U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - september 2014

Snapchat logo

 • Solliciteren via Snapchat (Jobat)
  In principe dient de app Snapchat voornamelijk om gekke foto's, video's en selfies te versturen. Maar niet alleen dat. Wijs, een digital agency uit Gent, experimenteert sinds vorige maand met Snapchat als sollicitatietool.

 • Read Fiction with Your Coworkers (Harvard Business Review - engels)
  Samen met je collega's hetzelfde boek lezen en er later over discussiëren? Interview met Ann Kowal Smith, die met haar nonprofit Books@Work probeert om het plezier van het lezen via een soort van Leesclub naar de werkvloer te brengen.

 • Zo slaagt dit bedrijf erin om burn-outs succesvol te lijf te gaan (De Morgen)
  Een burn-out is net een bankencrisis: iedereen ziet het aankomen, behalve de betrokkenen zelf. Het management van AGC Automotive Europe zag dat twee jaar geleden in, nog vóór de nieuwe wetgeving er was. Het bedrijf gaat sindsdien voluit voor preventie. Die aanpak lijkt te lonen.

 • 5 Things Your Dog Can Teach You About Leadership (Inc.com - engels)
  Hoe sommige eigenschappen van honden (en in sommige gevallen katten) ook voor een leidinggevenden een goeie zaak kunnen zijn.

 • ‘Deeltijds werk op tien jaar tijd met meer dan een derde gestegen’ (De Standaard)
  Sinds 2004 is het aantal deeltijds werkenden in de privésector met 35 procent gestegen. Dat blijkt uit een studie van het Neutraal Syndicaat van Zelfstandigen (NSZ). Het gaat daarbij vooral om vrouwen die werken in sectoren zoals de horeca.

Ga je stevig sporten? Zoek je bewust een aanleiding voor een hevige lachbui? Of nestel je je in de zetel of op café met een biertje of een glaasje wijn? Laat het weten!

Pink ribbon logo

 • Pink Ribbon focust op terugkeer naar werkvloer na borstkanker (Knack)
  De Pink Ribbon-campagne van 2014 steunt een onderzoek van de Universiteit van Luik en de Vrije Universiteit Brussel dat nagaat welke moeilijkheden mensen met borstkanker ondervinden op de werkvloer, welke re-integratietrajecten er mogelijk zijn en wat in dat opzicht verbeterd kan worden.
 • Wie nu afstudeert, verdient minder (De Standaard)
  Wie afstudeert in een jaar met een hoge werkloosheid, sleept dat lang mee in zijn carrière. Dat blijkt uit onderzoek van arbeidseconomen Bart Cockx en Corinna Ghirelli (UGent). Slecht nieuws dus voor wie nu op de arbeidsmarkt komt.

 • Onderzoek: 'Jongvolwassenen willen geen flexibele loopbaan' (Knack)
  De meeste jongvolwassen willen werken met een vast contract, en dromen ervan lang bij dezelfde werkgever te blijven, zo zou blijken uit nieuw onderzoek van VUB-sociologen Mark Elchardus en Petrus Te Braak.

 • Iedereen is het erover eens: de baas verdient te veel (De Morgen)
  U denkt dat de roep om meer inkomensgelijkheid typisch links is? Fout, zo toont internationaal onderzoek. Bijna iedereen, ongeacht zijn socio-economische status, politieke overtuiging of leeftijd, vindt dat het verschil in inkomen tussen een CEO en een arbeider veel kleiner moet.

 • Sneller met de e-fiets dan met de auto? (Nooitmeerfile.be)
  Kan de elektrische tweewieler in een gewest waar nog 75% van de werknemers zich met de auto verplaatst, een goed alternatief vormen voor de niet zo zuinige vierwieler? Mobiel 21 deed de test.

One Day Interim

Je leeftijd: werkgevers vinden je meestal te jong of te oud. Je diploma: je hebt er geen, of je behaalde het verkeerde voor de jobs die je interesseren. Of je gezondheid: door ouderdom, ziekte of ongeval kan je niet elke job meer aan. Laat ons iets weten!

Over- of onderbetaald. Foto: Buzzfeed

 • Middenklasse kalft af (De Standaard)
  Op de arbeidsmarkt groeit het aandeel van hoog- en laagbetaalde banen. De arbeidsplaatsen met een doorsnee salarisniveau verdwijnen. Dat schrijven onderzoekers in het toonaangevende tijdschrift American Economic Review.

