U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - mei 2015

Guido Everaert schrijft in het MagEzine: "'Ik ben nog niet echt klaar om te werken'. Het was de opmerking die ik het meest mocht optekenen uit de mond van jonge bijna-afgestudeerden. Ik was jurylid bij de beoordeling van de eindstages van jonge bachelorstudenten.

Het was grappig om die ‘reality check’ bij velen te mogen horen. Voor het eerst in hun jonge leven werden ze geconfronteerd met de nadelen van het beroepsleven, zonder er daadwerkelijk de voordelen van te ondervinden. Tenminste, dat is wat ik dacht…

Hoe kan je iemand zo ver krijgen dat hij voor dag en dauw opstaat. Zich vervolgens helemaal fatsoeneert. Die files en het openbaar vervoer trotseert om op een bepaald tijdstip -dat vooraf werd opgelegd en niet ter discussie staat- op een plek aan te komen, om daar te werken.  Het beste van zichzelf geeft. Acht uur aan een stuk, met een beperkte middagpauze. Daar tegenover staat in hun geval niet eens een fatsoenlijke geldelijke beloning. Neen, ze doen dat om zich te oriënteren, om wat ervaring op te doen, om te kijken hoe het er in de grote mensen wereld aan toegaat.

En ik dacht dat het dat gebrek aan loon was dat vooral meespeelde. Dat bleek niet zo te zijn. Daar waren ze veel minder mee bezig.  Dat is het goede nieuws.

Het ging er hen om dat ze het gevoel hadden dat ze onvoldoende gewapend waren om echt carrière te maken. Ze wilden nog verder studeren. Dat is ook goed nieuws. In de mate dat het wijst op een besef dat er zoveel meer boeiende dingen te doen zijn en dat je kansen op succes stijgen naarmate je beter opgeleid bent. Maar je zou er ook de negatieve kant kunnen van inzien. Dat er kennelijk toch iets misgaat met het oriënteren na de humaniora.  Als één diploma niet volstaat…

Of zou het op koudwatervrees wijzen? Terug naar de veilige haven van de hogeschool, waar er verder kan gespeeld worden, geleerd ook, maar waar er toch vooral minder verantwoordelijkheden zijn. Je regelt je werk op basis van de weinige deadlines die er aan komen, je mag al eens uit- of overslapen, en iedereen is en blijft vriendelijk voor iedereen. Zo hoort het. 

Ik vind het goed dat ze willen verder studeren en beter worden, maar vroeg staat de ontnuchterende openbaring te wachten dat geen enkele studie perfect voorbereidt op het harde professionele leven. Je groeit in en rond een job doordat je veel acuter kunt beginnen aanvoelen wat je sterktes zijn en waar je lacunes liggen en hoe je die moet aanpakken.

Een leven lang leren is geen mythe, maar een keiharde noodzaak. Maar ze wordt zoveel zinvoller beleefd in een professionele omgeving. Iets wat de meeste bedrijven ook inzien, en waar ze plaats en ruimte voor maken. Wie talent wil aanwerven moet er ook voor zorgen dat dat talent zich kan blijven ontbolsteren en groeien. " 

Je verliest je job, je kijkt aan tegen een echtscheiding, je partner wordt ziek… Iedereen krijgt te maken met tegenslag. Sommige mensen gaan hier beter mee om dan anderen. Dat heeft te maken met veerkracht. 

‘Fit in je Hoofd, Goed in je Vel' is een website die je ondersteunt tijdens moeilijke periodes. Ontdek de online tests, oefeningen en filmpjes. Creëer je eigen werkplek en ga aan de slag met je veerkracht. Je krijgt advies op maat gedurende het hele proces. Er bestaat ook een app, waarmee je aan de hand van opdrachten en tips je positieve levenshouding aansterkt, een uniek concept in Europa!

Benieuwd? Neem snel een kijkje op www.fitinjehoofd.be. Ga zeker ook eens langs als je de site al kende. Sinds vandaag zit ze in een nieuw kleedje!

