U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - mei 2014

iPadGuido schrijft in het MagEzine: "We hebben het allemaal druk, druk, druk. En we hebben stress. Teveel te doen, te weinig tijd. En miserie met klanten en slechte betaaltermijnen en wat al niet meer. Maar mij overkomt dat niet meer. Neen, neen, mijnheer, mevrouw! Ik ben namelijk georganiseerd! Tot en met! Met ‘apps’ en zo! Ik deel het graag met u.

Mijn prioriteiten, daar gebruik ik ‘Wunderlist’ voor. Tenminste, dat zijn mijn prioriteiten, niet de dringende dingen die anderen mij opdragen. Allemaal to-do-lijstjes, gekoppeld aan projecten en klanten en het huishouden. Extreem handig en overzichtelijk, op datum, op onderwerp, het maakt mij niet uit, ik zie zo waar ik over de schreef ga.

Om te kunnen blijven bloggen en schrijven, werk ik met ‘Evernote’. Elke inval, elke observatie komt daar in terecht. Mooi ingedeeld in diezelfde klanten en projecten. Met trefwoorden en alles wat je verder nog kunt bedenken. Heerlijk programma, en dat meen ik.

Het sluitstuk van dat geweldig virtueel kantoor van mij, dat is ‘Harvest’. Daarmee houd ik bij hoeveel tijd ik in al die jobs en toestanden steek, zodat ik altijd wel iemand de rekening kan presenteren. ‘It works like a charm’ zeggen ze aan de overkant van het kanaal. Nooit vergeet je nog een factuurtje te sturen, en nooit vergeet je hoeveel tijd je in bepaalde zaken steekt, zeker die waar je niet echt voor betaald wordt.

Al die dingen werken ook nog eens ‘in the cloud’. Ze ‘syncen’, ze communiceren met elkaar en met ‘google mail’ en ‘calendar’, dat het bijna niet bij te houden is.

Echt waar, als ik hier achter mijn bureautje zit, en ik check even op mijn iPad, MacBook en iPhone hoe dat allemaal naadloos in elkaar overloopt, dan voel ik mij een echt kind van deze tijd, volledig mee met alles wat hoort. En ultraprofessioneel.

U voelt het, ik ben niet de eerste de beste als het op productiviteit aankomt. En dan ga ik op pad, als een echte professional. En dan heb ik dat ene kleine probleempje… iPhone niet opgeladen! Nu moet ik kiezen. Ofwel gebruik ik het laatste restje batterij om minstens op de plek van mijn bestemming te komen (ik kan immers de weg niet vinden zonder Google maps), of ik kijk nog een laatste keer mijn agenda na… en daarna ben ik reddeloos verloren. Ik weet niet waar ik moet zijn, wie ik daar moet spreken, wanneer juist en waarover. Maar dat is niet erg, want ik geraak er toch niet…

Godzijdank heb ik een klein zwart schriftje waarin ik alles kan blijven noteren. Met wat geluk staan daar de aantekeningen van de vorige meeting nog in, en kan ik het op die manier reconstrueren. Een beetje toch…

Thuis gekomen moet ik dan alles nog eens nakijken en hoopt de stress zich weer op, omdat ik toch nog een paar punten vergat… Dat betekent verontschuldigingsmails, en meetings opnieuw inplannen, een gedoe. Stress dus!

Misschien moet ik toch maar wat minder geloof hechten aan de digitale vooruitgang en focus houden op het echte werk."

Te laat. Foto: Shutterstock

 • 10 astuces pour ne pas être repéré quand on arrive en retard au boulot
  (Terrafemina - frans)
  Laat 's avonds je computer aanstaan, een trui op je stoel hangen en een een kop koude koffie op je bureau (niets lijkt op warme koffie als een kop koude koffie). En doe dan als je aankomt net alsof je uit een vergadering verderop komt .... Deze en en nog meer slimme trucjes om ongemerkt te laat te komen.
 • Developing with jobs
  (ILO)
  De Internationale Labour Organisation (ILO) heeft zijn jaarlijkse "World of Work" studie uit. Dit jaar focussen ze op ontwikkeling door kwaliteitsvolle jobs. Op basis van data uit 140 landen tonen ze aan dat de de landen die investeren in kwaliteitsvolle jobs een merkelijk hoger BBP en de beste groeicijfers hebben.

