U bent hier

Week van de Mobiliteit

Het is september, en we moeten weer met z’n allen de baan op. Het woon-werkverkeer jaagt dagelijks duizenden mensen hun wagen in, met ellelange files tot gevolg. Wil jij het anders doen? Doe dan mee met de Week van de Mobiliteit!

Van 16 tot 22 september is het de Week van de Mobiliteit. Dan worden er verschillende acties rond duurzaam vervoer op poten gezet. Het doel? Pendelaars motiveren om andere vervoermiddelen te nemen dan de auto, en zo de files te slim af te zijn én lief te zijn voor het milieu.

Eén van die acties is Car Free Day op donderdag 20 september. Op die dag laat je je auto staan en kies je voor de (elektrische) fiets, het openbaar vervoer of carpoolen. Misschien springt je werkgever wel mee op de kar, en zorgt hij voor een beloning voor alle deelnemers. Zoals een lekker ontbijt! Dat is bij Koos (48) en Leen (44) het geval, en zij doen mee. Ze vertellen.   

Drempel over

Leen (44) is directrice van een woonzorgcentrum: “Mijn man en ik delen één auto. Dat is een bewuste keuze, zowel voor het milieu als om kosten te besparen. Mijn man kan te voet naar zijn werk, en ik neem de wagen. Maar als mijn werkplanning het toelaat, zal ik tijdens de Week van de Mobiliteit de wagen laten staan. Ik zou dan liefst met de fiets komen, maar dat heb ik nog nooit gedaan. Die drempel moet ik nog over.”

Koos (48), die werkt als verzorger in hetzelfde woonzorgcentrum, herkent die drempel maar maakte er enkele weken geleden komaf mee. Sindsdien is ze niet meer te stuiten.  

Lekker uitgewaaid

Koos: “Vroeger ging ik elke dag met de wagen naar het werk, maar enkele weken geleden nam ik voor het eerst de fiets. Dat deed ik uit noodzaak: mijn dochter had de wagen nodig. Sindsdien ben ik bijna altijd met de fiets gekomen. Ik kom lekker uitgewaaid thuis, en dat vind ik zalig. Ik heb spijt dat ik er niet vroeger mee begonnen ben. Ik wil voortaan altijd de fiets nemen, niet alleen tijdens de Week van de Mobiliteit. Ik woon tenslotte niet ver én het is beter voor het milieu en mijn gezondheid.”