U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - juli 2014

Paddestoelen

Jobhop

 • 7 tips om je ontslag te verklaren tijdens sollicitatiegesprekken
  (Vacature.com)
  Welke verklaring geef je tijdens een jobinterview over een ontslag in het verleden? Schrijven headhunters en recruiters je bij een ontslag op je cv niet bij voorbaat af? Of valt dat wel mee? Drie headhunters aan het woord.

 • Glove & Boots: Job Interview Tips
  (Youtube - engels)
  Sokpoppen Fafa the Groundhog en Mario geven hun do's en don'ts voor een jobinterview. Zoals het meestal met sokpoppen gaat: niet al te serieus te nemen.

 • Welke maatregelen heeft regering-Bourgeois I in petto?
  (De Redactie)
  N-VA, CD&V en Open VLD hebben hun Vlaams regeerakkoord voorgesteld. Een overzicht van wat de nieuwe regering wil doen.

 • Als je op het werk genegeerd wordt
  (Jobat)
  Het doelwit zijn van pesterijen op het werk kan ernstige gevolgen hebben. Maar volgens een onderzoek van de University of British Columbia is er nog iets ergers dan pesterijen: complete isolatie.

 • Are Men Overpaid for Overwork?
  (The New Yorker - engels)
  Over de overwaardering van overwerk en hoe dat mee zorgt voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen.

Keuvel jij af en toe met je collega's over koetjes en kalfjes? Gewoon omdat je het leuk vindt? Of omdat het je werkrelatie ten goed komt? Of haat je het, en vind je het nergens voor nodig? Laat het weten!

Jobhop

 • De voor- en nadelen van jobhoppen
  (Vacature.com)
  Een ergerlijke trend volgens de enen, een slimme manier om je carrière uit te bouwen volgens de anderen. Wat zijn de voor- en nadelen van vaak van job veranderen?
 • Infographic – The Ugly Truth About Meetings
  (Fuze)
  Vergaderingen, bedoeld als een efficiënte manier om mensen met mekaar over waardevolle ideëen te laten discussiëren, zijn maar al te vaak tijdverlies voor de meeste betrokkenen. Wat kost dit niet?

 • 10 banen die niet meer bestaan
  (Froot.nl)
  Tegenwoordig zijn overal apparaten en handige snufjes voor, maar vroeger werd alles handmatig gedaan. Froot verzamelde mooie archiefbeelden van lang in onbruik geraakte beroepen.
 • Een goede sollicitatiebrief: 2 voorbeelden
  (Jobat)
  De eerste en belangrijkste stap naar een nieuwe job is het opstellen van een overzichtelijk cv en een overtuigende sollicitatiebrief. Jobat maakte twee sollicitatiebrieven die als voorbeeld kunnen dienen.

 • Wallonië legt taalvereiste op aan buitenlandse werknemers
  (Vandaag)
  De nieuwe Waalse regering voorziet in haar beleidsverklaring een aantal nieuwigheden. Eén van die nieuwigheden is het verplichten van een taalopleiding Frans aan nieuwkomers en aan buitenlandse werknemers met een arbeidskaart B.

Ondersteuning en empathie? Visie en leiding, ook al maakt dat hem of haar niet altijd populair? Of enthousiasme en positiviteit, om de moed erin te houden? Laat ons iets weten!

Allochtoon op de arbeidsmarkt

 • Bijna 1 op de 10 werkende Vlamingen is "allochtoon"
  (Vandaag)
  Van de 3,6 miljoen inwoners van Vlaanderen die op arbeidsleeftijd zijn, is 9,1 procent "allochtoon". Dat blijkt nu de Vlaamse sociale partners het eens zijn geworden over een nieuwe definitie van het begrip "allochtoon" in het arbeidsbeleid.

 • VDAB: 'Geen kliklijn organiseren'
  (De Standaard)
  Volgens Unizo krijgen veel werkgevers te maken met een jobkandidaat die enkel solliciteert om zijn werkloosheidsuitkering niet te verliezen. De ondernemersorganisatie roept in Het Laatste Nieuws op die sollicitanten aan te geven bij de VDAB.

 • 19 Things That Mean Something Totally Different When You’re Unemployed
  (Buzzfeed - engels)
  Een telefoonnummer, iemand de hand schudden, visitekaartjes, e-mail, een afspraakje, small-talk ... allemaal dingen die net iets anders zijn als je werkloos bent.

 • It's Official: Micromanaging Kills Productivity
  (Inc - engels)
  Nieuw onderzoek suggereert dat hoe meer je probeert te dicteren hoe en wanneer je werknemers hun werk doen, hoe minder ze zullen bereiken.

