U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - november 2014

Centjes tellen. Foto: shutterstock.

 • De Salarisenquête 2014: de opmerkelijkste resultaten (Vacature)
  Uit de enquête, ingevuld door ruim 33.000 Belgische werknemers, blijkt dat de gemiddelde Belg 3.261 euro bruto verdient per maand, of 2.068 euro netto. Tweeënzestig procent van de werknemers verdient minder dan dit gemiddelde. Dit en meer resultaten uit de tweejaarlijkse salarisenquête van Vacature en de KU Leuven.
 • Zal 'Facebook at Work' de bedrijfswereld omver blazen? (Jobat)
  In de Financial Times lekte uit dat Facebook in het geheim werkt aan 'Facebook at Work', een nieuwe dienst die de samenwerking tussen collega’s bevordert door te chatten, online te vergaderen en contacten te beheren. Het doel van de sociaalnetwerkreus is binnen te treden in de bedrijfswereld waar spelers als LinkedIn, Google en Microsoft de markt domineren. Toch zal dit niet evident zijn.
 • "16.900 mensen verliezen inschakelingsuitkering in januari" (De Morgen)
  Volgens een nieuwe raming van de RVA zullen begin volgend jaar 16.900 mensen hun inschakelingsuitkering verliezen. Dat is een uitkering voor jonge schoolverlaters die niet meteen werk vinden. De regering-Di Rupo beperkte het recht op een inschakelingsuitkering tot 3 jaar en die periode loopt op 1 januari af.

 • Derde Spaanse werknemers verdient 752 euro per maand (De Standaard)
  Bijna de helft van de werknemers in Spanje verdient minder dan 1.000 euro per maand. Een derde van de werkenden werkt zelfs onder het minimumloon. Dat blijkt uit salariscijfers van het Spaanse ministerie van Financiën.

 • Unizo: "30-urenweek? Te gek voor woorden!" (De Morgen)
  Vrouwenbeweging Femma is niet te spreken over de uitspraken van Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van ondernemersorganisatie Unizo. Volgens Van Eetvelt is het combineren van werk en gezin maar voor de minderheid van de vrouwen een echt probleem. "Pardon?", luidt het bij Femma.

 • Bruggepensioneerden moeten terug naar België komen (De Standaard)
  De regering-Michel voorziet dat alle werklozen tot hun 65ste beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Uit een ontwerpnota van minister van Werk Kris Peeters (CD&V), die de sociale partners gisteren ontvingen en die De Standaard kon inkijken, blijkt dat bruggepensioneerde zestigplussers die in het buitenland leven, terug naar België moeten verhuizen.

Lees je een goed boek, geniet je van je favoriete muziek of bel je het liefst vrienden en familie op en praat je de tijd vol? Laat het weten!

Moeder/vader en kind. Foto: shutterstock.

 • Is dit dan Quality Time? (Charlie Mag)
  "Een fulltime job combineren met een gezin, ik kon het niet. Of nee, ik moet hier toch nuanceren: ik kon het wel, maar het was niet gezellig. Het had niets meer te maken met de droom die ik ooit had. Ik zou een warme moeder zijn, we zouden elke dag heerlijk eten, mijn kinderen zouden altijd zoetjes braaf zijn. De realiteit was: ik was doodop." blogpost van Libelle-redacteur Ilse Heremans weekt veel discussie los. Bijvoorbeeld:
  • Pauzeknop nog niet populair genoeg (De Morgen)
   Een 45-jarenplan voor vrouwen met een carrière én een kind, dat stelt journaliste Ilse Ceulemans voor. De redenering? Eerst veel werken, vervolgens tien jaar gas terugnemen om dan tot aan je pensioen opnieuw te knallen. "Lovenswaardig, maar niet realistisch", reageren arbeidsexperts.

  • Werken is wat mij gelukkig maakt en ik ben er beter in dan in strijken (De Morgen)
   "Hard werken maakt geen slechte moeder", Famke Robberechts is hoofdredacteur van maandblad Goed Gevoel en reageert. "Vrouwen laten hun hersenen niet achter op de bevallingstafel", zegt ze.

