U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - november 2017

Sylvia Schotte uit Onkerzele is 37 en moest haar job opgeven om gezondheidsredenen. Het is haar droom om opnieuw een administratieve job uit te oefenen, zoals bij de start van haar carrière. Maar de functie-inhoud verandert razendsnel in de administratieve sector en Sylvia moet haar kennis en competenties weer bijschaven. In het competentiecentrum van Oudenaarde volgt ze de VDAB-opleiding tot commercieel medewerker.

Jobdate leidt naar ideale werkgever

Tijdens haar opleiding bezoekt Sylvia een jobbeurs. Daar heeft ze een interessant gesprek met een HR-medewerker van de NMBS. Ze wil graag solliciteren voor de functie van loketbediende, maar in haar regio zoeken ze op dat moment enkel treinbegeleiders. Toch twijfelt ze niet en waagt ze haar kans. Ze neemt deel aan de selectietesten voor treinbegeleider en haalt het met glans. Op 2 oktober begint ze vol trots aan haar opleiding bij de NMBS en geeft zo haar professionele loopbaan een totaal nieuwe wending.

Een VDAB-opleiding was voor mij de gedroomde springplank naar een totaal nieuwe job.

“Een andere job dan voorzien, maar niet zonder VDAB!”

Sylvia glundert. “Mijn opleiding bij VDAB opende de deur naar deze job.” Ze werd er sterker en zelfbewuster door. “Je drijft mee op het enthousiasme van je medecursisten en het instructiepersoneel. Je kennis neemt toe en hierdoor krijgt je zelfvertrouwen een boost. Je durft gaan voor een job waar je oorspronkelijk niet had van durven dromen. VDAB is de ideale ruggensteun voor mensen die hun loopbaan een nieuwe wending willen geven. Ik ben zeer dankbaar dat ik deze kans kreeg en zou het iedereen aanraden!” Ondertussen begeleidt Sylvia als treinbegeleidster haar passagiers op een professionele manier naar hun bestemming. We wensen haar veel succes en werkplezier.

Mehmet uit Temse is 27 en volgde automechanica in het BSO. Tussen zijn 20 en 26 jaar werkte hij vooral als orderpicker, logistiek medewerker, magazijnier en hoofdmagazijnier bij verschillende bedrijven. “Als magazijnier vond ik het spijtig dat ik weinig nieuwe vaardigheden bijleerde en dacht ik dat ik uitdagender werk aankon.” In het voorjaar van 2016 hakte Mehmet de knoop door. Hij zou tijd nemen voor zichzelf en een nieuwe opleiding volgen.

Knelpuntberoep

Bij Mehmets zoektocht naar een nieuwe richting viel zijn oog op het knelpuntberoep ‘residentieel elektrotechnisch installateur’. Hij koos voor een beroepsopleiding bij VDAB Schoten. Aan het eind van de zomer kon hij starten. Mehmet leerde er bij instructeur Dirk Van Aken onder andere huishoudelijke verlichting en contactdozen plaatsen, communicatiekringen installeren en borden bedraden.

Als magazijnier had ik altijd het gevoel dat ik meer in mijn mars had. Ik vind het fijn dat ik nu een job heb waarin ik voortdurend bijleer en mezelf kan blijven ontwikkelen.

IBO

Nog voor het einde van zijn beroepsopleiding vernam Mehmet dat de firma Janssens Field Services op zoek was naar alarmtechniekers. Mehmet slaagde voor de selectieproef en kon er in maart 2017 aan de slag met een IBO-contract van 10 weken. Hij kon er de basistechnieken elektriciteit verder uitdiepen die hij bij VDAB verworven had. Zo kreeg hij de vereiste vaardigheden onder de knie die een alarminstallateur nodig heeft.

Boeiende vaste job

Eind mei 2017 ging het IBO-contract naadloos over in een vast contract. Mehmet is tevreden in zijn nieuwe job en niet alleen omwille van het loon. De afwisseling vindt hij erg boeiend. “Momenteel ben ik via Janssens Field Services onderhoudstechnieker bij Tyco en programmeur/teamleider bij Salto Systems. Ik heb al veel bijgeleerd, bijvoorbeeld over camerabeveiliging. Maar ik weet ook dat er nog heel veel te leren valt en dat maakt het net zo boeiend.”

