U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - juni 2015

13% van de Vlaamse bevolking denkt minstens één keer in zijn leven ernstig aan zelfmoord. Hulp zoeken is belangrijk en nodig, maar niet evident.

De universiteit van Amsterdam ontwikkelde Think Life, een online zelfhulpcursus waarmee je op een laagdrempelige manier leert omgaan met donkere gedachten.
Het VLESP (Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie van de universiteit Gent) heeft deze cursus aangepast voor gebruik in Vlaanderen, en doet een studie naar de effectiviteit ervan.
 
Ben je 18 jaar of ouder en wil je de online cursus volgen? Surf dan naar thinklife.zelfmoord1813.be. De studie loopt nog tot begin oktober. Om na te gaan of de cursus effectief is, krijg je als deelnemer via mail een vragenlijst.
 
 

Zondag 30 augustus organiseren het VDAB-opleidingscentrum van Aalst en 2 WHEELS 4 CHILDREN voor de eerste keer een motorrit ten voordele van het Kinderkankerfonds.

Heb je een motor of scooter? Haal’m van stal en help kinderen met kanker!

Startplaats is het opleidingscentrum in Aalst (Tragel 49). De route van 165 kilometer gaat doorheen het Oost-Vlaamse landschap en is volledig bewegwijzerd.

Snel inschrijven is de boodschap, want de eerste 100 deelnemers krijgen bij de start een gratis koffie met koffiekoek.

Er is een prijs voor de jongste en de oudste piloot, voor de motard die van het verst komt en voor de oudste motor. Val je daar niet in de prijzen? Geen nood, misschien win je wel iets moois met de tombola?

Vooraf inschrijven kan tot 20 augustus op  www.2wheels4children.be

Voor meer info kan je terecht bij Guido Daeleman of Remi Swanckaert.

Wil je jezelf na je studies onderdompelen in een eerste werkervaring? Of ben je je huidige job beu en wil je het eens over een andere boeg gooien? Dan is 'The Intern Ship' iets voor jou! 

Volg een beroepsinlevingsstage bij een onderneming die meedoet met de Open Bedrijvendag, en maak kans om tijdens de zomermaanden reporter ter plaatse te worden via Instagram, Facebook, een blog, een videodagboek... 

Meer weten? Surf als de weerwind naar www.openbedrijvendag.be/stages
 

 • In Europe, Fake Jobs Can Have Real Benefits (New York Times)
  De New York Times verbaast zich over Franse "spookbedrijven". Oorspronkelijk bedoeld om stagiaires en werklozen werkervaring op te laten doen, worden meer dan 100 nepbedrijven nu ook gebruikt om langdurig werklozen een dagbesteding te geven.
 • De computer beslist over uw carrière (De Tijd)
  De Tijd verkent de wondere wereld van de 'workplace analytics", waar algoritmes talent ontdekken, interacties analyseren en potentiële ontslagnemers detecteren. En de ideale plaats voor de waterkoeler weten. 
 • Beroepskosten: wel of niet bewijzen? (De Standaard Biz)
  Een van de grootste klusjes bij het invullen van de belastingaangifte is het bewijzen van de beroepskosten. Het bijeenbrengen van alle gemaakte uitgaven is niet eenvoudig, maar wel lonend. Alhoewel: soms bewijs je beter géén kosten.
 • Belgen voelen zich niet goed op het werk (De Morgen)
  Vandaag gaat een rondetafelgesprek van start waar vakbonden en werkgevers zullen spreken over vier thema's: aandacht voor oudere werknemers, stress en burnout, de combinatie van werk en gezin en loopbaansparen.
 • Franstalige werkzoekenden kunnen binnenkort ook naar VDAB (Brusselnieuws)
  Frans- of anderstalige werkzoekenden kunnen binnenkort naast een Nederlandstalige opleiding ook begeleiding krijgen bij VDAB. Dat staat in een princiepsakkoord dat begin juli definitief goedgekeurd moet worden.
 • 9 tips voor introverte sollicitanten (Intermediair)
  Goed zijn in je baan is iets heel anders dan goed zijn in solliciteren. Vier headhunters geven specifieke tips voor introverte kandidaten.

Op Hannah. Een ex-cursiste. Ze volgde bij VDAB de opleiding manueel en CAD patroontekenen, en maakte zo haar droom waar. Ze werd junior patroontekenaar in de studio van modeontwerper Peter Pilotto in Londen! Die droomjob werd haar niet zomaar in de schoot geworpen. Hannah Jacobs en Martine Van Dam -instructeur patronen uit Turnhout- vertellen.

