U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - april 2015

Van 6 tot 8 mei gaat het tiende WAPES World Congress door, in het Bomonti Hilton & Conference Center in İstanbul (Turkije).

Meer dan 250 beleidsmakers, experten en topmanagers zullen er aanwezig zijn om oplossingen te bedenken voor de uitdagingen waar onze huidige arbeidsmarkt voor staat. Ook Fons Leroy, onze gedelegeerd bestuurder, zal zijn steentje bijdragen en meedenken over thema’s als jeugdwerkloosheid, arbeidsmigratie, goede jobs voor iedereen en competenties van de toekomst.

Meer info

Gepost op 30 april 2015

Blogger Guido Everaert houdt in het MagEzine een pleidooi voor 'creatieve destructie'. Ruw geschetst, komt het er op neer dat het quasi onmogelijk is om te bouwen zonder het bestaande te vernietigen. En dat zoiets bovendien onvermijdelijk is.

"Onvermijdelijk, wenselijk, het zijn woorden die een mens omzichtig moet gebruiken. Is het wel allemaal zo onvermijdelijk en is het allemaal wenselijk? Het voorbeeld dat altijd aangehaald wordt is dat van de landbouw in Amerika, die evolueerde van 70% in 1790 naar minder dan 3% nu. Dat proces ging hand in hand met industrialisatie en de verhoging van de productiviteit. En dat zou een goede zaak zijn. Uiteraard is het dat. De boerenstiel is een harde stiel. Maar het is mij niet helemaal duidelijk of een fabrieksarbeider het dan zoveel makkelijker heeft.  

Maar die evolutie is niet tegen te houden, want we moeten vooruit. Zeggen ze… En daar had en heb ik het lastig mee. Ook nu nog, als ik zie hoe de nieuwe economie genadeloos is voor zij die niet mee kunnen.

Toen dacht ik aan mezelf terug. Jaren geleden had ik een goedbetaalde baan, een firmawagen en alles wat er bij hoorde. Het enige probleem was dat ik er zelf niet bij hoorde. Dat het wrong, dat het niet juist zat. Dat had veel te maken met een ingebakken afkeer voor autoriteit, maar nog meer met een vreemd onvervuld gevoel. Dat het niet kon zijn dat ik mijn leven op deze manier zou ‘vol werken’, om dan op pensioen te gaan.

En ik hoor nog zo de stem van ‘ons’ moeder bij elke nieuwe job, elke nieuwe verandering ‘maar jongen toch, waarom kunt ge niet gewoon blij zijn met uw werk en proberen om er langer dan vijf jaar te blijven? Uw papa heeft heel zijn leven voor de staat gewerkt! Het gaat niet over geluk, het gaat over zekerheid in het leven.’

En nu wordt het me duidelijk waarom die rusteloosheid er nu veel minder is. Wie zichzelf wil verbeteren of veranderen, moet ook door dat proces van creatieve destructie. Je moet je zekerheden achter je laten, je bruggen verbranden en een tijdje in een onzeker niemandsland verdwalen om aan te voelen waar je heen wil, en of je ambities overeenkomen met je talenten.

Ook dat is creatieve destructie, maar dan op mensenmaat. En ik kan u verzekeren, je wordt daar gelukkig van, op lange termijn."

Heb je ondernemersplannen? Kom dan op 7, 8 en 9 mei naar de UNIZO-startersweek in Kinepolis Antwerpen. Op 7 mei is er een liveshow vol informatie en inspiratie. 8 en 9 mei kan je er terecht op de Startersdagen, met infosessies en persoonlijk advies van experts.

Zin om langs te komen? Schrijf je dan gratis in op www.startersweek.be!

Altijd al eens een kijkje willen nemen achter de schermen van de chemische sector? Zet dan 9 en 10 mei in je agenda! Essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie, organiseert dan het opendeurweekend van de chemie. De ideale gelegenheid om bedrijven en de producten die ze maken van dichtbij te leren kennen. Een programma met de deelnemende bedrijven vind je op www.ilovechemistry.be.

Gepost op 23 april 2015

Student Dempsey Schijffelen onderzoekt als afstudeeropdracht het aankoopgedrag van relatiegeschenken en promo-artikelen door Belgische bedrijven. Help hem en vul zijn enquête anoniem in!

Elk bedrijf kan deelnemen, ook als je nooit relatiegeschenken of promomateriaal koopt. Het duurt maar 5 minuten, je maakt kans op een leuke prijs en je wordt op de hoogte gehouden van de resultaten.

Ben jij een geëngageerde professional? Iemand die zijn sector door en door kent en starters op sleeptouw wil nemen? Meld je dan als mentor op onze gloednieuwe mentor-app, en coach pas afgestudeerde jongeren bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt.

Hoe werkt het? Iedere mentor vult zijn expertise in op de mentor-app. Jongeren zoeken vervolgens op hun interesses en dan kan het swipen beginnen. De jongere bekijkt eerst of hij een voorgestelde mentor interessant vindt. Die ziet vervolgens welke jongere met hem of haar in zee wil gaan, en beslist met wie hij contact wil. Dat gebeurt via chat. Heel eenvoudig, zonder zware formats.

De app bestaat zowel voor Android als voor iOS
Meer info? Bij Anneke Ernon, VDAB-woordvoerder a.i. 0479 24 06 83

 

Lies Van Dooren en Arne Vanderstukken van de KU Leuven-Campus Brussel onderzoeken het beeld dat sollicitanten hebben van bedrijven in de zorgsector. Ben je werkzoekend en wil je meewerken aan hun onderzoek? Dan kan je de bijhorende enquête invullen.