U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - februari 2015

Hoe evalueer jij? Kan jij kritisch denken? Help je graag mee aan de ontwikkeling van een website en app?

‘Fit in je hoofd, Goed in je Vel’ is een project van de overheid in het kader van suïcide preventie. Het is een website om mentale veerkracht te versterken, voor iedereen ouder dan 16. Online vind je heel wat informatie, opdrachten en tips om je veerkracht een boost te geven. Daarnaast lanceren we een mobiele app, die aan de hand van leuke tips bijdraagt tot het goede gevoel van alledag.

We zoeken vrijwilligers om de website/app uit te testen. Je krijgt een uniek paswoord en krijgt 4 weken de tijd om aan de slag te gaan. Op basis van jouw evaluatie naar inhoud, vorm en tevredenheid maken we aanpassingen. Zo werk je mee aan de ontwikkeling. We zijn benieuwd naar wat je te vertellen hebt!

Pas jij in dit profiel en lever je graag een bijdrage? Om je uniek paswoord te bekomen, stuur een mailtje naar fitinjehoofd@vigez.be.

Dan is deze uitdaging van Jeugdhuis Tydeeh in Mol misschien wel iets voor jou. Stel je kandidaat voor 1 mei!
 

Dan is deze uitdaging misschien wel iets voor jou!

M.ond, het ondernemingsproject van Jeugdhuis Tydeeh in Mol, zoekt drie jongeren die aan de hand van een sollicitatieboek op zoek gaan naar een job. Hun ervaringen maken ze wereldkundig via een blog.

Lijkt je dat een strak plan? Stel je voor 1 mei kandidaat en bewijs aan de hand van je gepimpte kandidatuurstelling (maximum 1 pagina) dat je het schrijven in de vingers hebt!

Guido schrijft in het MagEzine: "Je mag geen medelijden hebben. Of sympathie. Of inlevingsvermogen. Neen, je moet geld verdienen. En dus moet je hard zijn. Ik heb het er moeilijk mee. Ik vermoed dat vele broodschrijvers en kleine zelfstandigen net als ik zijn. Toen ik nog voor een bedrijf werkte stoorde me dat totaal niet. Ik werd betaald om hun belangen zo goed mogelijk te verdedigen en geld voor ze te verdienen. En dat deed ik. Mijn offertes waren gepeperd, maar correct. Er hingen immers arbeidsplaatsen van af. De kosten van het bureau moesten gedekt worden, en we moesten er ook nog iets aan over houden. Zodat we konden investeren. Maar nu, voor mezelf, vind ik dat ineens erg moeilijk. Ook omdat er niets te investeren valt, en ik ook niet veel arbeidsplaatsen heb.
 
Eigenlijk heb ik een manager nodig. Iemand die mijn belangen behartigt en daar zelf ook beter van wordt. Want zelf kan ik dat niet zo goed.
 
Wat is precies het probleem? Mijn opdrachtgever vraagt me iets. Een tekst, een blogpost, het maakt niet uit wat. Daar heb ik tarieven voor. Dat is niet zo moeilijk. Het wordt pas moeilijk als het over iets speciaals gaat. Lange teksten, bijzondere vragen. Advies, workshops… Iedere keer weer, is de toetssteen dan het finale bedrag. En het maakt niet uit hoe lang je daarvoor moet werken, het ziet er altijd veel te veel uit. 
 
Het gaat over dat soort van bedragen waar mensen die uit eenvoudige gezinnen komen van schrikken. Ik dus. Ik denk dan bij mezelf, dat het niet normaal is dat ze daar zo veel moeten voor betalen. Dat ze ’t wellicht beter zelf hadden gedaan voor die prijs. Op de keper beschouwd is dat niet zo, en is het een goede oplossing voor beide partijen. 
 
Maar toch… Dan durf ik die factuur niet te maken, of als ik ze ten langen leste toch maak, durf ik ze niet op te sturen. Laat staan dat ik na een maand of twee ga informeren naar de reden waarom ze nog niet betaald is. Ik ben een vijg, op dat vlak. 
 
Nog veel erger is het als ik moet gaan spreken. Ik weet dat er jongens en meisjes zoals ik rondlopen. Fijne mensen, die met gemak, drie, vier keer zoveel vragen als ik normaal doe. En ze spreken niet meteen beter, of onderhoudender. En ze krijgen dat geld. Wat ik hen gun, uiteraard. 
 