Sefa Kose is een jongeman van 22 die ervan droomde om vrachtwagenchauffeur te worden. Sefa komt uit een echte truckersfamilie, ook zijn vader en broer rijden met de vrachtwagen. “Toen ik nog jonger was, zag ik ze elke dag naar het werk vertrekken met een glimlach. Dat wil toch iedereen?” Één probleem: Sefa kampt met gehoorproblemen.

VDAB-opleiding

Ondanks zijn gehoorproblemen schreef Sefa zich toch in voor de opleiding tot vrachtwagenbestuurder. “Geen evidente keuze voor iemand die slechthorend is, maar ik had er vertrouwen in dat ik bij VDAB in goede handen zou zijn.” Sefa slaagde voor de selectie en het theoretische examen, daarna volgde de praktijkopleiding. “Ik had les met twee andere cursisten, maar ik was de enige die verderging met de opleiding om het rijbewijs CE te behalen. Met dat rijbewijs mag je ook met een aanhanger of oplegger rijden en heb je meestal vaste trajecten. Die regelmaat en structuur heb ik nodig.”

Aangepaste lessen

De opleiding werd voor Sefa wel wat aangepast. “Er was af en toe een doventolk aanwezig en ik reed in een speciaal aangepaste vrachtwagen met heel wat camera’s binnenin: de Adras-vrachtwagen.” Sefa kan wel liplezen, maar dat is uiteraard niet echt een veilige oplossing in een vrachtwagen. Daarom kreeg hij pas nà de les feedback op basis van de camerabeelden. In een leslokaal zat Sefa dan samen met zijn instructeur Filip Van De Winckele. “Filip is een fantastische man. Hoe hij zich inzette voor mij… Je merkt direct dat hij zijn job met veel plezier doet.”

Vrachtwagenchauffeur is geen evidente keuze voor iemand met een gehoorprobleem, maar ik had er vertrouwen in dat ik bij VDAB in goede handen was.

Gaan werken met de glimlach

Ondertussen heeft Sefa zijn rijbewijzen op zak en werkt hij bij Van Hove, het bedrijf waar hij ook zijn stage deed. “VDAB Wondelgem werkt nauw samen met dat bedrijf en mijn papa werkt er ook.” Het leek Sefa dan ook een logische keuze om zijn stage daar te doen en hij heeft er zeker geen spijt van. “Ik doe er elke dag vaste, korte trajecten en dat vind ik er juist tof aan. Ik mag dan wel graag rijden, lang stilzitten is niets voor mij.” Sefa heeft zijn droom dus waargemaakt. “Ik vertrek nu ook elke dag met een glimlach naar het werk.”

Ook interesse in een opleiding tot vrachtwagenchauffeur? Ontdek dan hier een overzicht van onze opleidingen. 

Op 28 augustus 2017 ging de 24-jarige Afghaan Mirwais Urgoni met een IBO van start bij de firma Bossuyt uit Torhout. We vertellen hoe Mirwais hier terecht kwam en welk traject hij volgde om als metser aan de slag te gaan.

Noodgedwongen gestopt met school

Mirwais moet als kind na vijf jaar school stoppen met studeren nadat zijn vader sterft. Als oudste van het gezin helpt hij van dan af zijn moeder bij het kweken van groenten en het verzorgen van de dieren. Je eigen moestuintje is in Afghanistan geen modeverschijnsel, maar pure noodzaak om te overleven.

Gevlucht voor de Taliban

In 2013 slaat Mirwais op de vlucht omdat hij verplicht wordt om zich aan te sluiten bij de Taliban. Hij moet hierbij zijn moeder, twee jongere broers en zus achterlaten. De tocht duurt 43 dagen, voornamelijk te voet of in de bagageruimte van een auto.

Via Iran, Turkije, Griekenland, Italië en Frankrijk belandt Mirwais uiteindelijk in een park aan het Noordstation van Brussel. Daar verblijft hij 2 dagen en drinkt bij gebrek aan beter water uit een vijver. Hij wordt ondergebracht in een asielcentrum waar hij iets meer dan een jaar verblijft.