Lijkt het je leuk? Gruwel je van het idee? Of laat je het liever zo, wegens niet professioneel? Laat het ons weten!

telefoons7 fatale telefoonfouten als je solliciteertHTML(Vacature)
Het rekruteringsbedrijf Robert Half stelde een lijst op met zeven fatale telefoonfouten voor wie solliciteert. Op nummer 1: "Een grappig bedoelde boodschap, of een imitatie van Kermit als voicemailbericht geven geen goede indruk."

Waar ben je het beste af met betaald zwangerschapsverlof?
(Feedbek)
Wil je graag zo lang mogelijk met betaald zwangerschapsverlof? Overweeg dan een verhuis naar Oekraïne. Daar krijgen kersverse moeders 166 weken betaald verlof. Maar ook Wit-Rusland en Finland doen het goed. Kijk en vergelijk!

Unizo verklaart de oorlog aan nep-sollicitanten
(Knack)
Zeven op de tien werkgevers krijgen al eens te maken met nep-sollicanten. Slechts twee op tien bedrijven geven dit ook door aan VDAB, schrijft Het Laatste Nieuws.

Helft Belgen hoopt nog op pensioen voor 65
(De Standaard)
69% van de Belgen gaat akkoord met de stelling dat we langer moeten werken. Maar we zien wel liever de anderen langer werken: vrijwel de helft denkt nog voor zijn 65ste te kunnen stoppen.

Ben je op zoek naar een leuke en leerrijke studierichting of opleiding waarmee je nadien snel aan de slag kan? Bekijk dan onderstaand filmpje!

 

 

Vogelkastje. Foto: Shutterstock.

Guido in het MagEzine: "Het is en blijft een erg vreemd gevoel. De confrontatie met tijd. De eerste keer dat ik dat bewust meemaakte -in een professionele context- was toen ik voor het eerst iemand professioneel interviewde voor een job. Ik zag op zijn cv dat zijn geboortejaar hetzelfde was als mijn eerste jaar aan de universiteit. Ik dacht meteen dat het een typfout was. Quod non. Erg confronterend. Voor die tijd had ik er nooit bij stilgestaan, ik voelde me vooraan in de twintig en dat zou altijd zo blijven. Nu besef ik stilaan dat zoiets ijdele hoop is.

Vanochtend had ik weer zo’n ‘coup de vieux’. Studenten waar ik twee jaar geleden les aan gaf. Het eerste jaar eigenlijk dat ik mocht doceren aan de Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen.

Mijn vuurdoop, mijn leeuwenkuil, mijn welpjes eerder, achteraf bekeken. Wat waren ze vriendelijk en geïnteresseerd. Ze zijn afgestudeerd, en ik heb daar niet bij stilgestaan. Tot nog toe.

Ik vond ze zonder uitzondering apart, begaafd, leuk of nonchalant smossend met hun intelligentie en/of hun talent.  Ik denk dat ik meer van hen genoten heb, dan zij van mij, maar dat is nu niet aan de orde.

Vanochtend zocht ik iets op, op Linkedin en ik zag ze verschijnen. Joske is now… Pietje is dat bij… Anneke has a new job as...  

Het deed mij wat. Het doet mij overigens altijd iets als ik mensen zie die een stukje van een onbezorgd bestaan inruilen voor een andere fase in hun leven. Ze gaan nu ‘grote mensen worden’. Ze zullen zich settelen, ze zullen een definitief lief krijgen, een andere stad, andere vrienden, een ander leven. Dure eden over eeuwige vriendschap worden gezworen bij het einde van zo’n jaar, eden die meestal niet bestand zijn tegen de harde eisen van een veel drukker professioneel bestaan.

Bij sommigen wordt dat een magistrale en glorieuze race, bij anderen een hobbelig, moeizaam parcours. Maar zonder uitzondering zullen ze zichzelf een aantal keer tegenkomen. Hopelijk vinden ze zichzelf: wie ze echt zijn, wat ze echt willen, wars van geld en ambities. Er is daar geen goed of slecht in, ze moeten leren. Het gaat pijn doen, het gaat deugd doen, en ze gaan zich vergissen. Dat hoort bij het leven. Ze gaan dat vervolgens te boven komen. Dat hoop ik toch.

Mijn hele wezen wil hen tegelijk ook een beetje beschermen en waarschuwen, ook al weet ik dat ze dat niet willen en zelfs niet eens nodig hebben.

