U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - januari 2015

 • This Is The Ultimate Routine For A Perfect Work Day (Huffington Post - engels)
  Als de perfecte verhouding 52 minuten werk gevolgd door 17 minuten rust is, hoe ziet de perfecte werkdag er dan uit? Zo dus:

 • Antwerpse discotheek eist facebooklogins van werknemers (Datanews)
  Discotheek Roxy heeft een wel zeer bijzondere manier om feestgangers te overtuigen. Het bedrijf dringt er bij personeelsleden op aan om hun facebooklogin te overhandigen om zo promotie te voeren. De FOD Werk keurt de praktijk af.

 • Belg mag 10 feestdagen vieren per jaar: wie doet beter, wie slechter? (Moneytalk / Knack)
  Een Belg kan ieder jaar genieten van 10 feestdagen. We breken geen records met dat cijfer, maar we mogen ook niet klagen. Het statistiekenbureau Mercer heeft het aantal feestdagen die werknemers wereldwijd krijgen in kaart gebracht.
 • Applying for jobs without experience? Here's how to build and sell your skills (Guardian - engels)
  Solliciteren voor een job zonder echte ervaring? Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen.

 • Rot op met je stabureau. Ik lig liever. (NRC)
  "Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik sta altijd wat wantrouwend tegenover nieuwe kantoortrends waarmee geld verdiend wordt. Je hoort er uiteindelijk nooit meer wat van. Zie de kantoorzitzak, de spraaksoftware voor mensen met rsi, zie de mensen met rsi überhaupt."

 • Heerlijk! Het ik-lig-in-bed-bureau is gearriveerd...(Express)
  De woorden van de NRC-columnist in het vorige artikel waren nog niet koud, of daar kwam het Japanse bedrijf Thanko. Zij hebben met hun Super Gorone Desk een kantoormeubel ontwikkeld dat toelaat om in comfortabele omstandigheden vanuit bed of een ligzetel in het salon te werken.

 • Happy hour tegen burn-out (De Standaard)
  Werkgevers beseffen dat hen vaak schuld treft als hun werknemers met een burn-out kampen. De helft van de bedrijven werkt daarom nu al aan een beleid om het probleem bespreekbaar te maken.

Zelf ook een interessante link gevonden? Laat het ons zeker weten, hier in de reacties of met een mailtje naar moderator@vdab.be.

Guido schrijft in het MagEzine: "Hij was mij al opgevallen, de eerste dag dat ik lesgaf. Stil, iets ouder -maar ik ben slecht in het schatten van leeftijden- en aandachtig. Voor de rest viel hij niet uit de toon. De dresscode bij jonge hogeschoolstudenten is nogal breed, afhangende jeans en lelijke sneakers brengen je een heel eind. Een combinatie van een sweater met een t-shirt maakt het af. De aandacht en de ernst verraadden hem, dat weI, in een groep van gemiddeld twintigjarigen is dat namelijk een uitzondering. Voer voor een ander stukje, dat onvermogen tot concentratie. 
 
Vorig jaar zat er zo ook eentje in de klas. Toen was het een meisje, een vrouw eigenlijk. Want ze had al een kind, en je zag aan alles dat ze niet van plan was om tijd te verspillen. Efficiënt, hardwerkend, en een stuk rijper dan de rest. Ontregelend ook, voor mij dan. Het humorgevoel van 20-jarigen ligt op een heel ander niveau dan dat van 30-jarigen. Niet alleen het humorgevoel, ook de manier van assimileren en begrijpen. 
 
En dan komen we bij mij terug. Echt volwassen kun je mij nog steeds niet noemen. Dat uit zich in gulzigheid, mateloosheid, en ook in dat ene, kleine, immature trekje. Als ik voor een klas sta, wil ik dat iedereen enthousiast is, en mij respecteert voor mijn alles overstijgende expertise, en liefst van al zou ik ook nog willen dat ze mij allemaal een toffe peer vinden ook. Streng maar rechtvaardig, of nonchalant maar briljant. Zoiets. Dat lukt natuurlijk niet. 
 