  • Zo maak je de combinatie carrière en gezin werkbaar (De Morgen)
   Jonge mannen en vrouwen hebben naast hun carrière te weinig tijd over voor hun gezin en kinderen. Om ambities op werkvlak toch met een kwaliteitsvol gezinsleven te kunnen verenigen, moeten zowel de arbeidsmarkt als de samenleving een aantal aanpassingen doorvoeren. Maar wat kunnen overheid, werknemers en bedrijven concreet doen?

 • Overheid zet jongeren in de kou (De Morgen)
  De wettelijke verplichting om minstens 3 procent schoolverlaters aan te werven, wordt door steeds minder bedrijven en overheidsinstellingen nageleefd. Zeker in de laatste jaren is er een grote terugval in het aantal bedrijven dat de maatregel volgt: van 87 procent in 2008 tot 81 procent in 2013.

 • Facebook for Work wil bedrijfsvloer innemen (ZDNet)
  Volgens anonieme bronnen van de Financial Times werkt Facebook aan een nieuwe website: Facebook for Work. Hiermee kunnen bedrijven het sociale netwerk beter inpassen in hun werking de concurrentie aangaan met Google (Google+), Microsoft (Yammer) en LinkedIn.

 • Vergaderen? Stop ermee! (Een Vandaag)
  Verveeld achterover hangen, elkaar vliegen afvangen en uiteindelijk niets besluiten. Vergaderen haalt vaak het slechtste in mensen naar boven, zegt journaliste Ellen de Bruin. Ze zijn een aanslag op je creativiteit en kosten heel veel tijd, geld en levensvreugde. Stop ermee!

 • De 6 fouten die Vlamingen nog steeds maken op LinkedIn (De Tijd)
  "We zijn een natie van netwerkers (althans dat beweren we). Ondertussen zijn we meer dan 2,3 miljoen Belgen op LinkedIn, waarvan er velen een opleiding of presentatie hebben gekregen en toch slagen we er in om het nog steeds verkeerd te doen."

 • Migranten vinden bijna nergens moeilijker werk dan in België (De Redactie)
  Bijna nergens in Europa is de tewerkstellingsgraad van buitenlanders lager dan in België en de situatie verslechtert zelfs nog. Een van de belangrijkste oorzaken is de ongelijkheid in het onderwijs, zegt de Organisatie voor Samenwerking en Ontwikkeling in Europa (OVSE).

 • Hoe gelijk zijn man en vrouw op Belgische werkvloer? (Jobat)
  Genderongelijkheid krimpt geleidelijk aan wereldwijd . Van de 111 landen die in 2006 al aan een globaal onderzoek deelnamen, boekten er 105 vooruitgang. Ook België schoof een plaatsje op naar boven op de wereldranglijst voor gendergelijkheid en staat nu op de 10e plaats.

Zelf ook een interessante link gevonden? Laat het ons zeker weten, hier in de reacties of met een mailtje naar moderator@vdab.be.

Elke maand de eindjes aan elkaar knopen, en zelfs nog wat over hebben om je spaarvarken te plezieren. Kan jij dat, met je huidige inkomen? Of heb je het daar best moeilijk mee? Laat het weten!

Lege portefeuille, foto shutterstock

 • Slecht betaalde baan houdt velen definitief gevangen (Express)
  Slechts 37% slaagt erin te ontsnappen aan een laagbetaalde baan. Vooral vrouwen, ouderen en deeltijds werkenden slagen er niet in zich nadien nog te verbeteren, zo blijkt uit een onderzoek in Groot-Brittannië.

 • Werkzoekenden bereiden zich amper voor op sollicitatiegesprek (Intermediair)
  Sollicitanten nemen weinig tijd om zich voor te bereiden op een gesprek. Bijna twee derde doet dat in minder dan een uur. Slechts 6% maakt meer dan twee uur tijd vrij om zich zo goed mogelijk te presenteren bij een nieuwe organisatie, zo beweert het jaarlijkse kandidatenonderzoek van uitzendorganisatie Unique.

