U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - januari 2018

Op 12 december 2017 stelden onze gedelegeerd bestuurder Fons Leroy en manager kansengroepen Wendy Ranschaert hun boek ‘Ik wil gewoon werken’ voor aan het grote publiek. Het boek gaat dieper in op het maatschappelijk belang van de re-integratie van mensen met gezondheidsproblemen. Je kan ‘Ik wil gewoon werken’ nu ook kopen als e-book.

Mentaliteitswijziging

Verschillende auteurs zoals David Ducheyne, François Perl, Els Wouters en Jozef Pacolet werkten mee aan het boek. Samen pleiten ze voor een verschuiving van ‘arbeidsongeschikt’ naar ‘werken met een gezondheidsprobleem’. Maar waarom is dat zo belangrijk? Onderzoek wijst uit dat mensen die werken zich beter voelen. Dat geldt zowel voor gezonde mensen als voor mensen met gezondheidsproblemen. Bovendien is de kost om iemand terug aan het werk te helpen snel terugverdiend. Dat zijn maar twee van de redenen waarom we deze groep niet zomaar links mogen laten liggen.

“Doordat ik terug aan werk kon denken, voelde ik me gewoon veel beter”

‘Ik wil gewoon werken’ bevat verschillende getuigenissen van mensen die terug aan het werk gingen na een re-integratieproject. 1 van hen is Maria Cabanillas. Na een slecht uitgevoerde heupoperatie raakte ze alle gevoel in haar rechterbeen en -voet kwijt en kon ze haar job als cantinière en poetsvrouw niet meer uitvoeren. Na 2 jaar te hebben thuisgezeten, kon ze na de nodige aanpassingen terug haar werk opnemen. De terugkeer naar werk was ontzettend belangrijk voor het herstelproces van Maria en maakte van haar naar eigen zeggen de gelukkigste persoon ter wereld. Het toont het belang van een terugkeer naar het werk na lange afwezigheid.

Ook als e-book

‘Ik wil gewoon werken’ is sinds kort ook verkrijgbaar als e-book:

Het gedrukte boek kan je ook nog steeds bestellen:

 

Volg je een opleiding in de ambachtelijke sector of heb je zo'n opleiding gevolgd? Dan kan je deelnemen aan de wedstrijd Ambacht in de Kijker.

Ambacht in de Kijker wordt ondersteund door Minister Denis Ducarme.  De wedstrijd wil de rijkdom van de Belgische ambachtelijke sector benadrukken en de vakbekwaamheid van de Ambachtsman/-vrouw van het jaar promoten voor een groot publiek. Dit jaar legt de wedstrijd de focus op het belang van het gebruik van moderne technologieën om het traditionele ambacht te beoefenen.

Er zijn verschillende prijzen zijn te winnen: de Ambachtsprijs (€3.000), de Parel van de Jury (€ 1.000) en de publieksprijs (€ 1.000). Ben je jonger dan 25? Wie weet neem je dan de Leerschoolprijs (€ 800) mee naar huis.

Doe mee, inschrijven kan tot en met 22 februari 2018!

Klik hier om je in te schrijven

 

Gepost op 29 januari 2018

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jou? Staat maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog op de agenda? Of vind je dat duurzaamheid wordt overroepen?

Trendhuis, een onderzoeks- en communicatiebureau, wil de visie en verwachtingen rond duurzaam ondernemen in kaart brengen. Ze doen dat met een online bevraging, gericht aan alle werknemers in België. Ook jouw mening telt!

Klik hier om naar de enquête te gaan

Gepost op 25 januari 2018

Een snoepautomaat vol lekkere vieruurtjes. Een hele dag naar je computerscherm kijken vanop je bureaustoel. Sloten koffie. Stress. Neen, de werkvloer is voor veel mensen geen baken van gezondheid. Het project ‘Gezond op de werkvloer’ van minister Vandeurzen wil daar verandering in brengen.

Bewuste keuze voor een gezonde werkomgeving

In tijden waarin steeds meer werknemers kampen met obesitas, burn-outs en depressies, is het belangrijk om bewust te kiezen voor gezond. Een gezonde levensstijl lijkt misschien een persoonlijke keuze, maar de omgeving heeft minstens een even grote invloed op de keuzes van mensen. De Vlaamse Overheid wil bedrijven dan ook ondersteunen bij het creëren van een gezonde werkomgeving. Het project ‘Gezond op de werkvloer’ is een samenwerking tussen de sociale partners, wordt gefinancierd door de Vlaamse Overheid en loopt tot eind 2019.

