U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - september 2015

Donderdag 22 oktober is het Zuiddag. Op die dag gaan duizenden Vlaamse en Brusselse scholieren één dag niet naar school. De reden? Ze gaan aan de slag bij een werkgever. Hun loon staan ze af aan een jongerenproject in het Zuiden.

Ook VDAB doet mee! Onze baas Fons Leroy, en vele andere van onze collega's, staan op 22 oktober hun job af aan leerlingen die de handen uit de mouwen willen steken. En nee, ze nemen die dag geen dagje vrij. Ze steken juist een handje toe. Om de jongeren een fijne, eerste werkervaring te bieden.

Wil jij een dag in de schoenen van Fons Leroy lopen, of het werk doen van een andere VDAB'er? Bekijk dan Fons zijn sollicitatietips!

VDAB werkte ook mee aan het lessenpakket ‘Hoe solliciteren’. Daarmee leren de leerlingen vooraf op school ‘solliciteren’ voor hun Zuiddagjob.

Hoe is het gesteld met het werkvermogen van jouw medewerkers? In welke mate zijn ze lichamelijk én geestelijk in staat om hun werk goed uit te voeren? Geen idee? Introduceer dan wellfie in uw bedrijf: een eenvoudige tool op basis van vragenlijsten die je medewerkers invullen.

Na deelname ken je concreet de sterkten en knelpunten in je bedrijf. Bovendien ontvangen je medewerkers persoonlijke feedback om hun werkvermogen te behouden of te verbeteren. Zo kan je samen met hen aan de slag om iedereen met goesting aan het werk te houden.

Meer weten? Bekijk het introductiefilmpje of surf naar wellfie.be

“De samenwerking met een maatwerkbedrijf opstarten is economisch gezien een van de beste beslissingen die we ooit genomen hebben. We winnen op alle vlak: people, planet en profit! ” Aan het woord is John Porter, CEO van Telenet.

De maatwerkbedrijven -de nieuwe term voor beschutte en sociale werkplaatsen- voeren campagne. Hoe? Onder het motto ‘Onze sleutel tot succes’ laten ze bedrijfsleiders getuigen over de grote meerwaarde die de samenwerking met een maatwerkbedrijf biedt voor hun bedrijf.

Benieuwd wat John Porter (Telenet) nog meer te vertellen heeft over zijn samenwerking met deze sector? Bekijk het filmpje!

Meer info over maatwerk, en getuigenissen van andere CEO's: groepmaatwerk.be.

Media Markt België -de N°1 in consumer electronics, huishoudelektro, multimedia, CD en DVD- is op zoek naar een category coordinator e-­shop. Wil je graag bij Media Markt aan de slag en beantwoord je aan het profiel? Stel je dan kandidaat via VDAB-Plaza: een handig online video-chatsysteem waardoor je rechtstreeks in contact komt met HR-assisent mevrouw Fanny Dehertogh van Media Markt.

Interesse? Aarzel niet, surf naar VDAB-Plaza en bereid je voor op je eerste virtuele kennismakingsgesprek bij Media Markt!

Hoe leven jongeren in het buitenland? De beste manier om dat te weten te komen is… zelf naar het buitenland gaan. Trek er als vrijwilliger, au pair, student, stagiair… op uit en leer mensen uit andere landen kennen. Maak nieuwe vrienden, kortom Go Strange!

Heb je interesse, maar geen idee hoe je aan zo’n avontuur begint? Spring dan op 10 oktober binnen op de Go Strange infobeurs in Antwerpen, en laat je inspireren door meer dan 60 standhouders die gespecialiseerd zijn in het waarmaken van jouw droom. Waar? Parkloods, Park Spoor Noord.

Wel zin om eropuit te trekken, maar last van koudwatervrees? Grasduin dan eerst nog even, rustig en veilig van achter je computer, op gostrange.be. Lees er de verhalen van zij die je voorgingen, laat je verleiden door hun foto’s en leer over alle mogelijke manieren om ervaring op te doen in buiten onze landsgrenzen.

Columnist Guido in het MagEzine: "Het is weer zover. Leerlingen moeten terug in hun uniformpjes gehesen worden, moeders moeten boeken kaften en leerkrachten worden alom steunbetuigingen toegezwaaid omdat ze het weer overnemen van de ouders. Er klinken onderdrukte kreten van opluchting. Ergens…

De berichtgeving zal die eerste septemberdagen traditioneel gaan over de eerste stapjes van sommigen in de kleuterschool, blije en wenende gezichtjes, goede voornemens en grootse plannen.

Jonge leerkrachten met veel idealisme, en oudere, ietwat cynische. En het verhaal van de stress van leerkrachten, omdat het niet is wat het vroeger ooit was. De pastoor, de onderwijzer, de notaris, de dorpsnotabelen. Vergane tijden.

Ik kan alleen maar voor mezelf spreken. Ik ben niet zo vertrouwd met dat stressprobleem. Het kan aan mijn aard liggen, en wellicht ook aan het feit dat ik maar een heel lichte leeropdracht heb in het hoger onderwijs. Dat is niet te vergelijken met fulltimers.

Ik zie het elk jaar opnieuw als een ontdekkingstocht. Elk jaar is anders, elk jaar heeft zo zijn über-persoonlijkheid. Ik heb gesloten jaren gehad, waar de studenten bijna apathisch in de les zaten, ik heb ook heel extraverte, en uitdagende groepen studenten gehad. Dat vond ik wel het leukste, omdat je dan lekker kon bekvechten. Beetje strijd is nooit weg. Maar daar gaat het eigenlijk niet over.

De ontdekkingstocht is veelzijdiger. Je leert bij over jezelf, over je vakgebied en over jonge mensen. Dat is een ontzettend mooi prerogatief. Maar je moet er wel voor openstaan. Je moet willen zien waar ze mee bezig zijn, wat hen boeit en hoe je daar vanuit je lesinhoud kunt op inspelen. Eens je die oefening gedaan hebt, wordt het alleen maar beter.

Geef mij maar vlug mijn nieuwe lessenrooster, dat ik kan zien welk vlees ze dit jaar weer in mijn kuip gesmeten heb. En net als vorig jaar en het jaar daarvoor zal ik eerst wat tegenstribbelen bij de kwaliteit van dat vlees, om dan toch te beseffen dat het anders is maar daarom zeker niet slechter."