U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - augustus 2014

Zorg je regelmatig voor verse bloemen of een fris groen plantje? Plaats je foto's van je geliefden of kunstwerkjes van de kinderen? Of hou je het liever sober en onpersoonlijk? Laat het weten!

Laat aan het werk

Grete, thesisstudent aan de KU Leuven/HU Brussel, onderzoekt welke rol online media spelen bij het rekruteringsproces. Ben jij actief op zoek naar werk? Offer dan maximaal 10 minuten van je tijd aan de wetenschap en vul deze enquête in. Grete zal je dankbaar zijn!

World of Warcraft

 • Can 'World of Warcraft' Game Skills Help Land a Job?(Washington Post - engels)
  Sommige werkzoekenden lijsten hun skills in videogames zoals het rollenspel "World of Warcarft" op in hun cv of LinkedIn profiel. Ze gaan ervan uit dat rekruteerders net zo onder de indruk zullen zijn van verwezelijkingen in de virtuele wereld als van die in de "echte" wereld. Goed idee of niet?

 • Enthousiast overkomen tijdens sollicitaties: de tips van experts (Intermediair)
  Waar let een headhunter eigenlijk op om te controleren of je gemotiveerd bent? Hoe kun je je daarmee rekening houden? Kun je je voorbereiden?

 • 11 tips om je geliefd te maken bij je collega's (Jobat)
  Werken is veel leuker als je goed overeenkomt met je collega’s. Maar hoe maak je jezelf geliefd bij anderen, zonder al te veel jezelf te verloochenen? Enkele handige tips.

 • Just be honest in this jobinterview (Saturday Morning Breakfast Cereal - engels)
  Grappig comic over wat er zou gebeuren als alle vragen in jobinterviews totaal eerlijk beantwoord zouden worden.

 • How to Know If You'll Be Happy at Your New Job (Mashable - engels)
  Wanneer je een nieuwe job overweegt ken je het salaris, weet je wat men van je gaat verwachten, weet je iets over de plaats waar je gaat werken... Maar hoe weet je of je er gelukkig gaat zijn?

 • Wat je niet moet zeggen tegen werkende ouders (Newsmonkey)
  Dingen die je beter niet zegt tegen werkende ouders. Tenzij je graag een sarcastisch antwoord wil natuurlijk...

Eindelijk gaan voor die promotie, een opleiding volgen om (nog) sterker in je schoenen te staan of een stapje terug zetten, door tijdskrediet te nemen. Laat het ons weten!

snoep

 • Gelukkige werknemers? Neen, dank u! (Knack)
  Gelukkige medewerkers presteren beter. Dat bewijst tal van wetenschappelijk onderzoek en wordt bevestigd door de resultaten van bedrijven die geluk van werknemers als focus hebben. Waarom zijn er vandaag dan zo weinig CEO's die hier hun business model van maken?
   
 • Fietsers vinden weg te gevaarlijk (Standaard)
  Bijna acht op de tien mensen die met de fiets naar het werk rijden, vinden het traject dat ze doen zeer gevaarlijk. Dat blijkt uit de Mobiliteitsbarometer van VAB. Fietsers klagen over fietspaden bezaaid met putten, of paden die opeens gewoon stoppen. Dan moeten ze op de weg rijden, tussen de auto's en vrachtwagens.
 • Solliciteren, solliciteren, wie zijn best doet zal het leren (Newsmonkey)
  15 emotionele fases waar iedereen door moet bij het solliciteren. Hilarisch lijstje, met een knipoog.
   
 • Belg werkt sinds 6 augustus voor eigen rekening (De Standaard)
 • Woensdag 6 augustus was ‘Tax Liberation Day’: de dag waarop een werknemer niet langer belastingen betaalt en volledig voor zichzelf werkt. Dat stelt een studie van auditkantoor EY. België is in die berekening dit jaar opnieuw de laatste in het Europese rijtje.
   
 • 6 beroepen voor eenzaten (Vacature)
  Ben je op jezelf gesteld en eerder zwijgzaam? Is in dialoog treden met anderen een echte nachtmerrie? Leg je dan toe op een ‘eenzamere’ carrière. Vacature selecteert zes beroepen voor eenzaten die liever alleen dan in gezelschap zijn.

Gewoon lekker eten, drinken en babbelen? Of mag er wat meer actie zijn, en ga je de sportieve toer op? Of is cultuur opsnuiven samen met je collega's jouw ideale teamdag. Laat het weten!

eend

 • Terug aan het werk? Hier zijn er 15 met een problematisch maandaggevoel
  (Newsmonkey)
  We all hate mondays. Zeker wanneer we terug aan de slag moeten na een leuke vakantie. Maar we proberen het er toch het beste van te maken, niet? Deze 15 kunnen het echt niet opbrengen.
   