 

 
Gepost op 22 mei 2015

 • Cyclists are 40 per cent less stressed than other commuters (The Telegraph - engels)
  Voel je al stress nog voor je werkdag begonnen is? Nieuw onderzoek overtuigt je misschien je pendeltrip met auto of trein te vervangen door een fietstrip.
 • ADHD op de werkvloer: de druk van een te drukke werkomgeving (De Standaard/Jobat)
  Ria Van Den Heuvel, directeur van ZitStil, wil dat werknemers en werkgevers anders omgaan met ADHD op de werkvloer. 'Personen met aandachtsstoornissen komen vaak terecht in een carrousel van kortlopende opdrachten en werkloosheid.'
 • Waarom Nederlanders zo vaak deeltijds werken (Express)
  Nederland heeft internationaal vergeleken erg veel vrouwen met een baan en maar ook heel veel deeltijds werk. Dat viel ook The Economist op en dus ging men er op zoek naar een verband tussen beide fenomenen.
 • Werk in België scheef verdeeld (De Standaard)
  België hoort tot de Europese landen met het grootste aantal huishoudens waar niemand werkt. Dat stellen de wetenschappers Frank Vandenbroucke (KU Leuven) en Vincent Corluy (Universiteit Antwerpen) vast in een woensdag gepubliceerde studie.
 • 8 Ways to Stay Optimistic When Your Job Search Drags On (Brazen Careerist - engels)
  Hoe hou je je recht als je zoektocht naar werk niet meteen van een leien dakje loopt.
 • Geen antwoord op je sollicitatiebrief? (Intermediair)
  Hoe lang mag dat duren, zo’n periode voordat je te horen krijgt hoe het zit? En als het lang duurt, is dat dan altijd een slecht teken? Als je de telefoon pakt om te informeren, verknal je daarmee dan meteen je kansen? De do’s and don’ts van geduldig wachten, volgens drie ervaren recruiters.
 • Liefst 420.000 jobstudenten aan de slag deze zomer (De Morgen)
  Het aantal jobstudenten stijgt dit jaar naar verwachting met 5 procent tegenover vorig jaar. Aan de kust zien ze de bui al hangen: "Net zoals elk jaar staan we voor een uitdaging om de vacatures te vullen"

 • Zelfvertrouwen op het werk vergroten (Intermediair)
  Met een gezonde dosis zelfvertrouwen durf je het beste van jezelf te laten zien. Heb je dat niet? Je kunt er wat aan doen, zo blijkt uit het zelfhulpboek "Vergroot je zelfvertrouwen" van psycholoog Robert Haringsma. 
 • Pesten, geweld, seksuele intimidatie: 322.000 slachtoffers op het werk (De Morgen)
  Eén op de zeven Vlaamse werknemers en zelfstandigen voelt zich jaarlijks het slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag tijdens de werkuren, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Innovatie & Arbeid. De cijfers maken arbeidsexperts behoorlijk ongerust.
 • Mensen met een arbeidsbeperking op de ‘gewone’ werkvloer (De Standaard/Jobat)
  In West-Vlaanderen werken steeds meer mensen in maatwerkbedrijven, de vroegere beschutte en sociale werkplaatsen. Bovendien kunnen steeds meer medewerkers aan de slag in reguliere bedrijven, via de zogenoemde ‘enclavewerking’. Een win-winsituatie voor alle partijen, klinkt het.
 • 10 manieren om slim over te komen tijdens vergaderingen (Express)
  Tijdens bedrijfsvergaderingen is het niet onbelangrijk om op managers, collega’s of klanten een zo goed mogelijke indruk te maken. De website Quartz gaf daarbij tien tips om een intelligente indruk te maken.
 • The Slow Death of the Secretary (New Republic - engels)
  Een job die voor veel vrouwen lange tijd de toegangspoort was naar de middenklasse lijkt (in Amerika) langzaamaan op de terugweg: verdwijnt de secretaresse?
 • Migranten werken meer, ondernemen meer en mikken hoger (De Morgen)
  De afgelopen vijf jaar zijn er meer loontrekkenden van vreemde origine bij gekomen dan Vlaamse werknemers. Ook het aantal ondernemers met buitenlandse roots is sterk gestegen.

Gepost op 4 mei 2015

Zin om mee te werken aan een onderzoek over solliciteren? Vul de enquête in van Hanne, masterstudente aan de KUL, en maak kans op filmtickets!

Gepost op 4 mei 2015