U bent hier

Project in de kijker: Fonto Nova

Veel VDAB’ers zetten zich in hun vrije tijd belangeloos in voor goede doelen. Jaarlijks wordt een van die doelen verkozen tot ‘project in de kijker’. VDAB helpt zo’n project door haar expertise te delen, door collega’s kennis te laten maken met het project en met praktische ondersteuning. Dit jaar is het Limburgse Fonto Nova project in de kijker.

Fonto Nova, een initiatief van vzw De Oever, is gelegen in Genk. Het project richt zich op buitenlandse, niet begeleide minderjarigen en jongeren die net meerderjarig werden en biedt hen tijdelijke opvang en begeleiding op maat. Zo leren ze op termijn zelfstandig wonen en hun weg vinden in onze maatschappij. De jongeren komen uit heel de wereld. De meesten onder hen vluchtten zonder ouders naar ons land. Ze spreken een andere taal en hebben een andere godsdienst. Opvang en begeleiding is meer dan nodig.

Chris geeft huiswerkondersteuning aan enkele jongeren. Ze vertelt:

“Niet-begeleide buitenlandse minderjarigen hebben meer tijd, informatie en ondersteuning nodig om zich in onze samenleving te integreren; en de arbeidsmarkt is daarvan een belangrijk onderdeel. Hun vragen en noden zetten we beter niet te lang 'on hold'. We moeten de jongeren inzichten bezorgen in het ingewikkelde kluwen en netwerk van onze samenleving en de arbeidsmarkt. Fonto Nova wil hen weerbaar maken en hen motiveren tot keuzes die hen vooruit helpen in het leven.”

Johan Cremers

Reageer