Ik denk meestal zoiets als ‘Ach, ik heb het nu al zo dikwijls gedaan, is het nog wel correct om er opnieuw geld voor te vragen?’ En dan stel ik één of ander lam of halfzacht prijsje voor, waar ik ternauwernood mijn onkosten mee betaald krijg, en dat is het dan. Godzijdank krijg ik meestal ook nog een fles wijn mee naar huis, dat scheelt letterlijk een slok op een borrel. 
 
Ik troost me dan met de gedachte dat ik toch maar mooi weer nieuwe mensen heb leren kennen. En dat daar dan wel weer zaken zullen uit voortvloeien. Zaken die allicht ook niet veel zullen betaald worden. Maar de mensen gaan mij misschien wel sympathiek vinden. Toch?" 

Vroeg jij ooit een loonsverhoging aan je baas? Zo ja, wat leverde dat op? Zo nee, waarom niet? Laat ons iets weten!

Werk jij graag in Brussel, ondanks de moeilijke bereikbaarheid? Laat ons weten waarom!

Van welke job durf jij wel eens dromen als je huidige job je eventjes teveel wordt? Laat het ons weten!

Sta je wel eens stil bij de impact van jouw eetgewoonten op het milieu? Vanaf vandaag start de campagne 'Dagen Zonder Vlees'. Bedoeling is om met zoveel mogelijk mensen gedurende 40 dagen minder vlees en vis te eten. Waarom? Omdat vlees- en visconsumptie een van de hoofdoorzaken is van de klimaatverandering. VDAB doet alvast mee. Jij ook?

dagen zonder vlees

Niets zo leuk als koude winterdagen opvrolijken met het dromen van een zonnige vakantie. Is jouw zomervakantie al geboekt? Of ben je daar in de verste verte nog niet mee bezig? Laat het ons weten!

 • Meeste werknemers zetten façade op tegenover hun superieuren (Express)
  Wanneer de baas aanwezig is, probeert het merendeel van de werknemers zijn ware mening of gevoelens te verbergen. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of North Carolina bij 250 werknemers die geregeld vergaderingen dienden bij te wonen.

 • Computer bedreigt helft van de jobs in België (De Standaard)
  Eén op de twee jobs in België kan binnen twintig jaar vervangen worden door computers of robots. Eén op de drie loopt zelfs een groot risico, vooral routinejobs met een gemiddeld loon, zoals administratief personeel, verkopers en huishoudhulpen. Hoe groot is de kans dat jouw job in de nabije toekomst wordt overgenomen door een robot?

 • Hoe motiveer je jezelf om lastige taken af te werken? (Express)
  Op onze dagelijkse to-do lijstjes staan altijd een aantal zaken die we zo lang mogelijk uitstellen. Er bestaan gelukkig ook een paar technieken die het makkelijker maken om jezelf voor dit soort taken te motiveren.

 • Belgen zijn hardste werkers van Europa (maar kosten ook het meest) (De Standaard)
  België is Europees kampioen inzake arbeidsproductiviteit van de werknemers, maar ook wanneer het aankomt op de kosten per werknemer. Dat blijkt uit het rapport 'Human capital trends in Belgium' van consultant PwC.

 • Zo ziet flirten op het werk er écht uit (Het Laatste Nieuws)
  De grens tussen charmante collega en stalker in spe kan soms erg dun zijn. Fast Company's humoristische kijk op "flirten op kantoor".

 • 45 Things Successful Job Seekers Do on Social Media (The Muse - engels)
  Een resem tips over het gebruik van sociale media in het algemeen en van LinkedIn, Facebook en Twitter in het bijzonder, bij het zoeken naar een job.

 • Want to Love Your Job? Stay Engaged With a Best Work Friend (Brazen - engels)
  BFF (Best Friends Forever), pas maar op: pleidooi voor het vinden van een BWF (Best Work Friend) als middel om meer betrokken te raken bij het werk, en meer plezier te hebben terwijl je er bent.

Op 3 maart weten we het: zal FIT, De Singel of VDAB de titel van ‘Overheidsinstantie van het jaar 2015’ in de wacht slepen? We hebben ons dossier ingediend en verdedigd, de jury heeft nu een maand om te beslissen. Waaraan hebben wij onze nominatie te danken?