 • Werkende mama vindt moeilijk evenwicht in werk-privé
  (Jobat)
  Moeders die na hun zwangerschap opnieuw aan de slag gaan vinden het moeilijk om een goed evenwicht te vinden tussen hun werk- en privéleven. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van werkplekaanbieder Regus.

 • Science Says Overconfidence Key to Success
  (Inc.com - engels)
  Overdreven zelfvertrouwen lijkt een negatieve karaktertrek, die leidt tot falen door hoogmoed en zelfoverschatting. Wetenschap toont echter aan dat ondernemers er vrijwel allemaal aan lijden. Als ze geen last hadden van overdreven zelfvertrouwen, zouden ze geen startups en bedrijven lanceren.

 • Bla, bla en nog eens bla ...
  (Intermediair)
  We praten dagelijks meer dan uur met collega's over zaken die niets met het werk te maken hebben. Moet kunnen... Of is het storend?
 • The Best Pose for Your LinkedIn Profile Photo
  (Avid Careerist - engels)
  Kijk recht in de camera en glimlach zoals je naar een goeie vriend(in) zou glimlachen. Maak je foto warm, vriendelijk en geef een betrouwbare indruk, zoals iemand die je wel als collega zou willen. En doe kleren aan zoals ze dragen in de job die je ambieert. Tips voor je LinkedIn profielfoto.

Kaneel

 • A Fascinating Fresh Look at Human Behavior in the Workplace
  (ERE.net - engels)
  Harde zetels maken onderhandelen harder; Een cv dat zwaarder voelt lijkt belangrijker; Kaneelgeur tijdens trainingen doet beter onthouden; Met een warme drank in je handen beoordeel je mensen positiever... Allemaal bevindingen uit het boek "Sensation: The New Science of Physical Intelligence" door professor Thalma Lobel.

 • 10 bizarre jobs die je niet in België vindt
  (Jobat)
  Blanke buitenlander, nummerplaatverberger,metroduwer, fietsdelver ... Sommige jobs komen enkel voor in specifieke landen omdat men alleen daar met bepaalde problemen te kampen heeft of bepaalde bizarre oplossingen heeft. 10 beroepen die je niet meteen in België zal terugvinden.

 • Schaf vergaderingen af, zegt topman Instagram
  (De Standaard)
  Vergaderingen, en dan vooral vaste dagelijkse of wekelijkse meetings, slorpen veel te veel tijd en energie op in het bedrijfswezen. Dat vindt toch Peter Deng, hoofd van productontwikkeling bij Instagram.

 • Dit moet je NIET vragen tijdens een sollicitatiegesprek
  (Intermediair)
  Geen vragen stellen is nog erger, maar er zijn ook vragen die je als sollicitant beter niet kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Vragen waarmee je jezelf kunt diskwalificeren.

roadiesRoadies: twee jongeren, Brecht (19) en Hanne (18), voeren 40 weken lang elke week ander werk uit. Deze week werkten ze als app developers.

Hanne: "Wie een app wil maken, heeft die app niet in een prêt à porter pakketje in zijn hoofd zitten. Brecht en ik ook niet. Nochtans, deze week werken wij als app developer onze eigen Roadies-app uit bij Flow Pilots.  We willen iets flashy, iets dat blijft hangen en shareable is. Maar wat dan? We dompelen ons onder in de jonge job van app developer en checken hoe een app er vanbinnen uitziet.

Samen met app developer Dewi starten we onze week met een kleurrijke brainstorm. Brecht en mezelf bemannen in deze fase twee stoelen: die van opdrachtgever en uitvoerder. Iets wat de uitdaging niet gemakkelijker maakt, maar wel boeiender. Knotsgekke ideeën verzamelen we op post-it’s en plakken die op muren, ramen en deuren. Het beste idee blijft overeind: de Roadies jobshaker.

Onze app, de jobshaker is een spelconcept waarbij je, door je slimme telefoon heen en weer te schudden, een van onze geteste jobs in spelletjesvorm krijgt. Doelstelling? Zoveel mogelijk fun beleven, en wie dat wenst, begeleiden naar meer droge info, op deze site.

