U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - december 2014

Tattoos op het werk. Foto: shutterstock.

 • Ink blots (The Economist - engels)
  Tattoo's, excuus "body art", wordt almaar populairder. Maar weinig werkgevers zijn er tuk op. Wat doen tattoo's met je kansen op een job?

 • Werken om te leven, of leven om te werken (Canvas)
  De tweede aflevering van het filosofische programma "Het Voordeel van de Twijfel", ging in op de vraag "Zouden we met zijn allen niet beter wat minder werken?". Volgens de Nederlandse historicus Rutger Bregman is minder werken zelfs de oplossing voor (bijna) alles.

 • The millennial job paradox: America’s next great generation loves the city — but can’t work there (Salon - Engels)
  De jongste generaties houden van en willen wonen in de stad, maar dat is niet waar de jobs naartoe gaan. Toch in Amerika.

 • Hoe herken en voorkom je een burn-out? (De Morgen)
  Wat is een burn-out eigenlijk, waardoor wordt het veroorzaakt, wat zijn de exacte symptomen en vooral: wat kunnen we doen om een naderende burn-out tegen te gaan?

 • Een traan voor Ford (De Redactie)
  "Ford was er, en het leek alsof Ford er altijd zou blijven. Die illusie liep zelfs door na de aankondiging van de sluiting. Eens het sociaal plan er was werd er naarstig verder gewerkt. Tegen beter weten in misschien. ... 14 284 000. Veertien miljoen tweehondervierentachtigduizend auto’s. Dat hebben de mensen hier in Genk gemaakt."

 • Waarom goede werknemers belonen niet rendeert (De Morgen)
  Bedrijven proberen hun werknemers te motiveren door wie goed presteert te belonen met een bonus. Maar dat systeem is inefficiënt, zegt organisatiespsycholoog dr. Kilian Wawoe van de VU Amsterdam. "Beter dan de top te belonen, zouden we ons richten op het aanscherpen van werknemers die het minder goed doen."

 • De 35-uren week: goedkoop en efficiënt (Express)
  De introductie van de 35-urige werkweek in Frankrijk, bijna vijftien jaar geleden onder impuls van de socialistische minister van arbeid Martine Aubry, heeft minstens 350.000 banen gecreëerd met een bijzonder lage kostprijs voor de overheid. Dat is de conclusie van een evaluatie van het systeem door een Franse parlementaire commissie.

Werk jij tussen Kerstmis en Nieuwjaar? Of staat deze periode voor jou gelijk aan rust, en feest met je familie? Laat het ons weten...

Pendel je regelmatig met het openbaar vervoer naar je werk? En heb je een hoffelijkheidstip die je graag wil delen? Laat ons weten welke!

Wijnglazen. Foto: shutterstock.

 • Na het glazen plafond: de ‘kleverige vloer’ (De Standaard)
  Het ‘glazen plafond’, waardoor vrouwen minder kansen krijgen dan mannen om op te klimmen op de professionele ladder, kennen we intussen al. Maar diezelfde vrouwen blijken nu ook minder snel dan mannen een eerste promotie te maken. ‘Kleverige vloeren’, zo wordt het fenomeen genoemd.
 • The Invasion Of Wearables In The Workforce (Techcrunch)
  Van Google Glass tot Apple Watch, slimme horloges, brillen, kleren... ze komen eraan. Welke kopzorgen of kansen brengen deze nieuwe toestellen als ze ook op het werk gaan beginnen opduiken?

 • Women at Work: A Guide for Men (The Wall Street Journal - Engels)
  Joanna Lipman betoogt dat er meer dan genoeg carrière-advies aan en voor vrouwen is gegeven. Maar dat er dringend nood is aan advies voor en aan mannen. Over wat ze niet weten over vrouwen.

 • The case for work-death balance (Fast Company, engels)
  Over de dood praten is moeilijk. En op het werk al zeker. Dat moet anders, vertelt Rebecca Greenfield, die bij Fast Company begon te werken op de dag dat ze hoorde dat haar moeder stervende was.

