U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - juni 2014

Jobstudente. Foto: Shutterstock

 • Nog nooit zoveel jobstudenten
  (VTM Nieuws)
  In 2013 is de studentenarbeid met 4% toegenomen ten opzichte van 2012. Dat blijkt uit cijfers van de RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid). Nooit hebben studenten dus meer gewerkt dan vorig jaar.

 • Aanwerving oudere werknemers stimuleren loont
  (Vandaag)
  Wanneer een oudere werknemer solliciteert, dan speelt de doelgroepenkorting (zoals RSZ-korting of Vlaamse 50+tewerkstellingspremie) voor 6 op de 10 werkgevers in het voordeel van die oudere kandidaat. Dat blijkt uit een rondvraag van Unizo bij 657 werkgevers, zo meldt De Zondag.
 • Narcisten maken betere indruk tijdens sollicitatiegesprek
  (Vacature.com)
  Sollicitanten met narcistische persoonlijkheden zijn succesvoller dan bescheidenere kandidaten met dezelfde kwalificaties. En sollicitanten uit landen met een cultuur die veel aandacht heeft voor empathie hebben het moeilijker hebben om werk te vinden.

 • Robots pakken onze jobs af
  (Ondernemer in Gent)
  Doet de digitalisering aan jobvernietging? Allicht wel, volgens Bart De Waele van digitaal agentschap Wijs. Maar dit is slechts zo in een eerste fase, zoals toen na de ontdekking van goud de eerste vinders heel rijk werden. Daarna volgt er wellicht een fase waarin de waarde zich weer over een grotere groep mensen gaat verdelen.

 • Wie weigert Nederlands te leren, raakt (deel) uitkering kwijt
  (De Standaard)
  In Nederland snoeit de regering in de uitkering van bijstandsgerechtigden die weigeren Nederlands te leren. Hun uitkering wordt verminderd met 20%. Wie zich na een jaar nog niet heeft ingespannen de taal te leren, raakt zijn uitkering kwijt.

 • The Origin of the 8-Hour Work Day and Why We Should Rethink It
  (Buffer - engels)
  De 8-urige werkdag is een uitvinding uit de vorige eeuw, geschikt voor de tijd van de industriële productie. Maar niet meer voor de huidige kenniseconomie, die gebaat zou zijn met een heel ander werkschema, zo betoogt Leo Widrich.

Blijf jij tijdens je vakantie bereikbaar voor je baas of collega's? En waarom maak je die keuze? Laat het ons weten!

Social Sweepster

 • New Offering for Job Seekers: Fewer Embarrassing Social Media Photos
  (NYTimes)
  Social Sweepster, Simple Wash, Socially Clean, ..: geen nieuw gamma wasproducten, maar een reeks van Amerikaanse bedrijven die zich toeleggen op het "schoonmaken" van sociale media profielen.

 • Kok is knelpuntberoep
  (De Morgen)
  De opleiding tot lasser, drukker, opticien en bejaardenverzorger worden door de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) niet langer beschouwd als knelpuntberoepen in Vlaanderen. De opleiding tot kok is dan weer toegevoegd aan de lijst.

 • Infographic: do's en don'ts voor een goede eerste indruk
  (Intermediair)
  De eerste indruk wordt binnen een paar seconden gevormd. Hoe kun je deze positief beïnvloeden tijdens een sollicitatiegesprek? Een infografiek vertelt het in één oogopslag.

 • Report Finds More Americans Putting Off Children Until Companies Are Ready
  (The Onion - engels)
  The Onion steekt de draak met de houding van de zakenwereld ten opzichte van werknemers die hun gezin willen uitbreiden.