Een app op de markt brengen is een grote pot teamwork. De projectmanager brengt de klant en haar specifieke opdracht binnen. Als app developer sluit je aan rond de tafel om de ideeën te vertalen in technische haalbaarheid. Het design voert de de grafische vormgever uit. Vormgever Silke toont ons welke kanten de vormgeving van onze app kan uitgaan. Zalig, shoppen in de vormgevingswereld. Ondertussen vliegen de IT’ers in het technische werk.

Als Roadies beslisten we zelf welke sfeer de app moet uitstralen en welke schermen elkaar opvolgen voor een logische spelopbouw. Een opdracht om ‚u’ tegen te zeggen. Voorlopig staat onze jobshaker nog niet in de appstore te blinken, maar geen paniek, ‘t zit eraan te komen."

Wat vond Brecht van deze job? Wat vond hij van het teamwerk? Was hij creatief genoeg?  Bekijk zijn jobrapport. Surf naar http://www.roadies.be/job/app-developer/.

Met de steun van Klasse, DBO, VDAB & ESF.

Hoeveel werkgerelateerde e-mails krijg jij per dag? En hoe slaag je erin die allemaal te verwerken? Vertel het ons!

Helpende hand. Foto: Shutterstock

 • Hulpvaardig zijn loont
  (Jobat)
  Adam Grant, managementprofessor aan de Wharton School van de University of Pennsylvania, schrijft dat hulpvaardig zijn en ervan genieten om anderen te helpen op korte termijn leidt tot inefficiëntie. Op lange termijn kan hulpvaardig gedrag echter verrassend positief voor je carrière uitdraaien.

 • Jongeren raken moeilijk aan een voltijdse baan
  (De Standaard)
  De helft van de jongeren die deeltijds werken, kiest daar niet bewust voor. Ze vinden geen voltijdse baan of krijgen alleen deeltijds werk aangeboden. Het aantal deeltijds werkende jongeren steeg de voorbije zes jaar met de helft.

 • E-mail bij sollicitatiebrief: wat schrijf je?
  (Intermediair)
  Mogelijke droomjob gevonden, cv aangepast, goeie sollicitatiebrief opgesteld ... nu enkel nog versturen. Mailprogramma open, 'nieuw bericht'. En dan bedenk je: is dit begeleidende mailtje niet het eerste dat de recruiter van je te zien krijgt? Is de eerste indruk eigenlijk niet nog veel belangrijker dan de brief?

 • The Myth That Americans Are Busier Than Ever
  (The Atlantic - engels)
  "We hebben het allemaal druk, druk, druk", luidt de consensus. Maar misschien is die "we" niet juist en is het hebben van veel vrije tijd erg ongelijk verdeeld. Een werkende, hoogopgeleide, alleenstaande moeder, die heeft het druk. Maar de rest van de samenleving, minder dan vroeger.

 • Kan mijn werkgever mijn vakantieperiode opleggen?
  (Vacature.com)
  "Ik moet verplicht vakantie opnemen in de zomer gezien mijn bedrijf sluit. Kan mijn werkgever mij verplichten om dan vrij te nemen?". Kathy Dillies van SD Worx, geeft het antwoord.

 • Minst gemotiveerde werknemers van Europa wonen in Frankrijk
  (Express)
  Frankrijk heeft de minst gemotiveerde werknemers van Europa. Dat is de conclusie van een onderzoek van Edenred en Ipsos bij 9000 werknemers in België, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Zweden, Portugal, Spanje en Frankrijk. Al is het Europees gemiddelde van 29 procent mensen die toegeven gedemotiveerd te zijn wel overal hoog.

Wist je dat we geregeld collega's van buiten de landsgrenzen over de werkvloer krijgen? Of het nu gaat over nieuwe ideeën, inzichten of technologieën: VDAB geniet enig aanzien in het buitenland. 

Deze week kregen we in Brussel bezoek uit Moldavië. Dit gebeurde in het kader van het EU-project “Consolidation of migration management capacities in the Republic of Moldova”.

Moldava600

Werken op een zitzak. Foto: Shutterstock

 • Waar werken we liever: in een kleurige zitzak of aan een grijze cubicle?
  (De Correspondent)
  In Eindhoven ging begin april een interessant sociaal experiment van start. Eerst opende men een vrij te gebruiken flexwerkplek met zitzakken én een konijn. Na verloop van tijd veranderde de plek in een grijze, gecontroleerde kantoorruimte vol cubicles. Welk effect had dat op de mensen die er werkten?