Martine: “Hannah meldde zich op een infosessie confectie. Zij had al een academieopleiding modeontwerp achter de rug, en ook al wat ervaring als assistente ontwerp. In tegenstelling tot vele andere kandidaten, wilde zij graag meer technisch werken. Op dat vlak voelde ze een groot tekort. Hannah werd in de opleiding manueel en CAD patroontekenen toegelaten. Ze bleek een zeer gedreven en punctuele cursiste, enorm leergierig en alert. Sinds mei plukt zij de vruchten van zoveel inzet en geduld en startte ze haar carrière in een gerenommeerd Londens ontwerpersatelier. Onze afdeling is enorm trots op haar!”

Hannah vertelt…

Hannah: “Binnen de opleiding kregen we de kans om stage te lopen. Omdat ik nog geen buitenlandse ervaring had, leek me dit een unieke gelegenheid om buiten de Belgische grenzen een stageplek te zoeken. Mijn keuze ging naar de studio van Peter Pilotto in Londen. Het eerste contact met de stageplaats was moeizaam. Het werd een proces van lange duur. Verschillende keren dacht ik dat het niet zou lukken. Uiteindelijk kreeg ik te horen dat mijn aanvraag aanvaard was, op voorwaarde dat ik in een programma als Leonardo da Vinci of Erasmus werd opgenomen. Toevallig werd er binnen VDAB net een Leonardo da Vinci-project georganiseerd en mocht ik deelnemen. In februari vertrokken we met een groepje VDAB-cursisten van verschillende opleidingen naar Londen.

Mijn stage startte juist één week voor de show van de wintercollectie 2015. Ik werkte lange dagen in een volle studio, maar ik had op geen enkel moment het gevoel dat er chaos heerste. Er waren duidelijke, strikte regels en er werd veel belang gehecht aan elk klein detail. Ik voelde me snel thuis in deze professionele omgeving. Die eerste week kreeg ik niet veel verantwoordelijkheid maar ik deed mijn best een goede indruk te maken door elke taak die ze me gaven zo goed mogelijk af te werken, zelf werk te zien en oplossingen te zoeken.

Na de show heb ik de kans kunnen grijpen om te tonen wat ik kan op vlak van stiktechniek en manueel-patroontekenen. Wanneer ze me iets nieuws uitlegden, zorgde ik er altijd voor dat ik dit noteerde zodat ik vragen geen twee keer zou moeten stellen. Ik werd gecomplimenteerd voor mijn zorgvuldige en nauwkeurige werkstijl. In de tweede helft van mijn stage werd ik getest op het CAD-tekensysteem. Bij Peter Pilotto wordt veel belang gehecht aan de juiste werkattitude, en nadat ze zagen dat ik voldoende inzicht en kennis in patronen had, hebben ze me een job aangeboden als junior patroontekenaar. Het is een droom die uitkomt om als beginnend patroontekenaar te kunnen werken in een bedrijf waar ik nog zo veel kan leren.

Even heb ik getwijfel,  omdat ik mijn leven in België moet achterlaten: mijn vriend, mijn familie en vrienden. Maar iedereen steunt me. Dit is een unieke kans en ik weet dat ik spijt ga hebben als ik ze niet grijp.”

Wij zijn erg trots op haar. Good luck Hannah!

 • Zittend werken is het nieuwe roken (Nina - Het Laatste Nieuws)
  Experts waarschuwen dat zittend werken nefast is voor onze gezondheid. Ook wie een kantoorjob heeft, zou elke dag zeker twee uur moeten rechtstaan of rondstappen, en liefst zelfs vier uur.
 • Een job in het buitenland? In deze tien landen moet je zijn (De Morgen)
  Is het gras groener aan de overkant? Tien landen die veel te bieden hebben voor wie een carrière in het buitenland ambieert.
 • Why history suggests that today's wage stagnation is temporary (Vox - engels)
  Robots nemen niet alleen banen weg, leert de geschiedenis. Hoe technologie misschien toch banen gaat scheppen en de lonen kan doen stijgen.
 • Beyond Automation (Harvard Business Review - engels)
  In plaats van automatisatie alleen als een bedreiging van onze huidige jobs te zien, zou je het ook kunnen bekijken als een kans op "augmentation" van die jobs. Hoe kan technologie onze jobs beter maken?
 • Baan van de Toekomst (Hays, pdf)
  Hays schetst de toekomst van de sectoren IT, Engineering & Technology en Oil & Gas.
 • Loonkloof tussen man en vrouw kleiner, maar nog lang niet weg (De Standaard)
  De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België is weer iets kleiner geworden. In 2012 verdiende een vrouw gemiddeld per uur 9 procent minder dan een man, stelt het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.