 • Studenten van nu willen langer werken dan hun ouders
  (De Standaard)
  De huidige generatie studenten lonkt ambitieus naar de arbeidsmarkt en zegt bereid te zijn om langer aan het werk te blijven dan hun ouders. Voorwaarde is wel dat de werkgever voldoende extraatjes en rustpauzes toestaat, zo blijkt uit een bevraging van 500 Vlaamse studenten door Trendhuis.
 • How to Motivate an Underperforming Employee
  (Inc - engels)
  Hoe kan je een werknemer die onder de verwachtingen presteert coachen naar beter gedrag of resultaat? En wanneer heb je het genoeg geprobeerd en is hetbeter een punt achter het contract te zetten.

Short Suit van Reiss

 • The 'Short Suit' Is Finally Going Mainstream
  (Business Insider - engels)
  Wat ziet eruit als een deftig pak als je de bovenkant bekijkt, maar als een soort toerist als je de onderkant beziet: de Short Suit.Een nieuwe trend in modeland. Voor heren die deftig, maar toch met blote benen naar het werk willen in de zomer.

 • ‘Beste Google, krijgt mijn papa een dag vrij?’
  (De Standaard)
  Krijg je geen verlof van je baas? Laat hem/haar eens een briefje schrijven door je dochtertje of zoontje. Succes verzekerd, toch als iedere baas reageert zoals de baas van deze Google-werknemer.

 • Signs You’re Being Passive-Aggressive
  (HBR blogs - engels)
  Ben jij passief-agressief op je werk? Dat gebeurt wanneer er een verschil is tussen wat je zegt (passief) en wat je doet (agressief). Bijvoorbeeld: als mensen je ergeren, maar je het nooit laat blijken. Of wanneer je zegt dat je ergens akkoord mee gaat, maar het helemaal niet bent.

 • How Changes in the Workplace Have Reinforced Pay Inequality
  (Boston Review - engels)
  Over het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen (in Amerika) en over hoe de Amerikaanse cultuur van lange werkdagen en massa's overwerk deze kloof nog lijkt uit te diepen.

 • Werkhaat
  (De Tijd)
  Colum van Frank Van Massenhoveoverrecent onderzoek naar betrokkenheid van werknemers (zie ons leesvoer van 5 juni) en hoe managers ervoor kunnen zorgen dat hun mensen meer betrokken raken bij hun werk en daardoor beter gaan presteren.

Kies je voor een ver en exotisch land? Is je eigen terras 'the place to be'? Of wil je wel weg, maar weet je nog niet waarheen? Vertel het ons!

Zomerwerk. Foto: shutterstock

 • 10 redenen om de hele zomer te werken
  (Vacature.com)
  De zomer is gestart en dus kunnen we dromen van vakantie. Maar niet iedereen gaat op vakantie tijdens het zomerseizoen. 10 redenen waarom deze mensen misschien geen ongelijk hebben.

 • Why it’s good to be GRUMPY in the office
  (
  The Daily Mail - engels)
  "Haters" zijn zijn efficiënter op het werk dan"Likers", althans volgens een onderzoek van de Universiteiten van Illinois en Pennsylvania. De reden: brompotten focussen zich koppig op specifieke taken, terwijl de vrolijken hun aandacht over teveel verschillende dingen verdelen.
 • 3 angsten om te overwinnen op je werk
  (Jobat)
  Angst om ontslagen te worden, angst om opslag te vragen, angst om je ideëen voor te stellen: als je ermee zit is dit zeker niet abnormaal. Maar die angsten afschudden kan wonderen doen voor je carrière.

 • More than 70% of the world population lacks proper social protection
  (ILO - engels)
  Wereldwijd ontvangt 12% van de werklozen een uitkering, een cijfer dat varieert van 64% in West-Europa tot minder dan 3% in de landen van het Midden-Oosten en Afrika. ILO brengt in een nieuw rapport de verschillen in sociale bescherming in kaart.

 • Zo schrijf je de perfecte vacaturetekst
  (Intermediair)
  Uit onderzoek blijkt dat werkzoekenden gemiddeld nog geen minuut naar een vacaturetekst kijken. Hoe zorg je er dan voor dat jouw vacaturetekst erboven uit springt? En hoe zorg je ervoor dat de meest geschikte mensen op jouw vacature reageren? Een checklist voor de perfecte vacaturetekst.

