U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - december 2016

 

Een fijn werkbaar werkjaar in 2017!

 

Onze collega's van het Luchthavenhuis blikken terug op de aanslagen begin dit jaar. Hoe hebben zij dit beleefd? Wat betekende dit voor hun job? En hoe zit het voor 2017?

Valérie Fierens, bedrijfsconsulente sector Luchthaven: "Op 22 maart stond de wereld stil. Opeens werd onze bruisende werkplek overschaduwd door een wolk van stof en rook. Glasscherven, bloedvlekken en achtergelaten spullen waren de stille getuigen van het drama dat er zich die fatale ochtend afspeelde. Gelukkig bleef ons team ongedeerd. De gevolgen van de aanslag waren niet te onderschatten: de luchthaven werd hermetisch afgesloten voor onderzoek en renovatie, op vlak van tewerkstelling viel alles stil. Dagenlang was er geen enkele activiteit op de luchthaven. Hoe moest dit nu verder? Zouden we ooit nog terugkeren naar de luchthaven?

Enkele weken na de aanslagen kwam het leven op de luchthaven weer op gang. Dat was voor een groot stuk dankzij de massale inzet van de luchthavengemeenschap: een hechte groep van medewerkers uit verschillende bedrijven en organisaties. Zij deden er alles aan om zo snel mogelijk terug te keren naar “business as usual”. Ook ons VDAB bleef niet bij de pakken zitten. We werden opgevangen door collega’s in Leuven, Vilvoorde en Brussel en konden daar verder werken.

Intussen zijn we 9 maanden verder. Sinds deze zomer draait Het Brussels Airport House weer op volle toeren! In 2017 gaan we onze activiteiten nog verder uitbouwen. We willen hét aanspreekpunt zijn voor tewerkstelling op de luchthaven. In 2017 vind je ons zeker terug op talloze jobbeurzen. Hoogtepunt wordt de Luchthavendag op 22 april. 2016 sluiten we af met een dubbel gevoel, maar we kijken vooral hoopvol uit naar een vruchtbaar 2017!"

Heb je interesse om op de luchthaven te werken? Kom eens langs in het Brussels Airport House of surf naar www.brusselsairporthouse.be of www.vdab.be/luchthaven.

(Op de foto: het luchthaventeam in de vernieuwde vertrekhal van de luchthaven: Carina, Valérie, David, Ann, Simon, Anne, Karen, en Dries.)

 

 

Jos wordt metaalbewerker

Jos: "De coaching tijdens de opleiding heeft me geholpen om te bereiken wat ik wou: werken in de metaalsector. Wat ik dacht dat onmogelijk was, werd toch werkelijkheid. Het vertrouwen dat ze me bij VDAB gaven, motiveerde om mijn doel te halen. Ondanks mijn leeftijd, achtergrond en gebrek aan ervaring ben ik nu aan de slag in een sterk metaalbedrijf. Ik haal terug enorm veel voldoening uit mijn werk. Ik wil iedereen bedanken die me ondersteund heeft gedurende het volledige traject."

Jos werkte meer dan 18 jaar als verpleger, eerst in een ziekenhuis en later als zelfstandige. Via VDAB heeft hij zich omgeschoold tot metaalbewerker. Hij maakte kennis met de metaalsector in de opleiding ‘metaalbad’ die VDAB samen met PCVO campus Maasmechelen organiseert. Gedurende 2 maanden kreeg Jos hier een inleiding in wat het werken in de metaalsector allemaal inhoudt.

Daarna volgde hij gedurende 6 maanden de opleiding metaalconstructie, waar hij onder andere leerde lassen en monteren. Na zijn opleiding kon hij stage lopen in het metaalverwerkend bedrijf Diliën, waar hij nu via IBO is tewerkgesteld. Jos en het bedrijf zijn beide heel tevreden. Er is een grote kans dat er een vast contract van onbepaalde duur volgt.

Marijke wordt verzorgende

Marijke: “Je bent nooit te oud om bij te leren. Nu kan ik elke dag mensen helpen, en dat geeft mij veel voldoening.”

Na de sluiting van Ford Genk, waar Marijke 26 jaar werkte als arbeider, wilde ze iets totaal anders doen. Na het volgen van verschillende infosessies bij VDAB, besliste ze om te starten met de opleiding verzorgende. Op één jaar tijd schoolde ze zich volledig om. Eerst volgde ze de theoretische modules omgangskunde, verzorging en recht. Daarna paste ze de nieuw verworven kennis toe op specifieke doelgroepen tijdens een half jaar stage. Twee maanden na het behalen van haar bekwaamheidsattest kon Marijke al aan de slag bij De Voorzorg, als verzorgende in de thuiszorg.