 • Met ontslag dreigen maakt werknemers niet productiever
  (Express)
  Verscheidene studies wijzen uit dat de concurrentiekracht en de productiviteit geen enkele positieve invloed ondervinden van een beleid dat het gevoel van werkzekerheid bij het personeel probeert weg te nemen. Integendeel.

 • Beroepskosten: wie kan hoeveel aftrekken?
  (De Standaard)
  In het fiscaal dossier van de Standaard ook aandacht voor de post beroepskosten. Amper één op 25 werknemers bewijst zijn werkelijke beroepskosten. De meesten maken gebruik van het kostenforfait. Maar het loont om te kijken of kosten bewijzen voor u wel interessant is.

 • Most Work Conflicts Aren’t Due to Personality
  (Harvard Business Review - engels)
  Conflicten gebeuren overal, dus ook op de werkvloer. En wanneer dat gebeurt, is het verleidelijk ze te wijten aan persoonlijkheidskenmerken. X is te arrogant, Y komt niet voor zichzelf op, Z gaat zijn boekje te buiten enz... Maar toch is de onderliggende oorzaak van conflicten vaker niet dan wel aan de betrokken personen te wijten.

Zondag trekken we weer met z’n allen naar de stembus. Maar wat als je die dag moet werken? Moet je baas toestaan dat je het werk verlaat om naar het stembureau te gaan? En wat met je loon tijdens deze afwezigheid?

Volgens de wet is de werkgever verplicht om werknemers de tijd te geven om hun burgerlijke verplichtingen, zoals gaan stemmen, te vervullen. Anders gezegd: een werkgever kan werknemers  niet verbieden om hun stem uit te brengen. Opgelet: in principe krijg je geen loon als je afwezig bent om te gaan stemmen. 

Wanneer je om beroepsredenen niet naar het stembureau kan gaan, kan je een andere kiezer een volmacht geven om in jouw plaats stemmen. Kies je ervoor om bij volmacht te stemmen, dan moet je werkgever een attest afleveren waaruit blijkt dat je door jouw beroep niet kan gaan stemmen.

Meer weten? http://www.partenahr.be/s_infoflash_detail.aspx?id=25204&Langtype=2067

Nooit van je leven? Een droom die werkelijkheid wordt? Of afhankelijk van waar je terecht zou komen? Vertel het ons!

Hanne als stewardessRoadies: twee jongeren, Brecht (19) en Hanne (18), voeren 40 weken lang elke week ander werk uit.
Deze week werkten ze als steward en stewardess.

Hanne: “Dames en heren, ik ben van de grond gegaan. Maar dan zonder lief. Wel met een vliegtuig, een gezagvoerder en veel passagiers, als stewardess of beter: Cabin Crew Member bij Jetairfly. Twee dagen lang volg ik intensief les met leerling-stewards. Mijn beeld en jouw beeld over het leven in de lucht als stewardess is heel sprookjesachtig, licht turbulent en waarschijnlijk ook vrij onrealistisch. Hier volgt mijn sprookje.

De stewardessen en stewards met wie ik meedraai, staan al van ‘s ochtends vroeg te schitteren en blinken om passagiers te onthalen. Ze lijken onvermoeibaar, en worden door geen enkele uitgelaten of vervelende passagier van hun stuk gebracht. Straffe pateekes. “Op die uitstraling worden we hard getraind”, expliceert stewardess Shana. “In elke situatie en bij elk voorval moeten wij de kalmte behouden en vriendelijk blijven, en liefst met een gelippestifte glimlach als het even kan.”

Zes weken opleiding plus één observatievlucht in de cockpit, een aantal testvluchten en een stevige hoeveelheid examens. Hier kan je je als steward(ess) in spe bij Jetairlfy aan verwachten. Stewards leren hoe paniekerige passagiers te kalmeren, hoe de kassa te bedienen, hoe ze van hun reddingsglijbaan een reddingsboot kunnen maken…

In minder dan vijf uur vliegen we van Brussel naar Napels en terug. Ik speech door de intercom, een keer in het Nederlands én in het Frans. Zelfs tijdens de turbulentie ga ik niet onderuit. Wanneer de captain mij voorstelt om hem tijdens de landing te vergezellen, ben ik door het dolle heen. De dag vloog zo voorbij. Ik wil nog en meer vliegen. Opgaan in de lucht en ondertussen presteren? Ik was daar kapot van en kreeg er een paar zware benen bovenop. Dus mijn carrière in het ijle, die zet ik voorlopig nog even on hold."