Raven voor vroege vogels

 • Nieuwe hype: 'raven' voor je naar je werk gaat
  (De Morgen)
  "Raven" is ook 's ochtends goed mogelijk en bovendien gunstig voor de productiviteit op de werkvloer, zo zou blijken uit een rage die overwaait van de Britse hoofdstad Londen. Vanochtend vond de eerste Morning Glory Fitnessrave plaats in Amsterdam.

 • Besparingen gemeenten bedreigen 4.500 jobs bij wegenbouwers
  (Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse wegenbouwers verwachten dat de komende twee jaar in Vlaanderen 4.500 jobs zullen verdwijnen bij aannemers, onderaannemers en studiebureaus, omdat de gemeenten fors moeten besparen op openbare werken.

 • 5 Tips for Job Seekers to Stay Positive
  (Glassdoor - engels)
  Onzekerheid, voortdurende afwijzing, gebrek aan kansen ... het is makkelijk ontmoedigd te geraken als je zoektocht naar een job niet vlot verloopt.Vijf mantra's om optimistisch en positief te blijven.

 • Lotto gewonnen? Een vijfde verandert niet van werk
  (De Standaard)
  Uit een onderzoek bij 2.300 Britten blijkt dat 19 procent niet van werk zou veranderen wanneer zij een grote jackpot zoals Euromillions zou winnen.

 • A New Way to Earn a University Degree Without the Cost: Work at Starbucks
  (Brazen - engels)
  Laagbetaalde jobs in hamburgerrestaurantjes en cafés, enkel voor wie mislukt is in alles anders?Misschien niet, als het van Starbucks afhangt. Ze starten er met een ambitieus opleidingsproject waarbij werknemers die bij de koffieketen werken en ondertussen een diploma halen de kost van de opleiding terugkrijgen. En achteraf moeten ze niet eens bij Starbucks blijven werken.

Brasil 2014 logo

 • Werk zoeken? Dat is het WK voetbal in het klein
  (Jobat)
  Het is al voetbal wat de klok slaat. Maar wist je dat solliciteren veel gemeen heeft met dit voetbalspektakel?

 • Verzekeringen zijn geen wondermiddel bij jobverlies
  (Netto / De Tijd)
  Door herstructurering of ontslagen krijgen gezinnen het moeilijk om de touwtjes aan elkaar te knopen. Sommige verzekeringen bieden soelaas, maar verwacht geen wondermiddelen.

 • ‘Schoolmoe betekent nog niet arbeidsrijp’
  (De Standaard)
  Voor de inspiratiedag ‘Omwegen naar Werk’ verzamelden dinsdag meer dan 300 professionals in The Egg in Molenbeek rond het thema ‘Coaching van niet- en kortgeschoolde jongeren’.

 • Controle over je werk: 4 geheimen
  (Vacature.com)
  Gebrek aan controle over je werklast is iets waar veel werknemers kampen. "Geen controle hebben betekent dat iemand door de bomen het bos niet meer ziet, daarom is de sleutel om de controle te herwinnen simpelweg om het bos in kaart te brengen". Vier tips.

 • When the going gets tough, supervisors pick on their weaker staff
  (Research Digest - Engels)
  Professor Pedro Neves van Nova School of Business & Economics in Lissabon onderzocht de relatie tussen crisissen/reorganisaties in ondernemingen en pestgedrag. Vaak doen oversten mee aan "de hond slaan": onmachtig om iets te doen naar hun eigen bazen, werken ze hun frustratie uit op de meest onderdanigen in het eigen team.

37% van de kmo's laat het personeel vroeger naar huis gaan als de Rode Duivels spelen. Is dat sympathiek, slim bekeken of nergens voor nodig?

37% van de kmo's laat het personeel vroeger naar huis gaan als de Rode Duivels spelen. Is dat sympathiek, slim bekeken of nergens voor nodig?