 • ‘Zit hier al iemand?’ De hel die flexplek heet (NRC)
  "De strijd om een flexplek op kantoor is een strijd op leven en dood geworden. Had iedereen vroeger zijn eigen plekkie met een wrakkig bureau en wat rotte mandarijnenschillen, tegenwoordig zwoegt de kantoortijger met rolkoffers vol dossiers en een loodzware laptop door de gangen met het mantra ‘zit hier al iemand’."

 • Sleep deprivation is killing your career (Quartz, engels)
  Laat doordoen of supervroeg opstaan - en dus slaap opofferen - voor het werk komt je productiviteit enkel op ultrakorte termijn ten goede. Het gebrek aan slaap wreekt zich daarna onvermijdelijk door zijn slechte invloed op je humeur, je concentratievermogen, en zelfs je vermogen om diep na te denken.

Lampen. Foto: shutterstock.

De acceptatie van een idee hangt meer af van het type leidinggevende dan van de inhoud van een idee. Dat blijkt uit het interessante doctoraat van Roy Sijbom, Assistant Professor bij de universiteit van Amsterdam. 

Wat bepaalt de acceptatie van een idee?

De inhoud van het idee is op zichzelf niet altijd doorslaggevend. Belangrijker is of de leidinggevende aan wie je het idee voorlegt, bereid is bij te leren. Sijbom voerde experimenten uit onder 458 Nederlandse studenten in een leidinggevende rol en nam vragenlijsten af onder 394 leidinggevende Amerikanen.

Tijdens de experimenten moesten de proefpersonen bedenken hoe ze een nieuw product in de markt gingen zetten. Een vooraf geïnstrueerde ‘ondergeschikte’ droeg vervolgens een betere manier aan om dit te doen dan het plan dat de leidinggevende proefpersoon had bedacht. Vervolgens observeerden de onderzoekers hoe de proefpersoon hierop reageerde.

Twee typen leidinggevenden

De resultaten laten zien dat leidinggevenden met performancedoelen –leiders die de beste willen zijn en hun kennis en vaardigheden willen demonstreren tegenover medewerkers– sneller geneigd zijn creatieve ideeën van ondergeschikten in de kiem te smoren. ‘Managers die graag hun superieure vaardigheden willen demonstreren, vinden het moeilijk om van ondergeschikten te horen dat bepaalde zaken op de werkvloer voor verbetering vatbaar zijn,’ vertelt Sijbom. ‘Ze zien in de door medewerkers aangedragen ideeën een bedreiging voor hun leiderschapsreputatie.’

Dit in tegenstelling tot leidinggevenden die bij zichzelf ruimte voor verbetering zien en nieuwe kennis en vaardigheden willen opdoen (gericht op ‘mastery’). Zij staan wel open voor suggesties van werknemers. Ze benutten creatieve ideeën van anderen om er vooral zelf van te leren. Het maakt daarbij niet uit of degene die het idee aandraagt een ondergeschikte is of een meerdere. Een performance-leidinggevende is juist vooral geneigd om enkel ideeën aan te nemen van zijn of haar meerdere.

Vriendelijke toon

Is het dan bij voorbaat kansloos voor een werknemer om een idee te pitchen bij een leidinggevende die met name op de eigen prestaties is gefocust? ‘Nee, dat niet.’ aldus Sijbom. ‘Het type baas met de focus op performance is extra gevoelig voor de toon waarop medewerkers creatieve ideeën communiceren. Een vriendelijke toon kan daarbij al wonderen doen, blijkt uit mijn onderzoek.’ Ook is het in het belang van de werknemer om bij de toelichting op het idee zo min mogelijk te wijzen op problemen die er aan ten grondslag liggen, maar vooral te focussen op de bruikbaarheid van het idee.

Dit artikel verscheen op http://www.mensenkennis.be/. Dit is een wetenschapsblog over psychologie van de Gentse Alumni Psychologie. Bedoeling is om wetenschappelijke kennis over psychologie toegankelijk te maken voor het brede publiek. 

Wil je meer info over het doctoraat van Roy? Mail naar r.b.l.sijbom@uva.nl.