En het wordt helemaal moeilijk gemaakt als je zo’n element in je klas zitten hebt. De grapjes en kwinkslagen die een hele klas aan ’t lachen brengen, maar die ene ingetogene niet, dat brengt mij op het verkeerde been. Als je dan ernstiger begint, om hem/haar in het geheel te betrekken zie je de aandacht van de rest van de groep wegdeemsteren. Kiezen voor niveau of voor massa. Het is bijna een metafoor voor mijn leven. Een keuze die niet gemaakt kan worden. Toch niet door mij. 
 
En dan geef ik examen, en dan zie je dat die ene kerel niet alleen een pak ouder is, maar over een grote dosis humor beschikt en er zelfs in slaagt om die humor in het examen in te brengen. Dan zie je dat dat meisje hyperprofessioneel en gedreven is. En dan wordt alles gewoon duidelijk. Je moet die mensen niet meer coachen, die doen dat zelf wel, en die andere, die hebben nog minstens tien jaar tijd om op dat zelfde niveau te geraken. En sommigen zitten daar zelfs nu al, afgaand op hun examenprestatie. 
 
Kwaliteit, daar moet je voor gaan, en dat moet je kunnen laten rijpen. Met geduld, omkadering en veel vertrouwen, en dan komt alles goed." 

Een basisinkomen voor iedereen... Een goed idee of niet? Vertel het ons!

 • Pendelen naar Brussel wordt altijd maar erger (Newsmonkey)
  In vergelijking met twee jaar geleden zijn 9 op 10 werknemers dagelijks een kwart langer onderweg naar onze hoofdstad. En dus trekt werkgeversfederatie Agoria aan de alarmbel, want bedrijven in het Brusselse ondervinden steeds meer moeite om hun werknemers te houden.

 • BSO-diploma geeft voorsprong op arbeidsmarkt (Jobat)
  Wie het middelbaar onderwijs verlaat met een BSO-diploma op zak, heeft meer kans om snel een job te vinden dan schoolverlaters met een ander diploma. Dat blijkt uit onderzoek van het Leuvense Steunpunt Studie- en Schoolloopbanen.

 • We willen het liefst een baas die niet te bazig is (Nrc)
  De oude baas is niet meer. De man in (drieknoops) pak die met “meneer” en “u” moet worden aangesproken. Wiens kamerdeur alleen door hemzelf of zijn secretaresse mag worden geopend. Waar geen werknemer uit zichzelf op af durft te stappen tijdens de nieuwjaarsborrel. Sterker nog, over een paar jaar hebben bedrijven wellicht geen ‘echte’ baas meer. Dat is de belangrijkste uitkomst van het Nationaal Leiderschapsonderzoek in Nederland.

 • ‘Nederlandse werklozen moeten vaker in België solliciteren’ (Vandaag)
  ‘De mensen gaan wel voor benzine, koffie en thee de grens over. Dat kunnen ze ook voor hun werk doen’, vindt de Nederlands-Limburgse gedeputeerde van Economische Zaken Twan Beurskens. Hij wil werklozen dan ook aanzetten om te solliciteren in België en Duitsland.

 • 37 Ways to Be Happier at Work ASAP (The Muse, engels)
  37 tips om gelukkiger te zijn op het werk.

 • Een eenvoudige manier om opnieuw werk te vinden (Express)
  Uit een experiment met mensen die recent hun job waren verloren blijkt dat de mensen die hun gedachten en emoties omtrent het kwijtspelen van hun job aan het papier hadden toevertrouwd sneller opnieuw werk vinden dan mensen die over andere zaken schreven of helemaal niet schreven.

Plof je neer in de zetel voor de buis? Profiteer je ervan om tijd te maken voor je hobby's? Of ben jij zo'n sociaal dier dat graag zo vaak mogelijk bijkletst met familie en vrienden? Laat het ons weten!

Leugenaar. Foto: shutterstock.

 • Your Smartest, Most Creative Employees May Also Be Liars (Inc - Engels)
  Als manager moet je weten wanneer je werknemers tegen je aan het liegen zijn. Tomas Chamorro-Premuzic, een professor psychologie uit Londen, deed onderzoek naar welke types van mensen liegen, en hoe er mee om te gaan.