Da Vinci - foto Shutterstock

 • Freelancers hebben het traditionele overheadmodel volledig op zijn kop gezet
  (Express)
  Freelancers zorgen ervoor dat het bedrijfsmodel van ondernemingen gevoelig wordt bijgestuurd, zegt Fabio Rosati van het freelance-platform Elance-oDesk. Freelance-werk bestaat uiteraard al langer, maar door de schaalvergroting van de laatste jaren krijgt het een steeds duidelijker impact op de arbeidsmarkt.

 • Introducing Secret Dens
  (Medium)
  Secret - een sociaal netwerk voor smartphones waar de gebruikers volledig anoniem blijven - werkt aan een nieuwe tool: Secret Dens. Alles wat je in zo'n "geheime hut" deelt is anoniem zoals op de rest van Secret, maar daarbij ook nog enkel te zien binnen het bedrijf of de school. Ideaal om zonder rang of functie over ideëen te converseren, of ongegêneerd te roddelen natuurlijk.

Voetbal2_600

 

Voetbal: de komende weken wordt het moeilijk om er niet aan te ontsnappen. Ben je van plan om verkleed als Rode Duivel op het werk te verschijnen? Lees dan even dit:

Tenzij het over veiligheid of hygiëne gaat, zegt de wet niets over kledijvoorschriften. Je baas kan wel een dresscode bepalen in het arbeidsreglement. Op basis van dit reglement kunnen werknemers die ongepaste kledij dragen gesanctioneerd worden. Best vooraf even nakijken dus, vooraleer je in voetbaloutfit op de werkvloer verschijnt!

Bron: http://www.partenahr.be/WK_voetbal_kantoor_tips_werkgever.html

Je werkplek opfleuren met voetbalversiering... Is dit sfeervol, belachelijk of storend? 

Commuter suit

 • Amerikaans bedrijf ontwerpt kostuum om mee naar het werk te fietsen
  (Vacature.com)
  Om comfortabel te kunnen fietsen is sportieve kledij aangewezen, maar je baas vindt het vast geen goed idee dat je in wieleroutfit komt werken. De Commuter Suit, een kostuum dat het bedrijf Parker Dusseau uit San Francisco speciaal ontworpen heeft voor de sportieve pendelaar, biedt een uitkomst.

 • Belgische werknemers krijgen maar 54 procent van hun werk af
  (De Standaard)
  Belgische werknemers werken iedere werkdag gemiddeld iets meer dan de helft van hun taken af. Dat blijkt uit een studie van OfficeTeam, een uitzendbureau voor administratieve profielen, bij 200 hr-managers in België.

 • Why You Hate Work
  (Express)
  Waarom doen zo veel mensen hun werk met tegenzin? Veel werknemers voelen zich hoe langer hoe meer ondergewaardeerd, overwerkt, ontevreden en onvoldoende geëngageerd. Tony Schwartz en Christine Porath van het consultingbureau The Energy Project verklaren het wijdverspreide gebrek aan "employee engagement".

 • Hoe maak je het werk weer leuk?
  (Intermediair)
  Antwoord op het vorige artikel - waarom we ons werk haten. Wat kunnen leidinggevenden doen om het enthousiasme van de medewerkers aan te wakkeren? Hoe kunnen ze meer tegemoetkomen aan de vier basisbehoeften van hun werknemers? Hoe geven ze zelf het goede voorbeeld?

 • Belg wil niet (volledig) papierloos werken
  (Jobat)
  Slechts 42% van de Belgische beroepsbevolking vindt een papierloos kantoor een realistisch vooruitzicht. Dat wijst een studie uit van sociaal intranet Viadesk bij 415 Belgische professionals.

Werk in het park. Foto: Shutterstock.

 • ‘Work in the Park’ zet mensen aan om meer buiten te werken
  (De Standaard)
  Microsoft en Telenet hebben de handen in mekaar geslagen voor de allereerste editie van ‘Work in the Park. In juni komen er in verschillende Vlaamse parken pop-up kantoren waar studenten en werknemers welkom zijn om in de buitenlucht te komen studeren of werken.

