slimste mensen recruteren wil ook zeggen af te stappen van de idee dat al je werknemers op één plek of zelfs in één land moeten samenzitten. Ondernemer Jeff Atwood legt uit waarom en hoe hij het allemaal samen houdt.

Teveel stress is slecht voor je gezondheid. Het lijkt wel het credo van de 21ste eeuw. Verrassend onderzoek wijst echter uit dat stress vooral ongezond voor je is wanneer jij ervan overtuigd bent dat het je gezondheid ondermijnt.

Psychologe Kelly McGonigal legt in haar TED-talk (15 minuten) uit hoe dat mechanisme in zijn werk gaat, en roept op om stress positiever te benaderen. Ze legt uit hoe we dat kunnen doen en verklapt het ultieme geheim om beter om te gaan met stress. Het proberen waard!

Google Glass. Foto: Giuseppe Costantino op Flickr

 • At Google, Bid to Put Its Glasses to Work
  (NYTimes - engels)
  Google Glass ondervind nogal wat weerstand op weg naar de consument. Maar op de werkvloer zijn er wel heel wat toepassingen waar deze gadget zijn nut zou kunnen bewijzen.

 • Wat als ik te laat ben door vertragingen openbaar vervoer?
  (Vacature.com)
  Wat als de officiële dienstregeling van trein of bus zegt dat je normaal op tijd op het werk zou aankomen, maar er systematisch vertraging op zit (zodat je altijd te laat op het werk komt)? Kan je werkgever je dan toch verplichten om een vroegere trein of bus te nemen?

 • Bepaal je eigen loopbaan dankzij Personal Branding
  (Jobat)
  Sollicitanten die weten wat ze willen, dat uitstralen én communiceren, hebben meer kans op een job. "Zo’n sterk merk zijn kan je leren", zegt carrièrecoach Katrin Van de Water.

 • Deeltijds werk op de terugweg
  (De Tijd)
  Er komt een einde aan de trend dat steeds meer mensen deeltijds aan de slag zijn. Tussen 2002 en 2012 groeide hun aandeel van 19% naar 25%. Maar in 2013 was er dus voor het eerst een afname.

 • Ben je goed in je werk, maar niet in solliciteren?
  (Intermediair)
  Je bent een kei in je vak, maar slecht in het verkopen van jezelf. Hoe vind je dan toch een geweldige nieuwe baan? "Geef toe dat je een sollicitatiekruk bent" en andere tips van headhunters.

 • How To Remove Gender Bias From the Hiring Process
  (Inc - engels)
  Een nieuw Amerikaans onderzoek toont aan datHR-managers veel meer geneigd zijn voor de man te kiezen, wanneer mannen en vrouwen met identieke kwalificaties solliciteren naar een job.

Hoe neem jij je ontbijt? Thuis, lekker uitgebreid. Snel snel onderweg naar het werk of op het werk. Of ontbijt jij helemaal niet? Vertel het ons!

StikkenRoadies: twee jongeren, Brecht (19) en Hanne (18), voeren 40 weken lang elke week ander werk uit. Deze keer gingen ze met naald en draad aan de slag als stiksters.

Hanne: “Pakistan, China of Portugal. Dergelijke exotische bestemmingen vind je op de etiketjes van kledingstukken uit pakweg Zara, Labels of H&M. Zowat al onze sokken, ondergoed of bedlinnen worden in het buitenland gemaakt. ‘Made in Wevelgem’ zal je er niet snel op zien pronken. Nochtans, daar vind je een van de weinige stikateliers die België nog rijk is, en waar Brecht en ik een week lang aan de slag gaan. Voor ons werk genoeg in stikatelier Celesta: ik klik mijn lamp aan, speld wat naalden op mijn mouw en duw de pedaal in.

Het atelier van Celesta splitst zich op in drie categorieën; haute couture, speciale lingerie en fabrieksontwerpen. Bij Celesta werk je voornamelijk aan kledij maar als stikster is het ook mogelijk dat je de opdracht krijgt om tenten, kussens, matrassen, meubelhoezen, of parachutes te stikken. Of onderdelen ervan.