 • 6 redenen om langer te willen werken (Jobat)
  Slechts 5% van de Belgen ziet het zitten om tot z’n 67ste aan de slag te blijven. Volgens Trendhuis zijn de meeste landgenoten eventueel wel bereid om langer te werken, als er tenminste iets tegenover staat.

 • België had nooit zoveel bijklussers (Het Belang van Limburg)
  In 2014 had 4,4 procent van de totale werkende bevolking een tweede job, een recordaantal. In de meeste gevallen gaat het om hoogopgeleide mannen.

 • Werken in 2015 (Vacature)
  Disruptieve innovaties (denk bijvoorbeeld aan Uber in de taxisector), Ontleren (meerwaarde creëren door creatief te zijn, alles wat repetitief is kan toch door computers overgenomen worden) en diversiteit op de werkvloer(vrouwen, allochtonen ... betekenen een meerwaarde). Dat zijn volgens Vacature de trends voor de arbeidsmarkt in 2015.

 • To the Office, With Love (Science of Us, engels)
  De traditionele kantoorjob, vast verband, 9 to 5, wordt almaar zeldzamer. Wat verliezen we als we allemaal vrijheid-zoekende, zelfbeschikkende autonome ondernemers/freelancers worden? Heel wat, betoogt Jennifer Senior.

Moet leren solliciteren een plaats krijgen in het lesprogramma van het onderwijs? En zo ja, hoeveel tijd moeten scholen er volgens jou aan spenderen? Eén lesuur, verschillende lessen...? Laat het ons weten!

ondernemen voor de klas

VDAB neemt deel aan ‘Vlajo Ondernemers voor de Klas’, het grootste onderwijsproject tussen scholen en bedrijven in Vlaanderen, georganiseerd door Vlajo i.s.m. VKW en VKW Limburg. Tijdens een interactieve sessie zal onze gedelegeerd bestuurder Fons Leroy in het Sint-Guido-Instituut te Brussel vertellen over zijn ervaringen in ons bedrijf.

Voor VDAB is dit een ultieme kans om de werknemers van de toekomst beter te leren kennen. Voor de jongeren is dit een mogelijkheid om een accuraat beeld te vormen van ondernemerschap en bedrijfsleven. Door onze deelname hopen we ondernemingszin bij jongeren te stimuleren en hen warm te maken om een eigen onderneming op te starten of het bedrijfsleven in te stappen. Vlajo Ondernemers voor de Klas is een initiatief dat VDAB een erg warm hart toedraagt.

Meer informatie over Vlajo Ondernemers voor de Klas? Surf naar www.vlajo-ovk.be

Ongewenste kussen. Foto: shutterstock.

 • Nieuwjaarszoenen met je collega’s: ja of nee? (Jobat)
  Gelukkig Nieuwjaar! Kom dat ik je drie kussen geef.’ Gaan je haren rechtstaan bij de gedachte alleen al? Voor sommige werknemers zijn de eerste dagen na nieuwjaar een nachtmerrie.

 • Email and the Internet Are the Dominant Technological Tools in American Workplaces (Pew Internet)
  Ondanks de opkomst van talloze andere communicatieplatformen blijft email de meest gebruikte digitale tool op de werkvloer. Ook de vaste telefoon wordt nog altijd belangrijker geacht dan de smartphone.

 • Sollicitatiegesprek: kleine foutjes met grote gevolgen (Intermediair)
  Uit onderzoek blijkt dat één op de drie recruiters binnen 90 seconden weet of hij jou in dienst neemt of niet. Je hebt amper hallo kunnen zeggen. Meer dan genoeg redenen om je eens te verdiepen in die kleine, subtiele factoren die mede bepalen of jouw sollicitatiegesprek succesvol verloopt.

 • The Healthiest Way to Work: Standing vs. Sitting and Everything in Between (Buffer, engels)
  Een dag lang stilzitten aan een bureau is erg ongezond, zelfs even ongezond als een pakje sigaretten roken per dag volgens Dr. David Agus. Elke 20 minuten eens opstaan lijkt een minimum. Hoe bouw je dit in je werkroutine? Of schakel je niet beter over naar een standing desk?

