U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - oktober 2014

Op donderdag 30 oktober zette VDAB de allereerste speedscreening op poten: een videochat-systeem dat werkgevers en werkzoekenden de kans geeft om online met elkaar kennis te maken.

Bedoeling? In 6 minuten -of minder- uitzoeken of je als werkgever en werkzoekende bij elkaar past. Klikt het, dan spreek je verder af. Klikt het niet, dan neem je afscheid en ga je door naar de volgende. TV Limburg maakte er de volgende reportage over.

 

 

Aan deze eerste speedscreening namen 55 bedrijven deel. Ze slaagden erin om 230 succesvolle verbindingen met werkzoekenden te maken. Dat leverde telkens een gesprek tussen een HR-recruiter en een kandidaat op.

Na rondvraag blijkt dat de meeste bedrijven het een fijne ervaring vonden, en bereid zijn opnieuw mee te werken. En dat treft, want 4 december volgt er opnieuw een speedscreening! Interesse? Schrijf je alvast in als werkgever, of als werkzoekende. Dan houden we je op de hoogte...

 

Bougie, foto shutterstock

 • Belgische jobmotor sputtert (De Standaard)
  Er verdwijnen steeds minder jobs, maar er komen er ook steeds minder nieuwe bij. Het aantal nieuwe jobs in ons land is gezakt naar het laagste peil in tien jaar, zo blijkt uit cijfers van Dynam, een samenwerking van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) en de KU Leuven.

 • Tien sporten die je gegarandeerd voorbereiden op de arbeidsmarkt (De Raaskalderij)
  Vlaams minister voor Sport Philippe Muyters (N-VA) werkt aan een voorstel om jonge werkzoekenden te stimuleren om een sport te beoefenen. Satirische website De Raaskalderij gaat aan de haal met zijn idee.

 • 'Tinder voor de arbeidsmarkt': zo wil VDAB je in de toekomst aan een job helpen (De Morgen)
  Overheidsbedrijf VDAB lanceert volgende week 'Speedscreening', iets wat ze zelf het 'Tinder voor de arbeidsmarkt' doopt. Zes minuten videochat krijg je om de personeelschef van het bedrijf van je dromen te overtuigen: "Klikt het niet: op naar de volgende".

 • ABVV wil schoonmaken laten erkennen als risicoberoep (De Morgen)
  De Algemene Centrale van de socialistische vakbond ABVV wil dat de schoonmaaksector erkend wordt als risicosector voor spier- en gewrichtsziektes. Meer dan 90 procent van de werknemers in de sector klaagt over pijn. Daarnaast hamert het ABVV op de rol van preventie op de werkvloer.

 • Klasseren moet een verplicht vak worden aan de universiteit (Assistant Plus)
  "Eigenlijk zouden ze op de universiteit een verplichte cursus moeten geven in klasseren en ordenen. Hetzij als ingangsexamen, hetzij als proef na de thesis. Niet geslaagd in de praktische proef ‘klasseren voor beginners’ resulteert in een beroepsverbod." schrijft Guido Everaert.

 • Solliciteren doe je zo (Dresscode.nl)
  Wat zijn de do’s and dont’s als het gaat om je kleding bij een sollicitatiegesprek?

 • 1 op 5 werkt in het zwart (Jobat)
  20% van de werknemers werkt in het zwart. De meeste zwartwerkers zijn terug te vinden in de horeca. Nochtans zijn de straffen zijn zwaarder dan vroeger en kunnen ze voor bedrijven oplopen tot 36.000 euro per werknemer en een gevangenisstraf. De zwartwerker zelf hangt een boete tot 2.000 euro boven het hoofd.

Mag er af en toe een glaasje alcohol gedronken worden op het werk? Of ben je er radicaal tegen? Laat ons je mening weten!

Ongeduld, foto shutterstock

 • Al gehoord van precrastinatie? (Vacature)
  Procrastinatie, flirten met de allerlaatste deadline, is alom gekend. Maar bestaat ook het omgekeerde van dat uitstelgedrag? Al je taken onmiddellijk en overhaast willen afwerken, dus. Maak kennis met precrastinatie.
 • Schoolverlater wordt strenger doorgelicht dan de chief executive (Express)
  Kandidaten voor een functie van chief executive worden minder zwaar getest dan sollicitanten voor een arbeidsplaats op de gemiddelde werkvloer. Dat concludeert consulent HireRight na onderzoek bij HR-verantwoordelijken van een aantal grote Britse ondernemingen.

 • Jobverlies in kleinere havens (De Standaard)
  De toegevoegde waarde van de havens aan de Belgische economie nam vorig jaar licht toe. De grootste haven, die van Antwerpen, viel wel uit de toon met een daling. Op het vlak van werkgelegenheid zijn het echter net de kleinste havens die achteruitgaan.