Patronen tekenen is geen 'part of the job' van een stikster, dat gebeurt door de technische tekenaars. Je moet ze wel begrijpen en exact uitvoeren. De patroononderdelen leg ik verspreid over een grote lap stof. Voorzichtig knip ik stofje per stofje uit met een mega professionele stofschaar.

Dat hippe mama’s en alternatieve tieners opnieuw de drang voelen om met naald en draad aan de slag te gaan, is het bewijs dat alles terug komt. "Tijdens een naaiopleiding leer je heel wat bij, maar de beste leerschool is die van een persoon met verstand van naaien. Bij voorkeur je mama of oma” vertelt stikster Trui ons.”

Hoe beviel het Brecht om met naald en draad aan de slag te gaan? Had hij voldoende geduld en kon hij nauwkeurig genoeg werken? Surf naar www.roadies.be/job/stikster.

Met de steun van Klasse, DBO, VDAB & ESF.
 

Kameleon. Foto: shutterstock

 • Deze 12 sollicitanten maken geen schijn van kans
  (Jobat - Inc.)
  De zielepoot, de "wat-valt-er-hier-te-rapen"-kerel, de spraakwaterval, de minimalist, de smartphoneverslaafde of de kameleon... Allemaal typetjes die bij recruiters alarmbellen doen rinkelen. Als sollicitant gedraag je dus beter niet zoals deze 12 profielen.

 • Standby zijn is geen arbeidstijd
  (Netto / De Tijd)
  Wie niet op het werk is maar voor zijn werkgever toch standby moet zijn, kan geen arbeidstijd claimen. Met die beslissing maakt het Hof van Cassatie een einde aan een controverse tussen werkgevers en vakbonden.

 • Zweden experimenteert met werkdag van zes uur
  (Knack)
  Het stadsbestuur van de Zweedse stad Göteborg experimenteert met een nieuwe indeling van de arbeidsuren. Werknemers moeten maar zes uur per dag werken én ze behouden hun volledige loon.

 • Internetgedrag in de hand houden – blokkeer websites geheel
  (Lifehacking)
  Moeite om van Twitter, Facebook, je online krant of van sites met grappige katttenfoto's weg te blijven tijdens de werkdag? Je kan jezelf in de hand houden met deze apps.

 • In 9 stappen naar een lagere werkdruk
  (Intermediair)
  Wat als je werkdruk te hoog is? Hoe maak je duidelijk dat er iets zal moeten veranderen? Hoe overtuig je je baas daarvan? En hoe zorg je dat de werkdruk omlaag gaat? Negen tips van drie HR-adviseurs en een arbeidsrechtsadvocaat.

Stoelen. Foto: shutterstock

 • 10 luxueuze extra's voor op kantoor
  (Jobat)
  Sommige bedrijven gaan net dat stapje verder om kandidaten over de streep te trekken of hun werknemers te belonen. Een wassalon, scooter, bar, kinderopvang, massage... (Valt dit zo genoeg op of schrijven we er "hint, hint" bij?).

 • Égalité salariale: une appli pour «coacher» les femmes
  (Le Figaro- frans)
  Ter gelegenheid van de franse equal pay day lanceerde de minister van werk een app. "Leaderhip pour elles" coacht vrouwen naar de top door ze meer zelfvertrouwen te geven in hun carrière.

 • “Kandidaten moeten vacatures via Google kunnen vinden”
  (Vacature.com)
  Tony Gielen van HR Organizer, een ontwikkelaar van e-recruitmentsoftware, geeft enkele nuttige tips voor werkgevers die mee willen zijn met de nieuwste trends in online solliciteren.