 • The Open-Office Trap (The New Yorker - engels)
  Bijna 70% van de kantoren zijn ingericht als landschapskantoor. Toch is er almaar meer bewijs dat dit type van kantoorindeling niet alleen voordelen meebrengt.

 • 2.500 jongeren falen jaarlijks in lager onderwijs (De Morgen)
  Van de jongeren die het secundair onderwijs zonder diploma verlaten, behaalde een op de drie zelfs geen getuigschrift in het basisonderwijs. Het betekent dat jaarlijks zo'n 2.500 jongeren zonder enige kwalificatie op de arbeidsmarkt terechtkomen. "Het is een vergeten groep in onze samenleving."

Studenten. Foto: shutterstock.

Guido schrijft in het MagEzine: "Heerlijk was het. De school waar ik doceer organiseerde een workshop voor haar studenten rond intrapreneurship. De ondernemer in jezelf wakker schudden. Deel van het traject, en eigenlijk de kroon op het werk, was de interviewronde.

Elke laatstejaarsstudent kwam zichzelf ‘verkopen’ voor een jury. Het is heerlijk om te zien hoe jonge mensen evolueren op nauwelijks drie jaar tijd, van onbeholpen, onzekere bleke figuren tot zelfbewuste karakters, die weten waar ze het over willen hebben, waar ze naar toe gaan en hoe ze hun toekomst voor zich zien.

Natuurlijk zit daar een onwaarschijnlijke brok naïviteit in en is het alles behalve voldragen, maar het is een spectaculair en boeiend moment.

Ontluisterend ook bij momenten. Je ziet enerzijds jongens die zonder schroom zeggen dat ze meer tijd nodig hebben om echt te bepalen wat ze met hun leven aan willen vangen. Wat ik wel kan smaken. Anderzijds zitten er in diezelfde klas ook mensen die hun hele toekomst ophangen aan een aantal materiële doelen. Dan al. Dat vind ik dan weer een beetje griezelig. ‘Ik richt mijn woensdagen nu al in als volwassen mens...’ Letterlijk gehoord.

Ik voel nu al de ontgoocheling. Bij hen, omdat het niet allemaal even eenvoudig blijkt om dat te realiseren. En bij hun omgeving. Omdat mensen die enkel op het materiële ingesteld zijn, nu eenmaal niet de meest interessante zijn om bij te vertoeven. We zullen het een pekelzonde noemen.

De verfrissende openheid ook, van studenten die zorgeloos naar het leven kijken. Gulzig om het te verorberen en daar ook niet terughoudend over zijn. Ze willen losbreken en de wereld veroveren. Grappig en vertederend ook hoe het ontdekken van ‘andere culturen’ en werken in het buitenland, bijna nooit op Tsjetsjenië of Boputhatswana slaat maar veeleer op Londen, Madrid en New York. Andere cultuur…

Het is ook boeiend om bij die mensen te ontdekken hoe hun taalgevoel toeneemt en sprankelend is. Zo was er eentje bij die een geheel eigentijdse invulling gaf over roddelen, toen ze daar op aangesproken werd. ‘Roddelen, tja dat is toch gewoon het controleren van een aantal feiten over iemand die daar op die moment nog niet bij betrokken is?’

Ik weet niet of het Newspeak, Orwelliaans, of gewoon grappig is, maar ik lag in ieder geval plat toen ik het hoorde. Strikt genomen klopt het ook. 

‘Ik heb gehoord dat het uit is tussen de Jos en zijn lief, er waren problemen…’
‘Neen, er waren geen problemen, hij heeft ontdekt dat hij gay is.’
‘Ah zo, ah ja, ik heb het altijd gedacht!’

En de Jos, die weet nog van niets, en wordt later op de hoogte gebracht van de nieuwe feiten in zijn leven."

Schrijf jij je sollicitatiebrieven met de hand? Of zweer je bij getypte brieven? Laat ons weten wat je doet, en waarom!