U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - mei 2017

Jong, gebeten door techniek én op zoek naar werk: zes teams, verspreid over evenveel locaties, startten met een uniek opleidingstraject. Tijdens een VDAB-opleiding ontwerpen en bouwen de deelnemers een elektrische racewagen. De finish is een flitsende race in de Ethias-Arena. Vorige keer kon je lezen hoe de teams van Vlaams-Brabant warmliepen, vandaag steken we ons licht op in Limburg.

Bemiddelaar Eric Teuwen, Competentiecentrum Hasselt: "Ik was meteen overtuigd van het idee. het was alle hens aan dek om een gemotiveerd én gepassioneerd team bij elkaar te krijgen. De deelnemers moesten ook bereid zijn om na afloop door te stromen naar één van onze opleidingen in de industrie. Dat team vonden we met Jeroen, Jarne, Saad en Hüzeyfe. En let op, het is niet zomaar een team. Ze doen mee als 'The Fast Four' en ze doen er alles aan om hun naam waar te maken!

Het avontuur van The Fast Four startte in Waterschei. Bij instructeur Mostafa maakte het team kennis met verschillende metaalbewerkingsmachines en leerden ze lassen. Vol enthousiasme begonnen ze aan hun eerste las. Er zat -letterlijk en figuurlijk- vuur in het team. Ze stonden al te popelen om hun eigen racewagen te assembleren!

Geen wagen zonder ontwerp: in Hasselt leerden de cursisten met het tekenprogramma CAD-college werken. Aanvullend volgde een montage-oefening. En onder het nauwlettende oog van instructeur Eddy werden The Fast Four ondergedompeld in de wondere wereld van kogellagers en kettingaandrijving. Kennis over maximale kracht: check!

Dan de wielen nog. Instructeur Karel leerde de racers in spe tijdens de workshop wielgeometrie hoe ze hun vier banden moeten controleren en configureren. Eerst met een stevige theoretische basis over verschillende wielhoeken en –standen en het doel ervan. Dan de praktijk met de vierwieluitlijnbank. De toppers gingen meteen zelf aan de slag. Ze leerden de kneepjes van het vak om hun wagen soepel en recht op hun doel te laten afgaan.

De eerste stappen van The Fast Four zijn gezet. Team Limburg wacht nog een boeiende tijd!”

Of ze er zin in hebben? “We kunnen niet wachten om de uitdaging met de andere teams aan te gaan”, klinkt het unisono bij de racers. Wordt vervolgd!

 

 

Ben je of ken je iemand die aan de slag wil in het buitenland? Vandaag, 9 mei, is het Dag van Europa. Exact 67 jaar geleden werd de aanzet gegeven voor de eenwording van Europa. Basisprincipe is “wat beter samen kan, doen we beter samen”. Dat kan ook voor wie werk zoekt. Pak die koffers dus maar al!

“Al 18 jaar werk ik bij VDAB. Ik heb me nog geen moment verveeld”, zegt Gert De Buck, verantwoordelijke internationale mobiliteit bij VDAB, “Ik legde al een fijn parcours af met heel wat uitdagingen. De eerste was de opstart van de Servicelijn waar al sinds ‘99 klanten ons telefonisch kunnen bereiken voor tal van vragen. Ik weet nog goed dat ik tijdens de avondshift met een collega vol spanning en ongeduld zat te wachten op dat volgende telefoontje. Wat een contrast met hoe het er nu aan toegaat, de telefoons staan van ‘s ochtends tot ‘s avonds niet meer stil.”

Maar EURES, het Europees netwerk voor beroepsmobiliteit, kon Gert verleiden. “Eerst als internationaal bemiddelaar bij VDAB, en sinds ‘09 als teamcoördinator, geeft hij aan. Concreet houdt zo’n job twee zaken in: enerzijds zoekt het internationale team mensen in het buitenland die in Vlaanderen knelpuntvacatures willen invullen. Anderzijds helpen ze Vlamingen aan een job in het buitenland. “Wil je naar het buitenland of wil je iemand uit het buitenland? Ons team zet zich elke dag in om in het binnen- en buitenland jobdates te organiseren en de juiste match te vinden”, zegt Gert.

De arbeidsmarkt krijgt te maken met heel wat uitdagingen zoals jeugdwerkloosheid en nieuwkomers. En die uitdagingen zijn er niet alleen in Vlaanderen of in België. “Het is goed dat er een Europees platform bestaat waar je ervaringen uitwisselt en samen naar oplossingen zoekt”, vindt Gert.

“Ik ben blij dat ik daar deel van uitmaak want zo kunnen we onze werking vergelijken met de aanpak in andere landen, en ik merk vaak dat we als VDAB al ver staan. Denk maar aan onze website, onze sociale media, onze vacaturedatabank... Ook het feit dat we niet als één organisatie werken, maar als regisseur van de arbeidsmarkt is een voorbeeld voor heel wat andere Europese landen. Samen met partners staan we sterk.”

Europa vervult ook op andere manieren een heel belangrijke rol. Denk maar aan het vrije verkeer van personen. Ook jij kan makkelijk in een ander Europees land werken. En de ervaring die je opdoet, wordt erkend in eigen land. “Zo zijn we nu bezig met het Europese solidariteitskorps, een initiatief van de Europese Unie. Het project biedt jongeren de kans om humanitair werk te doen in heel Europa. Dit project start in juni, we hebben drukke tijden in het vooruitzicht”, besluit Gert.

Werken in het buitenland

Ben je of ken je iemand die aan de slag wil in het buitenland? Bij VDAB kunnen we je een heel eind op weg helpen. Neem een kijkje op ‘Werken in het buitenland’. Je vindt er nuttige info rond wetgeving, tips & tricks en een heleboel getuigenissen van mensen die nu al in het buitenland werken.

Heb je een specifieke vraag over werken in Europa, dan staan onze internationale bemiddelaars voor je klaar!