 • Firmawagen kost werknemer 44% meer
  (Jobat)
  83 procent van de Belgen met een bedrijfswagen betaalt nu meer belastingen op zijn firmawagen dan bij de vorige regelgeving. Gemiddeld ziet een werknemer in het eerste jaar van een leasecontract zijn voordeel alle aard – en dus zijn belastingen – stijgen met 44 procent.

 • 'Wie 6 maanden werkloos is, telt niet langer mee'
  (Express)
  Amerikaans onderzoek toont aan dat werkgevers mensen die de grens van zes maanden zonder werk overschreden hebben grotendeels links laten liggen. Economist Tim Harford analyseert op de Financial Times wat de gevolgen van deze trieste vaststelling zijn.
 • Many employers not set up for age diverse workforces
  (CIPD)
  Een personeelsbestand met vier generaties die naast mekaar werken wordt de norm in de toekomst. Maar veel bedrijven zijn slecht voorbereid om alle mogelijkheden van deze "4G" te benutten.

 • Gemiddelde Vlaamse ambtenaar is hooggeschoolde, oudere vrouw
  (De Morgen)
  De Vlaamse overheid heeft elk jaar meer ambtenaren met een diploma hoger onderwijs. Daarnaast wordt het Vlaamse ambtenarenkorps ook alsmaar ouder en vrouwelijker.

Hanne als trajectbegeleiderRoadies: twee jongeren, Brecht (19) en Hanne (18), voeren 40 weken lang elke week ander werk uit. Deze keer werkten ze als trajectbegeleider.

Hanne: “Zelf zat ik op een school waar iedereen op het einde van de rit met een diploma naar huis ging. Dat was evident. Deze week werk ik met jongeren die om allerlei redenen dat papiertje niet haalden en niet aan werk geraken. De trajectbegeleiders van ‘De Werkweg’ van JES vzw begeleiden jongeren in hun moeilijke zoektocht naar werk. Het zijn jongeren zonder diploma, doorgestuurd door de VDAB, die de jeugdwerker versterkt door op zoek te gaan wie ze zijn, en wat ze willen. Met heel veel feedforward ipv feedback. Samenwerken? Dubbelcheck!

Je eigen talenten leren kennen, is geen eenvoudige opgave. Zeker niet als je van familie of vrienden nooit te horen kreeg waar je goed in bent. Daarom begeleidt coach Anaïs de jongeren die bij JES langskomen.

Via groepssessies en individuele gesprekken die ver van een schoolse situatie staan, leren de jongeren samenwerken, regels naleven en zichzelf sturen. Dat gaat stapje voor stapje, en resultaten laten soms lang op zich wachten. Maar Anaïs doet het met het grootste geduld, toewijding en plezier. De manier waarop zij deze jongeren een stevige duw in de rug geeft en hen op hun eigen tempo stapjes in de goede richting laat zetten, het is niet iedereen gegeven. Ik sta er met open mond naar te kijken, want dit is een totaal andere wereld dan de mijne.”

Hoe heeft Brecht het als trajectbegeleider aangepakt? Surf naar www.roadies.be/job/jeugdwerker

Met de steun van Klasse, DBO, VDAB & ESF.

Ontslag in stijl. Foto: shutterstock

 • Five ways to resign in style
  (The Guardian - engels)
  Welke betere springplank naar een nieuwe job dan de vorige job te verlaten met de nodige stijl, humor, lawaai en een astronomisch aantal clicks op Youtube. Deze vijf deden het u voor.

 • Hoeveel werkonwilligen zijn er?
  (De Redactie - Fact Check 14)
  “Eén werkloze op twee zoekt niet actief naar werk”, kopten de kranten drie weken geleden. Maar kloppen deze cijfers? Ivan de Vadder rekende het na en komt tot de conclusie: slechts 1 procent - en niet de helft - van het totale aantal werklozen zoekt niet actief naar werk.

 • Werkloze vrouw zet zichzelf 'te koop' op 2dehands.be
  (Het Laatste Nieuws)
  Judith nam vrijdag ontslag en plaatste daarna meteen een foto van zichzelf op zoekertjessite 2dehands.be. Bieden mag vanaf 2.200 euro bruto per maand. "Werk vinden is moeilijk. Je moet creatief zijn", zegt ze.