Wat vond Brecht van deze job? Was hij er ook kapot van? Bekijk zijn jobrapport. Surf naar http://www.roadies.be/job/stewardess/ .

Met de steun van Klasse, DBO, VDAB & ESF.
 

Kort potloodje en papier. Foto: Shutterstock

 • De perfecte vacature, maar op papier kom je tekort?
  (Intermediair)
  Wat doe je als je wilt solliciteren op een functie waarvoor je talent hebt, maar nog weinig cv-bewijs? Ben je dan al bij voorbaat kansloos? Zeven adviezen van recruiters over hoe de valkuil van weinig of nog niet de juiste werkervaring te omzeilen.

 • Helft werkende Belgen op LinkedIn
  (Kanaal Z)
  Sociale netwerksite LinkedIn rondt de kaap van 2 miljoen Belgische gebruikers, bijna de helft van de werkende bevolking. Volgens LinkedIn zitten Belgen daarmee in de top-10 van de meest actieve landen. Bedrijven zien het netwerk als een handige recruteringstool.
 • Zwemmen en dansen maken even gelukkig als loonsverhoging
  (De Standaard)
  Dansen, zwemmen en een bibliotheek bezoeken staan gelijk aan het geluksgevoel door een loonsverhoging van tussen de 2.049 en 1.666 euro per jaar. Dat berekende de London School of Economics in opdracht van de Britse overheid.

 • The 5 ways you are ruining your resume
  (Fastcompany - engels)
  Liegen, teveel informatie geven, passieve werkwoorden, te vaag blijven en irrelevante dingen vermelden. Dat zijn volgens carrièrecoach Ford Myers de dodelijkste zonden als het op het maken van een cv aankomt.

 • De mythe van de hangmat
  (De Standaard opinie)
  Als je langdurig werklozen hun uitkering afneemt, vindt een derde plots snel weer werk, luidt het in deze verkiezingscampagne. Dat is niet wat wetenschappelijk onderzoek aantoont, zegt docent Johannes Spinnewijn: de menselijke kosten van zo’n ingreep liggen hoog, maar ze leidt werklozen nauwelijks naar een job.

Vrouw op luchmatras.Foto: Shutterstock

 • Can Vacation Photos Hurt Your Career?
  (Brazen Careerist - engels)
  Je jaarlijkse vakantie is plezant, zonnig en ongetwijfeld welverdiend. En toch zou je beter de foto's ervan niet zomaar op al je sociale media te zetten. Het kan je carrière schaden.
 • 2 op de 3 werkgevers doen tegenaanbod als werknemers bedrijf willen verlaten
  (Jobat)
  Rekruteringsbedrijf Robert Half onderzocht of werkgevers een tegenaanbod doen als een werknemer zegt het bedrijf te willen verlaten.Volgens Frédérique Bruggeman, managing director bij Robert Half Belux, is zo’n tegenbod een begrijpelijke keuze, maar niet altijd de beste. 

 • Verspil jij ook zo veel tijd op werk?
  (Intermediair)
  89 procent van de werknemers verspilt dagelijks tijd op werk. Ruim de helft geeft toe dat het om een uur of meer per dag gaat. De grootste slokoppen zijn vergaderingen, collega's en het internet. Op vrijdag wordt de meeste tijd verspild, maar maandag is ook niet best. Een infographic.

 • Hiring? The Job Search Has Gone Mobile
  (Inc - engels)
  9 van de 10 werkzoekenden zegt dat ze hun mobiel toestel gebruiken in hun zoektocht naar werk. 45% gebruikt de telefoon of tablet zelfs dagelijks. Enkele opmerkelijke cijfers van Glassdoor over de "mobile job search", die sterk aan belang lijkt te winnen.