Bedrijfscoaches

Omdat het voor veel bedrijven niet evident is om een gezondheidsbeleid uit te tekenen, kan je met ‘Gezond op de werkvloer’ beroep doen op experts. Tijdens een traject van 20 uur wordt het bedrijf begeleid door een bedrijfscoach. Als je aan bepaalde vereisten voldoet, krijg je 2/3de van de totale kostprijs terugbetaald. Voor 20 uur begeleiding door de coach betaal je 1.500 euro, waarvan je 1.000 euro kan terugkrijgen van de overheid. Ontdek alle info over de terugbetaling.

Omdat het voor veel bedrijven niet evident is om een gezondheidsbeleid uit te tekenen, kan je met Gezond op de werkvloer beroep doen op experts.

Verschillende thema’s

‘Gezond op de werkvloer’ werkt rond verschillende thema’s zoals beweging, gezonde voeding, geestelijke gezondheid, sedentair gedrag, roken, alcohol en drugs. Als bedrijf kan je dan per thema concrete acties opstellen om de gezondheid van de werknemers op dat vlak te verbeteren.

Kies ook voor gezond

Een groot deel van ons leven speelt zich af op het werk. Gezondheid en werk zijn dan ook nauw met elkaar verbonden en hebben een grote invloed op elkaar. Kies dus bewust voor een gezonde werkomgeving. Meer info over het project vind je op www.gezondopdewerkvloer.be.

Gepost op 25 januari 2018

Ben je op zoek naar een job in de Antwerpse diamantsector? De site www.adjobs.be verzamelt alle vacatures in de sector. Daarnaast vind je er ook heel wat nuttige informatie terug over diamanten, evenementen en opleidingen.

Een waaier aan jobs

De jobsite www.adjobs.be verzamelt alle vacatures in de sector. Het is een platform waar werkgevers en werknemers elkaar kunnen vinden. Ben jij op zoek naar een carrière in de diamantsector? Ontdek de wereld als commercieel vertegenwoordiger in binnen- en buitenland of beleef de transformatie van ruwe steen tot fonkelende diamant van dichtbij als sorteerder, slijper of ingenieur. Ook als financieel expert, verkeringsspecialist of logistiek medewerker kan je in de diamantsector aan de slag.

Epicentrum van de diamant

Antwerpen stond letterlijk aan de wieg van de diamantindustrie zoals we die vandaag kennen. De stad groeide uit tot het wereldcentrum voor diamant, waar kennis, innovatie en creativiteit samenkomen. Al meer dan vijf eeuwen lang gedreven door één passie: de liefde voor een schitterend product. Het is dan ook geen verrassing dat de Antwerpse diamantsector bruist van de activiteit.

Werken in het hart van Antwerpen

Het diamantkwartier, amper één km² groot, ligt letterlijk in het hart van de stad en is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. In de straten wemelt het van de activiteit: handelaars ontmoeten elkaar op straat en in de beurzen, bewakingsagenten en transporteurs brengen goederen af en aan, gespecialiseerde bankiers en verzekeringsagenten adviseren hun klanten,... Allemaal samen zijn ze goed voor zo'n 200 miljoen dollar per dag aan ruwe en geslepen diamant die de stad in- en uitgaat.

Neem dus zeker eens een kijkje op www.adjobs.be!

Als je vrijwilligt, dan weet je het al langer dan vandaag: je haalt er veel uit. Een van de voordelen is dat je je soft skills kan oefenen. Soft watte? Dat zijn persoonsgebonden competenties, zoals samenwerken met anderen, flexibiliteit en inlevingsvermogen

VDAB sleutelt aan een model waarin soft skills een plaats krijgen. Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk wil dit model graag aftoetsen: is het ook bruikbaar bij vrijwilligerswerk? Daar zoeken we vrijwilligers voor.

Doe jij vrijwilligerswerk en wil jij je mening over soft skills met ons delen? Kom naar de focusgroep in Gent!

Wat kan je verwachten van dit focusgesprek?

  • Je krijgt een goed zicht op soft skills en degehanteerde definities.
  • Je leert van andere vrijwilligers hoe zij kijken naar soft skills in het vrijwilligerswerk.
  • We bekijken samen of de geselecteerde competenties herkenbaar zijn en het model bruikbaar is in het vrijwilligerswerk. 
  • Je geeft als vrijwilliger mee input aan het model dat VDAB wil gebruiken in de dienstverlening en dat mogelijk ook gebruikt kan worden in het vrijwilligerswerk.
  • Je oefent in een beweging ook je soft skill 'vergaderen' ;-)

Wanneer: woensdag 21/2, van 14:00-16:30u
Waar: Vlaams Administratief Centrum, Koningin Maria Hendrikaplein 70, 9000 Gent. Klik hier voor een wegbeschrijving
Inschrijven: stuur je contactgegevens naar jan@vsvw.be 

    Past het moment niet goed maar wil je wel graag mee nadenken over dit thema? Dan mag je dat ook laten weten. Mogelijk volgt er later nog een tweede focusgroep.