Wijnglazen. Foto: shutterstock.

 • Zo blijf je (stiekem) nuchter op een feestje (Het Nieuwsblad)
  Wetenschappers van de Amerikaanse North Carolina State University interviewden voltijdse werknemers die nooit alcohol dronken. "Drinken is een belangrijk deel van de werkcultuur, en als een outsider beschouwd worden kan je professioneel schaden", zegt professor Lynsey Romo, hoofdauteur van de studie. Maar er zijn genoeg manieren om nuchter te blijven zonder het ‘party pooper’-etiket opgekleefd te krijgen.

 • Duitsland wil verbod op contacteren van werknemer na kantooruren (Express)
  Het moet aan Duitse bedrijven verboden worden om hun werknemers buiten de traditionele arbeidsuren te contacteren. Dat heeft Andrea Nahles, Duits minister van arbeid, gezegd. Het verbod is onderdeel van maatregelen die het stressprobleem bij Duitse werknemers aanpakken.

 • Werkgevers gebruiken sollicitanten als proefkonijn (Intermediair)
  Recruiter Freek van Kraaikamp legt uit waarom het zo lang duurt voor je een terugkoppeling op je sollicitatie krijgt, áls je die al krijgt. Er zijn online onderzoeken te vinden die spreken over een aanhoudend stiltepercentage van 94 procent. Wat gebeurt er achter die heimelijk gesloten deur waarachter de beslissing wordt genomen?

 • Check hooguit drie keer per dag je mail (ZDNet)
  Dat e-mail voor stress zorgt, zal niemand verbazen. Die stress komt echter niet alleen voort uit de hoeveelheid mails die je krijgt, ook de frequentie waarop je ze nakijkt speelt een rol. Dat ontdekten onderzoekers aan de universiteit van Britisch Columbia.

 • Hoe de computer onze werkplek veranderde:

Hoeveel spendeer jij dit jaar aan kerstcadeau's? Maximum 50 euro, maximum 100 euro, of zeker meer dan 100 euro? Laat ons iets weten!

Jongleerstokken. Foto: shutterstock.

Gepost op 4 december 2014

In een groene omgeving, in een bruisende stad of zo dicht mogelijk onder je eigen kerktoren? Laat het ons weten!

Tiramisu. Foto: shutterstock.Guido schrijft in het MagEzine: "Een café in Leuven. De meisjes achter de toog zijn niet bijster geïnteresseerd in de klanten. Dat voel je. Aan hun houding en aan de manier waarop ze zichzelf monsteren en bezig zijn met hun smartphone. Aan de manier ook waarop ze de helft van het etablissement gebarricadeerd hebben met ‘gereserveerd’-bordjes. Ook al zijn er totaal geen klanten en zitten die er ook niet aan te komen.

Dat scheelt in het op- en afruimen en het totaal aantal gelopen kilometers op het einde van een dag. Ik heb daar begrip voor. Anderzijds. Er is niks prettiger dan dag in dag uit hard te werken voor het succes van een zaak. Als je ’t voor die van jezelf doet merk je dat. Als je ‘t voor die van een ander doet, zou het geen verschil mogen maken. Als je dat niet kan opbrengen, moet je maar iets voor jezelf gaan beginnen. Iemand betaalt tenslotte je loon. Er is niet zoiets als een luizenjob, er zijn alleen jobs die luizig uitgevoerd worden. En dat meen ik.

Wat er ook van weze, de attitude van de meisjes was echt niet van die aard om de sfeer te verbeteren. Alsof ze niet wilden werken, en hun klanten in een klein hoekje van de zaak op een hoopje dreven. Wij zaten er als nerveus vee, te dicht op elkaar, ongemakkelijk, niet communicerend ook.

We voelden ons vermoedelijk allemaal wat bekocht. Ik had het café gekozen om er te kunnen werken, niet om op de vingers gekeken te worden door een aantal koffieslurpende dametjes. Hoeveel sympathie ik daar voor het overige ook voor heb, nu even niet. En de anderen hadden die plek gekozen omwille van het somptueuze interieur, om de ruimte, om honderden redenen. Efficiëntie was er misschien ook één van, en zelfs dat werkte niet. Sommige klanten werden gewoon genegeerd. Een simpele koffie bestellen leek op een heuse calvarietocht om de aandacht te vangen.