Check je je voorbereiding nog een laatste keer? Zonder je je af om je hoofd helemaal leeg te maken? Of ga je even voor de spiegel staan om jezelf op te peppen en zelfzeker voor de dag te komen? Wij willen het graag weten!

Hanne als installateurRoadies: twee jongeren, Brecht (19) en Hanne (18), voeren 40 weken lang elke week ander werk uit. Deze week werkten ze als installateur sanitair.

Hanne: "De installateurs van Ecopuur stouwen –nog voor één haai kraait– frisgewassen hun camionette vol materiaal. Wanneer die om zeven uur helemaal vol zit, vertrek ik met de boys richting een passieve woning die op onze sanitaire voorzieningen staat te wachten. Op de planning: afvoerbuizen leggen, kranen vastschroeven en her en der een sifon plaatsen. “Mannen, ik weet dat ik een meisje ben, maar doe voor één dag alsof je dat niet weet.” Hiermee vraag ik hen mij als gelijke te behandelen, ook al weet ik nog niet hoe actief ik zal worden van die passieve woningen.

Als installateur krijg ik de taak om sanitaire voorzieningen fatsoenlijk te installeren. Dat begint bij de juiste leidingen leggen en eindigt bij het installeren van een bad, urinoir of ecologisch toilet. Uit een kraan stroomt nooit enkel koud of warm water, dus leggen we daarvoor twee verschillende leidingen. Voor de duidelijkheid krijgt het warm water een rode leiding en het koude een blauwe leiding.

Maar gelukkig kan ik iets dat de echte installateurs ook goed kunnen: doorbijten. Niets gaat vanzelf, en opgeven is geen optie. Ook niet als het van mij afhangt. Gelukkig is er nog de handleiding, want die is een vaste vriend van de installateur."

Is Brecht vindingrijk genoeg geweest? Wat  vond hij van deze job? Surf naar http://www.roadies.be/job/installateur/.

Met de steun van Klasse, DBO, VDAB & ESF.
 

Man in grot. Foto: Shutterstock

 • 5 Toughest Personalities at Work and How to Manage Them (Inc.com - engels)
  Reageer niet tegen moeilijke karakters, maar kanaliseer ze naar functies die henzelf en het bedrijf ten goede komen, zegt professor Judith Orloff. Hoe pak je de narcist, de passief-aggresieveling, de roddelaar, de woede-uitbarster of de-altijd-schuldige in je team aan?

 • Werken voor een kmo: 9 voordelen
  (Jobat)
  Je hoeft niet bij een groot bedrijf te werken om een succesvolle carrière te ontwikkelen. Meer nog: je hebt meer kans om tevreden te zijn in een klein bedrijf dan in een grote organisatie. Er zijn heel wat voordelen aan het werken in een KMO.

 • België telt minder dan 150.000 bouwvakkers
  (Express)
  Zwakke conjunctuur, vooral in de wegenbouw, maar ook almaar toenemende concurrentie van buitenlandse arbeidskrachten uit vooral Polen, Roemenië en Portugal, doen de tewerkstelling in de Belgische bouwsector met 4% dalen.

 • Opgepast: stress is besmettelijk
  (Knack)
  Stress is besmettelijk, zo beweert een nieuwe studie van de Technische Universiteit van Dresden. Het kijken naar een persoon in een stressvolle situatie wakkert stress aan. Zo kunnen stressvrije mensen onder invloed van anderen toch stress krijgen met een burn-out of depressie tot gevolg. 
Gepost op 8 mei 2014

Man in grot. Foto: Shutterstock

 • Vreemde vacature: een praatzieke kluizenaar voor een grot
  (Feedbek)
  Altijd al kluizenaar willen worden? Dat treft: de Zwitserse stad Solothurn is op zoek naar een kluizenaar die in een grot gaat wonen maar wel wat socialer voor wandelaars is dan de vorige kluizenaar die met pensioen ging.

 • De 15 meest memorabele sollicitatieblunders
  (Vacature.com)
  CareerBuilder vroeg aan 2.201 personeelsmanagers en hr-professionals welke opvallende sollicitatieblunders zij ooit al hadden meegemaakt. Ook de meest voorkomende blunders en de meest gemaakte fouten in lichaamstaal komen aan bod.