 • Dit zijn de 7 beroepen waarvoor men globaal het moeilijkst personeel vindt
  (Express)
  Wereldwijd blijkt er volgens Manpower een tekort te zijn aan opgeleide handarbeiders, zoals elektriciens of lassers. Daarna volgen ingenieurs, technici, vertegenwoordigers en boekhouders. In sommige landen zijn er nauwelijks problemen om vacatures in te vullen, in andere ondervindt men bij liefst 80% van de vacatures problemen.

 • Water Cooler Talk
  (Busy Teacher - engels)
  Wat zijn goeie onderwerpen voor gebabbel met collega's in de kantine of aan het koffiemachine?En waarom spreek je er beter niet over het werk?

 • Ford-arbeiders dreigen NedCar-jobs mis te lopen
  (Het Belang van Limburg)
  Omdat heel wat Ford-medewerkers momenteel hun job niet willen opzeggen omdat ze dan hun maximale afscheidspremie verliezen, dreigen ze te laat te komen voor het invullen van de 400 vacatures die de Nederlandse autobouwer VDL/NedCar in Born heeft openstaan.

 • Betaald worden om te laat op je werk te komen
  (Jobat)
  Urban Engines is een nieuwe start-up die steden wil overtuigen om werknemers te betalen om de spits te vermijden. Aan de hand van duidelijke analyses probeert het een druk te zetten op steden over de hele wereld om pendelaars te belonen om de drukke spitsuren vermijden.

stoelenFons blogt: "Wat maakt je uniek? Die vraag wordt te weinig gesteld op de arbeidsmarkt. We beantwoorden ze al te veel door mensen in kotjes te stoppen, beladen met vooroordelen. Je bent werkzoekende (ocharme, eigen schuld, dikke bult,…), 50-plusser (“oud” en “out”), persoon met een arbeidshandicap (alsof hij of zij alleen bestaat uit een handicap), persoon van allochtone origine (oei, culturele of integratieproblemen, taalhandicap?), etc."

Lees verder op de Fonsblog.

Roadies als roadieRoadies: twee jongeren, Brecht (19) en Hanne (18), voerden 40 weken lang elke week ander werk uit. Ze sluiten de reeks af als... roadie. 

Hanne vertelt: “De band School is Cool zoekt roadies en kan ons krijgen. Niet elke tourbus is een mastodont met geblindeerde ramen en decadente feestjes vol wodka en dinokoeken, dus rijden we, synchroon met de tourbus, mee met chauffeur Harry richting Hamburg en Berlijn. Brecht en ik vliegen de band om de hals als ze in Hamburg muziekclub Molotow binnenlopen. We schudden deftig handjes met roadie Kay, onze leermeester. Een weekend langs staan we hem bij om de twee geprogrammeerde optredens in goede banen te leiden.

Onze eerste opdracht is alles uitladen. Hoe groter de band, hoe meer je als roadie in je eentje moet sleuren. In realiteit steken de meeste muzikanten een handje toe. Na minder dan een uur staan alle instrumenten én muzikanten zo hard te blinken op het podium, dat het wel lijkt alsof we in een discohut spelen. “Het eerste uur moet alles supersnel vooruit gaan, anders verzuipt de hele planning.” Roadie Kay, ex-student van de Pop- en rockschool, is een jonge puppy van vierentwintig, maar een echte pittbull als het op zijn werk aankomt. Ik loop van hier naar daar achter zijn gat. “Loop ik in de weg?” “Waar kan ik nog helpen?”