 • 6 Unusual Dream Jobs You Can Actually Get Paid For (Mashable - engels)
  Wie zei er ooit dat een droomjob combineren met een droomsalaris niet mogelijk was? Zes voorbeelden van jobs - van waterglijbaantester tot pandaverzorger - die zo leuk zijn dat het vreemd is dat je ervoor betaald kan worden.

 • 'Beeld dat te veel Vlaamse jongeren hoger onderwijs volgen, klopt niet' (De Standaard)
  Een diploma in het hoger onderwijs verhoogt de kansen op de arbeidsmarkt, zo stelt de Oeso vast in haar jongste rapport over het onderwijs in België. Het beeld dat te veel jongeren in Vlaanderen doorstromen naar het hoger onderwijs, klopt dus niet.

 • Survey Reveals Keywords Do Still Matter on Your Resume (Lifehacker - engels)
  Misschien denk je dat trefwoorden op je cv enkel van belang zijn om je cv voorbij de zoekrobot te krijgen. Maar een onderzoekje van Ziprecruiter toont aan dat als HR-mensen gevraagd wordt punten aan cv's toe te kennen, die met belangrijke trefwoorden een merkelijk hogere score krijgen.

 • Bizarre job: Emily is professionele zeemeermin (De Morgen)
  Maak kennis met de 19-jarige Emily Keat. Deze Britse schone verdient haar boterham als professionele zeemeermin, de eerste in het Verenigd Koninkrijk.

Wat houdt jou tegen om met de fiets naar het werk te gaan? De regen en de wind, de vele kilometers die je moet overbruggen of helemaal niets? Laat ons iets weten!

Jose of Joe. Foto: Buzzfeed

 • José vs Joe: Who Gets A Job? (Buzzfeed)
  De zoektocht naar een job van José Zamora liep niet van een leien dakje. Tot hij op een dag besloot een "s" en een accentje uit zijn naam te laten vallen en Joe Zamora werd.

 • Bourgeois vraagt werkgevers meer allochtonen aan te nemen (Knack)
  Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vraagt aan de werkgevers om meer allochtonen in dienst te nemen. Dat slechts 46 procent van hen aan het werk is, noemt hij 'dramatisch', discriminatie op de werkvloer 'verwerpelijk'.

 • Who’s Being Left Out on Your Team? (HBR blogs - engels)
  Jezelf uitgesloten voelen is zelfs erger dan gepest worden voor het geluksgevoel op het werk, zo leert recent onderzoek. Maar wat wil "erbij horen" eigenlijk zeggen op het werk? En hoe kunnen managers ertoe bijdragen dat al hun mensen met zo'n gevoel rondlopen?

 • Ze zijn Belgisch, jong en werkloos - en steeds talrijker (De Morgen)
  15 procent van de Belgische jongeren zit thuis zonder werk en zonder opleiding. Die groep groeit jaar na jaar. En die situatie houdt risico's in, waarschuwt de OESO.

 • De ultieme sollicitatietip heet 'post-it truc' (529.nl)
  Ethisch gezien is het twijfelachtig, maar wel leuk bedacht: de post-it truc. Nodig: een post-it velletje, een sollicitatiebrief en een (middel)groot bedrijf waar niet iedereen elkaar bij de voornaam kent.

 • Vrouwen verdienen minder als ze moeder zijn (De Morgen)
  Als een vrouw een kind krijgt, verdient ze minder dan toen ze nog geen kinderen had. Mannen daarentegen zien hun loon stijgen als ze vader zijn geworden. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie. Maar ook in België is de situatie niet anders.

Voeg jij (soms) een foto toe aan je cv of sollicitatiebrief? En waarom doe je dat? Of waarom doe je het net niet? Laat het weten!

Gelach. Foto: shutterstock.

 • 'Lachende collega's werken harder' (Het Nieuwsblad)
  Collega's die samen lachen, verdoen hun tijd niet, ze zijn net bezig hun prestaties op te krikken. Dat concludeert Daisy Van Dessel in haar masterproef psychologie. 'Al moeten wel om de juiste dingen lachen'.