 • NSA recruteert in codetaal via Twitter
  (De Morgen)
  "tpfccdlfdtte pcaccplircdt dklpcfrp?qeiq lhpqlipqeodf gpwafopwprti izxndkiqpkii krirrifcapnc dxkdciqcafmd vkfpcadf". Als je de code kraakt ben je misschien wel geschikt voor een job bij de Amerikaanse geheime dienst NSA, die recruteert via geheimzinnige twitterberichtjes.

 • Oudere werknemers meer ziek wegens ... te dik
  (Jobat)
  De nederlandse transportsector ging op zoek naar de oorzaken van het ziekteverzuim in de sector. Teveel mensen met een zeer hoge BMI (>30), zeker bij de oudere werknemers, was de oorzaak. Naar de redenen is het niet lang zoeken: snelle maaltijden en te weinig beweging.

 • Intuïtie rekruteerder belangrijkste basis voor aanwerving?
  (Express)
  Bij aanwervingen worden instrumenten zoals psychometrie vaak genegeerd en doet men vooral beroep op intuïtie. Maar zo rekruteer je enkel kandidaten die de persoonlijke visies van de rekruteerder weerspiegelen. Dat is de boodschap van een onderzoek van Monster.com en wetenschappers aan het University College London.

Gepost op 7 mei 2014

Teckel aan de pc. Foto: Shutterstock

 • Waarom een hond de productiviteit op kantoor bevordert
  (Express)
  Talloze studies tonen de waarde van een hond aan wanneer het de verbetering van de menselijke sociale vaardigheden betreft. Af! 'Maar geldt dat ook op de werkplaats?' wilde Christopher Honts van de Central Michigan University weten. Af, zeg ik, af!
 • De Creatieve Industrie in Vlaanderen is goed voor 125.000 jobs
  (Flanders DC)
  In Antwerpen werd de tweede impactstudie 'Creatieve Industrieën in Vlaanderen' voorgesteld. Daaruit blijkt dat het aantal mensen dat in deze sectoren werkt, gestegen is. Anderzijds is in sommige deelsectoren de omzet gedaald.
 • Zo ontfutsel je de headhunter waardevolle informatie
  (Intermediair)
  Een goede headhunter weet precies wat zijn of haar opdrachtgever wil, kennis die jou van pas kan komen. Welke vragen moet je tijdens het voorbereidende gesprek met de headhunter stellen om te ontdekken hoe de ideale kandidaat er exact uitziet? En hoe kun je die informatie vertalen in een concrete sollicitatievoorsprong?

 • Starters snakken naar kansen, 50-plussers zijn bang voor jobverlies
  (Jobat)
  We voelen ons overwerkt, kampen met stress, snakken naar carrièrekansen en zitten met flink wat angst voor jobverlies. Dat zijn enkele conclusies van een bevraging van trendonderzoeksbureau Trendhuis bij 4.000 Belgen.

 • De Belgen scoren brons voor staken
  (Vacature.com)
  Nergens in Europa wordt er zoveel gestaakt als in Frankrijk. Zilver is voor Noorwegen. Ook België scoort hoog en eindigt met 69 stakingsdagen per jaar per 1.000 werknemers op de derde plaats.
Gepost op 5 mei 2014

Roadies: twee jongeren, Brecht (19) en Hanne (18), voeren 40 weken lang elke week ander werk uit. Deze week gingen ze aan de slag als vastgoedmakelaar.

Hanne: "De website van vastgoedmakelaar Living Stone loopt over van de te huren of te kopen panden: een huis, appartement, studio, duplex of zelfs triplex. Maar welk pand past bij wie en wat is de juiste vraagprijs waarmee we zoveel mogelijk kandidaten lokken? Honderd vragen, weinig antwoorden, want overal loert de concurrentie. Brecht en ik kleden ons deftig en loeren mee als vastgoedmakelaar. We kleden woningen helemaal uit om hen vervolgens in een geschikt jasje -aangepast aan de kandidaat- te presenteren.