Nieuwe kans aan de kust

Mirwais verhuist uiteindelijk naar Middelkerke. Hij start een cursus Nederlands bij Open-school Oostende en krijgt het label van Alfa-cursist: een laaggeschoolde, anderstalige volwassene die niet kan lezen of schrijven in zijn eigen taal, of niet vertrouwd is met ons alfabet.

Een week proeven van de bouwsector

In december 2016 start Mirwais met het project Kies Handig-Bouw bij CC-Oostende. Hierbij krijgen werkzoekenden met interesse voor de bouwsector de kans om een week te proeven van verschillende bouwberoepen. Zo kunnen ze erachter komen welk beroep hen het beste ligt. Tijdens die week komt Mirwais nogal stil en introvert over, maar op het evaluatiegesprek is hij toch enthousiast over het beroep van metser.

Opleiding tot metser

Op 17 januari 2017 start Mirwais met de opleiding tot metser. Al snel blijkt dat hij het metselen in de vingers heeft. Hij is een doorzetter en is constant bezig met zijn opdrachten. Ook op persoonlijk vlak bloeit Mirwais helemaal open en zijn Nederlands gaat er met behulp van zijn medecursisten sterk op vooruit.

Instructeur Geert Deschuytter over Mirwais: “Bij het begin van de opleiding kan hij niet veel, maar algauw blijkt dat hij erg handig is en snel aanleert. Het helpt natuurlijk wel dat hij erg leergierig is, en voor alles openstaat. Het is een heel aangename kerel”. Mirwais is kort en bondig over instructeur Geert: “Geert is de beste!”

De opstap naar werk

Op 27 april 2017 organiseert Werkwinkel Oostende een Jobmarkt Bouw in het opleidingscentrum. Mirwais gaat zich als eerste, ietwat onzeker, aanbieden bij de baas van de firma Bossuyt uit Torhout. Ondanks de afstand van Middelkerke naar Torhout met het openbaar vervoer reageert de werkgever enthousiast op zijn kandidatuur.

Mirwais is zelf ook zeer lovend over deze eerste ervaring als sollicitant. Hij wordt rechtstreeks aangesproken door de werkgever in klare en eenvoudige taal, en kan zijn vragen dan ook goed beantwoorden.

Op weg naar zelfstandigheid

Op 8 juni 2017 start Mirwais met zijn stage als metser. Bij de opvolging hiervan hoort instructeur Geert Deschuytter alleen maar lovende woorden: Mirwais werkt steeds door, leert snel nieuwe zaken aan en functioneert goed binnen het team. Ook Mirwais zelf is enorm enthousiast. Hij leert veel bij en heeft een goed contact met zijn collega’s en de werfleider.

Vandaag weet hij ook dat een “leere” een ladder is en met een “zwee” een winkelhaak bedoeld wordt. Van zodra het enigszins financieel mogelijk is, verhuist hij naar Torhout om dichter bij het bedrijf te wonen. Een succesverhaal dat hopelijk velen kan inspireren.

Op dinsdag 5 december 2017 organiseert het Vlaams Instituut Gezond Leven, in samenwerking met Prebes, de uitreiking van de Gezond Werken Award in Xpo Kortrijk.
Met de award willen ze ondernemingen binnen profit, social profit én overheden belonen, omdat ze aandacht hebben voor de gezondheid van hun medewerkers.

De uitreiking gebeurt tijdens een feestelijk avondprogramma. Na een gezonde hap en een drankje krijg je, in aanwezigheid van Evy Gruyaert, te horen wie de Gezond Werken Award krijgt. Evy praat de avond aan elkaar en zorgt voor de nodige beweging tussendoor.

Na de uitreiking stelt minister Jo Vandeurzen het nieuwe project “coaching van bedrijven voor het voeren van een preventief gezondheidsbeleid” voor. Dit project stimuleert ondernemingen om een preventief gezondheidsbeleid op te zetten.

Wil je er graag bij zijn?

Klik hier om je in te schrijven