 • De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België (IVGM)
  Mannen verdienen nog steeds 10 procent meer dan vrouwen. Dat blijkt uit het nieuwste Loonkloof-rapport 2014 van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Op langere termijn neemt de loonkloof wel af.

 • Werkenden ploffen 's avonds uitgeblust op de bank (Personeelsnet)
  Bijna twee derde van werkend Nederland heeft na het werk geen energie meer over en zakt uitgeput op de bank. Zo blijkt uit een stresstest van het Fonds Psychische Gezondheid, die door meer dan 74.000 mensen is ingevuld.

 • Brussel spoort werkloze jongeren actief op (Nieuwsblad)
  Samen met de VDAB zal de stad Brussel werkloze NEET-jongeren (not in education, employment or training) actief opzoeken in de Brusselse wijken. De VDAB trekt 4,1 miljoen euro uit de verloren jongerengeneratie in de Brusselse wijken op te sporen en hen vervolgens te motiveren voor een opleiding, stage en een job.

 • Muyters schroeft tewerkstellingspremie voor 50-plussers terug (Het Laatste Nieuws)
  De "premie 50+" of de tewerkstellingspremie die het voor werknemers aantrekkelijker moet maken om 50-plussers in dienst te nemen, wordt deels teruggeschroefd vanaf 1 januari 2015. Voor de 50- tot 55-jarigen die minder dan een jaar zijn ingeschreven als werkzoekenden verdwijnt de premie.

Hoe lang ben jij bereid te pendelen voor een job? Maximum een uur per dag. Een à twee uur per dag, of dagelijks meer dan drie uur? Laat het ons weten!

Zondag 16 november is het Internationale Herdenkingsdag voor verkeersslachtoffers. Een dag waarop Rondpunt  -een organisatie die verkeersslachtoffers opvangt- elk verkeersslachtoffer herdenkt dat in 2013 het leven liet, of gewond raakte in een verkeersongeval.

Hoe doen ze dat? Door gedurende 384 seconden alle verkeer te stoppen op het kruispunt van de Mechelsesteenweg (N1) en de Hovestraat in Edegem. Dat is één seconde per dodelijk slachtoffer in Vlaanderen. Toon je solidariteit en doe mee!

 

Internationale Herdenkingsdag 16 november 2014 from Rondpunt vzw on Vimeo.

Vuilnisophaler, foto shutterstock

 • Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers (De Correspondent)
  Natuurlijk verdienen vuilnismannen niet meer dan bankiers, zo wil het de markt van vraag en aanbod. Maar mischien verdienen ze het wel meer te verdienen?Interessant essay van Rutger Bregman over jobs die er toe doen.
 • 15 tips om het pendelen aangenamer te maken (Vacature)
  Files, vertraging, ergernis, stress … Nee, pendelen is bepaald geen pretje. Toch is het de dagelijkse realiteit voor 11,4% van de Belgische werkende bevolking. Vacature geeft je een reeks tips om je pendeltocht – of die nu met de auto of met het openbaar vervoer is – zo aangenaam mogelijk te maken.

 • Schoolverlaters slecht voorbereid op arbeidsmarkt (De Standaard biz)
  Slechts 1 op 3 schoolverlaters vindt dat het onderwijs hen goed heeft voorbereid op de werkvloer. Maar ook oudere werknemers maken zich zorgen: 6 op de 10 vrezen dat hun kennis ontoereikend is om langer te werken. Dat blijkt uit een studie van Tempo-Team.

