U bent hier

Kraanmachinist Oliver over zijn job: "Het is een echte passie."

De sector van de kraan- en montagebedrijven is een kleine sector, met een permanente nood aan kraanbestuurders. Omdat er in het onderwijs geen opleiding wordt aangeboden, ontwikkelden VDAB en de sector het opleidingscentrum COMOKRA, waar werkzoekenden het beroep kunnen leren. Zo ook voormalige kok Oliver. Hij volgde drie maanden opleiding bij Comokra en kon na een stage bij Sarens meteen aan de slag bij het bedrijf.

Geen playstation

Oliver: “Ik werk nu 6 jaar bij Sarens en mocht al met verschillende kranen werken. Dat ik sinds kort met de Lamborghini van de telescoopkranen mag werken, is iets waar ik behoorlijk trots op ben. Wist je dat deze kraan tot 700 ton kan tillen? Gelukkig heb ik Wouter, een crack van een compagnon waar het echt mee klikt en waar ik ontzettend veel van leer. We vormen niet alleen een team om de kraan op de werf te krijgen. Ook om jobs uit te voeren, is een goede permanente samenwerking hoogst noodzakelijk.”

Veiligheid en planning zijn uiterst belangrijk voor het uitvoeren van de werken met de mastodont waar beide heren verantwoordelijk voor zijn. “Zo’n kraan is geen playstation”, klinkt het in stereo. “We doen er alles aan om de risico’s te bannen en wachten tot we zeker zijn dat alles safe is. Dat zorgt soms voor een wat gespannen sfeer. De ontvangst op de werf is in die gevallen hartelijker dan het uitwuiven, maar als het op veiligheid aankomt, geven we geen haarbreed toe.”

Familiediner

De passie voor het kraanwerk werd bij geen van beide heren met de paplepel ingegeven. Wouter staakte zijn studie voor ingenieur omdat de praktijkgerichte aspecten van het werk op grote werven hem meer boeiden dan de theoretische kennis. En Oliver werkte in een ver verleden in een drukbezocht restaurant. “Al van tijdens de opleiding voel ik me gebeten door deze job. Het is een echte passie. En dan spreek ik echt over het volledige pakket. Aan alles beleef ik plezier en doe ik met overtuiging: de verplaatsingen, het opbouwen, aanwijzingen geven en hijsopdrachten. Koken doe ik alleen nog voor mijn vrouw en mijn kinderen of een familiediner.”

Koppig

Passie om het vak te leren, zien beide mannen als een belangrijk uitgangspunt. Maar ook tal van andere vaardigheden komen je goed van pas om goed te worden in je job.

Oliver: “Het is belangrijk dat je veel verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Die veiligheidsvoorschriften zijn er niet zo maar en je legt ze vooral niet naast je neer. Het is vaak millimeterwerk en dan zorg je best dat je heel attent en heel zeker bent van je werk. Je moet dus wel een behoorlijk sterk karakter hebben. Je mag je niet laten opjagen of in de verleiding laten brengen om fantasietjes uit te halen.

Voeg daar ook nog maar een gezonde dosis assertiviteit aan toe, want als het moeilijk wordt of niet helemaal volgens de planning verloopt, moet je genoeg haar op je tanden hebben om op de prioriteiten te blijven focussen. Een beetje koppigheid is voor deze job dus eerder een voordeel dan een nadeel.”

Iets voor jou?

Heb jij ook zin gekregen om kraanmachinist te worden? Het opleidingscentrum Comokra biedt werkzoekenden de kans om het beroep van kraanman of monteerder te leren en via praktijkstage een job in een gespecialiseerd bedrijf te vinden. Neem contact op met hen!

Reageer