U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - september 2017

Op donderdag 16 november vindt de 18 de VOV-beurs plaats in de Brabanthal in Leuven. Je kan kennismaken en netwerken met meer dan 2.000 hr-professionals, 150 aanbieders en ontdekt
wat de markt van leren en (organisatie-) ontwikkeling te bieden heeft. Daarbovenop kan je kiezen tussen verschillende presentatiesessies en workshops. Ontdek zeker ook de Experience Ville, waar je zelf achter het stuur van een vorklift kan kruipen, of Virtual Reality kan proberen.

Voor de allereerste keer organiseert VOV lerend netwerk ook een internationaal congres dat tijdens de beurs plaatsvindt. Er zijn drie keynotes: Will Thalheimer, Julia Shaw en Donald H. Taylor. De plaatsen zijn beperkt, dus wees er snel bij!

Toegang tot de VOV-beurs, netwerkreceptie en catering zijn inbegrepen in de prijs van de tickets. Schrijf je nu in!

Je wil naar het buitenland maar je bent de richting kwijt? Dan is de infomarkt GO STRANGE LIVE the place to be! Je vindt er een brede waaier aan mogelijkheden voor jongeren van 14 jaar tot en met 30 jaar. Blokkeer 21/10 en ontdek jouw perfecte match. You’ll never know until you go…

Heb je last van koudwatervrees? Laat je overtuigen door de enthousiaste getuigenissen van Aline (1 jaar in Australië), Ester (6 maanden in spanje), Jeroen (6,5 maanden in Australië) en Toon (4 maanden in Frankrijk)!

 

Slagers liggen goed in de markt. Jammer genoeg is het een knelpuntberoep. Knelpuntberoepen zijn beroepen waarvoor werkgevers het moeilijk hebben om geschikte kandidaten te vinden.

Wil je snel werk vinden? Richt dan je pijlen op jobs waarvoor de vacatures moeilijk ingevuld raken.
Kijk zeker eens naar de lijst van knelpuntberoepen.

 

Van 8 tot 14 september is het de Week van de geletterdheid.

Geletterd zijn is een troef. Maar ook een noodzaak om in de samenleving van vandaag vlot te functioneren en te participeren. Dat wil zeggen: goed kunnen lezen en schrijven, rekenen en overweg kunnen met de computer en multimedia.

Dit jaar richt de Week van de geletterdheid (van 8 tot 14 september) zich tot iedereen die in (kans)armoede leeft.

Werken aan geletterdheid creëert heel wat kansen. Door nieuwe dingen te leren, sta je sterker in je schoenen. Je krijgt het gevoel mee te zijn. Wie weet leidt het wel tot een job of een nieuwe functie op je werk!

Meer informatie vind je op www.weekvandegeletterdheid.be

Annemie (34) had geen diploma hoger onderwijs op zak. Ze  werkte ooit als management assistent bij een bouwcoördinatie-dienst van Colruyt Group. “Toen ik zag wat de bouwcoördinatoren deden, wist ik: dat wil ik ook doodgraag. Ik heb toen overwogen om een graduaat bouw te volgen in avondonderwijs, maar in combinatie met een voltijdse job en mijn kinderen was dat niet haalbaar.

In januari 2016 werd ik werkloos en raakte ik in de put. Ik had me altijd 100% ingezet voor mijn job en had nog nog nooit thuisgezeten. Na een tijdje herpakte ik me: toen ik de opleiding Bouw zag staan op de website van VDAB, schreef ik me direct in. Na de infoavond was ik nog meer overtuigd van mijn keuze: ik friste mijn wiskunde op en  deed twee weken later mee aan de selectietesten.”

Nu zijn we anderhalf jaar verder en heb ik mijn diploma hoger onderwijs op zak. En dat zonder één herexamen! Dat had ik nooit voor mogelijk gehouden toen ik werkloos werd. En het allerbeste nieuws: ik heb een vast contract gekregen als projectcoördinator bij Colruyt Group. Ik heb er tijdens mijn opleiding stage gelopen en mocht er blijven. Ik coördineer kleine bouwtechnische projecten van begin tot einde. Bijvoorbeeld: de aanpassing van de gevel van een winkel, het plaatsen van een nieuwe koeling, het herinrichten van een winkel, het inrichten van een nieuwe parking…  Ik bepaal welk project voorrang heeft, maak een planning op, contacteer de aannemers en ga naar de werven om te zien hoe de werken verlopen.

Ik werk er ondertussen al een maand. En de job is even fijn als ik had gehoopt: ik heb mijn eigen projecten, kan plannen en organiseren, naar een deadline toewerken…  Ik leer voortdurend bij en geen dag is hetzelfde. Heerlijk vind ik dat. Ik ga nu elke dag met plezier naar het werk.

Heb je geen diploma secundair of hoger onderwijs behaald en benijd je de duizenden studenten die binnenkort weer vol goede moed aan een nieuw academiejaar beginnen? Het is nog niet te laat. Net zoals Annemie kan je voltijds studeren zonder dat je je werkloosheidsuitkering verliest. We vertellen je er graag meer over.