U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt

© Shutterstock

Ga je na een periode van ziekte terug aan de slag via uitzendwerk? Dan ben jij de persoon die we zoeken! 
Met het project IN-STAP onderzoeken we hoe de stap naar uitzendarbeid makkelijker kan voor mensen die recht hebben of hadden op een ziekte-uitkering.
Daarvoor zijn we op zoek naar zowel positieve, neutrale als moeilijkere verhalen.

Wil jij anderen helpen door jouw ervaring te delen in een persoonlijk gesprek? Laat het ons weten. Een medewerker van IDEA contacteert je voor een online of telefonisch gesprek van ongeveer 30 minuten. Wat je vertelt wordt vertrouwelijk en anoniem verwerkt.

Wil je meer informatie over het onderzoek of wil je graag deelnemen? Stuur een mailtje naar marieke.carpentier@ideaconsult.be. Zij beantwoordt graag jouw vragen of plant een gesprek met je in.

Hier vind je alvast bijkomende informatie.

Gepost op 1 juli 2020

Denk je bij afstand ook spontaan aan dingen van anderhalve meter? Wij dachten vandaag aan 365 dagen! Want op 23 mei 2019 openden we de deuren van de Work out Room voor het grote publiek. 

Op ons openingsevent nodigden we verschillende collega's en start-ups uit om elkaar (nog) wat beter te leren kennen. We smokkelden ook meteen enkele boeiende sprekers én een ballenbad mee in het programma.

Voor we de ruimte open gooiden bestond de Work out Room ook al, zij het als een virtueel team. Divers, maar met een gedeelde passie om te co-creëren met mensen en organisaties voor een betere, innovatieve arbeidsmarkt. In de begindagen was het spannend om de eerste kiemen van een idee in zoveel vormen tegelijk te moeten passen. Waar past dit in de missie van VDAB? Hoe moet zo'n fysieke ruimte er uit zien? Wat is er allemaal nodig om hiermee van start te kunnen? Wat moeten wij als team allemaal kunnen om dit idee te realiseren?

In het voorbije jaar waren er veel grote en kleinere highlights:

  • Toen we na de werken de ruimte voor het eerst konden betreden.
  • Voor het eerst sukkelen met Google Hangout op een Koffie met de Toekomst.
  • De eerste toevallige passant die kwam informeren wat 'dat hier eigenlijk allemaal was'.
  • De eerste keer dat een externe organisatie de ruimte wou reserveren voor een co-creatieworkshop.

Er is wel een constante, en daar ben ik eigenlijk nog het meest trots op: gestart vanuit enkele babbels over een vaag idee, zijn we altijd onze eigen werking, doel en nut in vraag blijven stellen. We hebben zelfs een businessplan om het te bewijzen. En, weinig verrassend, dat businessplan is ook altijd in beweging. Het groeit met elke nieuwe collega, het groeit met elke lijn feedback die we toegeworpen krijgen. Het groeit zeker ook mee met nieuwe evoluties binnen VDAB. En alles beweegt, 'quoi'.

Dit najaar, als het universum wat meewerkt, zetten we een co-creatieve hackathon op voor de arbeidsmarkt. Tot dan blijven we actief achter en voor de schermen met onder meer ons aanbod Koffies met de Toekomst, workshops en begeleiding van klanten.

Check dus zeker onze activiteiten via de VDAB-agenda.

Gepost op 26 mei 2020

De coronacrisis heeft een zware impact op het welzijn van mensen die leven in armoede. Als werkgever is het niet evident om armoede te herkennen bij je medewerkers. Daarom ontwikkelde het Netwerk tegen Armoede een test.

De test is gratis en leert werkgevers om de signalen van armoede bij werknemers herkennen. Zo krijg je als werkgever een zicht op de armoedeproblematiek of het armoederisico in je bedrijf.

Het invullen van de test duurt vijf minuten. De resultaten kan je bespreken met Heleen Dom van het Netwerk tegen Armoede. Stuur een mail naar heleen.dom@netwerktegenarmoede.be.