Voordat het optreden begint, kruipt roadie Kay een laatste keer het podium op, om onder elke micro een flesje water en een handdoek tegen het zangzweet te leggen. Een laatste, belangrijke check. Wanneer drie uur en heel wat backstagegeleuter - “Buttplugs in de vorm van een oude vrouw of zo groot als een dikke vuist, echt zot jong.” - later de show start, kruipen Brecht en ik tussen het publiek. De voorste rij is van ons en van niemand anders. Niet echt professioneel, want echte roadies staan in de coulissen voor wanneer er iets fout loopt op het podium. Heupwiegend dans ik de show uit.

Na het concert komt de band eerst een beetje bij, dankzij de dinokoeken, flessen wodka en snoepjes die ze toegestopt krijgen via hun rider. Dat is de lijst vol verzoekjes van eten en drinken die de roadie of tourmanager op voorhand opstelt. “Binnen het kwartier mag er backstagegewijs geen enkel spoor van School is cool meer overblijven”, timet Kay. “En daarna de instrumenten inpakken op het podium.” Kay werkt tegen de klok en met harde hand. Ik heb geen flauw benul van wat het verschil tussen een akoestische en een basgitaar is. Of welk instrument in welke case past. Iets waar Kay geen drie seconden bij moet nadenken.

Die nacht duikt de band de Reeperbahn in. Dat is de Duitse term voor de straat die bij ons gekend staat als hoerenbuurt. Met de volgende dag een vrij late en drukke dag op de planning, duiken Brecht en ik, als een bende verantwoordelijke seuten, het hotel in.

Ik heb het kot kapot gedanst, gezongen en heupgewiegd. Maar roadie zijn is meer dan enkel shaken en sleuren. Zoals bijvoorbeeld water en handdoeken klaarleggen, GPS spelen, vertaler-tolk voor eender welke Duitser zijn. En achteraf, wanneer de muziek op is, mee in de drank en op de dansvloer vliegen. ‘t Was best rock ‘n roll, met momenten ook best lang en veel wachten. Geef mij in het vervolg maar een micro in plaats van een horloge, én een callsheet. Wanneer ik in zo’n club kom, verkies ik toch heel fel het dansen en zingen boven het sleuren en heffen.”

Rood licht

 • Watch for These Bad Boss Signs in Your Job Interviews
  (Psychology Today - engels)
  Voor en tijdens een jobinterview kan je al veel te weten komen over je mogelijke nieuwe baas. Zeker doen, want het laatste wat je wil in een nieuwe job is een slechte baas. Wat zijn de signalen die een alarmbel moeten doen afgaan?

 • RVA betrapt 8.000 uitkeringsgerechtigden op domiciliefraude
  (Express)
  De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) heeft het voorbije jaar bij controles 8.379 gevallen van domiciliefraude vastgesteld. Dat betekent bijna een verdubbeling tegenover het jaar voordien.

 • Zappos gets rid of job postings
  (The Washington Post - engels)
  Bij schoenenverkoper Zappos in de Verenigde Staten stoppen ze met het posten van jobs. Niet omdat ze er geen meer hebben, maar omdat ze vinden dat een vacature een slecht startpunt van een relatie is. De vervanging: Insiders, een netwerk van mensen die het bedrijf willen leren kennen, en er misschien op een dag voor willen werken.

 • 1 op 3 jokt over zijn salaris bij sollicitatie
  (Recruiting Roundtable)
  Wanneer Nederlanders naar een (nieuwe) baan solliciteren, geeft 1 op de 3 incorrecte informatie over zijn huidige salaris. 1 op de 6 verhoogt het huidige salaris zelfs met minimaal 10 procent. De helft van de Nederlandse sollicitanten onderhandelt over het salaris, 40 % over werktijden en een vast contract.

 • 6 tips om jouw vacatures efficiënter op Twitter te verspreiden
  (HRM Blogs)
  Met een paar kleine optimalisaties kan je er voor zorgen dat jouw vacature-tweets door jouw doelpubliek en/of de Twitter-gemeenschap opgepikt worden en dat zij jouw Tweets op hun beurt met hun netwerk delen (extra bereik).

Hoe vaak wil jij van job veranderen? Om de vijf jaar, tien jaar of helemaal niet?