 • Brein veroudert sneller door ploegendienst (De Morgen)
  Werken in ploegendiensten kan schadelijke gevolgen hebben voor het kortetermijngeheugen, de snelheid van informatieverwerking en het algehele cognitieve functioneren. Dat blijkt uit een Europese studie die deze week in het British Medical Journal (BMJ) verschijnt.
 • Regering schrapt uitkering van langdurig zieke werklozen (De Standaard)
  Vanaf 2015 krijgen langdurig zieke werklozen geen uitkering van het Riziv meer bovenop hun werkloosheidsuitkering.

 • The questions potential employers want you to ask in an interview (Mashable)
  Als de interviewer aan het einde van een jobgesprek vraagt "Heb je nog vragen voor ons?", wat wil hij dan horen? Het loont de moeit daar voor je gesprek al eens goed over na te denken.

klavertje vier, foto shutterstockGuido in het MagEzine: "Het is allemaal heel goed gegaan tot ik ongeveer 13 jaar was. Een onbezonnen lagere schooltijd, en het avontuur van de eerste jaren humaniora. Nadien is het nooit meer echt verdwenen. En ik ben er me onlangs weer erg bewust van geworden.

Faalangst. Kent u dat? Denken dat het elk moment kan misgaan en dat het spelletje uit is. Bij mij leidt het dikwijls tot niet inleveren van teksten. Liever een deadline missen of zelfs niets opleveren, dan de mogelijkheid vergroten dat ik eindelijk ontmaskerd word als zijnde niet zo getalenteerd als ik soms wel eens zou durven dromen.

In de humaniora was ik een primus in de Latijnse, maar toch dacht ik bij elk rapport dat het het laatste goede zou zijn. De periode nadien zou aan mijn geluk een einde komen. Doodsangsten, klamme poten en gedonder in de kop.

De universiteit was niet veel beter. Jaar na jaar geluk gehad en door de mazen van het eliminatienet geglipt. Examens afgelegd met ware doodsverachting en berusting in een bijzonder kortstondige academische carrière.

Ik hoopte dat het beter zou gaan eens ik aan het werk was. Het ongeluk wil dat ik voor een bedrijf ging werken waar ik blootgesteld werd aan zeer veel klantencontact, en elk van die contacten leek op een mondeling examen.

Honderd, duizend keer ben ik gestorven. In mijn auto, voor de deur van dit of geen bedrijf, getwijfeld om rechtsomkeer te maken en de klant te laten zitten. Met loden schoenen toch maar begonnen, om nadien opgelucht te zijn, dat ze niets door hadden en dat ik weer eens uitstel van executie had gekregen.

Het is niet alleen wat je zelf denkt. Het heeft er ook mee te maken dat ik ongeveer iedereen in mijn omgeving continu slimmere dingen zie opmerken en bedenken. En dan voel ik mij klein worden. Waarom heb ik daar niet aan gedacht? Wat moeten die wel niet van mij denken? Dat krijg je er met geen stokken uit. En het ergste van alles? Niemand ziet het aan me! Het lijkt alsof ik door het leven fiets.

En nu heb ik het erger dan ooit te voren. Ik heb namelijk een boek geschreven. Over Storytelling. Dat op zich is al iets waarvan ik herhaaldelijk gedacht heb, dat het een vergissing was. Anderen zijn beter geplaatst dan ik, om zoiets te doen. Ik had beter geluisterd naar mijn instinct. Het schrijven was al een verzoeking, omdat ik het nooit goed genoeg vond. Maanden heb ik de oplevering van dat manuscript voor me uit geduwd.

Maar dat is enkel het begin. Want nu is het op de markt en beginnen mensen het te lezen. Ik sterf duizend keer bij die gedachte. Tot je hier en daar een reactie opvangt. ‘Dat het toch best vlot leest’, ‘Dat het interessant is’… Weer eens geluk gehad, maar bij het volgende boek zal het misgaan. Dat weet ik nu al.

Of zou ik dat gevoel nodig hebben om überhaupt iets te presteren? Dat kan ook natuurlijk."

Lig jij soms wakker omdat je piekert over je werk? Of laat jij professionele beslommeringen je nachtrust niet verstoren? Laat het weten!