 

Gepost op 8 december 2016

Foaud wordt winkelmedewerker

Foaud: "‘ Tijdens de opleiding kan ik mijn talen oefenen. Hopelijk vind ik snel een job in een winkel na mijn stage of misschien kan ik wel op mijn stageplaats aan het werk."

Foaud is 33 en afkomstig uit Marokko. Daar heeft hij letteren gestudeerd. Hij heeft er gewerkt als schilder en gerant van een cybercafé. In 2009 is hij zijn familie achterna gekomen naar België. Hier heeft hij eerst gewerkt in een kippenslagerij en een afvalsorteercentrum. 

Fouad houdt van sociaal contact en wil graag een job waarbij hij klanten kan helpen. Daarom volgt hij met de opleiding winkelmedewerker bij VDAB en Bruxelles formation.

Deze opleiding duurt 3 maanden, gevolgd door 1 maand stage. In deze opleiding worden de lessen zowel in het Nederlands als in het Frans gegeven. Fouad leert er verkooptechnieken, en goed omgaan en communiceren met klanten. Hij doet momenteel stage bij Colruyt, en dat bevalt hem heel goed. Hij mag er rekken aanvullen en met de palletwagen rijden. Hij volgt deze opleiding om zijn kansen op werk te verhogen. Want hij vindt het moeilijk om werk te vinden zonder het juiste diploma.

Jurn wordt IT-er

Jurn: "Nu kan ik tonen wat ik kan en al een pak ervaring opdoen in IT nog voor ik mijn avondschool informatica heb afgewerkt. Met de praktijkgerichte aanpak van VDAB ga je veel sneller vooruit."

Jurn startte zijn loopbaan bij een chocoladefabrikant, waar hij doorgroeide tot assistent inpakverantwoordelijke. Van jongs af aan was Jurn gepassioneerd door alles wat met computers te maken had, en na zijn werkuren ging hij in avondschool een opleiding informatica volgen. Hij solliciteerde ook voor verschillende jobs als bediende, maar door zijn gebrek aan ervaring mocht hij nooit op gesprek gaan.

Dit was het signaal voor Jurn om een alternatieve weg te zoeken. Via een ex-collega ontdekt hij de .net opleiding van VDAB. Hier werkte hij zich al snel in de kijker en tijdens een bezoek aan CC Heverlee  werd hij gespot door Ann Vandingenen, HR-Manager bij Avento. Na een stage bij dit bedrijf volgde Jurn een IBO, en vorig jaar in december kreeg hij er een vast contract. Jurn werkt er nu al meer dan een jaar als Microsoft Dynamics CRM Developer.

Gepost op 7 december 2016
Chris: "Begin dit jaar ging het bedrijf waar ik 34 jaar gewerkt heb failliet. Ik had nooit gedacht dat ik op 52-jarige leeftijd nog zo snel een andere job zou vinden."
 

Chris Wouters is 52 en woont in Rijkevorsel. Hij deed de derde graad BSO Metaalbewerking in VITO Beerse. Op zijn 18 begon hij te werken als zeefdrukker in een bedrijf in Wijnegem. Jammer genoeg ging dit bedrijf in maart van dit jaar failliet. Chris heeft er 34 jaar gewerkt.

Daarna volgde hij outplacement bij Skill BuilderS. Chris is een handige Harry en doet thuis en bij familie regelmatig klussen. Hij had altijd al graag een opleiding klusjesman willen volgen maar het is er nooit van gekomen. In overleg met zijn coach koos hij voor de VDAB-opleiding onderhoudsmedewerker gebouwen. Hij volgde 10 weken opleiding in het opleidingscentrum Bouw in Schoten en leerde vooral veel bij over elektriciteit en loodgieterij. 

Bij de start van de opleiding was Chris er niet helemaal gerust in. Hij had 34 jaar bij dezelfde firma gewerkt. Zou hij als 52-jarige wel gemakkelijk aan een nieuwe job geraken? Maar al snel vond hij een stageplaats bij de gemeentedienst van Rijkevorsel. Hij voerde er klussen elektriciteit, schrijnwerkerij en schilderwerken uit. Jammer genoeg was er geen vacature. Gelukkig kwam er bij VDAB Schoten op dat moment een vraag van een school in Westmalle binnen. Chris kan er op 19 december starten als klusjesman!

Gepost op 6 december 2016

Woon je in Brussel en heb je vragen over opleidingen of werk? Ook dan zit je goed bij VDAB, want met een opleiding in het Nederlands vind je sneller een job. Vanaf 7/12 kan je bij ons terecht in de Astrotoren aan de Sterrenkundelaan 14 in 1210 Brussel, vlakbij metrohalte Madou.

 

Gepost op 5 december 2016