U bent hier

Mauds dag in wonderland

Gisteren, 19 oktober, was het YOUCA Action Day. Voor de twaalfde keer gingen meer dan 17.000 Vlaamse en Brusselse jongeren een dag aan de slag in een bedrijf, bij organisatie of bij een overheid. Het loon dat ze daarmee verdienen gaat naar projecten van geëngageerde jongeren in het Zuiden en naar een aantal projecten in België. Ook met VDAB deden we mee: Maud, 16 jaar, liep een dag mee in het VDAB-opleidingscentrum in Heverlee. Maud: "Mijn mond viel open van verbazing!"

Communicatieverantwoordelijke Sofie nam me op sleeptouw doorheen de gebouwen van VDAB. Samen met haar ontdekte ik het opleidingscentrum. Vanaf het moment dat ik binnenwandelde viel mijn mond open van verbazing. Want toegegeven: in mijn hoofd linkte ik VDAB met stoffige bureaus en overdreven veel mokken koffie. Niets was minder waar.

We startten bij de opleiding professionele schoonmaak. Ik dacht altijd dat een schoonmaker helemaal geen opleiding nodig had. Mis dus: ik leerde dat cursisten een cursus van negen weken volgen. Daar leren ze de kneepjes van het vak. Anderstalige cursisten schaven er bovendien aan hun kennis van het Nederlands. Instructeur Brigitte vertelde me dat de cursisten op die manier perfect voorbereid zijn om goed en vlot te solliciteren. 

Het viel me op dat het bij VDAB vooral draait om 'doen'. Wie een opleiding volgt krijgt niet alleen saaie theorie: er is veel aandacht voor praktijk. Dat zag ik bij de opleiding verkoop. Het ene moment liep ik rond in een typisch leslokaal, om dan opeens in een heuse winkel te staan, vol met tijdschriften, confituurpotten en cornflakesdozen. Er is ook een kleding- en doe-het-zelfwinkel en een fictief bedrijf met alles op en aan waar cursisten ervaring kunnen opdoen. Fantastisch!

Volgende halte: de industriehal. Ik kwam er ogen te kort! Al die boren, machines en zelfgeknutselde producten... Twee cursisten uit de opleiding metaalbewerking toonden trots hun goede punten voor het vak wiskunde en wat ze die middag hadden gemaakt. Het kostte me geen moeite om hun motivatie, dankbaarheid en wilskracht te zien. Beide dertigers vertelden dat ze hun middelbare school nooit afmaakten en nu VDAB een nieuwe kans vonden.

Ondertussen was het al middag, en stroomden de leslokalen langzaam leeg, richting cafetaria. Het was fijn om te zie hoe het personeel zich met hart en ziel inzette en klaarstond voor een babbel. Na de lunch en een kop koffie (mijn beeld van VDAB was dus toch niet zo fout...) gingen we weer op pad.

Wat stond er in de namiddag op het programma? Een sponsortocht voor lopers, wandelaars en fietsers, georganiseerd door het team Gezond Werken. Het doel: zoveel mogelijk rondjes van telkens drie kilometer afleggen in 45 minuten. De opbrengst ging naar een boomplantactie in Vilvoorde. Organisatoren Hendrik en Peggy vertelden me dat ze 1.800 Euro nodig hadden voor de actie. Dat bedrag halen leek geen probleem, want aan motivatie was er geen gebrek. VDAB'er Erik grapte dat hij een spijkerstrook ging leggen bij de finish, omdat fietsers ondanks het eindsignaal wilden blijven doorgaan. Z'n collega Anne passeerde maar liefst zes keer, en ook Christa trapte zich in het zweet. De sponsors gaan goed mogen dokken!

Zo liep m'n dag stilaan ten einde.
Ik heb VDAB niet alleen beter leren kennen, ik werd ook geïnspireerd door de verhalen van de verschillende cursisten. Ik hoop dat de sponsortocht voldoende geld in het laatje bracht.

Aan Sofie, YOUCA en alle leidinggevenden, cursisten, experts, teamleiders en medewerkers die mijn pad kruisten: bedankt voor deze geweldige ervaring.

 

Maud Cambré  

 

 

 

Reageer

Reacties

Was met plezier gedaan. De cursisten vond het ook tof te zien en te horen waarvoor Youca stond.