 • Uitkering tijdelijke werkloosheid gaat omlaag (De Morgen)
  De regering heeft beslist om de uitkering voor tijdelijke werkloosheid vanaf 1 januari te verlagen van 70 naar 65 procent. Het gaat om een terugkeer naar de oorspronkelijke uitkering, benadrukt met bij het kabinet van minister van Werk Kris Peeters. "Onbegrijpelijk", vindt het ACV.

 • Peeters vijlt scherpe kantjes strenger brugpensioen af (Gazet van Antwerpen)
  Er komen overgangsmaatregelen voor het brugpensioen, zodat werknemers zich niet snel moeten laten ontslaan om nog onder de huidige regeling te vallen. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) legt de maatregelen donderdag voor aan het kernkabinet.

 • Waarom VDAB het goede doel steunt (Jobat)
  VDAB is een overheidsbedrijf dat op zich al een goed doel dient: mensen aan werk helpen. Daar nog een laagje maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) bovenop leggen, is dat wel nodig? Jobat sprak met Marie Martens, MVO-coördinator bij VDAB.

stiekem drinken, foto shutterstock

Dit weekend, in de nacht van zaterdag op zondag, schakelen we de klok een uurtje terug. Dan is de wintertijd weer een feit. Wat betekent dit voor jou?

Ben je blij, omdat je een uur langer mag slapen? Geraakt je bioritme helemaal van slag? Of werk jij 's nachts, en moet je bijgevolg een uur langer werken? Laat ons iets weten!

Vriezer, foto shutterstock

 • Eicellen invriezen op kosten van de baas, is dat vooruitgang? (Trouw)
  Facebook en Apple betalen vrouwelijke medewerkers die hun eicellen laten invriezen en de eventuele zwangerschap zo nog even uitstellen. Een mooi gebaar dat langere carrières mogelijk maakt of een optie die vrouwen onder druk zet?

 • De impact van Michel I op je loon, werk én pensioen (Jobat)
  De regering Michel I heeft de eed afgelegd en kan nu aan het werk gaan. Er staan heel wat maatregelen op stapel die impact zullen hebben op loon, onze loopbaan en pensioen.

 • VDAB moet meer doen met 16 miljoen euro minder (De Standaard - enkel volledig leesbaar voor abonnees)
  Meer doen met minder geld. Voor die uitdaging staat de VDAB in 2015. VDAB-topmanager Fons Leroy en de Vlaamse minister van Werk, Philippe Muyters (N-VA), gaven gisteren gezamenlijk toelichting over die VDAB ‘nieuwe stijl’.

 • Meer mensen veranderen van werk (De redactie)
  Voor het eerst in vijf jaar is het aantal werknemers dat van werk verandert, gestegen. Opvallend, ook werknemers ouder dan 35 kijken uit naar ander werk en dat in moeilijke economische tijden. Dat blijkt uit cijfers van het HR-bedrijf Acerta en de Universiteit Gent.

 • Voor een goede stage moet je solliciteren (De standaard biz)
  Voor veel studenten is een stageplek zoeken deel van de opleiding. Maar net als voor een echte job nemen bedrijven niet eender wie aan. Ook voor een stageplaats moet je solliciteren.

Gelukkig meisje, foto shutterstock

 • Twintigers kiezen eerst voor geluk, dan pas carrière (De Morgen)
  Er verschijnt een generatie op de arbeidsmarkt die zelfontplooiing en -ontwikkeling, geluk en gezin belangrijker vindt dan knokken voor een carrière. Dat zou blijken uit een onderzoek van Insites en De Morgen.

 • Werknemers en hun loopbaan (Randstad - pdf)
  Randstad gaat na hoeveel van de Belgische werknemers "mee zijn" met het nieuwe loopbaandenken, waarbij je niet langer één job, voor één werkgever doet tot aan je pensioen. Conclusie: het gaat zeer langzaam.

 • Asielzoekers slaan niet op de vlucht voor werk (De Morgen)
  Mensen die via een asielprocedure in ons land raken, worden vaak als niet productief en afhankelijk van onze sociale zekerheid gezien, maar ze krijgen dat label ten onrechte opgespeld. Een groot deel integreert zich na een aanpassingsperiode prima op de arbeidsmarkt, zo blijkt uit onderzoek van KU Leuven en ULB.

 • Werkende Belg verdient 3.176 euro bruto (Jobat)
  30.143 Belgen leggen hun loonbrief open en bloot op tafel voor een onderzoek van Jobat. Gemiddeld verdienen ze 3.176 euro bruto, maar de helft vindt dat hij te hard moet werken voor wat hij betaald wordt.

