U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - november 2018

Het is zover: sinds kort heeft VDAB twee vloggers! Maak kennis met Abdel, een 23-jarige werkzoekende en Irian, een toffe student bio ingenieur.

De komende maanden zullen deze creatieve en vlotte heren hun sollicitatieverhalen en sollicitatietips delen met de wereld. Wij kijken alvast uit naar hun ervaringen. Kijk jij mee?

Op 5 december is het Internationale dag van de Vrijwilliger. Dan staat de wereld stil bij de miljoenen vrijwilligers die zich overal ter wereld nuttig maken. Ook in Vlaanderen.

Ken jij vrijwilligers en wil je hen op 5 december in de bloemen zetten? Doe mee met de actie van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw en geef vrijwilligers een warm gevoel!

Onze afgevaardigd bestuurder Fons Leroy heeft een boek geschreven over de arbeidsmarkt van de toekomst. De titel van het boek is ‘No Jobs’, maar duidt geenszins op een negatief toekomstbeeld. “Ik geloof wel in het einde van de ‘jobs’, maar dan in heel strikte zin zoals velen een job vandaag typisch beleven: repetitief, taakgericht, beklemmend.” 

Werken anno 2050

Fons Leroy kijkt in ‘No Jobs’ in zijn glazen bol om een vooruitblik te geven op de arbeidsmarkt anno 2050. Zo’n oefening is volgens hem essentieel om een stap te kunnen zetten in de richting van een samenlevingsmodel gebouwd op ‘goede arbeid’. “We moeten nu al keuzes maken op vlak van technologie zodat we de mens kunnen bevrijden van saaie en repetitieve arbeid. Ook al is die toekomst onzeker, het is aan ons om die toekomst te maken en niet louter te ondergaan.”

Fons Leroy: Het is aan ons om de toekomst te maken en niet louter te ondergaan.

Killer robots

Het boek ‘No Jobs’ gaat dieper in op de relatie tussen mens en machine en Leroy ziet robotisering en digitalisering niet als een gevaar, maar net als een grote opportuniteit. Geen killer robots dus die een bedreiging zijn voor de mens, maar killer robots die geestdodend werk uitschakelen. Hierdoor krijgen we meer tijd om ons op een nuttige en creatieve manier bezig te houden en creëren we loopbanen die meer voldoening opleveren.

Je kan het boek online bestellen bij Borgerhoff & Lamberigts

Starten met een eigen zaak op oudere leeftijd: er komt heel wat bij kijken. Een grondige voorbereiding en goede informatie zorgen voor een vlotte start. Daarom organiseert Agentschap Innoveren & Ondernemen samen met haar partners een praktische opleidingsreeks over hoe je succesvol kan starten met een zaak na je 50ste.  En dit zowel in hoofd- als in bijberoep.

Wat, waar en wanneer
Droom jij van je eigen zaak? Schrijf je gratis in voor de informatiecyclus ‘Starten met een eigen zaak na je 50ste’. De reeks bestaat uit vier namiddagsessies waar je praktische kennis opdoet over de belangrijkste zaken die bij de opstart komen kijken.

  • De vierdelige opleidingscyclys in Brussel start op maandag 26/11 en gaat daarna door op woensdag 28/11, maandag 3/12 en woensdag 5/12. De lessen gaan door in het Unizo hoofdkantoor, Willebroekkaai 37. 
  • De vierdelige opleidingscyclys in Gent start op dinsdag 27/11 en gaat daarna door op donderdag 29/11, dinsdag 4/12 en donderdag 6/12. De lessen gaan door in het VAC, Virginie Loveling gebouw, Koningin Maria Hendrikaplein 70, Gent.

Inschrijven kan via de website www.ondernemen50plus.com

Vanaf 20 november verandert de naam van het tewerkstellingsbureau op Brussels Airport: het oude Brussels Airport House noemt vanaf dan Aviato. Het nieuwe kantoor vind je terug op de vierde verdieping van de luchthaven en zowel werkzoekenden, werknemers als werkgevers vinden er alle informatie over werken op de luchthaven.

Voor werkzoekenden
Werkzoekenden met interesse in een job of opleiding bij Brussels Airport zijn bij Aviato aan het juiste adres. In de databank 'vlieg erin' vinden werkzoekenden alle vacatures op en rond de luchthaven. Heb je nog niet voldoende ervaring? Dan zijn er de opleidingen bij Aviato.  

Officiële opening van de nieuwe kantoren van Aviato
Op 20 november opent Aviato de deuren van de nieuwe kantoren voor werkzoekenden, werknemers en werkgevers. Ook de pers zal aanwezig zijn op deze dag. Houd dus zeker de sociale media in de gaten en ontdek wat er allemaal te beleven valt en deel de Aviato-berichten op LinkedIn en Facebook met collega's en kennissen.

Eerste jobbeurs op 4 december
Op 4 december organiseert Aviato in samenwerking met Air Cargo Belgium een jobbeurs over werken bij de luchthaven. Werkzoekenden kunnen er kennis maken met de vele werkgevers die Brussels Airport rijk is en ontdekken welke vacatures er zijn. Je vindt deze jobbeurs ook terug in de VDAB agenda.

Meer info: vdab.be/luchthaven of aviato.be.

Op vrijdag 16 november 2018 is het de Dag van de Ondernemer, een initiatief van UNIZO en het Vlaams Agentschap Ondernemen en Innoveren (Vlaio).

Overal waar je gaat, zijn ondernemers aan het werk. Het thema van deze 5de editie is dan ook 'Ondernemers zijn overal'. UNIZO wil hen bedanken voor alle passie, enthousiasme en energie die ze in hun zaak steken. En wil appreciatie laten blijken voor de toegevoegde waarde die ze onze samenleving schenken. Want ondernemers hebben we broodnodig om al het goede rondom ons in stand te houden.

Een overzicht van de activiteiten op deze Dag van de Ondermer vind je op unizo.be

Gepost op 8 november 2018