U bent hier

VDAB in Afrika

VDAB in Afrika
© VDAB

VDAB en Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap, doen geregeld beroep op elkaars expertise om projecten in ontwikkelingslanden te ondersteunen.

Zo trokken VDAB’ers Carlo De Smedt en Ria Gijbels eind vorig jaar naar Afrika in het kader van ‘Skilling Up Uganda’. Ze gaven er een vijfdaagse workshop voor zeven technische scholen uit de regio’s Karamoja, Rwenzori en Albertine.

Naast de scholen waren ook vertegenwoordigers van de lokale overheid en deelnemers uit de privésector aanwezig.

Carlo: "Een van de doelen van 'Skilling Up Uganda' is om scholen beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt. De klemtoon van de workshops lag op het uitwerken van een databank met arbeidsmarktinformatie.

Via zo'n databank kunnen studenten gemakkelijk goede stageplaatsen vinden om praktische ervaring op te doen. Scholen kunnen er op hun beurt hun opleidingen beter door afstemmen op het bedrijfsleven, wat resulteert in beter opgeleide arbeidskrachten."

De workshop was voor Carlo en Ria geen eenvoudige opdracht. Ria vertelt: "Onze Belgische ervaring en kennis vertalen naar de lokale behoeften en mogelijkheden vormde een hele uitdaging. We lichtten de basisbegrippen voor een informatiesysteem toe, en aan de hand van praktische oefeningen gingen we met de deelnemers aan de slag: we verzamelden informatie over studenten, bedrijven en opleidingen en bouwden daarmee een database op."

Het resultaat na vijf dagen? "De eerste stappen zijn gezet en verdere actieplannen uitgewerkt", besluiten Ria en Carlo. "Er ligt nog veel werk voor de boeg maar een ding is zeker: aan enthousiasme en leergierigheid ontbreekt het niet. VDAB blijft dan ook paraat staan voor verdere ondersteuning op afstand. ‘Samen sterk voor werk’ is ook hier de rode draad: databases transparant opbouwen en openstellen voor alle partijen op de arbeids- en opleidingenmarkt is dé voorwaarde voor succes op langere termijn!"