Een huis (ver)huren of (ver)kopen vraagt specifieke vakkennis, veel tijd en administratie. “Veel eigenaars kiezen hierdoor om, nadat ze het vaak eerst zelf probeerden, hun pand door een professioneel immobiliënkantoor te laten verhuren of verkopen. Die professionals zijn wij deze week. We lijsten de panden op, berekenen hun maten, schatten ze naar juiste waarde in, steken ze in een mooie verpakking en regelen de nodige paperassen (het energieprestatiecertificaat, bodemattest, contract …). “Al dat papierwerk kwam me snel de oren uit,” vertelt Brecht in zijnjobrapport.

Ik dacht dat vastgoedmakelaars een poepchique ras is, maar ik ben mis. Voor verplaatsingen gebruiken we een scooter of de koekendoos. ‘Twizy’ is haar naam. ‘s Middags lunchen we in de Quick terwijl we over grote bedragen en rare klanten praten. Toch lijkt het verkopen, presenteren en telefoneren me wel wat."

Wat vond Brecht van deze job? Kon hij de huizen aanprijzen en verkopen? Surf naar http://www.roadies.be/job/vastgoedmakelaar/ .

Met de steun van Klasse, DBO, VDAB & ESF.

Gepost op 5 mei 2014

Als je baas je vraagt om zondag te werken, hoe regaeer je dan? Je zegt ja, geen enkel probleem. Je bent blij dat je werk hebt! Je doet het niet, want zondag is en blijft een rustdag. Je zegt ja, op voorwaarde dat je extra betaald wordt. Vertel het ons!

Papier. Foto: Shutterstock

Guido schrijft in het MagEzine: "Ik kwam hem tegen op een feestje voor reclamemensen. Vroeger waren dat soort gelegenheden altijd opnieuw vreugdevuren van oplaaiende vriendschap, waar dure eden gezworen werden om het hernieuwde contact deze keer echt te verstevigen. Onder het genot van fijne wijnen zijn dat makkelijk uitgesproken beloftes en viert het optimisme hoogtij. Tegenwoordig is dat anders. Rustiger en realistischer in de kop.

‘Hoe gaat het?’ ‘Uitstekend, echt waar’. En hij begon te vertellen, dat hij de reclame vaarwel had gezegd en zich ongelofelijk goed amuseerde nu. Voornamelijk met schrijven en opnieuw studeren. Ik vermoedde dat het om een marketing-opleiding zou gaan, maar niets was minder waar. Het was een ernstig vak. Verder dan dat kon je niet van de reclame staan. Hij was uitgekeken op de ‘snelle wereld'.

Toeval wil, twee dagen later, een andere stad, ook een toevallige ontmoeting, ook met een sectorgenoot. Hij runt een bed and breakfast, samen met vrouw en kinderen. Ja, die betrok hij bij het verhaal, als om er nog meer zingeving rond te vormen. De enige contacten die hij nog had met de reclame waren de klanten en collega’s van vroeger, die nu door hem ontbijt geserveerd kregen. En hij miste het niet. Het stemt tot nadenken, talent dat zelf kiest voor een bepaalde richting en het op een bepaald moment voor bekeken houdt. Het zijn geen alleenstaande gevallen.

Hoe is het toch mogelijk dat velen van ons, op een bepaald moment echt genoeg hebben van wat toch een erg mooi vak is? Wat me daarbij vooral opvalt is dat het steeds vroeger gebeurt. Alsof we mensen opbranden. Alsof het ritme, het tempo en het gebrek aan arbeidsvreugde eigenlijk te hoog ligt. Hetzelfde zie je overigens in de politiek. Waar het ook al lang geen job meer is om de rest van je leven te doen. De eisen en de druk te hoog? Of schuilt er iets anders achter?

Ik kan natuurlijk niet over de politiek oordelen, daar ben ik nooit zo actief in geweest. Maar de reclamesector is een plek van erg ruwe zeden, waar je maar zo goed bent als de creatie van gisteren of het nieuwe budget dat je laatst heb binnengebracht. Misschien veralgemeen ik, maar het uitwijken naar een andere sector lijkt me een manier om die druk en die jachtigheid op een andere manier vorm en zin te geven. Druk die we overigens zelf gecreëerd hebben, wegens sneller, jachtiger, etc…

En zo zie je maar weer dat mensen, gelukkig altijd opnieuw, creatief genoeg zijn om zichzelf te beschermen tegen oprukkende stress en ondermijnende werkomstandigheden, die hun geluk in de weg staan. Daar word ik dan wel weer blij van!"