 • U denkt dat u hard werkt? De werkelijkheid is anders...
  (Express)
  Vrijwel iedereen zegt lange werkdagen en overuren te maken, maar in werkelijkheid worden die prestaties gevoelig overdreven. Volgens Lucy Kellaway, columnist bij de Britse zakenkrant Financial Times is er bijna niemand die even hard werkt dan hijzelf veronderstelt of pretendeert.

 • Minimumlonen verzameld op één website
  (De Standaard)
  De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid heeft alle minimumlonen, vastgelegd in sectorale cao’s, verzameld op een website. ‘Een goed instrument in de strijd tegen sociale dumping’, zegt minister van Werk Monica De Coninck.

Doe jij mee aan de vastentijd die Pasen vooraf gaat? En hoe pak je dit aan? Of vind je vasten achterhaald, en laat je die kelk aan jou voorbijgaan? Vertel het ons!

Stoelen. Foto: shutterstock

 • Werknemers blijven zitten door crisis
  (De Standaard)
  De crisis heeft er in 2013 voor gezorgd dat werknemers minder risico’s nemen en minder snel van job veranderen. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Securex.

 • Wat houdt de verplichte ontslagmotivering concreet in?
  (Vacature.com)
  Vanaf 1 april 2014 treedt een nieuwe regeling rond ontslagmotivering in werking. Hierdoor kunnen werknemers de concrete reden voor hun ontslag aanvragen bij hun werkgever.

 • The high cost of workplace rudeness
  (BBC - engels)
  Iedereen verliest wanneer onbeleefdheid op de werkplek regeert. Hoe sommige bedrijven pogen halt toe te roepen aan onbeschoftheid op kantoor.

 • Vacatures doen tewerkstelling niet stijgen
  (Nieuwsblad)
  De meeste vacatures dienen ter vervanging van vertrekkend personeel, vacatures die echt een uitbreiding van de tewerkstelling met zich meebrengen zijn er veel minder. Tot die conclusie komt adviesbureau SD Worx na een studie bij Belgische kmo’s.

 • Four Alternatives To Turning Your Passion Into A Job
  (Forbes - engels)
  Moet je je passie volgen? Zeker en vast. Maar moet die passie ook je carrière zijn? Niet noodzakelijk, er zijn alternatieven, betoogt Rob Ashgar aan de hand van John Lennon, Jimi Hendrix en Bob Dylan.

 • Tips om als avondmens op te bloeien tussen de ochtendmensen
  (Intermediair)
  De wereld van het werk lijkt met z'n dagindeling wel ontworpen door ochtendmensen. Avondmensen en nachtuilen leven volgens een andere biologische klok. Tips om de kloof te overbruggen.

Guido schrijft in het MagEzine: "Een student van mij begon onlangs op Facebook een discussie. Over hoeveel hij later redelijkerwijs mocht verwachten, qua salaris. 

Een redelijke vraag, je weet immers niet hoe het er daarbuiten aan toegaat, eens je het veilige nest van studies, hotel mama en de ongebreidelde subsidiëring van het thuisfront vaarwel zegt. Eindelijk zal die verre reis er van komen, eindelijk zal je je eigen wagen kunnen kopen, of die fiets, of wat al niet meer. Op eigen benen staan.

Ik moet terugdenken aan mijn eigen studententijd. Ik ben beginnen studeren zonder me af te vragen wat ik daarmee nu eigenlijk professioneel zou gaan aanvangen. Toegegeven, in de tweede licentie, nu is dat ergens tijdens de masteropleiding, zag ik het erg somber in. De vraag naar politieke en sociale wetenschappers was toen niet erg groot. Ik ben wat dingen beginnen bijstuderen, meer economisch, tijdens mijn legerdienst (ja, dat bestond toen nog), om de schade te beperken en de aantrekkelijkheid van mijn cv voor potentiële werkgevers te vergroten. Dat is gelukt.

