U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - januari 2019

VDAB en Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap, doen geregeld beroep op elkaars expertise om projecten in ontwikkelingslanden te ondersteunen.

Zo trokken VDAB’ers Carlo De Smedt en Ria Gijbels eind vorig jaar naar Afrika in het kader van ‘Skilling Up Uganda’. Ze gaven er een vijfdaagse workshop voor zeven technische scholen uit de regio’s Karamoja, Rwenzori en Albertine.

Naast de scholen waren ook vertegenwoordigers van de lokale overheid en deelnemers uit de privésector aanwezig.

Carlo: "Een van de doelen van 'Skilling Up Uganda' is om scholen beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt. De klemtoon van de workshops lag op het uitwerken van een databank met arbeidsmarktinformatie.

Via zo'n databank kunnen studenten gemakkelijk goede stageplaatsen vinden om praktische ervaring op te doen. Scholen kunnen er op hun beurt hun opleidingen beter door afstemmen op het bedrijfsleven, wat resulteert in beter opgeleide arbeidskrachten."

De workshop was voor Carlo en Ria geen eenvoudige opdracht. Ria vertelt: "Onze Belgische ervaring en kennis vertalen naar de lokale behoeften en mogelijkheden vormde een hele uitdaging. We lichtten de basisbegrippen voor een informatiesysteem toe, en aan de hand van praktische oefeningen gingen we met de deelnemers aan de slag: we verzamelden informatie over studenten, bedrijven en opleidingen en bouwden daarmee een database op."

Het resultaat na vijf dagen? "De eerste stappen zijn gezet en verdere actieplannen uitgewerkt", besluiten Ria en Carlo. "Er ligt nog veel werk voor de boeg maar een ding is zeker: aan enthousiasme en leergierigheid ontbreekt het niet. VDAB blijft dan ook paraat staan voor verdere ondersteuning op afstand. ‘Samen sterk voor werk’ is ook hier de rode draad: databases transparant opbouwen en openstellen voor alle partijen op de arbeids- en opleidingenmarkt is dé voorwaarde voor succes op langere termijn!"

Gepost op 31 januari 2019

Dinsdag 5 februari is het Safer Internet Day. Het doel? Van het internet een veilige, creatieve en leuke plek maken voor iedereen.

Wil jij ook op een veilige manier gebruik maken van het internet? Met deze tips ben je goed op weg!

Wachtwoord

  • Verander regelmatig je wachtwoord, en zorg ervoor dat het sterk genoeg is.
  • Laat je niet chanteren door onbekenden die beweren je wachtwoord te kennen en enkel tegen betaling je privacy te respecteren.

Phishing

  • Ga niet in op mails waar 'een kennis' je om financiële hulp vraagt.
  • Bezoek alleen beveiligde websites: de url van beveiligde websites begint met https, en heeft vooraan vaak een groen slotje.
  • Heb je twijfels over de veiligheid van een e-mail of website? Check de info op cert.be en safeonweb.be. Of doe de phishingtest.

Hackers

  • Download niet zomaar software of apps. Gebruik steeds de App-store of de Google Play Store.
  • Let op met gratis wifi. Het is fijn dat je overal online jobs kan zoeken, maar openbare draadloze netwerken of onbeveiligde verbindingen zijn een paradijs voor hackers.

Sociale media

  • ‘Google’ jezelf en ga na of je online imago oké is.
  • Vermijd openbare profielen op sociale media. Je nieuwe baas hoeft niet te zien wat jij in het weekend doet.
  • Op LinkedIn kan je wel een profiel uitbouwen, maar houd het professioneel.
Gepost op 28 januari 2019

Discreet opgestelde camera's registreren echte sollicitatiegesprekken bij werkgevers die op zoek zijn naar de ideale werknemer.

Bekijk het nieuwe seizoen van De sollicitatie op Vier. Iedere dinsdag om 21u20. Met leuke kandidaten en werkgevers, en do's en don'ts uit het echte sollicitatieleven.

Een mooie samenwerking tussen Vier en VDAB! 

Gepost op 17 januari 2019