U bent hier

Het verhaal van Mirwais

Op 28 augustus 2017 ging de 24-jarige Afghaan Mirwais Urgoni met een IBO van start bij de firma Bossuyt uit Torhout. We vertellen hoe Mirwais hier terecht kwam en welk traject hij volgde om als metser aan de slag te gaan.

Noodgedwongen gestopt met school

Mirwais moet als kind na vijf jaar school stoppen met studeren nadat zijn vader sterft. Als oudste van het gezin helpt hij van dan af zijn moeder bij het kweken van groenten en het verzorgen van de dieren. Je eigen moestuintje is in Afghanistan geen modeverschijnsel, maar pure noodzaak om te overleven.

Gevlucht voor de Taliban

In 2013 slaat Mirwais op de vlucht omdat hij verplicht wordt om zich aan te sluiten bij de Taliban. Hij moet hierbij zijn moeder, twee jongere broers en zus achterlaten. De tocht duurt 43 dagen, voornamelijk te voet of in de bagageruimte van een auto.

Via Iran, Turkije, Griekenland, Italië en Frankrijk belandt Mirwais uiteindelijk in een park aan het Noordstation van Brussel. Daar verblijft hij 2 dagen en drinkt bij gebrek aan beter water uit een vijver. Hij wordt ondergebracht in een asielcentrum waar hij iets meer dan een jaar verblijft.

Nieuwe kans aan de kust

Mirwais verhuist uiteindelijk naar Middelkerke. Hij start een cursus Nederlands bij Open-school Oostende en krijgt het label van Alfa-cursist: een laaggeschoolde, anderstalige volwassene die niet kan lezen of schrijven in zijn eigen taal, of niet vertrouwd is met ons alfabet.

Een week proeven van de bouwsector

In december 2016 start Mirwais met het project Kies Handig-Bouw bij CC-Oostende. Hierbij krijgen werkzoekenden met interesse voor de bouwsector de kans om een week te proeven van verschillende bouwberoepen. Zo kunnen ze erachter komen welk beroep hen het beste ligt. Tijdens die week komt Mirwais nogal stil en introvert over, maar op het evaluatiegesprek is hij toch enthousiast over het beroep van metser.

Opleiding tot metser

Op 17 januari 2017 start Mirwais met de opleiding tot metser. Al snel blijkt dat hij het metselen in de vingers heeft. Hij is een doorzetter en is constant bezig met zijn opdrachten. Ook op persoonlijk vlak bloeit Mirwais helemaal open en zijn Nederlands gaat er met behulp van zijn medecursisten sterk op vooruit.

Instructeur Geert Deschuytter over Mirwais: “Bij het begin van de opleiding kan hij niet veel, maar algauw blijkt dat hij erg handig is en snel aanleert. Het helpt natuurlijk wel dat hij erg leergierig is, en voor alles openstaat. Het is een heel aangename kerel”. Mirwais is kort en bondig over instructeur Geert: “Geert is de beste!”

De opstap naar werk

Op 27 april 2017 organiseert Werkwinkel Oostende een Jobmarkt Bouw in het opleidingscentrum. Mirwais gaat zich als eerste, ietwat onzeker, aanbieden bij de baas van de firma Bossuyt uit Torhout. Ondanks de afstand van Middelkerke naar Torhout met het openbaar vervoer reageert de werkgever enthousiast op zijn kandidatuur.

Mirwais is zelf ook zeer lovend over deze eerste ervaring als sollicitant. Hij wordt rechtstreeks aangesproken door de werkgever in klare en eenvoudige taal, en kan zijn vragen dan ook goed beantwoorden.

Op weg naar zelfstandigheid

Op 8 juni 2017 start Mirwais met zijn stage als metser. Bij de opvolging hiervan hoort instructeur Geert Deschuytter alleen maar lovende woorden: Mirwais werkt steeds door, leert snel nieuwe zaken aan en functioneert goed binnen het team. Ook Mirwais zelf is enorm enthousiast. Hij leert veel bij en heeft een goed contact met zijn collega’s en de werfleider.

Vandaag weet hij ook dat een “leere” een ladder is en met een “zwee” een winkelhaak bedoeld wordt. Van zodra het enigszins financieel mogelijk is, verhuist hij naar Torhout om dichter bij het bedrijf te wonen. Een succesverhaal dat hopelijk velen kan inspireren.

Reageer