U bent hier

Integratie door werk: Mohamad vertelt

Mohamad (28) ontvluchtte de Syrische oorlog en kwam naar België. Omdat het vandaag Wereldvluchtelingendag is zetten we zijn verhaal in de kijker.

Mohamad: “Ik leerde al op jonge leeftijd lassen en snijbranden in de garage van mijn vader. En later werkte ik drie jaar op een schip waar ik extra las-ervaring opdeed. Hoewel ik graag met mijn handen werk, besloot ik om verder te studeren. Ik schreef me in voor de richting Rechten. Jammer genoeg moest ik die studie stopzetten door de oorlog in mijn land. Ik vluchtte naar België en kwam terecht in Antwerpen. Hoewel ik de taal niet sprak, kon ik toch aan het werk als snijbrander bij een metaalrecyclagebedrijf. Nu leer ik al doende Nederlands. Ik ben blij dat ik snel aan de slag kon. Stilzitten is niets voor mij.”

Mohamad werkt intussen al meer dan drie maanden bij Vermetal in Schelle. Hij doet er dankzij ‘Tech-Check’ een betaalde stage met als doel een vast contract. Zaakvoerder Luc Moortgat is zeer tevreden met deze samenwerking: "Om bij ons te werken hebben de mensen veel goesting nodig.” En die goesting zit er volgens ons zeker in bij Mohamed.

Tech-Check startte als een project gesubsidieerd door de stad Antwerpen. Hun missie:  lokale werkgevers sneller aan geschikt technisch personeel helpen en erkende vluchtelingen activeren. Tech-Check screent eerst de vaardigheden en arbeidsattitude van anderstalige nieuwkomers. Is die screening positief, dan kunnen ze aan de slag bij een van de project-partners. Nieuwkomers worden op de werkvloer verder opgeleid zonder eerst een taalcursus af te ronden.

VDAB zet sinds 1 juni, samen met vzw De Lift het project verder. We richten ons niet enkel naar erkende vluchtelingen, maar naar alle laag- en middengeschoolde anderstalige nieuwkomers. Daarnaast is Tech-Check nu ook een provinciaal project en beperkt het zich niet meer tot stad Antwerpen.

Het verhaal van Mohamad is een mooi voorbeeld van ‘Integratie door werk’, het actieplan dat we vandaag voorstelden aan de pers.

 

Reageer

Reacties

Mijn man KMO'er heeft reeds meerdere jaren een dame van Columbiaanse afkomst in dienst als poetsvrouw. Ze sprak geen woord Nederlands, enkel Spaans. Hij kende enkele termen in het Spaans en spijkerde dat bij. Ze deed en doet haar werk goed, maar we hadden geen full-time job voor haar. Mijn man drong erop aan dat ze Nederlands zou leren en hielp haar bij verschillende instanties om haar verblijf in orde te krijgen. Ondertussen verstaat ze haar opdrachten en heeft er een tweede job bij.