De vraag naar hoeveel ik zou gaan verdienen, is nooit bij me opgekomen. Wellicht heb ik geluk gehad. Geluk dat ik bij een werkgever terechtkwam met erg hoge ethische standaarden, en een erg zuiver en open loonbeleid. Het was geen onderwerp van discussie. Er werd je een voorstel gedaan en het was te nemen of te laten. Zij zouden niet beginnen sjacheren, en als jij dat wel wenste te doen maakte je -alleszins bij hen- geen schijn van kans. Ook schermen met een beter aanbod vonden ze maar niets. Dan moest je dat maar gaan doen, maar zij plooiden niet. Heerlijk bedrijf. Ik heb er ongeveer al mijn commerciële vaardigheden opgestoken. En ik heb er zeven jaar gewerkt. Elk jaar werd je prestatie onder de loep genomen en in functie daarvan werd je loon aangepast. Mooi, degelijk en correct.

Nadien heb ik het anders geweten. Eigenaars die loononderhandelingen met hun toekomstige werknemers als een stuk ‘grondstof-negotiatie’ zien. Zoveel mogelijk kwaliteit voor een zo laag mogelijke prijs. Ik heb dat altijd als een bijzonder bedenkelijke aanpak ervaren, en heb het zelf ook nooit gedaan.

De vraag die ik mij stel bij de verzuchting van de student: zijn de onderhandelingen zo veranderd dat iedereen op zoek gaat naar het koopje van de week? Of gaat de student in kwestie als een huurling te werk en gaat hij zichzelf verkopen aan de best biedende? Beide uitgangspunten zijn jammer, je moet kiezen voor een bedrijf en een opdracht die je boeit, en die andere zal daar op termijn voor geven wat je waard bent. Denk ik. Hoop ik."

 

Leeg blad. Foto: shutterstock

 • How Can I Build a Resume When I Have Nothing to Put On It?
  (Lifehacker - engels)
  Hoe maak je een sterk cv als je nog (bijna) niets hebt om er op te zetten? Het lijkt een onmogelijke opdracht, maar is het niet.

 • inDNA: one lick, your jobs
  (Indeed)
  Een job vinden via een app die je DNA-analyseert: even likken aan je smartphone-scherm en de algoritmes matchen je persoonlijkheidskenmerken met een droomjob. Het lijkt wel te mooi om waar te zijn. Vandaag downloaden dus, want morgen is de app misschien al weer weg.

 • How Autism Can Help You Land a Job
  (The Wall Street Journal - engels)
  Sommige bedrijven vinden werknemers met een autismespectrum-stoornis een troef op de werkvloer. SAP en Freddie Mac gaan er zelfs actief naar op zoek, voor functies die veel precisie vereisen, bijvoorbeeld het debuggen van software.

 • Frank kon geen werk vinden. Tot hij solliciteerde als filmster
  (Froot)
  Frank kon geen werk vinden, tot hij een creatief idee kreeg voor een creatief cv en solliciteerde voor een creatief beroep, en toen kon Frank dus wel werk vinden.

 • You’re Not As Busy As You Say You Are
  (Slate - engels)
  Over het boek "Overwhelmed - Work, Love and Play When No One Has Time" van Brigid Schulte. Hebben we het echt druk, of wìllen we het druk hebben omdat dit een statussymbool is dat aantoont hoe belangrijk je wel bent?

 • Hoe schrijf je het ideale onderwerp in je sollicitatiemail?
  (Vacature.com)
  Een goed gekozen onderwerp van je sollicitatiemail is belangrijk, want je moet opvallen in de inbox van de werkgever. En je wil al zeker niet dat je kandidatuur meteen in de vuilbak belandt door domme fouten.

Zelf ook een interessante link gevonden? Laat het ons zeker weten, hier in de reacties of met een mailtje naar moderator@vdab.be.

Gepost op9 september 2013#