Gepost op 25 mei 2020
© VDAB

Vlogger Hannes Coudenys rijdt graag met dikke auto’s, steps, skateboards en fietsen. Voor de warmste week ziet hij het iets groter.

In VDAB Wondelgem leert instructeur Steven Ring hem voor de eerste keer met een truck rijden. Hannes maakt er een vlog over en wij schenken 1000 euro aan de Warmste week.

Twee vliegen in één klap: onze opleiding vrachtwagenchauffeur wordt in de picture gezet, want ’t is een knelpuntberoep. En wij tonen ons warm hart.

© BILDR

BILDR zoekt de perfecte match tussen Limburgse bouwbedrijven en werkzoekende bouwarbeiders.

Ben je een werkzoekende arbeider?

BILDR maakt het makkelijker dan ooit om een job in de Limburgse bouw te vinden:

  • Gedaan met ingewikkelde cv’s en ellenlange motivatiebrieven
  • In slechts enkele klikken maak je een kort en krachtig profiel aan
  • De app matcht je automatisch met bouwbedrijven die écht bij je passen

Werk je voor een Limburgs bouwbedrijf?

Met BILDR bespaar je flink wat tijd en geld in je zoektocht naar bekwame bouwarbeiders:

  • Openstaande vacatures staan snel en eenvoudig online
  • Je ontvangt alleen profielen die perfect passen bij jouw vraag
  • Zinloze sollicitatiegesprekken zijn voorgoed verleden tijd

Download de gratis app voor iOS of Android 

©

Op 17 oktober 2019 wordt de 14de YOUCA Action Day georganiseerd. Dan gaan 15.000 jongeren uit Vlaamse en Brusselse scholen voor een dag aan de slag bij een bedrijf, organisatie of overheidsinstelling. Het loon dat ze die dag verdienen, 55 euro, gaat naar een project van Trias in Guinée om de werkloosheid onder jongeren te verminderen en hen te stimuleren om te ondernemen.

Ook VDAB doet weer mee: heel wat VDAB'ers staan op 17 oktober hun job voor een dag af en geven jongeren zo de kans hun competenties te versterken, te proeven van de werkvloer en hun engagement te tonen.

Wil jij ook meedoen? Ontdek hier hoe jij als werkgever je bijdrage kan leveren. 

 

Kom dan naar de gratis Startersroadshows, een organisatie van UNIZO i.s.m. het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Gedurende deze avond krijg je heel wat informatie en advies omtrent de opstart van jouw eigen onderneming.

We laten een reeks ervaren ondernemers op je los. Elk met hun eigen ideeën. Stap goed geïnformeerd de ondernemers-arena in en test je creatieve idee.

© Shutterstock

Op maandag 7 oktober organiseert vzw Pink Ribbon -een organisatie die strijdt tegen borstkanker- het project Pink Monday. 

Pink Monday verwijst naar de dag waarop (ex-)borstkankerpatiënten (opnieuw) aan het werk gaan. Dat is vaak een grote en moedige stap, en begrip en steun helpen daarbij enorm.

Ontdek op de website Pink Monday handige informatie en tips voor een hartverwarmende nieuwe start op de werkvloer.

Of ga naar het eerste Pink Monday Congres. Het wordt een dag vol zinvolle informatie en concrete tips voor experten (HR professionals, Disability Managers, jobcoaches, arbeidsartsen,...) die (ex-)borstkankerpatiënten kunnen helpen bij een hartverwarmende nieuwe start op het werk.

 

Nog even en we stoppen met het ondersteunen van de Vind een job-app. Installeerde jij deze app op je telefoon? Dan zal je er binnenkort geen gebruik meer van kunnen maken.

Een waardig alternatief voor onze oude app, is de mobielvriendelijke toepassing Zoek een Job op onze website.

Probeer het zeker eens. Veel succes in je zoektocht naar werk!

Gepost op 25 juli 2019
© Shutterstock

Overwon jij een burn-out? Ben je bereid hierover te getuigen, en je verhaal te laten opnemen in een boek om anderen te helpen?

Neem contact op met Michel Piedfort van Zelfhulpgroep Burn-out, maak een afspraak voor een interview en doe je verhaal.

Gepost op 16 mei 2019