U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - maart 2018

Het boek ‘De ondernemende organisatie’ van Bart Derre, Koen Smets, Luc Vandingenen, Mathieu Weggeman en Jimme Keizer kaart de problematiek aan die organisaties ondervinden met disruptie. We leven in tijden waarin de wereld steeds sneller verandert en kleine start-ups de markt kunnen ‘disrupteren’. Wil een bedrijf succesvol blijven, dan moet het vernieuwen. Het ondernemend gedrag van medewerkers en leidinggevenden is volgens de auteurs hierbij cruciaal. Het boek is bedoeld voor studenten, docenten en leidinggevenden uit de privé- en de openbare sector.

Wil een bedrijf succesvol blijven, dan moet het vernieuwen.

Volgens ‘De ondernemende organisatie’ is ondernemend gedrag iets waartoe bijna iedereen in staat is. Maar een bedrijf zelf moet ondernemend gedrag bij medewerkers ook erkennen, stimuleren en een plaats geven. Leidinggevenden moeten de ruimte scheppen, maar ook de processen en mechanismen aanreiken om op een constructieve manier met nieuwe ideeën om te gaan.

In het boek komt de wetenschappelijke basis aan bod waarop je kunt steunen bij het aangaan van deze uitdaging, maar er wordt ook dieper ingegaan op de praktische invulling. Hoe kan je dat ondernemend gedrag concreet bevorderen en in goede banen leiden? De wetenschappelijke bevindingen worden gekoppeld aan de eigen ervaringen van de auteurs.          

Meer informatie vind je op de website van uitgeverij Pelckmans, waar je het boek ook online kan kopen.

Gepost op 15 maart 2018

Van 19 tot 23 maart 2018 organiseren microStart en Impulskrediet voor de zevende keer de Week van het Microkrediet. Met een hele reeks activiteiten over heel België willen ze iedereen met ondernemersplannen aanmoedigen om die te realiseren.

Ook ik ben ondernemer

De slogan van deze editie is ‘Ook ik ben Ondernemer’. Daarmee worden de positieve effecten van een microkrediet in het opstarten en uitbouwen van een eigen zaak benadrukt. Microkredieten verlagen de drempel tot ondernemerschap voor wie moeilijk aan bankfinanciering geraakt. Ze zijn ook een innovatieve oplossing tegen werkloosheid en sociale uitsluiting. En vooral: op persoonlijk vlak kunnen ze je leven een hele nieuwe wending geven.
Heb je zelf ondernemingsplannen, maar ontbreekt het je aan middelen? Dan is een microkrediet misschien iets voor jou. Met een mix van financiering en persoonlijke begeleiding helpen we je graag om je plannen concreet te maken.

Micro-ondernemer van het jaar

Tijdens de Week van het Microkrediet roepen microStart en Impulskrediet de Micro-ondernemer van het jaar uit. Naast een dagelijkse award via online voting en per categorie wordt op het slotevent van de Week van het Microkrediet een algemene award uitgereikt voor dé “Micro-Ondernemer van het jaar”.

Wil je mee de Micro-Ondernemer van het jaar verkiezen of wens je meer info over de werking van microkrediet? Surf dan naar wmk.microstart.be.

Gepost op 13 maart 2018

Als je via VDAB een bediendenopleiding volgt, leer je niet alleen theorie maar ook praktijk. Dat gebeurt met leerbedrijven: samen met je medecursisten ga je aan de slag in een fictieve ondernemening en leer je, net zoals in een echt bedrijf, al doende de kneepjes van het vak.

Deze week stonden enkele van onze cursisten op belfair, een internationale handelsbeurs voor leerbedrijfen. Viola, Hadda en Cafahir vertegenwoordigden het leerbedrijf BruxOffice Supplies.

Viola vertelt: "Met ons leerbedrijf verkopen we misschien 'maar' virtuele kantoorbenodigdheden, het is wel net echt. We zoeken nieuwe klanten, noteren bestellingen en maken facturen. Bovendien oefenen we onze talenkennis: Nederlands, Frans, Engels en zelfs Berbers. Dit is een heel rijke ervaring die we straks meenemen als we gaan solliciteren."

Gepost op 9 maart 2018