We werden er allemaal knorrig van: de serveuses zouden allicht binnen het uur gelyncht worden. En toen gebeurde het onwaarschijnlijke…

Twee mensen bestelden een tiramisu. En het moet gezegd, het zag er verrukkelijk uit. Smakelijk en om gulzig van te eten. Van de slag gingen alle blikken naar dat tafeltje. Daar gebeurde het, daar was het echte geluk te vinden. Het dessert deed zijn naam eer aan: het zorgde ervoor dat we ons weer beter voelden. We begonnen met elkaar te praten. De tiramisu als 'conversation starter'. Er werden er nog meer besteld her en der, en er werd gelachen. En gebabbeld. 

Geluk zit soms in een klein hoekje. Soms is dat gewoon een dessert. Meer heb je niet nodig.

Het enige jammere is dat die meisjes nu denken dat hun aanpak werkt. Want de verkoop zal alleszins indrukwekkend geweest zijn. Alhoewel, stel je voor dat ze het kunstje voor een echt volle zaak hadden kunnen doen? We zullen het nooit weten…"

Wetenschapsjournaliste Ellen De Bruin trekt al een paar jaar ten strijde tegen onze vergadercultuur. Haar advies vat ze samen in de titel van haar nieuwste boek: “Vergaderen? Niet doen!” 

Vind jij vergaderen ook zinloos? Of kunnen vergaderingen voor jou wel zinvol zijn? Vertel het ons!

Pingpong. Foto: shutterstock.

 • Nieuws: pingpong als netwerktool (Jobat)
  Een paar pingpongtafels, flink wat balletjes en een stel palletjes. Meer heb je volgens de jonge ondernemer Mathieu Claeys en zijn bedrijfje "Filsdepalette" niet nodig om succesvol te netwerken. Het idee haalde hij uit Californië. De eerste test op Vlaamse bodem was veelbelovend.

 • Steeds minder werknemers van 'foute kant van de Schelde' welkom in Antwerpse bedrijven (De Morgen)
  De Schelde die de regio rond Antwerpen in tweeën splijt, vormt door het verkeersknooppunt op de Antwerpse ring steeds meer een fysieke barrière. Verschillende bedrijven klagen aan dat ze niet meer rekruteren aan de 'andere' kant van de rivier.

 • 16 tips om 90% van je werk ‘s ochtends al gedaan te krijgen (Express)
  16 slimme productiviteitstips die er voor zouden zorgen dat je 's middags kan gaan lunchen, in de wetenschap dat het grootste deel van je werk al achter de rug is.

 • Ademhalingsoefening tegen stress (Ook getest op mensen)
  Kan je je stress op het werk verminderen, simpelweg door twee maal per dag een ademhalingsoefening te doen? Het één-programma "Ook getest op mensen" deed de test met 3 mensen die in de horeca werken en dagelijks onder zware druk staan.

 • Opleidingscheques amper nog voor hoogopgeleiden (De Standaard)
  In 2010 zette de Vlaamse regering al flink het mes in de opleidingscheques. Conform het Vlaams regeerakkoord wordt het het budget teruggebracht van 8,6 naar 6 miljoen euro per jaar. Opvallend is dat het vooral voor hooggeschoolden heel moeilijk wordt om de cheques nog aan te vragen. 

 • CM waarschuwt: We werken ons kapot (Het Nieuwsblad)
  Afgelopen jaar zijn we een stuk ongelukkiger geworden op het werk. Vier Vlamingen op de tien noemen hun job onomwonden ‘erg belastend’. Dat blijkt uit de Geluksbarometer van de Christelijke Mutualiteiten.

 • Should I Quit? (BBC)
  Kan je maar niet beslissen of het moment gekomen is om je job op te zeggen? Deze flowchart kan misschien helpen.