 • Rookverbod op werk en restaurant is goed voor ons hart (De Standaard)
  Dankzij het rookverbod op het werk en in restaurants gaan er jaarlijks 425 Belgen minder dood aan een hartinfarct, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Hasselt en de Vlaamse Liga tegen Kanker.

 • Verenigingsleven kant zich tegen invoering van gemeenschapsdienst (De Morgen)
  De federale regeringsonderhandelaars overwegen een gemeenschapsdienst in te voeren voor langdurig werklozen. "De positieve effecten van vrijwilligerswerk vervallen echter wanneer vrijwilligerswerk in de vorm van een gemeenschapsdienst verplicht wordt gemaakt", zo zegt 'de Verenigde Verenigingen' vandaag.

 • Taking a short smartphone break improves employee well-being, research finds (Kansas State University - engels)
  Wil je productiever zijn tijdens je werkdag? Je werk onderbreken voor een smartphone-pauze (een sms naar een vriend, een spelletje Angry Birds of het checken van je Facebook...) is er goed voor, zo beweert Sooyeol Kim, een onderzoeker van de Kansas State University.
 • Nog een keer solliciteren bij dezelfde werkgever? (Intermediair)
  Je hebt ooit al bij dezelfde werkgever gesolliciteerd, misschien zelfs op een soortgelijke functie. Nu is er weer een vacature. Maak je jezelf volstrekt belachelijk wanneer je het dan opnieuw probeert? Of heb je wel degelijk kans van slagen? Vier headhunters geven advies.

 • Dating And Job Hunting Basically Require The Same 6 Things (Thought Catalog - engels)
  Shae Brighton onderzoekt de parallellen tussen het verleiden van de perfecte job en de zoektocht naar de perfecte man. Of was het omgekeerd?

Man vloekt. Foto: shutterstock.

 • The complete guide to swearing at work (Quartz - engels)
  Vloeken, het kan verdomme eens opluchten, maar op de werkvloer moet je er toch f*cking voorzichtig mee zijn. Quartz maakte een #@%! gids over wat kan en niet kan.

 • Tatyana Beloy wordt tomatenplukker (Eén, Volt)
  Een record aantal werkzoekenden en toch geen Belgisch werkvolk vinden voor een job in de tomatenpluk. Waarom willen Belgen dit soort job niet doen?

 • Politieke bom ontploft in Frankrijk... Minister van Arbeid wil werklozen controleren (Express)
  In Frankrijk heeft de Parti Socialiste luidkeels afstand genomen van een oproep van de minister van Arbeid François Rebsamen om controles van mensen die werkloosheidssteun trekken in te voeren

 • Technologiestudies worden steeds populairder (De Redactie)
  Agoria volgt met de technologiebarometer dagelijks de evolutie van de inschrijvingen voor technologierichtingen aan het hoger onderwijs. Sinds drie jaren stijgt het aantal technologiestudenten weer. Dat is goed nieuws voor onze arbeidsmarkt, zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen.
 • Burn-out wettelijk erkend vanaf 1 september (De Morgen)
  Vanaf 1 september zullen bedrijven maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat hun werknemers het slachtoffer worden van een burn-out, schrijft Le Soir. Werkgevers moeten hun personeel sensibiliseren en risico-analyses uitvoeren; voor slachtoffers wordt het makkelijker om hulp te vragen.

Ben je een vrouw van 40+ en ging je met plezier terug aan het werk na ontslag? Wil je daar graag over vertellen? Een damesblad is op zoek naar getuigenissen! Zin om mee te doen? Neem dan voor 15 september contact op met Sabrina Bouzoumita via mail (of telefoon (0495 27 50 99).

koekjes

Guido schrijft in het MagEzine: "Elk jaar is het hetzelfde. Het is bijna zo sterk als de nieuwjaarswensen. Goede voornemens op vakantie. Je vertrekt leeg, zonder fut, en met een hoop projecten. Want vanaf nu wordt alles anders. Je gaat de tijd nuttig en constructief gebruiken. En dan fris aan het nieuwe werkjaar beginnen.

Eerst en vooral zijn er de boeken die je wil lezen. Of het nu op een Kindle is, of gewoon klassiek op papier, feit is dat je er teveel meeneemt. Twee weken vakantie maar toch gauw tien boeken er doorjagen? Echt waar? Je weet maar nooit, misschien is het slecht weer.