 • IBM Extreme Blue-team ontwikkelt mentor-app voor VDAB (Jobat)
  Extreme Blue is het stageprogramma van IBM dat studenten uit binnen- en buitenland de kans geeft om een zomer lang te werken als consultant voor een grote organisatie. Augusto, Deborah, Marc en Menelaos ontwikkelden een mentor-app voor VDAB.

 • Coworkers Each Putting In Herculean Effort To Sustain Conversation For Entire Commute (The Onion - engels)
  Twee Amerikaanse collega's zijn erin geslaagd tijdens hun hele - 25 minuten lange! - pendeltocht een conversatie met elkaar gaande te houden. Wat een prestatie.

Sms of e-mail jij soms tijdens een vergadering? Of vind je dit absoluut 'not done' en getuigen van een gebrek aan interesse? Laat het ons weten!

Paspoort en wereldkaart, foto shutterstock

 • Top 8 populairste landen om naar te emigreren (Jobat)
  Momenteel woont 1 Belg op 20 in het buitenland. Vooral ingenieurs, ondernemers en mensen werkzaam in de toerismesector. Waar trekken deze - meestal hoog opgeleide - mensen naar toe? En wat zijn de belangrijkste redenen om België te verlaten?

 • Fietsen naar het werk zit in de lift (De Standaard)
  Bike to Work, het initiatief van de Fietsersbond, bestaat vijf jaar. Na vijf jaar telt Bike to Work ruim 24.000 fietsers, die dagelijks gemiddeld 17,6 kilometer afleggen.

 • Iedereen moet langer werken, maar wat betekent dit voor u? (De Morgen)
  De onderhandelaars voor de nieuwe federale regering hebben onverwacht beslist om de pensioenleeftijd tegen 2030 op te trekken tot 67 jaar. Wat betekent dit concreet?

 • F*ck die onzekerheid! (Intermediair)
  Als coach van hoogopgeleide vrouwen en eigenaar van bureau SheConsult, is Vreneli Stadelmaier al meer dan 25 jaar betrokken bij carrièrevraagstukken van vrouwen. Op 10 oktober verschijnt haar boek, waarin ze vrouwen oproept niet meer zo bang te zijn om door de mand te vallen en het heft in eigen handen te nemen.
 • Pat Krimson moet sollicitanten lokken (De Morgen)
  In een ultieme poging om personeel te vinden, heeft de West-Vlaamse vloerspecialist Unilin Pat Krimson ingeschakeld. De eerste 1.000 bezoekers van de rekruteringswebsite van het bedrijf kunnen gratis een mix van Pat Krimson downloaden.

Meisje, foto shutterstock

Ik ben zo ontzettend trots op mijn dochter, dat kunt u zich niet voorstellen. 
Zij en ik, dat is een ietwat moeilijke relatie. Ik heb haar niet echt opgevoed, dat heeft haar mama grotendeels voor haar rekening genomen. Ik gaf wat geld (als ik het had) of ik was te druk bezig met leven en met mezelf. Het is niet anders.

Ik kan erg goed leven. Niet dat ik ze daar niet bij betrok, maar ik vermoed dat hun sentiment over mijn opvoedkundige waarde zich samenvat tot begrippen als ‘afwezig’, ‘ne prettige nonkel’ en ‘plezant onverantwoordelijk’. Ik heb wel mijn best gedaan, ik genoot van de gesprekken en contacten, die er heus wel waren. Hier en daar heb ik ook wel wat meerwaarde geleverd, maar dat is op zich niet zo boeiend.

Eén van de dingen die ik hen ook altijd op het hart drukte (ik heb drie dochters en een zoon) was dat ze altijd en overal rechtuit hun gedacht moeten zeggen. Beleefd weliswaar, maar toch uitkomen voor wat ze te zeggen hebben en denken over situaties. Ook tegen mij. Dat doen ze, met verve, en met enthousiasme. Het is niet altijd even prettig om daar mee geconfronteerd te worden. Zo ben ik  overigens achter mijn pedagogisch toegevoegde waarde gekomen. Vandaar ook het stormachtige in de relatie met mijn oudste, en mijn zoon, en mijn tweelingdochters…

Een oudste die het oorspronkelijk erg moeilijk had met haar studiekeuze. Getalenteerd en creatief, ging ze grafiek studeren. Maar fijn vond ze ’t niet. En dus veranderde ze, naar ietsjes meer burgerlijk en ogenschijnlijk comfortabeler.  Vertaler. Ik zag dat niet zitten,  en heb haar dat toen ook gezegd.  Wat zij me op haar beurt wel kwalijk nam. Ik deed het omdat ik haar ken. Ze heeft geen echt studiehoofd, ze is meer zoals ik; als het intuïtief goed zit dan is ze er zo mee weg, in het andere geval is het lastig en volgt weerzin en middelmatigheid. Dus gaf ze er de brui aan, dacht even goed na en nam de volgende stap in haar jonge leven.