 • Veel vakantie bij chemie en banken, weinig in horeca en kleinhandel
  (Knack)
  Belgische werknemers hebben jaarlijks gemiddeld 30 vakantiedagen. Maar er zijn grote verschillen tussen de sectoren. In de chemiesector kan het aantal vrije dagen oplopen tot 60 of meer. De horeca bengelt met gemiddeld nog geen 22 vakantiedagen onderaan.
   
 • Papierloos IT-bedrijf installeert ook papierloze toiletten
  (Feedbek)
  Vorige maand plaatste het Nederlandse IT-bedrijf Decos een aantal innovatieve toiletten in haar futuristische kantoor in Noordwijk. Daarmee verdwijnt het allerlaatste papier uit het naar eigen zeggen 'meest papierloze bedrijf' van Nederland.
   
 • Gezocht: creatief talent voor demorgen.be
  (De Morgen)
  Wil je een rol wil spelen in de journalistiek van morgen, en op de eerste rij zitten bij een van de boeiendste journalistieke projecten die ons land ooit gekend heeft? Stel je dan kandidaat bij demorgen.be.
   
 • Recessies zijn een zegen voor de volksgezondheid
  (Express)
  De positieve kant van economische recessies? Ze zijn goed voor de gezondheid! Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het National Bureau of Economic Research (NBER).

 

drank

Columnist en blogger Guido schrijft in het MagEzine: "Recent zat ik met wat vrienden op een heerlijk terrasje ergens in de Kempen. Het was al de hele dag mooi weer geweest. Dat was ook zo aangekondigd, dus het kwam niet als een verrassing. Het terras zat redelijk vol, en de luim was vooralsnog opperbest. Eten en drinken in de avondzon, wie kan daar slechtgezind door worden?

Ik zag het misgaan. Al heel snel. Lichtjes onderbemand, en dat was een eufemisme. Alle begrip hoor, dat gaat zo in de horeca, je kunt niet elke piek opvangen. Alhoewel. Gezond verstand helpt ook. Als iedereen snakt naar de zon, na twee weken regen, kan je vermoeden dat die eerste mooie dag wel eens voor een stormloop zal zorgen. En dan moet je toch in staat zijn om extra volk op te trommelen. Alle hens aan dek.

Ik heb dat ooit een keer in Nederland meegemaakt, soortgelijke omstandigheden. Na vijf minuten kwam er desondanks een vlotte jongeman de bestelling opnemen, en hij vertelde er onmiddellijk bij dat het erg druk was, en dat het dus wel kon dat het allemaal iets langer zou duren. Hij deed z’n best, met de glimlach, en iedereen had daar begrip voor. Hier was er sprake van ‘ownership’. Hij maakte zich het probleem eigen en probeerde het aan te pakken. Hierdoor was er eigenlijk niet echt nog een probleem.

Deze keer was het anders. De bazin, geflankeerd door twee jobstudentes, probeerde het te beredderen. Haar voornaamste tactiek om de hele service bol te werken bestond in het naar de lucht staren, erg nadrukkelijk om vooral geen handsignalen, geluiden of andere koop- en bestelsignalen op te vangen.

De klanten -of de mensen die bereid waren om hun geld achter te laten in ruil voor verfrissingen- bestonden even niet. Want klanten waren synoniem voor problemen en gezaag. Ontkenning als overlevingsstrategie.

Na zo’n half uur, kon het mens niet anders dan onze bestelling opnemen. Ik had me namelijk dwars voor de deur geposteerd, en ik heb daar de lichaamsbouw voor. Ze stamelde dat het druk was en ging met een pijnlijke blik terug binnen.‘Het zou wel in orde komen’, prevelde ze nog.

De twee jobstudentes, daar was geen kwaad woord over te zeggen. Werken als duivels, dapper de confrontatie aangaan met misnoegde klanten, blijven glimlachen en zich verontschuldigen. De eigenares was intussen in geen velden of wegen meer te bespeuren, die stond binnen haar tapkast te herschikken. Dat is ook een prioriteit, uiteraard. Alleen niet op dat moment.

Die studentes hebben ownership getoond. Ze namen het probleem op en probeerden het zo goed en zo kwaad als het ging op te lossen met de middelen die ze ter beschikking hadden. De eigenares, die had niets, die toonde vluchtgedrag en was het eigenlijk niet waard om die zaak te runnen.

En zo is het met veel dingen in werksituaties. Wie het lef heeft om het probleem op te pakken krijgt het respect dat hij verdient. Wie er van wegloopt heeft bewezen dat hij er niet voor geschikt is. Alleen gaan die meisjes nooit weten hoe hard hun werk wel geapprecieerd werd. Hun fooien zullen wel bij de eigenares terechtkomen… De wereld zit niet eerlijk ineen!" 
 

Collega's die werken met een koptelefoon op hun oren, en dus nauwelijks aanspreekbaar zijn? Collega's die luid telefoneren, zowel met klanten als met het thuisfront? Of collega's die je tijdens het werken voortdurend aanspreken, om bevestiging te krijgen of om hun hart te luchten? Laat het weten!