 • Wij zijn fier: omdat we 4.700 fiere medewerkers hebben, allen met een sterke maatschappelijke betrokkenheid en sterke waarden. Zoals durven, innoveren, eerlijk zijn en respect tonen.
 • Wij zijn professioneel: en dat zeggen wij niet alleen! Volgens de objectieve waarnemingen van Audit Vlaanderen scoren we qua organisatiebeheersing vaak hoog.
 • Wij zijn samen sterk voor werk: dankzij een ruime waaier aan partnerships met bedrijven, sectoren, uitzendkantoren, outplacementsector, scholen, armoedeverenigingen, bijzondere jeugdbijstand, jongerenorganisaties, allochtone gemeenschappen, lokale besturen, OCMW’s, mutualiteiten…
 • Wij zijn innovatief: met onze klemtoon op zelfredzaamheid, zetten we steeds sterker in op de digitalisering van onze dienstverlening. Dit vanuit de wetenschap dat de komende generaties een service verwachten die snel, gebruiksvriendelijk en gepersonaliseerd is.
 • Wij zijn ondernemend: dat bewijzen onze werkgeversservices zoals de talentenhuizen, bijblijfsessies, jobbeuzen… Maar ook onze succesvolle IBO-dag vorig jaar, en de erg gesmaakte Ervaring Werkt-dag dit jaar.
 • Wij zijn duurzaam: voor milieu mogen we het ISO14001 dragen. Dat merk je concreet aan onze duurzame opleidingen.

Wij duimen voor de overwinning!

Pesten gebeurt lang niet alleen door kinderen, op school of in de jeugdbeweging. Ook volwassenen maken er zich schuldig aan. Stel dat jij merkt dat je collega wordt gepest. Wat doe? Kijk je de andere kant op, en doe je niets? Spreek je de pester aan op zijn gedrag? Of kies je ervoor om de baas te verwittigen? Laat het weten!

Chip op vinger

 • Zweeds bedrijf plant microchips onder huid werknemers (Volkskrant)
  Werknemers van bedrijven in een nieuw Zweeds kantoorgebouw kunnen als alternatief voor een toegangspas een microchip onder hun huid laten implanteren. De kleine chips worden onder de huid van de hand geplaatst en daarna gebruikt om deuren te openen of de kopieermachine te bedienen.
 • Na het eenheidsstatuut: bedrijven werven meer interimmers en studenten aan (De Morgen)
  Het effect van de gelijkschakeling arbeiders-bedienden: bedrijven werven sinds de invoering ruim een kwart meer werknemers op uitzendbasis aan. Tegelijk zetten ze meer studenten in voor tijdelijke jobs.

 • 5 Ways to Work from Home More Effectively (HBR Blogs - engels)
  Maak een werkschema en hou je eraan, zet duidelijke grenzen tussen werk en privé uit, neem regelmatige pauzes, blijf in contact met je collega's en vier je overwinningen. 5 principes om effectief aan thuiswerk te doen.

 • De keerzijde van de kenniseconomie: 'Jobs worden intensiever, maar eenvoudiger' (De Standaard)
  Volgens een onderzoek van Tempo-Team vrezen 6 op de 10 werknemers dat hun job zal verdwijnen als gevolg van de computerisering van de werkvloer. "Automatisatie is niet zonder gevolgen, maar er worden zo ook veel jobs gecreëerd", nuanceert Monique Ramioul van het Hiva.
 • AI Won’t End the World, But It Might Take Your Job (Wired - engels)
  Artificiële intelligentie moet niet gezien worden als een apocalyptische super-intelligentie die ons allen gaat vernietigen. Maar de gevolgen op korte en lange termijn van AI mogen ook niet onderschat worden. Baidu's hoofdwetenschapper Andrew Ng zegt dat we meer moeten nadenken over robot-vrachtwagenchauffeurs dan over the Terminator.

 • Want to Become a Programmer? The Truth Behind 10 Common Myths (Brazen - engels)
  10 verhalen die de ronde doen over computerprogrammeurs en de realiteit (neen, je moet er geen whizz-kid met een wiskundig brein en 20 computertalen meester voor zijn, en de jobs gaan je ook niet in de schoot vallen).

Veel verdienen? Veel verantwoordelijkheid hebben? Of een kei zijn in je job, ongeacht het loon of verantwoordelijkheid? Laat het ons weten!