En dan het lichaam, de tempel. Er moet en zal gesport worden. Diverse soorten schoeisel worden mee ingepakt. Joggen, is niet hetzelfde als bergwandelen, en ook voor het fietsen moet er een en ander voorzien worden. Los van de nieuwe adembenemende, ‘high-tech-sports-fiber-truitjes’ en dito broekjes, in blitse kleuren. Het heeft overigens iets bijzonder triest als je dat over de buik van een vijftigjarige gedrapeerd ziet. Ik had ‘gespannen’ kunnen schrijven, maar dat doet mijn ego nog meer pijn.

En dan heb ik het nog niet eens over het ‘i-health’ gedeelte. Voor alles bestaat er immers een app, en meer en meer hangt er aan die app ook een ‘device’. Mijn telefoon zit verpakt in een hoesje dat  -als ik de reclame kan geloven- zo van de Mount Everest het water in gekeild kan worden. Dan nog kan er mij niets overkomen, ik kan blijven bellen. Dat hoesje past op houdertjes die ik rond de arm en op de fiets kan monteren… Samen met oortjes, bluetooth-hartslagmeters en stappentellers ben ik er helemaal klaar voor.

De eerste dag gaat alles nog redelijk goed. Je trekt ’s ochtends je jogging-spulletjes aan, en vertrekt voor die eerste confrontatie met knoken, gewrichten en spieren. Het valt tegen. Alles doet pijn. Maar dat hoort zo. ‘No pain, no gain’ en nog van dat soort onzin… Niet overdrijven en het lichaam niet forceren. Alleen de glimlach, die wel. Iedere andere oude puffer die voorbijkomt krijgt een stralende glimlach. Atleten onder elkaar, ons kent ons!  

Na amper een half uur sta je terug in het hotel. Wel lekker vroeg… de rest van het gezelschap slaapt nog. Geen probleem! Douchen en fluks met een mooi boek naar het ontbijt. Een uur later komt dat gezelschap vrolijk koutend mee aanschuiven. Ik heb dan al veel te veel koffie gedronken, kranten gelezen, en koffiekoeken gegeten. Het boek ligt er nog onaangeroerd, want je kunt daar niet zomaar aan beginnen. Dat heeft een iets respectvoller benadering nodig. Dat is voor straks aan het zwembad, of beter nog in de luwte, de schaduw van een vijgenboom. De romanticus in mij is nooit ver weg...

Maar eerst een stadje bezoeken. En lekker eten. Ah ja, de couleur locale hoort toch ook bij vakantie? Ricard, olijfjes, flesje rosé, en misschien nog eentje? Fijne babbel met je partner. Misschien nog een cognacje? Ach, ’t is toch vakantie. Waarom niet? De middag verdampt in de avond, het terrasje is leuk, de wijn weelderig, de woorden mooi…

Het boek blijft waar het vanochtend lag. De sportschoenen zullen morgen ook de kast niet uit komen. Vakantie zoals het hoort, het is een kwestie van prioriteiten stellen."

Wat vind jij het moeilijkste aan werkloos zijn? Rondkomen met een beperkt inkomen? Je dagen telkens weer alleen vullen? Of geen erkenning krijgen door je omgeving? Laat het ons weten!

Ben je nog geen 30, zoek je (ander) werk en ben je gebeten door websites, apps en de nieuwste digitale ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor één of meerdere minilabs van We For Work en brainstorm samen met andere jonge werkzoekenden, experten en creatievelingen over digitale strijdmiddelen tegen jeugdwerkloosheid in Vlaanderen.

Waar en wanneer? ’s Avonds, op de volgende locaties en data: Kortrijk (11/9), Gent (16/9), Leuven (18/9), Brugge (23/9), Genk (25/9), Antwerpen (30/9), Turnhout (2/10), Oostende (7/10), Vilvoorde (9/10), Aalst (14/10), Ieper (16/10), Roeselare (21/10), Mechelen (23/10)

Leuk om weten: je maakt -na een grondige evaluatie van je idee- kans op 10.000 euro én coaching om je digitale project te ontwikkelen.

Kan je er niet bij zijn? Stuur je idee in via de website, dan leggen we het voor op een van de minilabs.
Iedereen welkom!