Dat andere opvoedkundige principe dat ik aankleef, over verantwoordelijkheid opnemen voor eigen beslissingen, hanteert ze namelijk met evenveel brio. Ze begon te werken, verhuisde er zelfs voor naar Spanje, om een goed jaar later te merken dat het vrij eenvoudig is om te veranderen van werk, eens je wat ervaring hebt.  Ze is dus ‘vertrokken’, zoals we dat zeggen.

Ze zoekt haar weg, samen met haar vriend, het is waarlijk mooi om te zien.  En heel af en toe krijg ik schrik. Dat ze dezelfde fouten gaan maken als ik. Net dat ietsje te burgerlijk, net dat ietsje teveel blijven hangen in hun comfortzone. Een leven leiden dat prettig en gewoon is.

Tot ik haar deze week uitnodigde voor mijn boekvoorstelling. Ze keek me ernstig aan en zei ‘dat gaat misschien niet lukken, want ik moet een werk voorstellen voor mijn opleiding monumentale kunst’.

De emoties zijn met geen pen te beschrijven, pleegt men dan meestal te lezen. Absoluut wel! Ik ben zelden zo blij geweest. Amper drie, vier jaar na haar afscheid van haar passie heeft ze die weer opgerakeld.  Ze heeft niet -zoals haar vader- twintig jaar gewacht om dat ene te doen waar alle bevrediging en blijdschap uit komt, neen, ze is er nu al mee bezig.

Heerlijk is dat!

 

Vind je wetenschappelijk onderzoek naar stress op het werk en kerntalentenontdekking belangrijk? Sterker: ben je bereid om je steentje bij te dragen? Registreer je dan op de site veerkrachtigophetwerk.be en vul de vragenlijsten in. Het doel is 4-ledig:

 • nagaan welke factoren mensen gevoelig maken voor het ervaren van stress (via vragenlijsten)
 • de geldigheid van dergelijke vragenlijsten nagaan
 • de juistheid van kerntalentenontdekking nagaan (via een interview)
 • nagaan of er een foutenmarge in het interview vervat zit

Je deelname vergt wel wat inspanning. Daarom ontvang je achteraf -als dank- een resultatenrapport waarmee je zicht krijgt op je aangeboren talent, je sterke punten en je potentieel. Doen! VUB-prof. dr. Elke Van Hoof en haar studenten zullen je dankbaar zijn.

 

Een totaal andere weg inslaan op professioneel gebied doe je best voor je 40ste. Of kan het nog tot je 50? Of speelt leeftijd helemaal geen rol, en kan het altijd? Laat ons weten wat jij denkt!

Vuilnisman, foto shutterstock

 • Gestigmatiseerde beroepen vertonen vaak grote arbeidsfierheid (Express)
  Mensen die een beroep uitoefenen dat op weinig aanzien in de maatschappij kan rekenen, zijn toch niet ongelukkiger dan de rest. Wetenschappers aan de Arizona State University ontdekten dat dit komt omdat er in de plaats van aanzien een sterke werkcultuur en grote onderlinge solidariteit wordt ontwikkeld.

 • Helft werklozen pessimistisch over kansen (De Morgen)
  Bijna de helft van de werklozen (45,9 procent) toont zich pessimistisch wanneer het op zijn of haar kansen aankomt om nieuw werk te vinden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Fondation Travail-Université (FTU).

 • Richard Branson Announces Unlimited Vacation Policy for Virgin Staffers (Entrepeneur - engels)
  Bij Virgin in de US en UK krijgen de kaderleden onbeperkt vakantie, zo blijkt uit een voorpublicatie van een nieuw boek van baas Richard Branson. Er is echter ook een maar: ze mogen enkel verlof nemen als al het werk klaar is.Bedrijven die er al mee experimenteerden (Netflix, Foursquare, Tumblr) beweren dat de hoeveelheid opgenomen verlof ongeveer gelijk blijft.

 • Nergens zoveel subsidies voor bedrijfsauto’s als bij ons (De Standaard)
  Geen enkel ander land is fiscaal zo mild voor bedrijfswagens als België. Een bedrijfswagen krijgt in België een maandelijkse fiscale subsidie van 230 euro. Dat is een wereldrecord.

 • ‘Robots kosten ons 2 tot 3 miljoen banen’ (NRC Q)
  Dag accountants. Dag verzekeringsagenten. Dag laboranten en dag elektriciens. Automatisering en robotisering kunnen op termijn 2 tot 3 miljoen banen kosten in Nederland. Dat zegt Deloitte na een analyse van de technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

 • VDAB: 'Niet besparen, wel meer taken' (Knack)
  De VDAB ontsnapt in grote mate aan de Vlaamse besparingen, maar de arbeidsbemiddelingsdienst zal wel meer moeten doen voor hetzelfde geld.