De moederkloek in mij kent ook de helft van de bedrijven waar ze aan de slag gaan. Die moederkloek wil ze waarschuwen voor deze of gene egocentrische beunhaas die hun talent zal misbruiken voor zijn eigen carrière, wil ze behoeden voor de valstrikken waar ze ongetwijfeld in zullen lopen.

De harde confrontatie met een realiteit die niet altijd even kameraadschappelijk is als de hogeschool, draagt tegelijk de fantastische ontwikkeling van jeugdige raspaardjes in zich. Ze zullen enthousiast en goed gewapend aan de slag gaan, dus wat zou ik me zorgen maken?

Ik maak me eigenlijk niet echt zorgen. Ik denk alleen aan de bijna kinderlijke gezichten aan het begin van dat tweede jaar en hun jongvolwassen, prettig zelfverzekerde grijnzen bij hun afstuderen. Ze redden het wel.

En als ’t niet zo is, dan mogen ze me altijd bellen, ik weet wel één en ander af van mislukkingen en weer recht krabbelen.  En ik blijf een romantische dwaas met een aan het naïeve grenzend optimisme."

Merk je een verschil in werkdruk ten opzichte van de andere maanden van het jaar? Of blijft alles hetzelfde? Laat het weten!

Vuilbak. Foto: Shutterstock.

 • Zo belandt jouw idee niet in de vuilbak van je baas
  (Jobat)
  Je hebt een fantastisch idee, maar dit verkocht krijgen binnen je bedrijf is een ander paar mouwen. Je baas voor je idee winnen, kost tijd én vereist een goede strategie.

 • Sprong voorwaarts voor VDAB
  (Kanaal Z)
  De staatshervorming brengt ook een gigantische transfer van budgetten en personeel op gang tussen de federale RVA en de Vlaamse VDAB. VDAB staat voortaan ook in voor het controleren en straffen van werklozen.
 • Laat je gezondheidsklachten niet erger worden!
  (Intermediair)
  Heb je gezondheidsklachten die veroorzaakt worden door je werk? Maak je je zorgen dat die zullen verergeren als er niets gebeurt? Hoe krijg je je werkgever zover dat deze helpt voorkomen dat je ziek wordt van je werk? Intermediair vroeg vier experts om advies.

 • Digipolis Gent: ’Werken 2.0 is hét recept voor de IT-sector’
  (De Standaard)
  Digipolis Gent, ICT-partner van onder andere Stad Gent, OCMW Gent, brandweer en politie, maakt sinds anderhalf jaar werk van werken 2.0. Tot tevredenheid van het personeel, blijkt uit een recente interne enquête.

Social Sweepster

 • Vermijd vakantiestress door een slim out-of-officebericht
  (Vacature.com)
  Bang voor een onplofte mailbox als je terukomt uit vakantie? Neemde tijd om een degelijk out-of-office bericht op te stellen en zet de periode vanaf 1 dag vroeger (om je werk af te ronden) tot 1 dag langer (om bij te werken) dan je eigenlijke verlof.

 • Probeer deze invalshoeken eens in je motivatiebrief
  (Intermediair)
  Hoe leg je in een brief uit dat je barst van de motivatie en de juiste persoon voor de baan bent? Nieuwe invalshoeken voor je motivatiebrief, zoals bvb. cijfers gebruiken, een citaat of een anekdote, praten over je passies... laten jouw brief er misschien uitspringen.

 • 3 technieken die u een rustige zomer garanderen op het werk
  (Express)
  Op een intelligente manier af en toe werk ontwijken is een cruciale vaardigheid en zelfs een overlevingsstrategie in elke onderneming, zo betoogt columniste Lucy Kellaway in de Britse zakenkrant Financial Times. De beste manieren: zo weinig mogelijk fysiek aanwezig zijn, ervoor zorgen dat men bang van je is, of kleine taken zo abominabel slecht doen dat men ze je geen tweede keer zal vragen.

 • 42 procent Nederlandse werknemers praat meer dan kwartier per dag over WK
  (Managers Online.nl)
  Nederlandse werknemers genieten niet alleen thuis van het WK maar ook op de werkvloer. Tien procent besteedt zelfs meer dan een uur per dag met praten over het WK met collega’s.

 • Irish Pub Only Accepts Job Applications Through Snapchat
  (TechCrunch)
  Snapchat is een sociaal platform voor foto's die verdwijnen eens je contact ze bekeken heeft. Ideaal voor daten ... en voor solliciteren, zo bedacht de eigenaar van pub Sober Lane uit Dublin.